| Autor |
Zpráva |
gabifi
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2006 18:21
- Nahlásit
evina
Verca
ok, nemá příliš smysl to rozebírat. Pokud jde o mne, radši budu mít v obličeji kousanec od jorka než od pastevce...stejně jako je lepší, když mi to do baráku našije opilý cyklista, než opilý kamionista.
|
evina
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2006 18:32
- Nahlásit
gabifi:co se mne týče,tak já nechci kousanec ani od jednoho A jak píše Verča,opravdu mnoho majitelů malých psů jejich nevychovanost omlouvá!Ale nechci rozpoutat diskusi malý x velký pes!Prostě můžou být oba nevychovaný stejně jako vychovaný.Problém je v tom,že si psa v podstatě může pořídit každý blb...a to doslova!V ulici máme ženskou(poněkud s méně vyvinutým myšlením),která má psa neustále na volno a napadá většinu psů.Přivolání nemá absolutně žádné a když jí něco řeknu,tak ještě vynadá mě Copak si to můžu dovolit se jen tak procházet po ulici?To si opravdu dovoluji příliš...
|
gabifi
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2006 19:28
- Nahlásit
Nedá mi to a musím konstatovat, že je téměř nemožné probrat téma "problémy s výchovou a držením velkého psa", protože se to vždy zvrtne v téma "nejhorší postrach lidstva jsou rozmazlení jorkové a spol."
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2006 19:47
- Nahlásit
gabifi
tak pokračuj vesele dál a nereaguj na takovéto příspěvky. Bylo to Off Topic, ale já na to upozornila, tak ses ani k tomu nemusela vyjadřovat.Bohužel ve svém okolí pozoruji "jen" nevychované malé psy (aby sis nemyslela, tak i já jsem majitelkou malého psa, ale myslím, že vychovaná je snad celkem dobře). Ale dost už. Pokračuj prosím v "Problémy s výchovou a držením velkého psa".
|
gabifi
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2006 20:32
- Nahlásit
Verca
díky za povolení pokračovat, vážím si toho
|
evina
Člen |
# Zasláno: 12 Čen 2006 20:33
- Nahlásit
nejhorší postrach lidstva jsou rozmazlení jorkové Tak zrovna nedávno jsem si říkala,čím to je,že je na sídlišti taková hafa yorků ale naprosto všechny jejich majitelé zcela izolují od ostatních psů.Já také měla malé psy,takže nic proti malým psům...jen by mě zajímalo proč zrovna yorkové tvoří takovou zvláštní skupinu.Že by si je lidi skutečně pořizovali místo plyšáků?Jistě takoví nejsou všichni ale bohužel v mém okolí ano!A jejich hysterické paničky mi drásají nervy!Raději si samy psa uškrtí na vodítku,než-li by se k nim cizí pes přiblížil na více jak 10metrů.
Zrovna tak mi ale vadí,když si majitel nezvládnutého velkého psa myslí,že když ho má na vodítku,tak je vše vyřešené...pakliže ho totiž neudrží(a to je celkem u kavkazáka možné)tak ani vodítko nepomůže!Zrovna nedávno,nás jedno takové "tele" omotávalo a hopsalo mi po psovi i s vlající paničkou A alespoň omluva už v módě zřejmě není!
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2006 07:56
- Nahlásit
evina
no on i když si kavkazan jenom hraje a nedá se pozor, může se něco stát. Na mě nedávno jeden kavkazan skočil, já šla do kolen, vylila jsem na sebe celý kýbl vody, kterou jsem mu nesla do kotce, a to mě prosím chtěl ten miláček jenom pozdravit a olízat
Zní to sice hloupě, ale u velkých psů holt člověk musí dávat větší pozor. Já osobně si myslím, že vychovávat je třeba jak malé tak velké psy, ale u malých psů je přece jen asi menší riziko, že pokouše stojícího člověka třeba v obličeji....
Současně mám tu zkušenost, že majitelé velkých psů mají většinou - když už ne tu zodpovědnost, tak aspoň strach, aby jejich pes nic neudělal, když je třeba nevychovaný, a mají je aspoň na vodítku. .....Majitelé malých psů, kteří taky třeba nemají žádnou výchovu výše uvedené mají tendenci častěji podceňovat, protože "co by malý pes mohl udělat"....
No prostě bacha si musí člověk dávat, ať má "telátko" nebo "trpaslíka" - u obého dbát na výchovu, výcvik a správnou socializaci, toť vše.
|
Zany
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2006 10:29
- Nahlásit
Nels
To je ještě v pohodě , u nás máme kavkazana i středoasiata v paneláku a další podobná nevhodná plemena přibývají.Myslím, že budoucnost patří velkým psům. ta plemena, která k tomuto účelu byla určena, třeba plemena společenská budou sloužit pouze jako živá hračka pro v parku se venčící asiaty a za chvíli si nikdo nedovolí takové plemeno koupit.
|
Zany
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2006 10:31
- Nahlásit
gabifi
naprostý souhlas se vším
|
evina
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2006 10:38
- Nahlásit
Evik:Současně mám tu zkušenost, že majitelé velkých psů mají většinou - když už ne tu zodpovědnost, tak aspoň strach, aby jejich pes nic neudělal, když je třeba nevychovaný, a mají je aspoň na vodítku. .....Majitelé malých psů, kteří taky třeba nemají žádnou výchovu výše uvedené mají tendenci častěji podceňovat, protože "co by malý pes mohl udělat"....Naprostý souhlas,i já to takto vidím...
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2006 11:47
- Nahlásit
Zany
Zme zkusenosti vyplyva ze vekly pes je v mestskem byte mnohem vic bez problemu nez maly.
Mimochodem co prevlada ve meste v malych plemenech nejsou psi puvodne slechteni pro spolecenskou roli. Ale psi pracovni (vetsinou ovcacky nebo lovecky) a jako takovi potrebuji praci a bez te prace jsou docela problemovy. Kdyz si nekdo poridi velkeho psa vetsinou pocita s tim ze snim musi neco delat aby ho unavil, zato lidi s malymi psi si casto mysli ze jim vyvenceni kolem baraku na vyziti staci. Proto je taky mnohem min problemu s velkymi psy nez stemi malymi.
|
Zany
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2006 12:22
- Nahlásit
Oni si to myslí i ti s velkými psy, já mám zase zkušenosti opačné.Já mluvím o plemenech společenských nikoli loveckých , to je jasné , že ti potřebují speciální vyžití a malých ovčáckých moc neznám, jednoho mám =šeltie a ještě možná šiperka a welškorgi, ale těch teda moc vidět není.
|
gabifi
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2006 12:35
- Nahlásit
Tchor
Já myslím, že nejde o to, jestli je pes v bytě spokojený. To určitě je, bez ohledu na plemeno. Tady jde o to, že se pes z bytu musí chodit pravidelně venčit a venčení pouze na vodítku není pro něj vhodné. Nezlobte se na mne, ale na hustě osídlené sídliště velký pes bez vodítka nepatří, ať je vychovaný nebo ne - spousta lidí o potkávání velkých psů navolno nemá zájem (já taky ne). Procento majitelů, kteří chodí venčit a zaměstnávat psy do volné přírody, na cvičák, na oplocený pozemek atd. je minimum.
Všichni, co máte velké psy, ruku na srdce: Opravdu svými zlatíčky neobtěžujete okolí? Vezmete je na vodítko pokaždé, když kolem prochází lidi, děti, projíždí kolo....Tady nejde o to, jestli je váš pes vychovaný. Jde o to, že kolemjdoucí, třeba s malým psem na vodítku, ho neznají a můžou mít strach.
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2006 12:43
- Nahlásit
gabifi
Vidis ja mel v Praze tri NO a nikdy nikomu nevadilo ze nemaji voditka. Proste proto ze tu cast kde jsem sel mezi lidma byli v pohode u nohy vsem jsem az prehnane demonstroval to ze jsou ovladatelny a mel jsem klid. Ono mas jednu vec, pes je bud ovladatelny nebo ne. pokud ovladatelny je je jedno jestli je nebo neni na voditku pokud jer viditelne pod vlivem psovoda, pokud neni je to od urcite velikosti nebo nozstvi taky skoro jedno. (tri NO proti jejich vuli na voditku neudrzis).
Všichni, co máte velké psy, ruku na srdce: Opravdu svými zlatíčky neobtěžujete okolí? Vezmete je na vodítko pokaždé, když kolem prochází lidi, děti, projíždí kolo....Tady nejde o to, jestli je váš pes vychovaný. Jde o to, že kolemjdoucí, třeba s malým psem na vodítku, ho neznají a můžou mít strach.
ja to resim jinak pokud vidim ze se dotycny boji pripadne je pruchod natolik uzky ze by jsme se nevyhli bey omezeni odkladam sve psy mimo cestu a cekam az ostatni projdou. podle mne je nutny aby lide videli ze jsou psi pod kontrolou a ze jim nehrozi nebezpeci i lidi co se boji se vetsinou uklidni.
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2006 12:48
- Nahlásit
Zany
Já mluvím o plemenech společenských nikoli loveckých
A kolik vylozene spolecenskych plemen na to sidlisti potkavas? velka vetsina malych pleme vubec nejsou spolecensti psy. At uz vezmes yorka, pudla, MK, krysarika podobna plemena jsou to vsechno pracovni psi.
|
nels
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2006 12:52
- Nahlásit
gabifi
já jsem třeba v tomto ohledu spíš za náhubek než za vodítko. samozřejmě pořád ještě převládá názor,že pes s náhubkem je zákonitě zrůda co kouše vše co vidí. je to trošku paradox,že lidi mají strach z psa,který jim ublížit kvůli náhubku nemůže a naopak. já našeho psa kvůli socializaci pouštím skoro všude, samozřejmě jenom tam kde o tom mají ostatní pejskaři zájem a nejsou tam třeba malé děti. ale osobně mám zkušenost,že veliký a silný ! pes je někdy víc nebezpečný na vodítku a bez náhubku než opačně.
|
evina
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2006 13:00
- Nahlásit
gabifi:a ty můžeš dát ruku na srce,že tvůj zřejmě malý pes nikoho neotravuje???Já měla dva malé a i tak se našli lidé kterým vadili.A to byli psi naprosto vychovaní z několika zkouškami,kteří neobtěžovali okolí.Pokud bych měla přihlížet k tomu,zda někomu náhodou nevadím,tak bych patrně nemohla vystrčit nos z bytu(a to ani bez psa)!Mě zase obtěžují jiné věci(vrtání v neděli v paneláku,tuningové výfuky,cyklisti na chodníku a jiné věci)ale já na rozdíl od tebe znám význam slova TOLERANCE!A mimochodem zákon nerozlišuje malý a velký pes na volno...
|
gabifi
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2006 13:16
- Nahlásit
evina
já myslím, že debata není o tom, kdo z diskutujících má malého a kdo velkého psa.
Ano, věřím, že některé lidi obtěžuje i to, že vůbec existuji. O těch se je zbytečné bavit.
Jeden z našich psů je zlatá kolie krátkosrstá. Je to pro širokou veřejnost poměrně neznámé plemeno a pro lidi v okolí je to "ten bojovej". Nevím, jak na to přišli, hlava kolie a pita mi nepřijdou ani vzdáleně podobné. Pokud mi někdo sdělí, že mám pita, tak ho opravím, vysvětlím a přesto jeho strach chápu a toleruji.
PS: jak víš, že na rozdíl ode mne znáš význam slova TOLERANCE? Neshazuj diskutujícího, který má jiný názor, vyjadřuj se k diskutovanému problému...
|
Jimmi
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2006 13:33
- Nahlásit
gabifi
...též máme doma jednoho "chrtího křížence"
|
Zany
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2006 13:35
- Nahlásit
evina
Můj mladší pes asi občas otravuje , protože to je ještě štěně , ale pracujeme na tom.Já si to hlídám a můžu říct , že ve srovnání s tím kolik psů většinou velkých plemen přijde otravovat nás, je to tak 1:10.Jak napsal Tchoř, já také demonstruji, beru psy na vodítko nebo k noze, ustupuji velkým psům z cesty , není mi to ale nic platné, protože si psa ani na těch pár sekund než kolem nás projdou nepřivolají k noze/ vodítko ani není nutné, jen ta trocha tolerance./
Za celou dobu co mám psa, nikdo moje psy negativně nekomentoval.Akorát jedna důležitá slečna s velkým psem,které jejími slovy ten další malej hajzl na chodníku dost překážel.
|
gabifi
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2006 13:44
- Nahlásit
Jimmi
...co my už dostali jmen
|
Zdenka
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2006 14:01
- Nahlásit
na podobný téma jsme se bavily v sobotu na cvičáku je úplně jedno jestli to je malý nebo velký pes je buď vychovanej a poslušnej a nebo hloupej a nevychovanec a může to bejt rasa nebo von jakej chce,je to spíš takovej mítus, že se cvičí velký plemena a musím říct ze zkušenosti, že nás malejch tam moc není,ale je to určitě potřeba pokud člověk neví jak na to a nám to určitě prospěje i když pupina má 2,40 kg a trošku si rejpnu do velkejch chodí tam paní se čtyřletou boxerkou která jí totálně nezvládá a kdybych neměla rychlej reflex, tak mám dneska po pupince a kdyby nedostala od chlapa co nás cvičí tak paní by se nezmohla na nic a vrchol všeho je, když mi řekne to se vám to s tím malym cvičí, ale co já, tak proč si pak velkýho psa pořizuje když to nezvládá ?
|
Jimmi
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2006 14:02
- Nahlásit
gabifi
např:
"helepani cotomate?"
"kolii"
"panitomusela bit fuška to vostřihat!!"
"helepani cotomate?"
"kolii"
"a skym se spustila??"
"jé to je hezký pejsek, co to je za rasu?
"kollie"
"to je jako velký basenji??"
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2006 14:12 - Změnil/a: Evik
- Nahlásit
taky to dělám mezi lidmi tak, že si psa beru k noze, aby bylo vidět, že ho mám pod kontrolou a že se nemusí bát. Pokud na mě někdo začne hystericky ječet, ať ho dám na vodítko, tak ho prostě bez keců připnu, pomyslím si něco o pr...a pustím ho hned jak ta "hysterická osoba" přejde..
Včera jsem měla krásný pocit, když jsem večer šla ještě s pejsou okolo bloku naší domkové oblasti...Naproti nám šla paní s voříškem, který se šíleně zmítal na vodítku a bylo vidět, že si chce jít hrát s mým pejsou. Nevěděla jsem, jak bude paní reagovat, proto jsem si raději zavolala Akouše k noze a když jsme (pejsa mi šel u nohy naprosto v klidu) paní s pejskem míjeli, paní mi povídá: "jak to děláte, že vám tak krásně jde u nohy"....já na to se smíchem"to víte, dva roky tréningu a "buzerace" , ale v duchu jsem byla děsně pyšná. Nakonec jsme nechaly psy pohrát. Paní se ptala, zda je můj pes "ovčák s něčím"...já na to, že to je české národní plemeno chodský pes. Paní udělala "ahá" a ještě se mi omluvila, za neznalost. Řekla, že je krásný......To bylo poprvé, co mi někdo pochválil psa a řekll, že je vychovaný, většinou se setkávám totiž s negativními reakcemi, neboť mám černého většího a tudíž "zlého psa".... Ono se té tolerance mezi lidmi v poslední době moc nevyskytuje a tohle pro mě byla taková vzpruha, jakože to s lidmi není ještě tak hrozné
|
Zany
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2006 14:19
- Nahlásit
Tak to nás občas chválí i majitelé těch velkých pejsků.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2006 14:26
- Nahlásit
Zany
no já to myslela jakože to byla první pochvala od člověka, které mého psa ani mě vůbec nezná... Ten voříšek nebyl o moc menší než můj pejsa.
|
evina
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2006 14:33
- Nahlásit
gabifi okud je u tebe schazování to,že jsem napsala,že nejsi tolerantní pokud by jsi šmahem všechny velké psy vodila na vodítku(bez ohledu na jejich vychovanost),tak to se omlouvám!
No nic,jdu vyvenčit svojí 50cm obludu a vezmu jí na vodítko jakmile půjdou okolo lidé,dítě,projede kolo.Z toho důvodu se pravděpodobně vůbec neproběhne,tudíž mu povolí svaly.Co na tom,že ke zdravému růstu pohyb potřebuje.A ode dneška ho přestávám cvičit,když je to vlastně jedno,zda pes vychovaný je nebo ne.
|
Zany
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2006 14:50
- Nahlásit
Stačí , když jí dáš povel k noze, z toho jí snad svaly nepovolej, a jestli o kola,lidi,děti,psy nemá zájem tak je to v poho ne?Můj pes třeba má zejména o psy zájem velký, tak taky musí na vodítko, nemůžu riskovat, že by někoho otravoval.
|
brut
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2006 15:49
- Nahlásit
gabifi
Já mám na vodítku přes město oba psy, jak Denynu ( malá velikost), tak Bruta ( velký pes). Oba jsou naučený chodit u nohy a při míjení ostatních psů rozlišuju situace....pokud je protijdoucí pes v klidu, tak projdeme, pokud se ale zmítá, štěká atd. tak máme odložení stranou a počkáme, až pes s majitelem projde.
|
gabifi
Člen |
# Zasláno: 13 Čen 2006 16:02
- Nahlásit
Jimmi
kolemjdoucí: a je to čistokrevný?
já: jó..i jakési papíry nám k němu dali
|