Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Chov psů, chovatelství / Howavart????
Autor Zpráva
Klárča
# Zasláno: 17 Pro 2005 10:23
- Nahlásit

Ahojky, je mi 12 a zatím bydlíme v bytu,ale budeme se stěhovat asi za 2 roky do baráku s velkou zahradou. O howavartech mám přečteno snad všechno a moc a moc bych ho chtěla.Poradíte mi,ale jak to je s nima doopravdy? V kížkách většinou čtu jak jsou chápavý,dobří hlídači,skvěle se učí a nejsou nějak moc náchylní k nemocem. Potřebovala bych poradit spíš od někoho, kdo to plemeno má a jestli takový opravdu jsou.Jinak je moc a moc miluju :biglol !!! A určitě by se u mě měl dobře a není to nějaká chvilková blbost. Mám ráda psy už asi od mých 3 let! Co si to trochu pamatuju..A taky jaké chovatelské stanice na Moravě jsou?Díky!!!!!

Anonymní
# Zasláno: 17 Pro 2005 11:10
- Nahlásit

Tak co já vím,tak hovawarti bývají dost často dominantní.Kamarádka má fenku,pětiměsíční a vyjíždí po všech z rodiny a pokusy o výcvik jsou docela marný.

Azoráček
# Zasláno: 17 Pro 2005 11:37
- Nahlásit

ačkoliv mám kokra, byla jsem na táboře hovíků. Co mou říci, že jsou to užasní psi, věrní, ale hlavně potřebují pevnou ruku. Vyžadují také o něco jinou výchovu než jiní pejsci

Anonymní
# Zasláno: 17 Pro 2005 12:24
- Nahlásit

Pro 12tiletou holku bych ho asi nejspíš nedoporučila.Fakt potřebuje pevnou ruku.

haha
# Zasláno: 17 Pro 2005 15:08
- Nahlásit

Klárča
jestlij e ti 12 tak si raději kup zlatého retrievra ,jsou si celkem podobní a budeš mít určitě míň problémů

Klárča
# Zasláno: 17 Pro 2005 17:19
- Nahlásit

Tak za 1) Až ho budu mít bude mi nejmín 14. A za 2) Nebojím se že bych ho nezvládla.Kdybych si koupila živou 2měsíční fenečku,tak myslím že bych ji zvládla...

pigie
Člen
# Zasláno: 17 Pro 2005 17:26
- Nahlásit

Klárča
Prosim, ber to ako vtip, radsej to napisem

Kdybych si koupila živou 2měsíční fenečku
No, mrtva by sa zvladala lahsie, to urcite

Klárča
# Zasláno: 17 Pro 2005 17:30
- Nahlásit

Myslela jsem tím aktivní...No to asi víte,ale napíšete to radši abych vypadala jak debilA aktivní jsem myslela,že by se mohla líp vychovávat a popřípadě "krotit" než nějaká ufnukanecka....

pigie
Člen
# Zasláno: 17 Pro 2005 17:53 - Změnil/a: pigie
- Nahlásit

Klárča
Ja som vedela, ze to nepojmes ako vtip Prepac, nechcela som sa ta dotknut. Vsetci vieme, ako si to myslela

Anonymní
# Zasláno: 17 Pro 2005 18:10
- Nahlásit

Moje 17-tiletá kamarádka tu fenku prostě nezvládá a to to neni jejich první pes.Spoustu lidí jí řeklo že je to pes spíš pro chlapa,že potřebuje dost pevnou ruku.vyber si radši jiného psa

haha
# Zasláno: 17 Pro 2005 18:18
- Nahlásit

Klárča
měla jsi už někdy nějakýho psa?

Majda
Člen
# Zasláno: 17 Pro 2005 20:09
- Nahlásit

Klárča
Projdi si starší diskusi "Máme doma agresora", kde píše třináctiletá Kachna o problémech s howavartem, kterého nezvládá.
Nic proti hovíkům, jsou to pěkní psi, ale myslím, že bys měla mít na začátek, když jsi bez zkušeností, raději něco zvladatelného, a raději fenku. Ale psala jsi, že budeš mít psa až za dva roky. To máš ještě dost času si rozmyslet, jaké plemeno vybereš.
A neber to jako nedůvěru k tobě, ptala jsi se na zkušenosti, tak dostáváš odpovědi. Určitě to nemyslíme špatně.

Klárča
# Zasláno: 18 Pro 2005 11:12
- Nahlásit

Chnápu. Jen mě to trochu mrzí.Psa jsem ještě neměla,ale vychvávám kamarádčiny psy-teda2. Jednu beardet kolii a bernského salašnáka(štěně). Tak co teda když ne howavartek?
A já vím,že to mislíte dobře...

Eimy
Člen
# Zasláno: 18 Pro 2005 12:19
- Nahlásit

Klárča
aktivní jsem myslela,že by se mohla líp vychovávat a popřípadě "krotit" než nějaká ufnukanecka....

Já myslím, že je to s tím vychováváním a "krocením" právě naopak...

Artemis
Člen
# Zasláno: 18 Pro 2005 13:28
- Nahlásit

Howíci skutečně nepatří ke psům k experimentování typu "zvládnu to nebo ne...". Jako prvního psa ho naprosto nedoporučuji. Chodí za mnou lidé, kteří je fyzicky zvládnou levačkou, ale problém je především v zastavení jejich odhodlání. Mám ve smečce mimo jiné psy i jednu howici. Je super, rychlá, sebevědomá a jen tak něco ji nezastaví. Dostala se ke mně z toho důvodu, že si doma stihla za jediné dva roky vychovat páníčky k obrazu svému, jelikož se umí moc hezky tvářit, tak jí hodně slevovali. Ve finále se třeba báli cokoliv vzít ze země, aby si to ta roztomilá fenka nepřivlastnila, jelikož pak šla na tvrdo zubama proti vlastním páníčkům. Jestli chceš něco pro začátek, tak zkus volit klidnější plemena psů. Berňule tu také mívám často a jsou na opačné stupnici ve spolupráci s pánem a vlastních názorech, než kam bych zařadil howíky.

nefer
Člen
# Zasláno: 18 Pro 2005 13:28
- Nahlásit

Já myslím, že je to s tím vychováváním a "krocením" právě naopak...

to je přesné. aktivní štěně, které už odmala neposedí, se vychovává mnohem hůř něž právě ten "ufňukanec", který se ti drží za patami.
pokud jsi ještě nikdy neměla psa, vyber si z vrhu submisivnější štěně. tj. to, které není všude vidět, všude slyšet a všude je první, ale naopak se drží třeba trošku stranou, je klidnější, rozvážnější a bude se zajímat více o tebe než ostatní psy. obecně platí, že to jsou právě fenečky, jak už tu někdo psal. se psem jako samcem by si mohla mít v jeho pubertě opravdový problém, který by si bez zkušeností nemusela zvládnout. v tom by ti měl i dobrý chovatel pomoct a týká se to jakéhokoliv plemene.

konkrétně k těm howíkum - zastávám názor všech ostatních tady. ono ani tak nezáleží na tom, jestli ti bude 14 nebo 30. pokud jsi nikdy neměla psa, není to dle mě dobrý nápad a je také potřeba vzít v úvahu, že ve 14 letech nebudeš disponovat dostatečnou fyzickou silou, aby si psa zvládla v případné rvačce a jak jsem zatím poznala howíky, mají s tímhle dost často problém. takže bych tohle rozhodnutí ještě zvážila.
a když ses ptala jaké jiné plemeno - jsem také za zlaťáka

píšeš, že se budete za čas stěhovat do domečku. až získáš zkušenosti a patřičnou sebejistotu, určitě se pes navíc v domku ztratí a dočkáš se třeba i toho howavarta

Klárča
# Zasláno: 18 Pro 2005 15:02
- Nahlásit

No tedka jsem viděla krásného zlatého retrívra (možná to byl čuvač-vyděla jsem ho z dálky)! A tak ještě budu uvažovat,které plemeno by se mi tam hodilo. Jinak musí mít už v krvi hlídání. Tak čekám na dalčí tipy ...Jo taky bych byla radši aby nemusel spát v domě,ale to není podmínka...

haha
# Zasláno: 18 Pro 2005 17:40
- Nahlásit

Klárča
a co třeba fena německého ovčáka? hlídat bude a není těžké ji vychovat

Anonymní
# Zasláno: 19 Pro 2005 08:36
- Nahlásit

Klárča

vlastním hovawarta a opravdu ze zkušeností mohu říci, že "dítě" i když už dvanáctiletý jeho výchovu nezvládne. Já mám psa a je to sebevědomé a dominantní stvoření, což sice není negativum, ale při výchově potřebují pevnou ruku a neslevit. Lépe se ho vycvičí chlap, je pro něho přirozenou autoritou, na ženskou to zkouší a navíc ženská spíše neodolá jeho pohledům. Jinak je to domácí mazel, miluje děti, miluje rodinu, k cizím lidem je nedůvěřivý a nepřeje si, aby ho někdo cizí hladil - často se mi stává, že se k němu lidi hrnou a chtějí ho hladit, je to perfektní hlídač, učí se rychle, rychle chápe, ale stejně tak dobře dělá jako že nerozumí.... Jestli se ti líbí psy tohoto typu, šla bych do zlaťáčka.

handula
Člen
# Zasláno: 19 Pro 2005 08:37
- Nahlásit

ach jo, zase jsem se nepřihlásila....viz Anonymní

Evik
Člen
# Zasláno: 19 Pro 2005 09:03
- Nahlásit

Klárča

Klárčo, abys to, co se ti tu všichni snaží říci pochopila správně, tak já k tomu dodám, že si nemyslíme nikdo, že jsi malé dítě, které by nezvládlo psa, ale ber to prosím jako rozumnou radu od více už trochu zkušenějších lidí než jsi ty. To co napsal Artemis je naprostá pravda. Já též znám fenu hovíka, (má ji moje kamarádka), která si totálně otočila svou rodinku kolem "prstu" a doslova ji terorizuje. Hovíci jsou psi se sklonem k dominanci a pro člověka, jež si pořizuje svého prvního psa opravdu není vhodný.
Já mám křížence howavarta (s chodským psem a NO - je z útulku a brali jsme si ho už jako dospělého) a z té howavartí povahy toho myslím pobral poměrně dost a věř, že nám dalo docela práci dokázat mu, že šéfem smečky je můj přítel a já a nikoli pes.........
Já si taky myslím, že by sis jako prvního psa měla vybrat raději toho zlaťáčka. Pokud už máš o psech něco načteno a budeš chodit na cvičák apod....pak takového zlaťáčka bez problémů zvládneš, ale vážně - nech si poradit a toho hovíka odlož, až budeš mít v praxi dokázáno, že to skutečně zvládneš.

Anonymní
# Zasláno: 19 Pro 2005 11:11
- Nahlásit

Asi jsme měli štěstí, holku hovíka (3,5 roku) máme jako 1.psa, cvičili jsme ji jen na základní povely a je celkem poslušná, milá, hodná, v žádném případě dominantní. A to byla původně ze 4 štěňat největší průzkumník, ničitel zahrady atd.,takže žádné klidné miminko. Ale každý pes je samozřejmě jiný. Ale ať ve 12 či 14 letech, stejně se budou podílet na výchově psa i Klárčiny rodiče, ne? Dana

Anonymní
# Zasláno: 19 Pro 2005 11:55
- Nahlásit

zase tolik nejde o plemeno, ale spíš o jedince... musí si prostě dobře vybrat submisivní štěně! a fyzické síly? jsou důležité, ale pokud se ví, jak na to, jde to..já ve svých 14 letech bez problémů položim 40kg NO na záda, sama vážím 50 kg...
jinak hovíci mají tu výhodu, že jsou sice dominantní, ale zato rozhodně lépe ovladatelný a cvičitelný než třeba pastevecká plemena...

haha
# Zasláno: 19 Pro 2005 11:56
- Nahlásit

Anonymní
ať už se budou rodiče podílet na výchově či nikoliv určitě bude 12 i 14 letá holka chtít brát svého psa ven sama , zlaťáka určitě zvládne bez problémů ale s hovíkem se jí taky může stát že s ním bude chodit tatínek a ona si s ním bude hrát tak leda na dvorku.

haha
# Zasláno: 19 Pro 2005 12:04
- Nahlásit

Anonymní
položit na psa na záda není až takový problém ,důležité je jestli jsi v případě rvačky např. mezi dvěma ovčáky schopna toho svého oddělit ,protože je dost lidí kteří mají velké psy a jsou přesvědčeni že je zvládají ,a když potom k něčemu takovému dojde ,tak jenom křičí a nevědí co mají dělat nebo se dokonce svého psa bojí ,to jsou situace který fakt miluju

Evik
Člen
# Zasláno: 19 Pro 2005 12:14
- Nahlásit

haha

...ale s hovíkem se jí taky může stát že s ním bude chodit tatínek a ona si s ním bude hrát tak leda na dvorku...

k tomu ještě dodám, že často takový tatínek nemá čas, aby chodil ven se psem, takže pokud si taková 12-14 holka se psem "troufne" sama aniž by ho měla plně pod kontrolou a pes ji plně respektoval (na což by muselo být takové děvče skutečně velká autorita), může se dostat do pěkně nepříjemných situací, které by asi těžko zvládla...

Anonymní
# Zasláno: 19 Pro 2005 12:33
- Nahlásit

haha
no to já zařvu a psi se většinou pustí a když ne, nakonec je vžycky nějak oddělím, ani nevím jak.. nedávno zrovna NO od BOM....díky bohu panička BOM byla pohotová a taky tahala psa za kůži na krku pryč od bodu střetujá ho tahala za obojek šlo to

handula
Člen
# Zasláno: 19 Pro 2005 12:35
- Nahlásit

musí si prostě dobře vybrat submisivní štěně!

jak chceš poznat, jaký štěně je submisivní? pokud si dobře pamatuju při výběru štěněte k nám přiběhlo všech osm, všichni se k nám lísali, chtěli se chovat...atd...
ve svých 14 letech bez problémů položim 40kg NO na záda, sama vážím 50 kg...

můžu tě ujistit, že tě hovawart nenechá abys ho položila na záda pokud on sám nesleví...tohle jsou jen silácký řeči, tohle vyzkoušej v praxi a zdravá z toho nevyjdeš....

Anonymní
# Zasláno: 19 Pro 2005 12:44
- Nahlásit

handula
ten NO mě respektuje jako vůdce smečky, i když se dost snažil převzít vládu nad námi je to dost o smečce, pokud Klárča bude alfou, výchova bude mnohem jednodušší a ten pes si toho nechá líbit hodně, i to povalení na záda... samozřejmně, pokud bude hovík alfou, nemůže povalení riskovat, a to zase navozuje na to submisivní štěně. submisivita se pozná už v mladém věku psa..jen se s nimi musí strávit dost času a pozorovat, jak si hrají mezo sebou a tak!

hana
# Zasláno: 19 Pro 2005 13:05
- Nahlásit

prosím poučte starší dámu - proč se tady často píše o povalení na záda ?? Je to metoda, jak se učí děti zvládat psy ? Nebo je to součást výchovy psa, jakési podřizování? Neptám se ironicky, opravdu to nevím. Moji psi by to asi brali jako urážku, pokud by to nebylo ve hře a asi by se divili, co to provádím. I když na povel bych je to lehce naučila, ale proč vlastně ?? Dík.

Anonymní
# Zasláno: 19 Pro 2005 13:17
- Nahlásit

hana
je to podřizování ve smečce..všimni si třeba po rvačce, že jeden, podřízený pes leží na zádech..když psa povalíš na záda, dokazuješ mu svojí dominanci a že seš alfa, nebo vyšší člen smečky..třeba dominantní psi mají problémy s povelem lehni, protože je to oslabuje a podřizuje...když lehne na záda, odhaluje svojí zranitlnou část těla a tím se ti podřizuje

handula
Člen
# Zasláno: 19 Pro 2005 13:19
- Nahlásit

hana

Je to metoda, jak se učí děti zvládat psy

proboha jen to ne...! povalením na záda se projevuje nadřazenost vůči psovi, je to projev, kterým dávám psovi najevo že jsem vůdce smečky a pro psa zároveň nejpřirozenější, tak si to mezi sebou vyříkávají v přírodě a rozumí tomu. Je to určeno pro dominantní psy, kteří zkoušejí na pána co si můžou dovolit, ale toto gesto smí udělat jen ta osoba, která na to fyzicky a psychicky má, tzn. zvládne ho povalit a neobrátí se to proti němu, protože pokud se tohle nepovede, tak je to průser....takže tohle by rozhodně nemělo zkoušet dítě....nemá na to ani fyzicky ani psychicky. A u 40kg byl to bylo už ani ne o úraz, ale o život...
nevím, jestli jsem to napsala srozumitelně, kdyžtak mě někdo opraví....

hana
# Zasláno: 19 Pro 2005 13:39
- Nahlásit

jo tak, já jsem to nějak špatně chápala - každou chvíli tu někdo napíše, že sám má málo kil a dokáže povalit psa. Už jsem měla obavy, že jde o nějaký nový sport. Dík.

haha
# Zasláno: 19 Pro 2005 14:21
- Nahlásit

pak je rozdíl ještě v tom povalit psa a povalit nasranýho psa ,protože normální pes v klidu např. při hře se povalí velmi snadno ,povalit nasranýho 20 kilovýho psa je už docela práce a povalit třeba 60 kilovýho ,tak to už vážně když se to nepovede mohlo by jít i o život, takže tohle bych 14 letým holkám radši neradila.

Artemis
Člen
# Zasláno: 19 Pro 2005 14:25
- Nahlásit

hana
Už jsem měla obavy, že jde o nějaký nový sport

Vůbec nejde o nový sport, jen o špatné pochopení jedné mojí praktiky uveřejněné v reportáži na Nově, kdy si teď dost lidí dokazuje, že na svého psa má. Problém je v tom, že mi v té reportáži vystříhali akce s mírnějšími prostředky, kterými se dá zvládnout pes také a nenadělá to tolik škody při chybném použití (zneužití), jako je právě povalení psa.
Už jsem na mnoha fórech psal, že je to nejkrajnější prostředek trestu, kdy jde o život psa nebo člověka, kterého chce pes "sestřelit". Tento trik jsem se naučil od vlků a "zdivočelých" psů z ulice. Během povalení psa, když už je nezbytné tento trik použít, se totiž musí dodržovat tolik velice podstatných detailů, které se časují na desetiny sekundy, že si nedovolím o této technice psát ani na vlastních stránkách, aby to hned někdo na svém psu nezačal zkoušet.
Každému stačilo vidět několik vteřin na Nově a "už to perfektně umí", já jsem se to učil asi tak dva roky...

Tchor
Člen
# Zasláno: 19 Pro 2005 14:41
- Nahlásit

Artemis
Povaleni cas od casu pouzivam a mnohem driv nez jsem videl tu reportaz. Nepovazuji ho za krajni reseni situace byt je to pomerne velmi vyrazna vyhruzka psovi, taky vetsinou nepovaluju na zada ale jen na bok a pridrzim psa dokud neprestane klast odpor a plne se nepodridi. Ale taky nedoporucuji to delat lidem jez si neveri pripadne na sveho psa fyzicky nemaji, pokud se pes odmitne podridit a zacne boj je to uz boj o postaveni ve smece se vsim vsudy a vtakovem pripade clovek opravdu MUSI vyhrat, jinak je zle.

haha
# Zasláno: 19 Pro 2005 14:43
- Nahlásit

Artemis
právě ,ono to není jenom o tom psa povalit ,ale taky ho na tý zemi udržet a zklidnit ho tak aby ho mohla dotyčná osoba taky pustit bez toho že by riskovala že jí prokousne krk

Klárča
# Zasláno: 19 Pro 2005 14:47
- Nahlásit

hahaNěmecký ovčák...No nevím nevím..Je to hezký pes,ale třeba není tak hráví jako zlatý retrývr a ani se mi zas tak moc nelíbí,ikdyž to by nebyl problém...Ale o tom zlatáčkovi začínám fakt uvažovat!!! No jenom nějak nevím jestli by tu naši zahradu a baráček uhlídal....Jo? A to povalení na záda už nechte,myslím,že to už každý pochopil. A co třeba salašničtí psíci??

Artemis
Člen
# Zasláno: 19 Pro 2005 14:50
- Nahlásit

Tchor
Ty jsi profík, proto nepochybuji o tom, že víš, co děláš. Svůj příspěvek jsem nesměroval vůči výcvikářům, ale spíše proti propagaci této metody, jelikož zastávám názor, že ten, kdo neví, proč a jak se to používá, může zničit psa, nebo ho pes může i zabít.

nefer
Člen
# Zasláno: 19 Pro 2005 14:50
- Nahlásit

anonymní

to vše co tu píšeš, je sice v podstatě pravda, ale nesmíš se na to dívat jen ze svého úhlu pohledu.
NO je povahově úplně jinde než howavart. je to pes, kterému je naprosto přirozené spolupracovat s člověkem a respektovat ho. howavart je ale úplně někde jinde. je to velmi samostatný a dominantní tvor. ten nikdy nebude respektovat svého pána jen proto, že ho cvičí a dává mu najíst. bude respektovat jen člověka, který na to opravdu má a toho docílíš jen zkušenostmi. je samozřejmě možné, že narazíš na tak úžasné štěně, že nebudeš mít i jako začátečník sebemenší problém, ale to je mizivá šance.
očividně o psech víš docela hodně, proto si ve svých 14 letech dokážeš živě představit, že bys howíka zvládla. ale tady se na to ptalo děvče, které v životě psa nemělo a to musíš vzít v potaz, než začneš právě s těmi siláckýmí řečmu typu "žádný problém".

Handula
kdyby si ty štěňata pozorovala několik hodin a pozorně, rozdílů v povaze si všimneš. k dostání je i literature, kde je velmi dobře popsáno čeho si nejvíc všímat. pokud se k ní nemáš možnost dostat, měl by poradit chovatel.

Artemis
Člen
# Zasláno: 19 Pro 2005 14:54
- Nahlásit

Klárča
A co třeba salašničtí psíci??

Jestli miluješ bernské salašníky tak jako já, je to dobrá volba. Jen pozor na samce, někdy je s nimi potíž udržet je na vodítku, mívají i šedesát kilo. Osobně si víc rozumím s fenkami, jelikož jsou jemnější.
Že by neohlásil nějaký pes někoho za plotem, to bych viděl jako nereálné.

nefer
Člen
# Zasláno: 19 Pro 2005 14:54
- Nahlásit

Klárča
NO také dokáže být hravý o to neměj strach. Zkus se zamyslet a napsat, co přesně od psa vyžaduješ a co s ním budeš chtít dělat. Pak se lépe najde vhodné plemeno. zatím jenom víme, že má být venkovní, hravý a hlídat. To je docela málo

handula
Člen
# Zasláno: 19 Pro 2005 15:01
- Nahlásit

já jen ještě k tomu povalování, učila jsem psa nenásilnou formou už při hře ho válet na záda, jen tak se srandy jsem si občas na něj sedla, nebo spíš nad něj dřepla, zezačátku se cítil velmi nesvůj, když mě nad sebou viděl a snažil se to obrátit - už i ve hře mu to nebylo milý.... ale postupem času si zvykal a když došlo k prvním "incidentům" mezi námi velmi rychle pochopil o co mi jde....takže ne jenom když to na mě zkoušel, ale i formou hry pochopil kdo je pán...

nefer

no já moc času na výběr štěněte neměla, přijela jsem si pro už zamluvenýho kluka, protože byli jen dva, tak jsem moc možností neměla... poznáš povahu částečně, ale jakou má povahu jsem poznala si dovoluju tvrdit až po absolvovaný pubertě... do té doby ne neustále něčím udivoval...

pigie
Člen
# Zasláno: 19 Pro 2005 15:02
- Nahlásit

Artemis
No, mojho fundlaka navsteva prekracuje A to ma rok a pol, cize nie je stary

haha
# Zasláno: 19 Pro 2005 15:02
- Nahlásit

Klárča
jak píše Nefer i německý ovčák si hraje stejně jako kterýkoliv jiný pes který tě má rád,ale pokud se ti líbí víc zlaťák myslím že by pro tebe byl nejlepší,salašňák je pěknej ale jak píše Artemis má docela velkou sílu,jinak s tím hlídáním ,štěkotem tě na vetřelce upozorní každej pes, já mám psy spíše agresivní ale vidím to spíš jako nedostatek než přednost ,protože vzhledem k našim zákonům je to že můj pes potrhá někoho na mém pozemku spíš o průser.

Artemis
Člen
# Zasláno: 19 Pro 2005 15:07
- Nahlásit

pigie
No, mojho fundlaka navsteva prekracuje

Mám tu i kavkazačku, která brání zlodějům ve vniknutí zalehnutím vrat a kdyby bylo potřeba, jistě by jim podala klíče nebo podržela baterku. Ještě, že za ní hlídají ti ostatní.

nefer
Člen
# Zasláno: 19 Pro 2005 15:13
- Nahlásit

handula
já jsem si první čubinu vybírala také takhle "narychlo" a pak jsem se nestačila divit.
když jsem si ale jela pro druhou, měla jsem už v hlavě přesně srovnáno, co chci a štěňata jsem pozorovala přes 4 hodiny, možná i víc. přeci už je to nějaký ten čas zpátky a nespletla jsem se. i když v pubertě vyvádí někdy neskutečné věci a překvapuje mě každý den, je povahově přesně to, co jsem chtěla.

handula
Člen
# Zasláno: 19 Pro 2005 15:20
- Nahlásit

nefer

já musím zaťukat, ale taky jsem ráda, že mám povahově psa, jakého mám. Jo nadávám na něj, pořád s něčím bojujem...ale suma sumárum, když pak pozoruju jiný psy, tak mám psa anděla... Je to rošťák, pořád vymýšlí něco, kouká mu to z očí ..je občas "bit", protože zlobí...vím že je to povahově originál, a že jinej pes už takovej nebude - což je jasný, žádný není stejný...

Tchor
Člen
# Zasláno: 19 Pro 2005 15:23
- Nahlásit

Klárča
Pokud se chces se psem venovat sportu byl by vhodnejsi NO pokud ho chces hlavne jako spolecnika bude vhodnejsi zlatak. NO ma pro zacatecnika jednu ohromnou vyhodu daji se unej precvicit nauceny chyby mnohem snaz nez u jinych plemen. NO je porad nejuniverzalnejsi pracovni plemeno psa a tohle postaveni mu hned tak nejaky plemno neveme. Co se tyce hlidani stekat za plotem asi budou oba, ale NO budi vyrazne vetsi respekt a funkce hlidaciho psa je prevazne zastrasovaci.

Klárča
# Zasláno: 19 Pro 2005 16:06
- Nahlásit

Ahojte,jestli chcete více informací tak tu jsou: pes by neměl mít sklony k toulání,k velké nadřazenosti(to jsem to potentila s tím howíkem že?),byla bych radši kdyby byl nějak sportovně založený (ráda bych zkusila agility),hlídač,dlouhá srst by nevadila(baví mě psa kartáčovat:hihi ,pak by měl být určený k výcviku aspon k základnímu(myslím tím že by mohl být maličko iteligentní ).Tak to je asi všecko co mě v této době napadá...Jo a asi se tedka dost ztrapním,ale co je to NO? Díky a doufám,že mě za tenhle dotaz nezabijete....A jak sa máte? Všichni se ptají jenom na psíky,tak mě to napadlo...Dneska jsem se praštila do hlavy...To byude tím..

Klárča
# Zasláno: 19 Pro 2005 16:07
- Nahlásit

Ahojte,jestli chcete více informací tak tu jsou: pes by neměl mít sklony k toulání,k velké nadřazenosti(to jsem to potentila s tím howíkem že?),byla bych radši kdyby byl nějak sportovně založený (ráda bych zkusila agility),hlídač,dlouhá srst by nevadila(baví mě psa kartáčovat:hihi ,pak by měl být určený k výcviku aspon k základnímu(myslím tím že by mohl být maličko iteligentní ).Tak to je asi všecko co mě v této době napadá...Jo a asi se tedka dost ztrapním,ale co je to NO? Díky a doufám,že mě za tenhle dotaz nezabijete....A jak sa máte? Všichni se ptají jenom na psíky,tak mě to napadlo...Dneska jsem se praštila do hlavy...To bude tím..

Fifi
Člen
# Zasláno: 19 Pro 2005 16:13
- Nahlásit

Klárča
Ahoj. NO = Nemecky Ovcak.
Zlaty retrivr je sikovny pejsek, jen ma lovecke pudy. Jinak skvely spolecnik, znam i takove, ktery behaji agi.
Jeste se mrkni sem: http://www.kpchp.org/ to jsou stranky klubu chodskeho psa - jsou tam i fotky, tak treba te zaujme. Dle meho, pro tebe idealni zvire do kynologickeho zacatku! Budes mit co kartacovat, je drobnejsi nez NO a umi i vzit za praci.

handula
Člen
# Zasláno: 19 Pro 2005 16:13
- Nahlásit

Klarča

NO - Německý ovčák...

nefer
Člen
# Zasláno: 19 Pro 2005 16:15
- Nahlásit

Já se mám fajn, sice páchám vánoční úklid, ale jinak fajn. Díky za optání

Podle toho co píšeš bych ze seznamu vyškrtla bernského salašnického a všechny podobně těžká plemena - ty by ti za agility moc nepoděkovali.
Zlaťák tohle všechno zvládne, i když to není vyloženě hlídací pes. Pořád to je ale takový rodinný mazel a vyžaduje přítomnost pána, takže by bylo fajn, kdyby mohl za vámi zajít i do domu (to ale platí skoro u všech plemen)
NO = německý ovčák, jak už psal Tchoř je prostě univerzální pes, pro začátečníka, který chce něco dělat ideální. Nevím, jak se na to budou služebáci tvářit, ale myslím, že i za agility by byl rád a bude ho to hodně bavit.
Taky bych zmínila chodského psa. Toho znáš?

nefer
Člen
# Zasláno: 19 Pro 2005 16:17
- Nahlásit

Ha, jak koukám, už mě s choďíkem předběhli

Ještě bych zmínila jednu poznámku - je dobře, že ráda kartáčuješ. Chceš-li mít psa celoročně venku, potřebuje být tomu uzpůsoben. U vyloženě krátkosrstcýh plemen to bývá problém.

handula
Člen
# Zasláno: 19 Pro 2005 16:19
- Nahlásit

Klárčka

jestli ráda kartáčuješ, tak přijď k nám...jo a můžeš to vzít zároveň i s úklidem chlupů, ty najdeš všude - dle libosti...

Evik
Člen
# Zasláno: 19 Pro 2005 16:28
- Nahlásit

Klárča

někdo ti tu radil chodského psa. Jednoho mám doma a můžu potvrdit, že je to skutečně plemeno všestranné - vhodné snad pro všechny typy výcviku (kromě loveckého) Je to pes střední velikosti. Psi mívají do 25 kg, takže i odrostlejší dítě zvládne psa po fyzické stránce. Choďáci se snadno učí a nemají sklony k dominanci - vůči lidem nikdy a fenky ani vůči psům. Choďáci - samci občas sklony k dominanci vůči psům mají, ale není to vůbec nic proti dominantním postojům howavarta. Choďák se i v tomto ohledu dá velice snadno naučit, že to dělat nemá. Ochotně se totiž podřídí přání svého pána. Choďák je pes nesmírného temperamentu, který však ale zvládne při správné výchově i začátečník. Pokud je navíc člověk sportovně založený, choďák se díky své lehkosti výborně hodí např. i pro to agility. Ještě jedna věc, aby to nevypadalo, že plemeno vychvaluji do nebe.....(mně prostě choďáci svou povahou naprosto vyhovují, že je prostě miluju nade vše) Chodského psa nelze srovnávat např. s NO, ačkoli se mu vzdáleně třeba podobá. Jeho povaha je taková, že aby pro svého pána udělal všechno co si pán přeje, musí být skálopevně přesvědčen, že je to dobré i pro něj. Chodský pes nebude nikdy (a teď mi promiňte ten výraz) slyšet na "klasický dril" jako NO.....nebude slepě poslouchat povely, pokud bude mít pochybnosti o smysluplnosti nějakého povelu, bude se "ptát proč to má dělat".....Takže u výchovy choďáka je strašně moc důležitá pozitivní motivace, aby pes věděl, že ze všeho, co musí udělat na povel lidově řečeno "vytříská něco pro sebe"

Evik
Člen
# Zasláno: 19 Pro 2005 16:31
- Nahlásit

jo a ještě k choďákovi - za plotem štěká jako divý a jeho hlas vzbuzuje skutečně někdy hrůzu a je to přímo pes vhodný k bydlení venku. Má krásnou srst s hustou podsadou - v zimě někteří choďáci vypadají jako medvědi Ale taky je to pes, který miluje být co nejvíc se svou smečkou, takže zákaz vstupu do domu by bral jako tres a odloučení od smečky

Klárča
# Zasláno: 19 Pro 2005 16:35
- Nahlásit

Ten chodáček je zajímavý pejsan! No,ale každopádně o něm moc informací nemám. A ty štěnátka mi připadají jak staroněmecký ovčák.Rozkošné božky !!! Jo a ještě handula- Kartáčuju nejvíc u kamarádky-ta co má tu beardet kolii a hlavně na podzim!! T byla sranda !!nefer- Klidně by mohl zajít do domu. Sice asi ne do obyváku,(protože by mě mamka asi vyhnala) ale do méh pokoje určitě. Stejně si myslím,že psy jsou většinou radši venku než doma(usuzuju z případu babiččiného psa). Ikdyž když jsou doma nebo venku sami,tak to by radši byli kdekoliv,jen s pánem..No jinak už máte nakoupeno na Vánoce???

Fifi
Člen
# Zasláno: 19 Pro 2005 16:39
- Nahlásit

http://www.kpchp.org/ tam, Klarco, najdes vsechny info o chodakovi, uz jsem to psala.. Uvidis, treba si pejsu poridis driv, nez cekas..
Na vanoce pro lidi nemam zatim temer nic, ale pro pejsky uz spoustu darku - jako vzdy..

Evik
Člen
# Zasláno: 19 Pro 2005 16:48
- Nahlásit

Klárča
jestli chceš, tak se můžeš zapojit na www.kpchp.org do našeho choďáckého diskusního fóra a vyptat se tam na vše co potřebuješ o choďácích vědět. Pokud se týče podobnosti se staroněmeckým ovčákem, tak tam podobnost sice je, ale jedná se o dvě různá plemena, která mají společnou skutečně jen tu podobnost

Anonymní
# Zasláno: 19 Pro 2005 17:20
- Nahlásit

Překračování psa návštěvou
No já tedy nevím, ale každému radím, aby psa nepřekračoval, ale aby ho v podstatě vyzval - prostě mu naznačil, že jde on, tedy pán - nadřazený ve smečce, a tudíž by měl pes opustit místo a pustit projít pána.
Co vy na to?
No možná to bylo myšleno jinak

Fifi
Člen
# Zasláno: 19 Pro 2005 17:25
- Nahlásit

Anonymní
Navsteva bud psa prekroci, nebo ja zavelim k odsunu.. Ale u nas psi poslouchaji jen svou rodinu, takze ikdyby navsteva velela jak chtela, niceho nedocili..

nefer
Člen
# Zasláno: 19 Pro 2005 17:29 - Změnil/a: nefer
- Nahlásit

přesně tak - návštěva nepatří do smečky, je to prostě návštěva - tudíž není ani pán, který se musí uposlechnout.

Evik
Člen
# Zasláno: 19 Pro 2005 17:45
- Nahlásit

já myslím, že ten původní příspěvek od pigie znamenal to, že její pes se klidně nechá bez problémů i překročit od návštěvy, aniž by projevil agresivitu. Jinak souhlasím s tím, že pes se překračovat nemá, já to dělám jen u našeho starouše, kterému už dělá problémy vstávání, takže povel "uhni" praktikuju jen na ty druhé dva mladší...ale oni se to "uhni" pesani strašně rychle naučili, když po pár neuposlechnutých povelech byli několikráte "nakopnuti" či "přišlápnuti"....zní to drasticky, ale nebylo to nic, co by jim ublížilo a rychle se naučili, že se nemají plést do cesty.

hana
# Zasláno: 19 Pro 2005 17:56
- Nahlásit

Artemis
prosím Artemise ještě o jednu odpověď - tato technika je tedy určená pro vyhrocenou konfliktní situaci, ale takováto situace je podle mě velmi vzácná, obvykle se lze "domluvit" jednodušeji. Chodím na cvičák asi 35 let a ještě jsem se s něčím takovým - myslím boj psa s vlastním pánem skoro na život a na smrt - naštěstí nesetkala. Udivuje mně, že se zde s tímto postupem setkávám tak často - jedná se o nárůst počtu velmi sebevědomých psů, nebo jde o psy v mládí nezvládnuté, nebo je to jen nyní modní postup, používaný někdy spíš zbytečně? Mám pocit, že běžně správně socializovaného psa to může spíš poškodit - něco jako střílení kanonem na komára.Ještě bych to pochopila jako "zkrocení" sebevědomého psa při výcviku, ale na tomto foru to vyznívá jako běžná komunikace se psem v běžných situacích.Omlouvám se, že s tím otravuju, ale moc mě to zajímá.

Fifi
Člen
# Zasláno: 19 Pro 2005 18:02
- Nahlásit

Evik
Presne tak to u nas chodi, navsteva psa prekroci a ten v klidu chrape...

hana
. Udivuje mně, že se zde s tímto postupem setkávám tak často - jedná se o nárůst počtu velmi sebevědomých psů, nebo jde o psy v mládí nezvládnuté, nebo je to jen nyní modní postup, používaný někdy spíš zbytečně?
Ja myslim, ze na chybe jsou jen a jen majitele psu, jejich absolutni nechapani potreb a komunikace mladych psu. Za 20 let jsem takto jednala kdysi jen s jednim dominantnim ovcakem, u svych psu takoveto krajni metody nejsou absolutne potreba - mym psum staci uz jen to, ze nakrcim celo, osklive se podivam nebo zvysim hlas...

haha
# Zasláno: 19 Pro 2005 18:14
- Nahlásit

hana
já osobně si myslím že na častosti těchto konfliktních situací má i svůj podíl to že lidé chovají často v bytech plemena která k tomuhle nejsou původně určena,u psů kteří jsou na zahradě , v kotci apod. se často za celý život majitel ke konfliktní situaci se psem nemusí vůbec dostat ,pes je rád že pána vidí ,jde s ním ven, pohraje si ,ale nedochází tolik k přímému kontaktu jako u psa v bytě ,kde je pes vlastně neustále ve styku s majitelem a jeho rodinou ,tudíž může projevovat svoji dominantnost při krmení ,při odpočinku apod. což u psa venku v boudě vůbec nemusí majitel ani postřehnout ,prostě na velké psy v bytech jsou kladeny jiné nároky než na stejný druh psa na zahradě ,a případné konflikty psa s majitelem jsou v téhle situaci asi horší.

Fifi
Člen
# Zasláno: 19 Pro 2005 18:26
- Nahlásit

haha
To mne to prijde presne naopak - pokud se mnou pes zije v byte nebo dome, ma maximalni moznou davku socializace, spolecenskeho chovani a normalnich situaci - a ja muzu mnohem lepe cist jeho reakce uz predem, neb sveho psa znam od A do Z...
u psů kteří jsou na zahradě , v kotci apod. se často za celý život majitel ke konfliktní situaci se psem nemusí vůbec dostat ,pes je rád že pána vidí ,jde s ním ven, pohraje si ,ale nedochází tolik k přímému kontaktu jako u psa v bytě A prave reakce takovych psu muze mnohe lidi prekvapit, kdyz se do podobne konfliktni situace dostanou!
Do panelaku ci bytu pro me neexistuje omezeni co se tyka plemene - vetsinou prave tyto "panelakova" zvirata byvaji nejstastnejsi, protoze jsou denne x krat venku na poradne vychazce a v neustalem kontaktu se svou lidskou smeckou a ne jen ze si s nim nekdo pohraje.. A jestli velke nebo male plemeno - to je pri spravne vychove jedno.

Anonymní
# Zasláno: 19 Pro 2005 18:28
- Nahlásit

Samozřejmě, že jsem doma pánem smečky já, a proto své psy učím, že když jdu já, tak oni musí uhnout, tak jak to píše Evik.
Nicméně vím o několika případech, kdy zdánlivě klidný a spící pes byl překročen návštěvou, a se zlou se potázal. Protože pokud není v blízkosti pán - což může být na zahradě, kam někdo přijde (mám na mysli objekty, kam může přijít více lidí) tak vlastně pes je v roli hlídače a mohl by si vysvětlit jednání návštěvy jako dominantní. Takže jen z důvodů bezpečnosti jsem to myslela dobře. Já bych prostě cizího psa nepřekračovala, pokud je on doma. To jen na vysvětlenou.
Hana
co se týká pokládání psů na záda, tak to asi opravdu není úplně standardní situace. Ale je faktem, že pokud je pes - samec - dominantní, je to možná jedno z dobrých řešení. Pokud to tedy člověk zvládne tak, že vystihne správnou situaci a je rychlý. Je to podle mě prostředek pro řešení těch horších situací, kdy už normální podřizování nefunguje. Lze však opravdu souhlasit s tím, že v tomto případě je nutné, aby člověk vždy vyhrál. Nejde tedy jen o položení psa, ale i o udržení psa v podřízené situaci, dokud nepovolí. A nemusí to být vždycky jen váhově těžší pes, já jsem jednou musela položit na záda foxteriéra, který byl naprosto nezvladatelný a ten se tak vehementně bránil, že jsem měla co dělat, abych ho udržela. Ustála jsem to, a můžu říci, že od té doby mě pes naprosto respektoval a neměla jsem jediný problém. Navíc jsem si posílila natolik vůdčí postavení, že jsem tenhle trest už nikdy nemusela opakovat. Ale tak, jako každý trest, musí být s mírou, a tento trest, respektive rozhodný zásah na dokázání naprosté podřízenosti psa, není potřeba zdaleka vždycky používat. Doufám, že jsem to napsala dost srozumitelně.

haha
# Zasláno: 19 Pro 2005 18:46
- Nahlásit

Fifi
no nevím ,já mám své psy taky v bytě ,je pravda že tři z nich byli svými majiteli zkažení a nevyrůstali v normálním prostředí ,ovčoun je v pohodě jeho majitel zemřel ale zacházel s ním dobře tudíž je to normální pes. Taky je pravda že nemám potřebu své psy pokládat na záda ani jinak krotit protože mě mají rádi a přestože pro cizí mohou být nebezpeční mě ani mojí rodině neublíží,jenomže mé nároky na psy jsou jiné než u běžných lidí, já toleruji je a oni tolerují mě,ale necvičím je pouze je vychovávám.Nikdy se mě nestalo že by na mě pes vyjel nebo mě napadl ,ale je pravda že nemám děti a bydlím na vesnici ,a psi si můžou volně chodit do bytu i na zahradu, tudíž třeba spící pes pokud mu jdeme na nervy odejde pryč apod.ale všímám si toho že psi mají rádi klid ,odcházejí když řve televize nebo rádio, když hlasitě mluvíme apod. a to si myslím že panelákový pes tuhle možnost prostě nemá ,a jestli je v omezeném prostoru v neustálém kontaktu s lidmi nebo třeba dětmi může se to na jeho psychice negativně projevit ,nevím jestli to tak je ,ale je to můj názor

Fifi
Člen
# Zasláno: 19 Pro 2005 18:59
- Nahlásit

haha
,a jestli je v omezeném prostoru v neustálém kontaktu s lidmi nebo třeba dětmi může se to na jeho psychice negativně projevi
To mas pravdu, ale opet jen v pripade, ze majitele nerespektuji zakladni prava psa - v klidu se nazrat, napit, hlavne se na svem pelisku vyspat a vyradit se venku. Je jasny, ze i pes v panelaku musi mit svuj klidny koutek, kde ho NIKDO nevyrusuje a kam si v pripade hlasitych navstev muze zalezt..
U nas feny navstevy miluji, ikdyz je banda treba 10 lidi a uz je nekdo spolecensky unaven a artikuluje dost nahlas - stejne lezi pod stolem, trpelive cekaji, co spadne za mnamku nebo kdo je pohladi.. A to mam dve bojove rtw!

Klárča
# Zasláno: 19 Pro 2005 19:56
- Nahlásit

Chojte! Tak jsem si pročetla stránky,které jste mi doporučily a chodáčci jsou super až na 1 věc a ta je taková,že jak to tu už někdo psal-skoro berou jako trest když nejsou v domě se svojí smečkou. Jako on by to nebyl nějak moc problém,ale přece jenom by trávil víc času venku než doma a spal by taky venku,tak nevím... Asi půjdu bečat.... Jinak reaguju na poslední téma: Znám psy,kteří jsou v bytě a ikdyž je mu třeba návštěva nepříjemná tak jsou hodní.Hlavně to záleží na tom jak jsou i zvyklí na přítomnost dosti nepříjemnyých náštěv a taky dětí. No každopádně jsem si tetka vzpomněla na to jak babiččin pes byl sám venku a já se otočila a ona jedna Elsa skočila na stůl a chtěla žrat ze stolu!!! No tehda jsem ju dobře zhůkala a ona hodila svůj kukuč a šla do boudy...To jen na okraj..A co ti chodáčci? Má se nima vůbec zajímat,když je to s tím venkem a domem takové?

Artemis
Člen
# Zasláno: 19 Pro 2005 20:05
- Nahlásit

hana
tato technika je tedy určená pro vyhrocenou konfliktní situaci, ale takováto situace je podle mě velmi vzácná, obvykle se lze "domluvit" jednodušeji
...
Mám pocit, že běžně správně socializovaného psa to může spíš poškodit - něco jako střílení kanonem na komára.Ještě bych to pochopila jako "zkrocení" sebevědomého psa při výcviku, ale na tomto foru to vyznívá jako běžná komunikace se psem v běžných situacích.

Myslím, že to chápeš stejně jako to vidím já. Než sáhnu k tomuto způsobu domluvy, musím vědět, že nic mírnějšího nepomůže. Popravdě nejsem příliš nadšen z toho, že na Nově střihli zrovna "krocení" mojí oblíbenkyně šarplaninky Savage, která mi tehdy hodlala oddělat šéfku smečky Jasu.
Mnohem oblíbenější mou technikou ukázňování psů jsou třeba kontaktní body, kdy lze libovolně těžkého psa ovládat jedním prstem. To už ale v žádné reportáži předvádět nehodlám. Moc lidí se neustále a naprosto zbytečně pere se psem o vodítko, třeba když se mu chce pes porvat s jiným psem, pak páníkovi rupnou nervy a hodí psa hned na záda, protože to viděli v televizi a nic jiného neznají. Přitom to jde vyřešit úplně jinak, levačkou ...a hlavně s úsměvem.

haha
# Zasláno: 19 Pro 2005 20:06
- Nahlásit

Klárča
jasně že se o ně zajímej pokud se ti líbí ,tady jsme jenom řešili příčinu potřeby pokládat psa na záda ,kam až jsme se od hovíků dostali

nefer
Člen
# Zasláno: 19 Pro 2005 21:35
- Nahlásit

anonymní - tak to je trošku nedorozumění. z tvého příspěvku vyplynulo, že návštěva je pro psa "pán" a tudíž ho musí také okamžitě uposlechnout a odejít, když překáží. proto ta moje reakce a myslím, že i Fifi. Když mluvíš o těch bezpečnostních důvodech - z bezpečnostních důvodů nenechám psa, kterým si nejsem jista s návštěvou vůbec o samotě. Pak nemusím řešit, jestli bude někde překážet nebo ne, páč si ho opoveluji v případě potřeby sama a "nenutím" k tomu návštěvu

nefer
Člen
# Zasláno: 19 Pro 2005 21:37
- Nahlásit

klárča
jasně, že nad ním přemýšlej. to co jsi četla si vůbec neodporuje s umístěním venku. pokud budeš podnikat pořádné procházky, budeš se psu věnovat a bude možný i ten přístup do domu (byť ne celodenní a celobytový), bude psisko spokojené, i když bude spát venku

Anonymní
# Zasláno: 19 Pro 2005 22:03
- Nahlásit

Klárča
Choďáčci jsou přizpůsobivý, na co si je zvykneš s tím jsou spokojení. Většině lidí, co mají domek se zahradou, spí venku.

Replik

Majda
Člen
# Zasláno: 19 Pro 2005 22:17
- Nahlásit

No já si myslím, že to anonymní myslela jinak. Na vesnici jsou ještě třeba statky, kde je pes na dvoře a dovnitř, do dvora chodí různí lidé - ani to nemusí být návštěva. A majitel nemusí být zrovna venku, kde je pes. Docela si to umím představit, a pak těžko svého psa "opovelujete".
Co se týká překračování psa - dalo by se to možná pojmenovat spíš jinak - jako ustupování psovi. Možná to tak nevnímáte, ale já jsem se už setkala u některých dominantních psů s tím, že i takovouhle maličkost, kterou si vůbec neuvědomujeme, může pes považovat za ústupek vůči němu. Prostě pán leží a spí a všichni chodí po špičkách a okolo, aby ho nevzbudili. Možná se mnou nebudete souhlasit, ale při výchově psů, většinou samců, kteří mají sklony k dominanci, stačí právě podchytit takovéhle maličkosti, aby si srovnali v hlavě postavení ve smečce a pokud nedochází k našim nechtěným a neuvědomělým chybám, všechno funguje bez problémů. Pokud to ale přehlédneme, může se situace někdy zhoršovat a pak už napravujeme. Prostě pes by měl mít určitý řád, místo ve své smečce, a to by v rodině, ať si o tom myslíte co chcete - mělo být zásadně na konci smečky. A proto by pes měl uhnout, když jde člověk

Majda
Člen
# Zasláno: 19 Pro 2005 22:33
- Nahlásit

Hovawart
Musím říct, že mě to nedalo, a podívala jsem se na oficiální stránku hovawartího klubu a tam píšou o povaze těchto psů. Asi znám jiné hovíky, tyhle jsou z pohádky:
"Hovawart má řadu charakteristických zvláštností a povahových projevů. Je to dílem tím, že u něho nedošlo k "přešlechtění" a tak si zachoval dokonce i reakce psům původní a dílem důsledným uplatňováním od prvopočátku jasně formulovaného chovatelského záměru [cíle]. Hovawart se standardně vyvinutými vlohami a správně vychovaný se vyznačuje následujícími povahovými vlastnostmi.

Povaha hovawarta je především opravdu přesným odrazem českého překladu názvu plemene. Ve svém území je i bez jakéhokoliv výcviku výborným hlídačem, který ostražitě reaguje na cokoliv podezřelého a v případě nutnosti je ochoten i nekompromisně zasáhnout. Přitom však je schopen i jakéhosi "vyhodnocování" situace - např. zbytečně neštěká jako odpověď na štěkot psů v blízkém okolí, dělá jako by si nevšímal cizích lidí ve svém teritoriu za přímé účasti svého pána apod.

Hovawart má mimořádnou vazbu na rodinu, kterou považuje za svou "smečku" a proto jí hlídá a ochraňuje. Proto i psi, kteří jsou trvale ustájeni venku by měli mít úzký kontakt se členy rodiny, čímž se u nich ještě prohloubí "smečkový" pud. Pro ilustraci jeden příklad. Kdykoliv jdeme v létě s rodinou do lesa na houby a vezmeme s sebou naši Ambru, nastává stejný obraz. Jakmile se po lese rozptýlíme, Ambra ihned zpozorní a po celou dobu revíruje mezi jednotlivými členy rodiny, aby se neustále přesvědčovala zda jsme všichni a zda je vše v pořádku. Když se opět všichni sejdeme projevuje velkou radost, že "smečka" je opět pohromadě.

Cennou devizou hovawartů je jejich velmi snadná ovladatelnost a to i přes jejich značný temperament. To ocení nejen výcvikáři, ale zejména ti, kdo si chtějí pořídit hlídacího psa a nemají dosud žádné zkušenosti s výcvikem psů. Vůči cizím lidem se hovawart mimo své teritorium chová s odstupem, nedůvěřivě, ovšem v žádném případě je nenapadá. Ba naopak lze konstatovat, že jeho práh dráždivosti je poněkud výše, jako by si byl vědom své síly, kterou však nikdy nezneužívá. To vypadá jako by byl vždy "nad věcí".

Je tedy velmi povahově vyrovnaný, ale také citlivý na zacházení. Je dobré navázat s ním spíše "rovnoprávně" partnerský vztah, na základě něhož ochotně, rád a trvale respektuje své postavení i veškeré požadavky. Negativně však reaguje (přestává komunikovat) na hrubé a násilné zacházení. Je to psí aristokrat.

Shrneme-li tedy, je hovawart výborný hlídač, ale i vynikající společník, příjemný domácí pes a průvodce. Jeho majestátní vzhled i povaha, dlouhá krásná srst, temperament se snadnou ovladatelností uspokojí i velmi náročného člověka s vysoce vyvinutým estetickým smyslem.

© Hovawart klub ČR "
Krásná pohádka, kéž by to tak byla pravda.

birma
Člen
# Zasláno: 19 Pro 2005 23:21
- Nahlásit

.....Vůči cizím lidem se hovawart mimo své teritorium chová s odstupem, nedůvěřivě, ovšem v žádném případě je nenapadá. Ba naopak lze konstatovat, že jeho práh dráždivosti je poněkud výše, jako by si byl vědom své síly, kterou však nikdy nezneužívá. To vypadá jako by byl vždy "nad věcí".

Tak tohle mi připomnělo jak se u nás na cvičáku cvičilo dlouhodobý odložení ve skupině - výcvikářka procházela mezi psama, sem tam něco někam hodila, pro něco se sehla a najednou měla díru na zadku, protože jeden hovík si hlídal i trávu co poblíž něj rostla. Nutno dodat, že to byl celkem slušně ovladatelnej pes s mladou paničkou (v tý době měl myslim ZZO, ZOP, ZPU1, kolik mu bylo nevim). No naštěstí měla akorát modřinu jak bejk a trochu natrženou kůži

Evik
Člen
# Zasláno: 20 Pro 2005 07:22
- Nahlásit

Klárča
já se vrátím k těm choďákům. Já mám psa taky na zahradě po většinu dne. Když se mu chce a v zimě skoro vždycky spí sice doma, ale jinak je po většinu času na zahradě a nikterak si nestěžuje, protože jakmile jsem doma, lítáme po venku, po procházkách, hrajeme si, cvičíme apod.... Já ti to řeknu asi takhle: pokud má pes přes den hodně vyžití se svým pánem, pak to, že spí venku mu nijak nevadí (pokud má samozřejmě dobrou boudu...) Pokud bys ale např. byla z nějakého důvodu celý den doma a nemohla jít se psem ven, bylo by dobré mu umožnit kontakt s tebou aspoň tak, že ho pustíš dovnitř - choďáci jsou hodně přizpůsobiví a pokud páníček občas s ním nemůže jít ven, dokáží svůj temperament držet na uzdě a chovat se v domě klidně a v pohodě. Samozřejmě jak pobyt venku tak v domě se pes musí učit od malička, aby to vnímal jako něco zcela normálního

Anonymní
# Zasláno: 20 Pro 2005 08:29
- Nahlásit

Majda
Proč pohádka? Co ti přijde zásadně jinak? My máme hovíka a jen se základním výcvikem poslušnosti je v podstatě taková, jaks to tu přepsala. dana

handula
Člen
# Zasláno: 20 Pro 2005 08:33
- Nahlásit

taky nechápu proč pohádka..?

Evik
Člen
# Zasláno: 20 Pro 2005 08:52
- Nahlásit

no pohádka je to v tom, že je ve skutečnosti mnohem více lidí s nevychovanými hovíky, kteří přerostli pánům přes hlavy, než těch, kteří přesně odpovídají tomu, co se píše výše....tak to vidím já...Znám hovíků několik a jenom jeden (tedy fena) splňuje téměř vše, co bylo shora popsáno...

Majda
Člen
# Zasláno: 20 Pro 2005 09:58
- Nahlásit

Evik
a právě tak jsem to myslela. Bylo by hezké, kdyby tomu tak bylo. Je to hlavně v rukou psovodů. Ale je faktem, že taky mnoho vyrovnaných hovíků neznám. Ale neříkám, že je to jen vina plemene. Jen bych oponovala tomu, že je hovík pes pro začátečníka.

Anonymní
# Zasláno: 20 Pro 2005 10:17
- Nahlásit

Majda

já jsem jich viděla taky dost a naopak bych řekla,že vyjímkou jsou ti co jsou nezvladatelní. Vyrovnaní psy to jsou, jen mají více sklony k dominanci než jiní. Nejsou vhodní pro začátečníka, který by si nevěděl rady s jeho projevem a jak ho zkrotit. Jinak prostě z 90% souhlasím s tímto výčtem povahy.

handula
Člen
# Zasláno: 20 Pro 2005 10:20
- Nahlásit

jo a co se týče k povaze o které se vždycky píše v chytrých knížkách - všimni si že o každém plemeni je mluveno v superlativech, takže se to musí brát vždycky trochu s rezervou...

Anonymní
# Zasláno: 20 Pro 2005 10:31
- Nahlásit

Anonymní

Já mám také s nimi špatné zkušennosti, obvzláště jedna fenka je postrach okolí, páníčci ji nezvládají. Howík je krásný a šikovný pes, ale své 14 leté dceři bych ho nepořídila ani zadarmo.

Anonymní
# Zasláno: 20 Pro 2005 10:32
- Nahlásit

Zapomněla jsem se podepsat Replik

handula
Člen
# Zasláno: 20 Pro 2005 10:35
- Nahlásit

a já už bych zase jinýho nechtěla....

haha
# Zasláno: 20 Pro 2005 10:39
- Nahlásit

Fifi
já taky netvrdila že to tak musí být u všech bytových psů ,ale fakt myslím že často bude příčinou problémového chování ,pokud se majitel psovi věnuje a respektuje jeho potřeby je to v pořádku ,ale jelikož si dneska velkého psa opravdu pořídí kdekdo tak to podle toho dopadá,a právě to si myslím že v bytech je těch problémů víc než u psů venku ,viděla jsem to i u ovčounů v práci ,byla to taková všeho chuť co se kde vykoupilo nebo posbíraný z útulků a tak,jelikož psi byli v kotcích ,brali se na pochůzky ,nechali se proběhnout,dalo se jim jídlo a nechali se v klidu nažrat a vyspat ,šlo to bez problémů a konflikty vznikaly jen vyjímečně,ale ti samí psi by byli v bytech považováni za dominantní problémové bestie protože by tam s nima bylo jinak zacházeno i když třeba v dobrém úmyslu,to neznamená že jsem proti chování služebních plemen v bytech ,ale myslím že když ten pes opravdu nedostane to co potřebuje tak je to v paneláku ještě víc znát než u psa na zahradě,proto je najednou oproti dřívějšku tolik problémových psů a tolik lidí má potřebu řešit dominanci ,pokládat psa na záda apod.

hana
# Zasláno: 20 Pro 2005 12:03
- Nahlásit

haha
mám přesně stejný názor a děkuji, žes to napsala lépe, než bych dokázala já.

Klárča
# Zasláno: 20 Pro 2005 14:34
- Nahlásit

Majda
A tak víte proč jsem si chtěla pořídit howíka....Ted mi to už připadá směšné,ale co kdybych tady ten odkaz nedala a dopadla bych jak lidi,které tady popisujete....Teda,které tady popisuje 90% lidí.No ani nechci pomyslet. Jinak bych ještě potřebovala poradit nějaké chovatelské stanice chodských psíku,které by byly na Moravě (nejlíp okres Zlín a úplně nej by bylo kolem města Brumov-Bylnice,ale to nebude:biglol. Sice je to ještě daleko,ale lepší dřív jak pozděj a taky bych měla možnost získat víc informací o té určité stanici.Dívala jsem se na internet a tam jsem našla nejbižší stanici v Ostravě a to sice až tak strašně daleko není,jenže s tím štěnětem skoro 2hodky cesty... ..No nevím...

Evik
Člen
# Zasláno: 20 Pro 2005 14:52
- Nahlásit

Klárčo

na Moravě je dost chovatelských stanic tady máš odkaz i s kontakty na seznam chovatelských stanic - je to rozděleno podle krajů takže to snadno najdeš http://www.kpchp.org/mapast.php pokoukej a popř. se zeptej přímo na fóru na klubových stránkách KPCHP

Evik
Člen
# Zasláno: 20 Pro 2005 14:56
- Nahlásit

jo a ještě Klárčo - chodští štěníci cestování autem po většinou snášejí bez problémů....vždyť když si někdo např. vybere štěně z nějakého konkrétního spojení, tak si pro něj pak jede třeba přes celou republiku a štěně to taky zvládne - občas přestávku na vyčurání, proběhnutí a je to fakt v pohodě - z tohoto vážně strach mít nemusíš.
Na stránkách klubu je též databáze chovných psů a též inzeráty, která stanice má zrovna štěňata. Chovatelé choďáků jsou z 99% milí lidé, ochotní poradit, návštěvy budoucích majitelů a zájemců o štěňata vítají, protože je to samozřejmě v zájmu jejich štěňat, aby se u budoucích majitelů měla dobře. U většiny ch.s. máš kontakty, takže se můžeš zeptat kohokoli na cokoli ohledně pejsků a domluvit si návštěvu v příslušné ch.s.

Majda
Člen
# Zasláno: 20 Pro 2005 15:07
- Nahlásit

Jsem ráda, že to, co jsem psala, bylo pochopeno tak, jak jsem to myslela. Už jsem jednou na nějakém fóru psala, že každé plemeno má něco do sebe. Všichni pejsci jsou krásní, i když se někomu zdají oškliví, pro jejich páníčky jsou stejně ti nejkrásnější. A tak to má být. Vlastně tak by to mělo být.
Klárča
Jsem ráda, že ti diskuse pomohla vybrat si plemeno, které líp zvládneš než hovíka
Hovíci jsou samozřejmě taky pěkní psi, tak jako ovčouni, kolie, novofoundlanďani, belgičáci....beaglové, lovecká plemena.... raději nebudu vypisovat, abych se někoho nedotkla.
No a samozřejmě pokud zvládneme každý svého psa natolik, aby neškodil a neobtěžoval ostatní, nerval se na potkání atd., tak to bude jen dobře.
To, že se tady dost lidí ptá na rady, jak na to, je jen dobře.
Hezký den

nefer
Člen
# Zasláno: 20 Pro 2005 16:16
- Nahlásit

majdo, myslím, že bych to překračování nechala už být, protože každý mluvíme o něčem trochu jiném. jeden o překračování pánem, druhý o překračování návštěvou, další myslí na otevřené statky je v tom zmatek

osobně ale nesouhlasím s tím, že je víc problémů s bytovými psy. spíš mám opačný pocit. nejkousavější jsou právě ti, kteří jsou celý den na zahradě, nikdo se jim pořádně nevěnuje a když náhodou utečou, je průšvih.
chápu to, jak píšeš, že v bytě má člověk tendence psisku dopřávat větší luxus a polidšťovat ho. ale nemyslím si, že to je převážně u velkých plemen. já se s tímhle fakt ještě nesetkala. vidím to u prcků a středních psů - ty opravdu hodně často dominují nad pánem, protože můžou téměř cokoliv. ale velkého psa do bytu si z 90% pořizuje člověk, který tomu už trošku rozumí a takové markantní problémy nevzniknou. to je zas moje zkušenost

Klárča
# Zasláno: 20 Pro 2005 18:26
- Nahlásit

nefer
Jo jo,ti malé "hovádka",kterým pán dovolí všechno jsou fakt dominantní skoro úplně nad každým.př.-Tobin-pudl bílý- jednoduše nevychovaný kousavý smrad.A to když byl štěně,tak to vypadalo,že bude úplné spíš takový zdrženlivý až bojácný pes,ale zas Sáruška-pudl černýl-Hodnoučká děcka miluje a je celkem vychovaná.Jinak souhlasím aj s nefer.Asi to bude od všeho trochu...

Tchor
Člen
# Zasláno: 20 Pro 2005 18:32
- Nahlásit

bohuzel znam taky spise hoviky jez jsou povahove nevyrovnany a napadaji jak lidi tak psy ve svem okoli. Ze svych zkusenosti bych nedoporucoval hovika zacatecnikovi ani dospelemu.

grendel
Člen
# Zasláno: 20 Pro 2005 18:59
- Nahlásit

souhlas s nefer

Tchor
já znám jen jednu nevychovanou hovici a ta je fakt naprosto odlišná je hrozně hravá, utíká za psy, aby si mohla hrát hrozně štěká při hraní. pořád je hrozně divoká, ale v žádném případě není agresivní ani dominantní...asi vyjímka

Majda
Člen
# Zasláno: 20 Pro 2005 19:59
- Nahlásit

Nefer
nevyjadřovala jsem se už k překračování, ale k povídání o hovících ze stránky hovíků. K překračování se už nevracím, nemá to smysl
Některé věci se dost těžko v pár slovech vysvětlují a pak snadno dojde k nedorozumění. V zásadě si myslím, že máme celkem podobné názory, akorát to každý jinak řekne

nefer
Člen
# Zasláno: 21 Pro 2005 10:31
- Nahlásit

já vím, že ten předchozí příspěvek, byl k tomu článku já reagovala na ten překračovací. je v tom už opravdu zmatek

Klárča
# Zasláno: 21 Pro 2005 13:42
- Nahlásit

Ahojte!Já jsem zhruba pročetla ještě párkrát všecky odkazy a zjistila jsem tohle: začalo to tak,že jsem našla tuhle stránku,pak jsem si řekla "když už je tu ta diskuze,tak tam dám něco o Howíkoch."Stejně jsem si myslela jak mi ho tu vychválíte....Pak začaly chodit zprávy všeho druhu o howíkách pak se to začalo promíchávat a kecat o nadřazenosti a nakonec se tu někdo zmínil o "položení na záda" a začala rozvášněná vřava (myslím to v dobrém) nakonec se někdo zmínil o překračování psa a pak se diskutovalo o tom jak kdo koho překračuje a do toho se vmíchalo hodně o chodských psech...Bylo toho dost a doufám, že ještě něco o něčem přibude.....

Evik
Člen
# Zasláno: 21 Pro 2005 14:07
- Nahlásit

Klárčo,
no fórum jsi založila ty s tím, že to vypadalo, že chceš howíka......my ti jen radili, proč howík není vhodný pro začátečníka No a co sis nakonec z celé té diskuse vzala ty? Vybrala sis už pejsu - resp. plemeno?

Klárča
# Zasláno: 21 Pro 2005 14:27
- Nahlásit

Samozřejmě že jsem chtěla howavarta!!! Já to fakt napsala blbě.Vyznělo to tak,že jsem ho nikdy nechtěla,ale to bylo spíš naopak. Byla jsem si tím jistá a založila jsem toto forům proto,že jsem se chtěla dozvědět něco o howíkoch ze života,ne jen z knížek.A taky že jste mi pomohli.A co jsem si této celé diskskuze vzala? No howíka se nevzdám,ale bude to někdy jindy až získám aspon z poloviny vaše zkušenosti a doufám,že se toho dočkám .Jinak plemeno jsem si vybrala z 89%. Bude to s největší pravděpodobností chodský pes. A ty štěnátka chodáků jsou hezčí než howavartí stěněta!!! Jinak moc a moc všem děkuju,že jste mi pomohli a doufám,že jsem ještě někdy nakouknete a budete to zase řešit ! Možná taky za dva roky založím forum: už mám chodáčka,heč!No mějte se pěkně a užijte si Vánoce!

Evik
Člen
# Zasláno: 21 Pro 2005 14:42
- Nahlásit

Klárčo, volbu choďáka Ti chválím. Já sama jsem si ho taky pořizovala jakožto začátečník právě proto, že je díky své povaze tak tvárný a bezproblémový. Ještě si ti dovolím dát jednu radu. Až nadejde den, kdy si půjdeš vybírat štěndo, dlouho pozoruj hrající si štěnda a vyber podle toho, co se štěníkem budeš zamýšlet do budoucna.....Např. pokud budeš chtít dělat to agility (na což je mimochodem choďák mnohem vhodnější než howík) tak si vyber spíše aktivního jedince (ale zase si nevybírej to nejaktivnější štěndo z vrhu, protože ti nejaktivnější často bývají ti "nejdominantnější".....abys tu výchovu neměla tak těžkou) Já si vybrala z vrhu toho nejhyperaktivnějšího pejska a taky mi jeho výchova dá větší práci než známé, která si vzala naopak toho klidnějšího...

nefer
Člen
# Zasláno: 21 Pro 2005 14:42
- Nahlásit

Klárčo, myslím, že s tvým rozumným přístupem se howíka jednou dočkáš a budeš šťastná za to, že máš dva super společníky. jednoho chodského, druhého howavartího. tobě také krásné Vánoce

Anonymní
# Zasláno: 21 Pro 2005 15:09
- Nahlásit

Evik

proč myslíš že je choďák vhodnější k agility než hovawart?

Evik
Člen
# Zasláno: 21 Pro 2005 15:35
- Nahlásit

anonymní

no protože je mnohem lehčí, má úplně jinačí postavu než howík. Mnohem lépe skáče a taky mnohem výš Ono agility se dá dělat se spoustou plemen, ale aby člověk mohl v tomto sportu se svým psem nějak výrazněji vyniknout,jsou na to prostě některá plemena více vhodná než jiná. Samozřejmě, že se např. choďák v agility nevyrovná třeba borderce, ale zase se proto hodí víc než ta těžší plemena. několik choďáků agiliťáků znám a jsou moc dobří. Howinku, se kterou zkoušela její panička agility znám jednu, ale vzdali to, protože fenka začala mít problémy se skákáním....

handula
Člen
# Zasláno: 21 Pro 2005 15:57
- Nahlásit

ty jsi ještě neviděla howína, jak přeskakuje dvoumetrovej plot bez rozeběhu? tak se přijeď podívat....

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání