Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Chov psů, chovatelství / Čívava - chovatelské stanice
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . >>
Autor Zpráva
Sima
Člen
# Zasláno: 29 Čec 2006 11:22
- Nahlásit

Ještě by mě zajímalo: pokud si koupím fenku s PP, kde mám opravdu jistotu, že nebude mít skryté vady nebo vady, které jako "laik" nepoznám. A co když je mít bude, co potom? To potom svého miláčka vrátím původnímu majiteli? To je pěkná blbost. Stejně už bude navždy můj, ale o Někdo tady psal, že tisíc dražší. Takže jsme asi tam, kde jsme byli. A kde takového "odborníka" přes čivavy najít? Neumím si představit, jak bych to zařídila, to si mám dát inzerát - hledám někoho, kdo se mnou bude každý týden objíždět chovatelské stanice? Nikoho takového ve svém okolí neznám. Spousta z vás mě tady asi nepochopila, až snad na jorkaAmálka. Důvody, proč jsem si jista, že chci jen fenku bez PP a proč jsem to ochotna riskovat, jsem už napsala 23.července. Kdybych věděla, že štěně obyčejného voříška bude malinké, cca do 3kg, okamžitě bych si ho vzala, jenže tady už nemám jistotu vůbec, snad ani šanci. Tak malinkého voříška prostě neseženu. A že bych měla raději popřemýšlet o jiné rase s PP? O tom vůbec neuvažuji. Proč si pořizovat jorkšíra, když se mi absolutně nelíbí, nebo kterékoli jiné malé plemeno?

Sima
Člen
# Zasláno: 29 Čec 2006 11:24
- Nahlásit

jorkaAmálka
Mohla bych tě poprosit o kontakt na tu paní? Za zkoušku nic nedám, no ne? Nikdo přece neříká, že se hned při první návštěvě musím rozhodnout a třeba nakonec budu mít štěstí.

daliva
Člen
# Zasláno: 29 Čec 2006 16:59
- Nahlásit

Sima
Kdybych věděla, že štěně obyčejného voříška bude malinké, cca do 3kg, okamžitě bych si ho vzala, jenže tady už nemám jistotu vůbec
..nedá mi to nereagovat na výše uvedenou větu - v současné době jsou čivavy (+ několik dalších plemen) tak populární, že jejich množení bez PP jen kvete. Bohužel množení nejen nemocných a degenerovaných jedinců, ale i množení kříženců vydávaných za čivavy - viz. tolikrát zmiňovaní kříženci pinčů, krysaříků a trpasličích špiců (což u několikatýdenních štěňat laický kupec prostě neodhalí). Co tím chci říct - ta "jistota" vzhledu, výšky, váhy u čivavy bez PP X "obyčejného voříška" vychází nastejno, s tím rozdílem, že za čivavu bez PP si chovatel bez ostychu řekne 10tis.Kč...

Proč si pořizovat jorkšíra, když se mi absolutně nelíbí, nebo kterékoli jiné malé plemeno?
Takovou alternativu bych vám vůbec nenabízela - ale mám otázku, která se váže i k tomu výše: Kde berete tu jistotu, že se vám bude líbit "to", co může vyrůst z čivavy bez PP?

Proč vás tedy raději odkazujeme na PP chov? Vybrala jste si plemeno kvůli jeho vzhledu, povaze, máte přesnou představu o jeho výšce a váze - tím, že zvolíte štěně z ch.s., kde budete moci poznat jeho rodiče (příp. i další předky či odchovy po těchto rodičích), výrazně zvyšujete šanci, že získáte to, co chcete. (100% jistotu vám nedá nikdo, aniž by to bylo na úkor jeho serióznosti - bavíme se o živých tvorech, genetika je mocná
a vada se může objevit i v sebelepších chovech. Dobrým výběrem ale tuto eventualitu minimalizujete.)
Ještě k vašemu dotazu v případě pozdějšího objevení skryté vady - v ch.s. dostanete kupní smlouvu, v níž jsou jasně stanovené podmínky a je běžnou praxí, že chovatel vám v případě vady sleví z ceny...

Sima
Člen
# Zasláno: 29 Čec 2006 19:07
- Nahlásit

No, takže ještě jednou teda napíšu důvod, proč jsem se rozhodla pro čivavu bez PP a hlavně napsat na tyto stránky nebo je spíše znovu okopíruji: "Proto jsem se také rozhodla napsat do této diskuse a poradit se, napadlo mě, že ti, kteří sem chodí, můžou mít známé ve svém okolí, kteří čivavky chovají nebo mají jednu, kterou si koupili a vědí, že přestože je bez PP, tak jim z toho krásného malého štěňátka skutečně čivava vyrostla nebo alespoň to, co na 95% jako čivava vypadá."

daliva
Dovolím si tykat, jak jsi sama napsala, 100% jistotu mi nedá nikdo a jak už všichni pochopili, já ji ani nežádám.
Jedin., kdo mé záměry pochopil, byla jorkaAmálka, viz. níže a moc jí za to děkuji.
Tak pokud trváš na krátkosrsté světlé čivavě, pošlu ti kontakt na paní ze střední Moravy. Kamarádka má od ní dva pejsky ( 5 a 2 roky ). Oba jsou světlouncí, krátkosrstí a opravdu vypadají jako čivava. Ta paní má doma asi 10 čivav a ti starší jsou s PP. Věnovala se chovu s PP a měla celkem vyhlášenou chov. stanici. Tím chci říct, že všechny štěňata jsou potomci těchto výstavních jedinců a jsou opravdu hezcí. Tuším, že cena byla něco kolem 4 - 5 tisíc za pejska. Pokud chceš, tak se ozvi.

Jak je vidět, tak slečna si koupila pejsky dva, přestože nebyli s PP a přesto za ně zaplatila spoustu peněz.Šlo mi opravdu o názor těch, kteří s čivavama zkušenosti mají a vědí o někom, kdo sice neprodává štěňata s PP, ale také není zisku-chtivý podvodník, který vydává maltézáka za čivavu. I příspěvky ostatních jsem si samozřejmě přečetla, ale nedozvěděla jsem se nic nového ani to, co by mi pomohlo.

Jak dříve napsala bess:
Naše fenďule rodila císařem - dvě dlouhosrstá štěňátka - kluci. Prodávali jsme je za 7 tisíc (bez PP). Platili jsme 2 tisíce za krytí, 5 tisíc za císaře a následnou péči, když započítám krmení pro fenku, mimina, čůrací plíny, odčervení, očkování atd atd, nijak z toho moc peněz nezbylo. No a pokud ještě někdy bude mít štěnda, tak maximálně ještě jednou, protože to na dost procent bude zase císařem. A chovatel s PP když si spočítá pořizovací cenu fenky, výstavy a ty stejné náklady co my, nedivím se, že si pak řekne takovou částku. Když je doma psů víc a má i starší a hodně staré psy, někde na krmení a veterinu vzít musí. Ne vždy stačí plat, prostě fenečky musí k uživení smečky vypomoct.

Z toho odvozuji, že vlastně vůbec nemám šanci poznat, jakou cenu má dané štěně s PP, snad jen podle toho, kolik je ve smečce psů. Před rokem a půl jsem volala do nejmenované chovatelské stanice několikrát a chovatel vycítil, že mám o štěně veliký zájem. Stále však pro mě žádné neměl, předběžným cenám se záměrně vyhýbal a nakonec mi nabídl 5-ti měsíční štěně za 18 tisíc, s prominutím - tak ošklivé jsem ještě neviděla. V inzerátech je nabízel (už si to přesně nepamatuji) snad za 12 tisíc. Kdo by si mohl chtít koupit starší štěně? Prostě chtěl jen využít situace (pravděpodobně o něj nebyl zájem) a myslel si, že jsem úplně blbá.

A závěr? Jistota žádná, v oboru expert nejsem ani žádného neznám, tudíž jsem se rozhodla, jak jsem se rozhodla a sázím na případné dobré zkušenosti jiných chovatelů, ale to už se zase opakuji.

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 29 Čec 2006 19:12 - Změnil/a: Mucholabka
- Nahlásit

Sima
Stříhám psy a to co lidi někdy vydávají za určitou rasu, z toho je mi vyloženě na blití. A z těch prachů, co za ty křížence a nedochůdčata dali.

daliva
Člen
# Zasláno: 29 Čec 2006 22:12
- Nahlásit

Sima
Simo, samozřejmě vám přeju hodně štěstí ve výběru vašeho vysněného pejska, i když nesdílím váš názor a stále nechápu postoj řady zájemců o "konkrétní plemeno" s tím, že ochotně dají dost peněz za něco, co snad vyroste do jeho podoby.. Což neberte nijak osobně, skutečně nejsem expert na čivavy (ačkoliv pár "takyčivav" jsem už viděla, teď jsou - k jejich škodě - zkrátka "in"), ale v kynologii a chovu už se chvíli pohybuji, abych věděla, jak to zpravidla u hodně žádaných plemen bývá.

Jinak naprosto chápu vaše rozladění nad jednáním chovatele, kterého jste kontaktovala a od něj bych si štěně také nevzala, jen by patrně nezůstal jedinou ch.s., kterou bych oslovila - už kvůli zmapování cen... Představu o cenách a možná i pár užitečných kontaktů byste mohla najít např. tady (snad se odkaz zobrazí správně): http://zvirata.bazos.cz/pes/?hlokalita=&hledat=%E8 ivava&Submit=Hledat&kitx=ano

Rita
Člen
# Zasláno: 29 Čec 2006 22:51
- Nahlásit

Sima
Přejdi si na www.celysvet.cz a v psím světě si najdi čivavy.Chovatelé se tam nečlení na bez PP a s PP.Klidně se zapoj do diskuze a někdo Ti snad poradí.Teď tam má zrovna Hana krásná štěnda bez PP,ale jsou to jen kluci a už zadaní.

shiba
Člen
# Zasláno: 29 Čec 2006 23:43
- Nahlásit

Sima
Kdo by si mohl chtít koupit starší štěně?

P.S. Každý, kdo chce trochu vidět, co ze štěněte roste!

jorkaAmálka
Člen
# Zasláno: 30 Čec 2006 00:09
- Nahlásit

Sima
Ahoj, kontakt ti pošlu hned jak se kamarádka vrátí z dovolené. Myslím že zítra. Pejsky má opravdu pěkný, zdravý, bez vady a s váhou kolem 1,5 kg. Můžu ti pak poslat i jejich fota, ať si uděláš představu. Ta paní chovatelka byla jednu dobu celkem mediálně známá. Jestli si pamatuješ na kauzu s úmrtím nejmenší a v Guinessově knize zapsané čivavy, jmenoval se tuším Ondra. Tu paní já osobně neznám, ale dle vyprávění je tělem i duší oddaná čivavkám. Kdyžtak mi písni na mail 3829.jork@seznam.cz

Sima
Člen
# Zasláno: 30 Čec 2006 11:13
- Nahlásit

shiba
Proč si tedy nekoupit dospělého psa? Tam už budeš s jistotou vědět, jak vypadá. Vždycky jsem si myslela, že si kupuješ štěně, pokud možno okolo 8-9 týdnů, aby si na tebe co nejdříve zvyklo a mohla sis ho co nejlépe vychovat. Ale asi ne...

Aja 2
Člen
# Zasláno: 30 Čec 2006 14:54
- Nahlásit

Zravím chovatelé čivav Křenov u Žacléře nebo Havránkovi ,Koštálov 328

Dáška
Člen
# Zasláno: 30 Čec 2006 16:14
- Nahlásit

Sima
Kdo by si mohl chtít koupit starší štěně?
Nikdo proboha, ty se hnedka utrácí, to nevíš?

Sima
Člen
# Zasláno: 30 Čec 2006 17:44
- Nahlásit

Dáška
Některé jízlivé poznámky mě fakt baví. Tím mi chceš říct, že chovatelé třeba z každého vrhu nenabízí jedno štěně, protože co kdyby se našel někdo, kdo ho bude chtít zrovna až v půl roce? Podle mě, když má doma starší štěně, tak se ho z nějakého důvodu nemohl "zbavit". Rovněž mě popudí majitelé starších psů, kteří je chtějí prodat, protože se jim z jakéhokoliv důvodu už nehodí do krámu. Měli by být rádi, že se jich někdo ujme. Bohužel, o starší psy už takový zájem není, jako o štěňata. Nebo se snad mýlím? Asi ne, to by potom nebyly plné útulky.

Dáška
Člen
# Zasláno: 30 Čec 2006 18:29
- Nahlásit

Sima
Já se zas bavím nad některými názory, vidíš, ne?
Podle mě, když má doma starší štěně, tak se ho z nějakého důvodu nemohl "zbavit" Když myslíš...
Měli by být rádi, že se jich někdo ujme. Takže by ho měli dát každýmu? Zadarmo? Třeba cigánovi, kterej zrovna půjde kolem, jo?
Jo, tak já se vrátím k tématu, obzvlášť čivavu bych si bez PP nevzala, protože chci snížit všechna rizika, jak už ti tu ostatní napsali. Jelikož neznám nikoho, kdo je bez papírů chová, neporadím ti, jenom doporučím, že takovou, jakou hledáš, najdeš spíše u papíráků.

brut
Člen
# Zasláno: 30 Čec 2006 20:35
- Nahlásit

Sima
Vůbec jsem se nechtěla zapojovat, ale nedá mi to. Budu ale pouze reagovat na pár vět.

Tím mi chceš říct, že chovatelé třeba z každého vrhu nenabízí jedno štěně, protože co kdyby se našel někdo, kdo ho bude chtít zrovna až v půl roce?
Nikdo nic takového samozřejmě říct nechtěl

Podle mě, když má doma starší štěně, tak se ho z nějakého důvodu nemohl "zbavit". Rovněž mě popudí majitelé starších psů, kteří je chtějí prodat, protože se jim z jakéhokoliv důvodu už nehodí do krámu.
Jsou i jiné důvody, proč chovateli zůstane štěně...nejen, že se ho nemohli zbavit....např. návrat od majitelů ( těm se kolikrát nehodí , ale zjistí to až doma) .......
Někteří majitelé se musí svých psů zbavit třeba ze zdrav. důvodů.
Samozřejmě, že se může stát, že jedno štěnítko zůstane nebo něco podobného.

Bohužel, o starší psy už takový zájem není, jako o štěňata. Nebo se snad mýlím? Asi ne, to by potom nebyly plné útulky.
V útulcích zase tolik papír. psů nekončí, většinou jde o voříšky nebo o bezpapíráky....třeba se přestanou majiteli líbit, když vyrostou....nesplňují jejich představu o velikosti, barvě, chování atd.

Aja 2
Člen
# Zasláno: 30 Čec 2006 20:48
- Nahlásit

Zdravím,my máme papírového je nádherný dostali jsme ho ve 4 měsících ale je přerostlý 3.20Kg tak může přerůst každý alespon´je hezký a nemá křivé nohy jeho sourozenci jsou 1,70-2.50kg a vypadají dobře je fakt,že fenečky prodávají za 10tisíc.Kdo nechce množit tak si myslím,že na stáří nezáleží,mě jenom veterinář varoval,když jsem měla mít fenku s předkusem za 5tis.nebrat.

Sima
Člen
# Zasláno: 31 Čec 2006 11:04
- Nahlásit

brut
Já taky nepsala o psech v útulku s PP
A jak je vidět, PP ještě nezaručuje předpokládaný vzhled ani váhu. Takže jsme tam, kde jsme byli. Jo a díky těm, kteří se mi opravdu snažili pomoci a ne jen kopírovat věty a snažit se na nich najít všechno špatné. Ale bavili jste mě, fakt
Hlavní je si pamatovat, kolik tisíc nemocí moje štěně bez PP může mít, ostatně jako kterýkoliv jiný pes s PP. Ale nic proti partě papíráků, každý má svůj názor,ale neměl by ho za každou cenu vnucovat druhému a odstrašovat ho nemocemi (já vím, chtěli jste pomoci), riziko je vždycky, ale já vím, co od svého psa očekávám. Jo a díky té jedinné osůbce, která mě pochopila a poslala mi fotečky a kontakt. Přesně takhle jsem si svoje miminko představovala. Tak Ď.

Rita
Člen
# Zasláno: 31 Čec 2006 11:05
- Nahlásit

jorkaAmálka
Ondru jsem viděla pouze v televizi a docela jsem chápala,že s ním může nakrýt jen majitel fenek bez PP.Malé stvořeníčko s vypláznutým jazykem,velkou fontanelou,se špatným osrstěním.Tím by chovatel s PP nenakryl.Taky chov založený na čivavách kolem 1,5 Kg nedává záruku velkého zdraví štěňat.Chovatel s PP by na takto malých jedincích nechoval a dobře ví proč.Ale štěňata po hodně malých rodičích se dobře prodávají.

jorkaAmálka
Člen
# Zasláno: 31 Čec 2006 11:31
- Nahlásit

Rita
Milá Rito, Ondra nikdy k chovu určený nebyl, byla to rarita a miláček majitelky. To, že zemřel má původ v jeho výšce a váze, to je jasný a dalo se to očekávat. Ale byl moc hezkej. S vypláznutým jazykem a špatnou srstí jsi ho viděla pár dní před smrtí. Jinak takhle dřív nevypadal. Jinak chovní jedinci z tohoto chovu mají 1,5 - 2 kg, což je vpořádku. A že se tam občas narodí malé štěně, to je taky normální. Kamarádka má dva psy ( 2 a 5 let ) a jsou úžasní. Krásná hlava bez fontanely, lesklá srst, vyrovnaná povaha. Prostě žádná vada. Mysli si co chceš, ale je to tak. Jinak by si toho druhýho od ní nekupovala. Není to její kamarádka !

brut
Člen
# Zasláno: 31 Čec 2006 12:40
- Nahlásit

Sima
Já se nezastávám chovu papíráků, jen jsem chtěla, aby jsi si uvědomila, že ne všechna starší štěňata nikdo nechtěl a tak chovatelům zbyla.
Jinak jsme měli bezpapírového setra a byl do poslední chvíle naprosto zdráv ( a nikdo nám nevěřil, že papíry nemá). Mám doma voříška, který byl původně pejsek jedné rasy bez papírů....a milujeme jí přes to všichni, i když je větší a povahou spíš po "tatínkovi". Déle mám papíráka, protože jsem chtěla určitou rasu a ne dalšího voříška ( u něj mimo vzhled šlo hlavně o povahu) a vzhledem k málopočetnosti se zde bezpapíráci nevyskytují. No a na závěr má ségra zase setra, ale tentokrát s papíry, protože se jich v posledních letech moc nerodí a bezpapíráci prostě nejsou ( ségra s malou nikdy nechce absolvovat výstavy a uchovňování).

Samožřejmě že spoustu nemocí může mít jak papírák tak bezpapírák. Nikdo ti tady neřekl, že to tak není. Jen se ti snažili říct, že se ti klidně může stát, že ze své vysněné čivavy budeš mít doma třeba bišonka - velikostí( když to hodně přeženu). Spíš to mělo být varování a taky trochu upozornění na tuto možnost než něco jiného.

Přeji ti, aby se ti povedlo najít odpovídající štěně a aby jsi s ním byla za všech okolností spokojena.

Anu
Člen
# Zasláno: 31 Čec 2006 12:50
- Nahlásit

včera jsme byla na pivě.Přišla tam slečna a měla krásné štěnátko.Tak jezevčík-hezky bílý a strakatý.Když jsem řekla,že to je krásný voříšek tak mi slečna řekla,že to je čistokrevný jack russel teriér ale bez PP.tak mě to zajímalo zeptala jsem kolik stálo .Prý 1.200,-Kč.Řikám jestli viděla mámu,sourozence....prý ne,oni jí ho přivezli.No řekněme že má krásného jezevčíka s něčím....o ni nejde bude ho mít stejně ráda,ale....

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 31 Čec 2006 12:51
- Nahlásit

Anu
Ha há, klasika. Jak se na to může někdo nechat nachytat?

Anu
Člen
# Zasláno: 31 Čec 2006 12:54
- Nahlásit

Mucholabka
no bohužel. Osvěta většinou přijde až když to štěně máš,dříve se cítíš být strašně chytrá.Taky patřím mezi ty voly NECHALA JSEM SE NACHYTAT MNOŽITELEM. Když jsme kupovala tátovi retrívra. Bylo to před 3lety a o kynologii a množitelích jsem fakt nevěděla.Jsem poctivý člověk a čekala jsem to stejné...ze psa vyrostl retrívr-nádherný to je fakt,každý se ptá jestli má PP ale taky nemocný....kardiak,špatné klouby...prostě klasika....

fromeli
Člen
# Zasláno: 31 Čec 2006 12:55
- Nahlásit

Jak se na to může někdo nechat nachytat?
Mucholabka
snadno, taky mám krásného jezevčíka nejspíš s kokrem

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 31 Čec 2006 13:08 - Změnil/a: Mucholabka
- Nahlásit

Dobrá tedy, ukážu pár zvířat s jejich vadami. Třeba tohle, je to moje kočka bez PP, strašně jsem chtěla peršanku, naši ji dovezli za tisícovku od nějakého známého od známého.
Vyoadá dobře, přesto má na peršanku hodně vad. Za prvé je to starý typ, který se dnes již nevystavuje. Má dlouhý nos. Barvá má být želvovinová modrá, ale vypadá spíše jako housenka, má skvrny ne zrovna dobře rozložené, navíc jsou želvovinové znaky a "ohníčky" nad očima vybledlé. Na fotce je v letní srsti, ale i v zimě má srst příliš jemnou. Má mírný předkus a je chudozubá. Je sice krásná, ale mě to sere, chtěla jsem kočku na výstavy a chov. Nechovám na ní, je kastrovaná a je to můj miláček.

Anu
Člen
# Zasláno: 31 Čec 2006 13:12 - Změnil/a: Anu
- Nahlásit

Mucholabka
v klidu já zas mám kámošku co má dobrmana a ten trpí vadou (fena)mimochodem-mimochodem tak velkým,že z prominutím chodí jak kdyby ji někdo kopl doprdele a zarazil ji tam špunt.Fakt to je síla.Má papíry a samozřejmě byla vyloučena v chovu.No a už měla dvoje štěnata!!!Teď má druhý vrh-samozřejmě se psem s PP.To mě teda fakt točí...

ps:krásná čičinka nevidím žádnou vadu....

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 31 Čec 2006 13:22
- Nahlásit

Další-docela hezký westík. Má však velmi jemnou srst, nedá se za boha trimovat, a má špatně nesený a nasazený ocas. Taky hlavu má příliš dlouhou. Ale pravda-VYPADÁ jako westík.

Anu
Člen
# Zasláno: 31 Čec 2006 13:24
- Nahlásit

Mucholabka
ale aspoň normálně chodí!!!!

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 31 Čec 2006 13:32
- Nahlásit

Další
Vypadá přibližně jako pudl. Má příliš tvrdou a pichlavou, hrozně řídkou srst. Barva rozhodně není aprikot-byla, než ji někdo vypral v savu. Fena je příliš dlouhá a přestavěná. Nízko nasazený ocas, podkus. Příliš krátká a tlustá morda. Nehledě na to, že ji majitelka sjela strojkem a vyrobila tenhle ohavný střih. Nicméně, na tomhle psovi se normální střih udělat nedá, chlupy na hlavě padají. Pes nemá ani typickou milou pudlí povahu, je hysterická a uřvaná-typické pro bezpapírové aprikoty. Tohle není pudl, hodně lidí z okolí si takhle ale pudla představuje a proto lidé pudly nechtějí.

Anu
Člen
# Zasláno: 31 Čec 2006 13:35
- Nahlásit

Mucholabka
to jako znáš veškerý standart plemen? Myslím to v dobrém,padám nad tvém umění a vědění,já na těch psech moc rozdílů nevidím,ale já se o ně vůbec nestarát a nezajímám tak nemám přehled. Tebe by člověk potřeboval jako poradce

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání