Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Chov psů, chovatelství / Výběr rodinného psa
. 1 . 2 . 3 . 4 . >>
Autor Zpráva
Ilky
Člen
# Zasláno: 5 Čen 2006 15:58
- Nahlásit

Dobré odpoledne, od kamarádky jsem dostala tip na tohle fórum. S manželem jsme se rozhodli, že když už máme děti trošku větší, tak že si pořídíme pejska. Máme tři děti - 10, 5 a 2 roky. Jsem na mateřské dovolené. Máme domeček se zahradou a pejsek by bydlel s námi v domku. Co se týče zkušeností, tak nejsme úplní začátečníci, tedy aspoň já. Když jsem byla menší a bydlela jsem s rodiči, tak jsme měli psa. S výcvikem ale moc zkušeností nemám. Chtěla bych nějakého pejska hodného k dětem. Rádi jezdíme na výlety a tak by pejsek jezdil s námi na hory a tak různě do přírody. Moc se ale v plemenech nevyznám a tak bych vás chtěla poprosit, jestli byste mi při doporučení daného plemene mohli ukázat také nějakou fotku abych věděla, jak pejsek vypadá. Poradíte mi s výběrem? Předem mockrát děkuji. Ilona

Fifi
Člen
# Zasláno: 5 Čen 2006 15:59
- Nahlásit

Ilky
Urcite radi poradime, jen trosku specifikujte - velikost psa, jestli dlouhosrsty/chlupaty atd..

Ilky
Člen
# Zasláno: 5 Čen 2006 16:01
- Nahlásit

No na velikosti nám ani moc nezáleží a chlupy bychom možná radši krátké, i když kdyby se pejsek nemusel stříhat či trimovat a srst by byla na údržbu nenáročná, tak bychom určitě brali i dlouhosrstého.

Fifi
Člen
# Zasláno: 5 Čen 2006 16:09
- Nahlásit

Tech moznosti je spousta...
Ja nevim, jen nadhazuji par plemen, co me ted napadla:
chodsky pes info ZDE

brabantik

stafordsirsky bullterier

atd.. atd.. Zkuste si prohlednout atlas psu, co je na horni liste. Tam je spousta odkazu na ruzna plemena..

wami
Člen
# Zasláno: 5 Čen 2006 16:10 - Změnil/a: wami
- Nahlásit

Ilky
predbehnu Zuzku...

Co treba cesky strakaty pes? Stredni velikost, nenarocny na udrzbu, bystry, rodinny psik, pri trose snahy snadno cvicitelny...

A hlavne - je to nase narodni plemeno!

Ilky
Člen
# Zasláno: 5 Čen 2006 16:10
- Nahlásit

Mně se celkem líbí border kolie a taky bostonský teriér

Ilky
Člen
# Zasláno: 5 Čen 2006 16:12
- Nahlásit

wami
Jůva, ten vypadá jako voříšek. A má moc hezkej kukuč.

wensday
Člen
# Zasláno: 5 Čen 2006 16:13
- Nahlásit

Ilky
a labradorský retrívr ???? K dětem moc fajn

Ilky
Člen
# Zasláno: 5 Čen 2006 16:15
- Nahlásit

A taky se mi líbí boxer, bordeauxká doga, šarpej, hnědý labrador a zlatý retrívr.
A z menších mopsík a francouzský buldoček.

wami
Člen
# Zasláno: 5 Čen 2006 16:19
- Nahlásit

Ilky
Vypada...
A me jako rodinny pes prijde fakt uzasny! (Navic ja strasne trpim narodni hrdosti, takze vzdycky hlasuju pokud to jde, pro nase narodni plemena, a teprve kdyz to nejde, nadhazuju jine... )

kokoška
Člen
# Zasláno: 5 Čen 2006 16:20
- Nahlásit

Ilky
tu krátkou srst dobře uvažte - krátká se všude zapichuje a vpodstatě se jí nelze z domácnosti odstranit, dlouhé chlupy se dají mnohem lépe vyluxovat
existují i plemena, která nelínají - např. pudlové, bišonci a taky knírači, když se pravidelně trimují

Doporučila bych nejdřív si přesně stanovit, co od psa chci - povahu, velikost (ono je rozdíl, jestli za psí žrádlo utratíte MĚSÍČNĚ třeba 1500 za dogu nebo 1500 za yorka za ROK), barvu, pohlaví, má být s PP nebo bez, kolik za štěně jste ochotni dát atd... co od něj čekáte, pak si prolistovat pár psích encyklopedií a vybrat si několik favoritů a pak už se konkrétně ptát třeba tady na fóru - určitě tu budou lidi, co poradí z vlastní zkušenosti s daným pejsou
Nebo zavolat chovatelským stanicím a domluvit si návštěvu - seriózní chovatelé to velmi rádi umožní a poskytnou řadu zkušeností...

daliva
Člen
# Zasláno: 5 Čen 2006 16:22
- Nahlásit

Ilky
Jestli se vám líbí "čumáky placatý", tak do rodiny boxera i bordó dogu schvaluji, možná ještě lépe bulmastifa (koukněte do Atlasu psů tady na stránkách). Jsou to všechno prima rodinní psi, kteří ocení tu možnost být skutečnými členy rodiny (ne jen "pes k domku"), je třeba důsledná výchova už od počátku (zejména vztah pesXdítě je třeba budovat, ale to u všech plemen), srst je na péči nenáročná, výletů se s vámi ochotně zúčastní - jen vám nesmí vadit, že občas slintají... A vzhledem k jejich velikosti je třeba vzít v úvahu jejich nároky na kvalitní stravu (tj. finance).

janča
Člen
# Zasláno: 5 Čen 2006 16:26
- Nahlásit

Ilky

Dobré odpoledne,
tohle je naše fenka - havanský bišonek. Je to ještě štěndo (5 měsíců).Já mám děti 9 a necelých 6 let a vztah k nim má super. Vybírali jsme pro právě bezproblémový vztah k dětem právě toto plemeno. Jen si nejsem jistá, zda štěně takto malého plemena je vhodné k 2-letému dítěti. Ty vaše dvě starší jsou v pohodě, ale to 2-leté by mohlo zvlášť štěndu takhle malého psa nechtěně ublížit. Musela byste hodně hlídat. Když jsme si naší přivezli v 9 týdnech měla jen 1,4 kg. V dospělosti by měla mít do 5 kg.
Jinak ale plemeno velmi inteligentní, učenlivé a co se týče srsti- sice se musí česat a občas stříhat, ale zato vůbec nelíná, což je super dovnitř - ať už domku či bytu. Tak hodně štěstí při výběru!

Ilky
Člen
# Zasláno: 5 Čen 2006 16:26
- Nahlásit

nám je jedno, kolik za psa měsíčne utratíme. Chtěli bychom asi pejska ať nemusíme řešit hárání. Určitě s PP ať si můžeme být jisti, že budou mít povahu jakou mít mají.
Bulmastif se mi taky strašně líbí. Jen nevím, jestli by nebylo vhodnější pořítit pro začátek nějakýho menšího psíka, třeba toho buldočka, mopsíka nebo bostonka. Když máme toho malýho 2letýho prcka, co myslíte? Jaké máte zkušenosti s malými dětmi a obřími psy?

Ilky
Člen
# Zasláno: 5 Čen 2006 16:28
- Nahlásit

jetště jsem zapomněla dodat, že by psík neměl být zbytečně uštěkaný.

Zdenka
Člen
# Zasláno: 5 Čen 2006 16:31
- Nahlásit

A co takhle národní pidi plemeno pražský krysařík najeď si na stránky neumím vložit fotku, vypadá jako pidi dobrman,společenský,hravý bystrý a hlavně skladný mají okolo 2 kg, jukni na stránky chovné stanice Dar minulosti, teď mají štěňátka a jsou opravdu k sežrání

Zdenka
Člen
# Zasláno: 5 Čen 2006 16:33
- Nahlásit

Ale teda jsou to štěkálci

Ilky
Člen
# Zasláno: 5 Čen 2006 16:34
- Nahlásit

Zdenka
No to štěkání je asi to jediný, co bychom u pejska opravdu nepřekousli

Klara a Bara
Člen
# Zasláno: 5 Čen 2006 16:35
- Nahlásit

My jsme meli anglickou mastifku + malyho brachu. Problem byl akorat ten, ze kdyz zacal chodit, tak mel hlavu v urovni vrticiho se ocasu, tak parktat dostal ranu a pak se naucil se kryt rucickama ;) Jinak byla strasna dobracka.
Rekla bych, ze celkove vetsi psi jsou klidnejsi, jen tak je neco nevyvede z miry, maly byvaj nekdy nervaci. Taky velkymu psovi nemuze dite tolik ublizovat - myslim tim nechtete, kdyz pres nej treba upadne a tak. Na druhou stranu, pokud se treba povaha pejska tak uplne nepovede, tak je rozdil, jestli dite pokouse velky nebo maly pes.

daliva
Člen
# Zasláno: 5 Čen 2006 16:39
- Nahlásit

Ilky
My měli bulmase s dětmi od 1 roku a nikdy nebyl žádný problém. Neznám něžnější plemeno - na druhou stranu je nutné říct, že to není úplně samo sebou. Jsou to sice něžní obři, kteří si nechají hodně líbit a jsou velmi trpěliví, ale my jsme vždy vedli děti, jak se ke psům chovat, a naopak psy k tomu, aby děti respektovaly jako nadřazené bytosti. Nikdy je taky nenecháváme spolu o samotě, protože 60kg je 60kg a to dítě nemusí ustát, i když ho jen psí drobek nechtěně plácne ocasem... Nejnáročnější je období psí puberty, kdy má takový roční drobeček svých 50kg, kterých si ale není vědom, a spoustu elánu a energie. Každopádně se to ale zvládnout dá bez problémů a vím o řadě rodin s malými dětmi, které bulmase, bordó dogy i jiné molosy mají.
Jinak pravidla pro soužití dětí a psů jsou podle mě stejná bez ohledu na plemeno.

zuzka
Člen
# Zasláno: 5 Čen 2006 16:40
- Nahlásit

wami
DÍKY!!!

Ilky
strakáč je skutečně úžasný rodinný pes
pro více informací doporučuji
CHS z Kraje krkavce, je to tam moc hezky popsané
pro přesné informace prakticky oficiální strakaté stránky
a naše Bela, v odkazech najdete seznam osobních webových stránek, uvidíte, že co strakáč, to originál

brut
Člen
# Zasláno: 5 Čen 2006 16:48
- Nahlásit

Ilky
Pokud vám nejde o peníze, tak bych se taky přikláěla spíš k většímu pejskovi. Přece jen ti maličcí a k nim 2leté mrňátko, není úplně nejlepší kombinace. Vím o pejskovi, kterého zasedla 2,5letá holčička. Také na tahání a mazlení, kterému se určitě nevyhnete, je lepší pejsek s pevnější stavbou těla než drobeček.
Pokud chcete pejska, tak si nejprve zvolte velikost. Pak bych se zaměřila na vaše aktivity - pokus jste dost akční, tak Vám bude vyhovovat temperamentnější plemeno, ale pokud ne, tak by jste z něj byli za chvíli skoro nešťastní. Ještě by stálo za uvážení, jestli máte nebo nemáte v rodině alergika ( i když z naší zkušenosti to moc nevadí, lae nejsou všichni lidi stejní). A teprve pak bych hledala přímo pejska.

Ilky
Člen
# Zasláno: 5 Čen 2006 16:49
- Nahlásit

Prostudovala jsem atlas psů a tohle jsou zatím mí favorité.

Ilky
Člen
# Zasláno: 5 Čen 2006 16:51
- Nahlásit

Alergika v rodině nemáme. Všichni známí a příbuzní doma pejska mají, takže tohle máme snad dokonale vyzkoušeno.

Ilky
Člen
# Zasláno: 5 Čen 2006 16:52
- Nahlásit

Ještě se nám líbí a

daliva
Člen
# Zasláno: 5 Čen 2006 16:57
- Nahlásit

Ilky
No tak teď už stačí jen uspořádat rodinnou radu a pak se ptát už na konkrétní zkušenosti s plemenem. Ten výběr je fakt jen na vás a je potřeba si ujasnit (krom finanční stránky, zvlášť když vás netíží), kdo a kolik času psu bude věnovat, kde by měl pes bydlet, jaké jsou vaše aktivity atd. atd. ...

Sveny
Člen
# Zasláno: 5 Čen 2006 17:00
- Nahlásit

Ilky
Ale vy se snažíte vybírat psa čistě podle vzhledu - pokud ne, tak se omlouvám, ale tak to na mě působí. Třeba border collie je celkem náročná a pohyb a zábavu, bordeuxská doga tak náročná na pohyb není, ale chtělo by to trošku zkušeností - je to velký pes a v případě nezvládnutí výchovy/výcviku z vaší strany by to byl i větší problém než u psa menšího... To jsou jen 2 příklady. Já vás nechci odrazovat od pořízení těchto plemen, ale uvědomte si, že se rasy psů neliší pouze vzhledem a typem srsti. Jestli chcete psa "jen" jako kamaráda, který vás bude doprovázet NEBO psa, který bude náročný na pohyb a kterého budete spíše doprovázet vy při lítání po lese...

Jimmi
Člen
# Zasláno: 5 Čen 2006 17:05
- Nahlásit

Ilky
a co tohle: http://www.collie.cz/, tak krátkosrstá varianta by Vám mohla sednout

Jimmi
Člen
# Zasláno: 5 Čen 2006 17:07
- Nahlásit

zuzka
Ahoj..tak se tak ptám, jestlipak zase uvidím Strakáčky v Ďáblicích...

Ilky
Člen
# Zasláno: 5 Čen 2006 17:12
- Nahlásit

No právě já bych si ráda nechala poradit. Asi bychom nechtěli nic přehnaně hyperaktivního. O psa bych se starala asi především já a také 10ti letá dcera, právě proto pořád uvažuji o tom, zda by v našm případě nebyl lepší menší pes. Jsme celkem aktivní rodina, žádní peciválové. Ale jsou dny kdy radši posedíme doma. Pejsek by byl s námi v domě, na zahradu by měl ale přístup kdykoli by se mu zachtělo, uvažujeme o namontování specialních dvířek pro psy. Jinak by jetš tak 2 roky byl sám jen vyjímečně, jelikož jsem na mateřské. Pak by byl doma do příchodu dcery, tak asi od 8h. do 13h.
Právě proto, že z těch jednoduchých popisků u jednotlivých plemen v atlasech se toho člověk moc nedoví, se obracím na vás. Třeba se tady najde někdo, kdo by měl z námi vybraných plemem zkušenosti a poradil nám.

. 1 . 2 . 3 . 4 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání