| Autor |
Zpráva |
Anonymní
|
# Zasláno: 12 Zář 2005 05:55
- Nahlásit
Potřebovala bych poradit. Jak velké je a jak vypadá tetování u Vašich pejsků? Máme malé štěndo a jeho tetování je sice čitelné, ale docela rozteklé - má ho ve slabině. Nemůže mu nějak zdravotně ublížit?
|
Niko
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2005 06:14
- Nahlásit
Anonymní
Můj hafík má tetování taky na slabině - cca 8 mm vysoká písmena. Písmena jsou též čitelná, ale taky trochu rozteklá. To je normální, už jsem se informovala. Já jsem u tetování hafíka nebyla, protože byl tetovaný u chovatelky, ale ta, když mi to líčila....je to pro ně strašně bolestivé a traumatizující. Po tetování byla všechna štěnda jak bez ducha . Ani vet s tím nesouhlasí. Je zakázané kupírovaní a tohle nezakážou! Stejně bude povinné čipování....a některá štěnda i když jsou tetovaná, tak stejně musí být očipovaná, protože některá tetování nemají opravdu čitelná. Tak buď rád/a, že to tvoje číslo na hafíkovi přečíst jde . Vet by ho měl prohlédnout a říct zda je OK .
|
Anonymní
|
# Zasláno: 12 Zář 2005 06:31
- Nahlásit
Díky. On ho má totiž navíc zdvojené. Poprvé se jim cuknul a tak má přes bříško tři slabší čísla a pod tím už celé. Taky bych to zakázala!!!
|
Niko
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2005 06:34
- Nahlásit
No to ten můj šmudlíček navíc dostal zase antibiotika, protože se mu to trochu zahnisalo !!! Je to děs, že to fakt už nezakázali!!!!
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2005 07:07
- Nahlásit
Nepřehánějte. Tetování a kupírování se nedá vůbec srovnávat. Pokud je ten, kdo tetování provádí, zručný a má k ruce pomocníky (nejlépe je, když to dělají tři lidi - jeden tetuje, druhý štěně drží, třetí roztírá barvu) tak je to úplně v pohodě. Z mých 10 štěňat někteří trochu vyvřískli, někteří ani nekvíkli. A jakmile jsme je pustili, šli si zase hrát a už o ničem nevěděli. Když občas slyším, jak některá štěňata po tetování zalezla pod gauč a nevylezla 2 dny, začala se bát lidí... apod., tak si myslím, že to není normální a svědčí to o nevyrovnané povaze.
|
Niko
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2005 07:12
- Nahlásit
Ketrin
No, logicky...musí je to pekelně bolet....jenom ta dstava píchání jehly do slabiny!!! Nejen chovatelky vet, ale nezávisle i můj potvrdil, že je to pro štěně stresující! S tím kupírováním je asi srovnání přehnané, ale podle mě je tetování zbytečné a mělo by se už zakázat, když za chvíli bude povinné čipování a teď se dělá normálně.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 12 Zář 2005 07:18
- Nahlásit
Prý už se tetovat nemusí - pokud má čip a koupíte si svoji čtečku.To mně řekli u veta.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2005 07:20
- Nahlásit
Niko
No fakt je, že ta slabina je asi citlivější. Labradoři se tetují do ucha. Nevím, proč se některá plemena tetují do slabiny - asi že číslo ve vztyčeném uchu by bylo vidět a působilo by to blbě? Jinak nedělá se to jehlou, ale kleštěma - stisk trvá cca 2-3 vteřiny, fakt je to hned.
|
shiba
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2005 07:25
- Nahlásit
Pokud je to opravdu taková hrůza při tetování, jak popisujete, pak opravdu bude někde chyba - ale ne v metodě. Už 9 let tetujeme štěňata několikrát za rok, většinou do ucha, asi dva vrhy do slabiny, ale NIKDY jsem při tom nezažila žádnou hrůzu. Kdyby je to "pekelně bolelo", zaručeně by se chovala jinak. Když je dám zase na zem, v pohodě pokračují ve hře nebo prozkoumávání ordinace. Maximálně nějaké urážlivější štěně sedí a nemluví se mnou
Děláme to s vetem sami dva a je to naprostá pohoda. Některé štěně kvikne, některé si ani nevšimne, že se mu něco děje. Nikdy jsem nezažila žádné komplikace (jako např. výše uvedené zhnisání).
Už jsem slyšela, že by chtěli tetování zakázat, ale přijde mi to jako totální pitomost!
|
Niko
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2005 07:37
- Nahlásit
Tak nevím, já tohle opravdu slyšela. Tak třeba ta slabina je opravdu citlivější. Nebyla jsem u toho a tak bych to asi neměla hanit. Jen mě zaráží, že to říkal i můj vet nezávisle na jiným... Mýmu hafíkovi to trochu hnisalo a tak pro jistotu natibiotika dosatl, aby se to nezvrtlo. I právě můj vet říkal, že hnisání se mu přihodilo víckrát. Tak fakt nevím...
|
shiba
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2005 07:37
- Nahlásit
Ketrin
My si třeba můžeme vybrat místo na tetování - buď ucho, nebo slabina. Ale i tetování do slabin bylo naprosto v pohodě. Raději to ale dělám do ucha, protože je můžu držet na rukou a nemusí se násilím pokládat na záda...
|
Anonymní
|
# Zasláno: 12 Zář 2005 07:43
- Nahlásit
A jak se - např. na výstavě - kontroluje tet.číslo do slabiny? To ho musíte otočit
|
shiba
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2005 09:09
- Nahlásit
Anonymní
Ještě jsem neviděla výstavu, kde by kontrolovali tetovací čísla
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2005 09:11
- Nahlásit
shiba
Já taky ne, zato na zkouškách kontrolují důkladně. Na prvních Rambových zkouškách mi dokonce vytkli, že jsem psovi neoholila v místě tetování ucho. Je žlutý a tetování zelené - je výborně vidět, přesto od té doby holím
|
Anonymní
|
# Zasláno: 12 Zář 2005 09:17
- Nahlásit
A co když pes nemá tetovací číslo čitelné?
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2005 09:24
- Nahlásit
Anonymní
Tak to může být problém hlavně na těch zkouškách, viz výše.
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2005 09:28
- Nahlásit
Takže pokud je tetované štěně v dobré výživové kondici není pro něj tetování žádnou zvláštní zátěží. Tetovací kleště a čisla v něm mají velmi ostré špice, které napnutou kůží ve slabině projedou jako nic a teprve potom se do píchanců nanáší zelená barva speciáně určená pro tyto účely. Naše štěňata jsou po očkování i tetování čilá a vůbec nijak se tím netrápí. Na druhý den zkontroluji, jestli je vše ok, občas může být některé místečko trochu zduřelé a nechávám bez jakéhokoliv dalšího ošetřování. Pi tetování do slabiny neteče ani kapka krve, takže to zbytečně nedramatizujte. Štěňata je nutné nějakým trvalým způsobem označit a tento mi připadá jako velice rychlý, čistý, jednoduchý a levný. Trochu problematičtější to vidím u ucha, které obzvláště u plemen, která je mají klopená musí provádět skutečně odborně znalá osoba, aby ucho i v pozdějším věku bylo správně drženo a neseno. Ovšem pokud je ucho jako plachta a číslo neí třeba osmimístné, tak i tam je místa dost, kam to provést. Navíc zde zůstává velmi dobře čitelné na rozdíl od slabiny. Na zkouškách lov. psů se tetovací čísla kontrolují vždy velice pečlivě, neboť už nejednou došlo k záměně psů, takže zde je identifikace dle tet. čísla naprosto běžná a žádoucí. Já osobně považuji tetování za sice mírně nepříjemné, ale jinak naprosto nutné a žádoucí a jsem plně pro tento způsob identifikace psů.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 12 Zář 2005 09:44
- Nahlásit
Ale ne každý to tak umí...Naše štěndo tam mělo strup - jak se mu to první - nepodařené snažila "veterinářka" vyčistit jehlou a desinfekcí. Ale naštěstí to nehnisalo. Tak náš milovaný pejsek má sice "originál" dvojité tetování s malou jizvičkou, ale snad už si na to ani nevzpomene a zdravotně mu to snad také nic neudělalo...proto můj názor na tetování
|
Ala
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2005 09:48
- Nahlásit
Ketrin
A co se s tím dá dělat? Znovu natetovat, nebo by stačilo očipovat? Ptám se protože tomu mýmo ďáblíkovi neni číslo vůbec možné přečíst. Má tam jako náznaky že tam nějaké číslo je ale nic víc.
Zapoměla jsme se předtím přihlásit
|
shiba
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2005 09:50
- Nahlásit
Ketrin
Myslím, že by se to občas mělo zkontrolovat i na výstavách...
|
shiba
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2005 09:52
- Nahlásit
Anonymní
Ten palec dolů by měl být v tomhle případě na veta, ne na tetování jako takové
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2005 09:53
- Nahlásit
Ala
Fakt nevím, co s tím. To je dost blbý. Chovatel by měl dbát na to, aby tetování bylo v pořádku a čitelné.
shiba
To tedy mělo. Kdysi jsem slyšela, že někdo s jedním pěkným psem vyběhal tituly i druhému, který tolik krásy nepobral
|
Martina
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2005 09:56
- Nahlásit
Moje fenka má tetování v uchu a jedno číslo je nečitelné. Vet se hrozně divil, kdo dnes ještě tetuje tak "velkýma číslicema". Já tomu teda vůbec nerozumím, ale každopádně se dají přečíst jen 3 čísla ze 4.
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2005 10:19
- Nahlásit
Tetuje se číslice ma malýma cca 0,5 cm, poté jak ucho roste "vyrostou" i číslice. Pokud není tetování vidět, je potřrba nechat psa přetetovat, děláto už veterinář v narkose a měl by být přítomen poradce chovu nebo chovatel. poté se provede zápis do originálu PP o přetetování psa s datem a podpisem veta, který to dělal.
|
shiba
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2005 10:27
- Nahlásit
Ketrin
No právě. Třeba u nás to ani nejde, bo se všichni známe a i ty psy, nebylo by lehké je zaměnit, ale u jiných plemen jsem to slyšela mockrát.
|
Tasy1
|
# Zasláno: 12 Zář 2005 10:27
- Nahlásit
Tetujeme už 15 let a žádné štěně neprožilo žádnou hrůzu...Naopak i po otetování vrtí ocáskem a jsou v pohodě.Záleží asi jak kdo to dělá.Pro upřesnění - tetujeme do ucha.
Osobně nesdílím moc nadšení ohledně čipování..ale to je asi tak vše co mohu udělat.Pokud si zatím mohu vybrat,raději tetovat.
|
shiba
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2005 10:29
- Nahlásit
Eny
V narkoze?
|
Maya
|
# Zasláno: 12 Zář 2005 10:49
- Nahlásit
shiba
Starší štěňata se tetují v narkóze, já se na to ptala, protože můj pesa už ve 4 měsících neměl po tetování ani památky, tak jsem ho nechala radši čipovat.
|
Vcelka
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2005 10:53
- Nahlásit
Náš pejsa má tetování ve slabinách, viz.foto
http://www.cz-pes.cz/gallery.php?akce=ukaz&media_id=2928
zatim ho má stále vidět docela dobře a žádné problémy s ním neměl a nemá.
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2005 11:04
- Nahlásit
Jo jo v narkoze, ja to spojila s DKK, to se stejně dělá v narkoze, takže vše při jednom.
Jinka podle zákona se tetování u zvířat starších 8 týdnů musí provádět narkoze. Jinak ja rozhodně radši psa natetuji, než pak celý život trnout kam mu odcecstoval čip, a jestli mu někde nevadí, protože ať tvrdí kdo chce co chce, podle mě to tak bez následků není a skleněné pouzdro na krku pod kovovým obojkem se mi taky davkrát nezamlouvá. Hmm ale jak píše Tasy, to je tak vše co s tim moho dělat.
|
shiba
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2005 11:42
- Nahlásit
Maya
Nevím, tetovala jsem pětiměsíční fenku bez narkózy - ani nekvikla, byla naprosto v pohodě...
|
Anonymní
|
# Zasláno: 12 Zář 2005 11:53
- Nahlásit
Nwvím proč by se štěňata neměla tetovat, je to dobré k identifikaci, ale to všichni asi víte a nehledě k tomu holčičkám se zase píchají uši a taky je to týrání???
|
Denisa
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2005 12:21
- Nahlásit
moje fenka je tetovaná do slabin, ale jsou čitelná jen 2 číslice a to ještě při vyholení. je načipovaná, ale při zkouškách je mi to naprd, protože bych si musela čtečku zajistit sama... neexistuje jen nějaká tužka? kterou by se dala ta zbývající 2 čísla trochu zvýraznit? Nechala bych ji i přetetovat, ale myslela jsem, že to vyřeší čip a navíc znám spoustu psů co jim to přetetování ve slabinách zase nevydrželo, takže jsou tam kde byli... , tudíž ji nechci zbytečně trápit, když výsedek není zaručený...
|
kery
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2005 13:38
- Nahlásit
Myslím si, že si štěňata při hře mezi sebou vzájemně ublíží víc, než pociťují bolest při tetování. (je to však jen má domněnka)
Čipování je sice moderní věc, ale je celkem k ničemu v případě, že se vám pejsek náhodou zaběhne. Případný nálezce či útulek nevlastnící čtečku nemá šanci zjistit majitele. Při tetáži je to mnohem jednoduší, ale pouze pokud jsou číslice čitelné. Do útulku jsme přijali desítky tetovaných pejsků a řeknu vám, že některé číslice vyluštit nešlo. A pokud jsme úspěšně zjistili přes plem. knihu jméno a adresu chovatele, nebylo ještě vyhráno. Ne každý chovatel má totiž přehled o majitelích svých odchovů, nebo pejsek putuje od pána k pánovi. A tak mnohdy bafíci musí čekat, až si páneček všimne, že mu chybí kamarád. Někteří se však bohužel taky nedočkají.... A chovatelé těchto psů? Nejeví zájem o svého potomka a nesnaží se mu najít nový domov, a tak nechávají psa s rodokmenem plných úspěšných předků tvrdnout v útulcích....
Proto své pejsky řádně tetujte, označujte obojky se známkami (s vaším jménem, adresou a telefonem) a milujte je. K.
|
Maya
|
# Zasláno: 12 Zář 2005 13:54
- Nahlásit
shiba
Já nevím, já se ptala dvou vetů, jestli mi otetují 4měsíční štěně a oba mi řekli, že jedině v narkóze, že se to jinak nesmí.
To mi přišel čip lepší.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2005 14:17
- Nahlásit
tak moje čubina je tetovaná také zvláštním způsobem.
1. muselo se tetovat nadvakrát, páč měl mladý vet nové kleště a barva se neudržela.
2. číslo je stejně špatně čitelné, nevýrazné a rozluštit první dvojčíslí 35 je docela zábava - ty dvě číslice jsou totiž téměř totožné
3. nechala jsem čubinu pro jistotu očipovat, kdyby náhodou...
4. čip nám odputoval. snažím se sice jeho pohyb nějak mapovat, ale až odejde na druhý konec těla, nevím kdo ho tam v případě ztráty bude hledat
...tak asi tak
jo a jak tu někdo zmiňoval, že tetování není povinné, tak skutečně není. povinné jen je zvíře trvale označit - jestli čipem nebo tetováním, na tom zatím nezáleží, ale předdpokládám, že chovatelské kluby vědí, proč se drží tetování.
osobně proti tetování nic nemám a přijde mi lepší, jen se hold musí umět udělat
|
shiba
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2005 14:22
- Nahlásit
přijde mi lepší, jen se hold musí umět udělat
Naprostý souhlas! Zatím nikdo asi nevymyslel lepší způsob označení psů, takže jediný problém je opravdu v tom, že to musí dělat lidi, kteří to UMÍ.
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2005 16:11
- Nahlásit
Ketrin
Jak je to u celočerných labradorů s viditelností tetování v dospělosti? U naší celočerné feny NO není vidět vůbec, a to je přetetovaná i do druhého ucha a u velmi tmavého vlkošeda jen velmi špatně, i s vyholením....
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 13 Zář 2005 06:26
- Nahlásit
U černých nic moc-záleží i na barvě (tetovací). Naše černá veteránka je tetovaná tmavomodře (nevím co je to napadlo), poměrně velká čtyři čísla. Teď už to dávno čitelné není. U ní to naštěstí nevadí, protože "kariéru" dávno ukončila. Teď se pokud vím tetuje nejvíc zeleně a to je lepší i pro ty černé.
|
pospa-eva
|
# Zasláno: 14 Zář 2005 10:31
- Nahlásit
Jestli můžu vyjádřit svůj názor,tak já bych teda psy nechala radši čipovat.Můj pes je teda natetován i načipován.Tetování má z toho důvodu,že to nakazuje ČMKU a tudíž je tetování povinné.I dobře udělané tetování se po čase musí obnovovat a jak už hodně lidí psalo výše,tak se to tak dělá a musí se to dělat v narkóze proč asi?Ve srovnání s tetováním je čipování bezbolestné a rychlé,ale jelikož většině chovatelů se do toho nechce investovat,je pro ně tetování prostě levnější variantou a proto i ČMKU s tím nic nenadělá když je většina chovatelů pro tetování.I když v podstatě o čem je řeč,když si cenu psa většinou o náklady stejně navýší.Proč nejít s dobou,když to děláme hlavně pro pejsky.To je pouze můj laický názor.
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2005 10:46
- Nahlásit
Dobře udělané tetování se neobnovuje, je vidět do smrti psa. Nevím jak je to v jiných klubech, ale u NO netetuje veterinář, ale poradce chovu, tzn. vet z toho nic nemá, naopak čipování provádí pouze vet. Tak v tomhle bych taky viděla jednu z příčin proč jsou veti pro čipování. Nicméně čip putuje a ještě nikdo nevymyslel takový čip, který by neputoval. Pkud bude putovat zvířeti, co se válí doma na gauči a chodí s páníčkem jen na procházky je to více méně jedno, ale pokud putuje zvířeti, které má každodenní pracovní zátěž... jako např pracovní psi ve výcviku je to už o něčem jiném. A nikdo mi nedokáže odpovědět na otázku co udělá skleněné pozdro čipu pod kovovým obojkem na který nalehne v okamžiku 40 kg živé váhy ?? Když už čipovat, tak proč do krku??
Proto já osobně raději volím tetování, které štěně skoro ani necítí a po chvíli už o něm neví, je zdravotně celkem nezávadné a hlavně, pokud se mi pes zaběhne, každý hned vidí, že má na sobě číslo a nepotřebuje k tomu čtečku toť zase můj názor
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2005 11:12
- Nahlásit
Eny
Souhlas.
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2005 11:28 - Změnil/a: Eny
- Nahlásit
Nehledě na to, že čip asi nebude až tak trvalé označení, protože jak tady někde na diskuzi psala Eimi, tak její fence doputoval někam na lopatku a veterinářka jí řekla, že pokud by se dostal do podpaží, mohl by vadit a tak by se vyndal a načipovalo se znovu. No tohle ??!! Tak to ale potom NENÍ trvalé označení a jakýkoliv lump mi může psa ukrást a čip vyměnit a já už svého psa nikdy nedohledám a i když ho budu potkávat na akcích jako výstavy, zkoušky... nijak nedokážu že toto je můj pes, protože bude mít jiné číslo!!! Tohle se u tetování nestane, pochybuju, že by někdo řezal psovi ucho, aby nebylo vidět, že má jiné číslo. Jakákoliv pozdější úprava tetování je vždy vidět, nikdy už nenatetujete tak aby nebylo poznat, že to není originál. Já osobně mám přetetovanou fenu kvůli nečitelnosti, původní tetování je v pravém uchu, nové v levém a kdyby zase nebylo vidět tak by následovaly slabiny. Nicméně vidět je skvěle, ale protože se přetetovává stejnou velikostí jako se tetují štěňátka a ucho pak už neroste, je celé číslo zhruba tak velké jako původní dvě číslice. U přetetování musí být poradce chovu, musí se znovu vyplnit tetovací pásek a musí se to zapsat do PP s razítkem plemenné knihy. O žádných podobých opatřeních u čipování jsem neslyšela, tak o čem to je???
|
pospa-eva
|
# Zasláno: 14 Zář 2005 11:48
- Nahlásit
Na základě toho,že někdy nějaký člověk má problém s tím,že čip v těle cestuje ještě není třeba dělat závěry,že jsou čipy špatné a že je někdo tak odhodlaný ukrást psa,aby mu čip vyoperoval a dal čip jiný,to mi spíš připadá jako z nějaké detektivky.Já se bavila hlavně o tom,co je lepší pro psa,tzn.míň bolestivě apod. navíc nám psa teda tetoval vet a v našem chov.klubu jsem neslyšela zase já o tom,že by psy tetoval výhradně poradce chovu.
|
pospa-eva
|
# Zasláno: 14 Zář 2005 11:53
- Nahlásit
Ono jak jednou třeba bude povolené buď jen tetování a nebo jen čipování,jestli se vůbec k tomu u nás dohrabeme,tak si myslím,že i ČMKU udělá taková opatření pro chov.kluby,aby i tyhle záznamy byly v PP s úředním razítkem.Teď je to tak,že když se pes načipuje,tak se číslo čipu nalepí jak do pasu,tak do PP a to je pro mě teda dostatečné.
Samozřejmě,že pro případnou ztrátu psa je lepší pro dohledání tetování,ale jelikož se často tetuje špatně,tak jak to pak asi dohledat páníka,když jsou dvě čísla z tetování nečitelné?Pak se taky můžeš hádat s lidmi,kteří si pro tvého psa přijdou do útulku,že je pes tvůj ale bohužel to nemůžeš nijak prokázat
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2005 12:10
- Nahlásit
No pokud je pes tvůj a máš s ním dobrý vztah, myslím, že to prokáže sám, ne. A je rozdíl mezi tím, jestli jsou dvě čísla špatně čitelná, nebo jestli má pes číslo prokazatelně jiné, ne ?? A já nedělám detektivky, řekni mi, proč se trvale označuje pes a pak ti možná i svitne, proč čip není tím nejvhodnějším trvalým označením.
Já ti svůj názor nevnucuju, tohle je diskuze a tak bys měla diskutovat a ne všem co mají jiný názor posílat
pokud jsi dobře četla, tak já jsem napsala Nevím jak je to v jiných klubech, ale u NO netetuje veterinář, ale poradce chovu takže tvá připomínka jsem neslyšela zase já o tom,že by psy tetoval výhradně poradce chovu postrádá trochu smysl.
To je tak když jeden mluví o voze a druhý o koze,jinak nic ve zlém
|
Tasy1
|
# Zasláno: 14 Zář 2005 12:26
- Nahlásit
Eny
Souhlas....a mimochodem..v našem Klubu také tetují poradci chovu
|
Anonymní
|
# Zasláno: 14 Zář 2005 12:28
- Nahlásit
Nám tetovala veterinářka a hrozně - viz. příspěvek 12.9. 9:44. Taky jsem dala pro tetování, ale asi to mělo být pro ní, pejsek při tom strašně "brečel"
Ještě otázka. Někde jsem četla, že se dělají "kontroly vrhu", kde poradce popíše jak každé štěně vypadá a v jakém je zdravotním stavu.To je u všech plemen? Díky
|
Tasy1
|
# Zasláno: 14 Zář 2005 12:31
- Nahlásit
Anonymní
Dělám poradce chovu a vše tohle píšu
|
pospa-eva
|
# Zasláno: 14 Zář 2005 12:38
- Nahlásit
Však já taky jen diskutuji a říkám svůj názor a snad se tě osobně nedotkl jeden smajlíček a taky jsem napsala,co jsem měla zrovna v hlavně a vypustila jsem to,že ve vašem klubu NO netetují vetové ale poradci chovu-ZA TO SE OMLOUVÁM,ale podstata toho,co jsem chtěla říct zůstává stejná byť v našem chov.klubu tetují vetové.Šlo mi jen o to,že tetování opravdu stojí chovatele pár kaček a čipování na jednoho psa cca 400,-Kč (Datamars),takže tady je myslím hlavní problém,proč ještě chovatelské kluby pořád chtějí radši tetovat a ne třeba jen čipovat.
|
pospa-eva
|
# Zasláno: 14 Zář 2005 12:41
- Nahlásit
A myslím si,že špatně natetovat je víc pravděpodobné než špatně načipovat.
A jsem asi natvrdlá,ale nepochopila jsem co jsi chtěla říct tím,že pokud je pes můj a mám s ním dobrý vztah,tak že to prokáže sám????
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2005 13:12
- Nahlásit
No chtěla jsem tím reagovat na tvůj názor Pak se taky můžeš hádat s lidmi,kteří si pro tvého psa přijdou do útulku,že je pes tvůj ale bohužel to nemůžeš nijak prokázat tak zrovna v útulku se asi pes bude chovat jinak k tobě a jinak k cizímu člověku a oni ho rádi dají tobě. doufám že to již chápeš.
|
pospa-eva
|
# Zasláno: 14 Zář 2005 13:24
- Nahlásit
Aha,cvak,to už chápu.
|
pospa-eva
|
# Zasláno: 14 Zář 2005 13:30
- Nahlásit
Ale to pak nechápu proč jsi psala tohle "jakýkoliv lump mi může psa ukrást a čip vyměnit a já už svého psa nikdy nedohledám a i když ho budu potkávat na akcích jako výstavy, zkoušky... nijak nedokážu že toto je můj pes, protože bude mít jiné číslo!!!"
když píšeš i tohle "No pokud je pes tvůj a máš s ním dobrý vztah, myslím, že to prokáže sám, ne."
Já myslím,že to je podobné jako jsem psala já v tom příspěvku,že když tetování čitelné nebude,tak se taky můžeš doprošovat práva,že je pes tvůj aniž by ho "nový" majitel nechal přetetovat,ale třeba ho pak "radši" načipoval.
|
shiba
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2005 13:53
- Nahlásit
Prý má být nový předpis a už nebudou moct tetovat poradci chovu, kteří nemají veterinární vzdělání Mě teda tetuje můj veterinář, ale slyšel o tomhle někdo?
|
shiba
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2005 13:59
- Nahlásit
Anonymní
Někde jsem četla, že se dělají "kontroly vrhu",
Třeba u nás se to nedělá. Aspoň ne povinně.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2005 14:59 - Změnil/a: Eimy
- Nahlásit
Anonymní
Sice se moc v tomhle nevyznám, ale v nějaké knížce (tuším, že Psí škola hrou) jsem četla, že podle chování štěněte při tetování se dá zhruba odhadnout povaha...
pospa-eva
S tím čipem to není o "špatným" nebo "dobrým" načipování, ale podle veterinářky záleží na tom, jak má pes volný podkoží. Pokud ho má hodně volný, tak mu čip cestovat může a i podle ostatních vetů, kterých jsem se na to ptala, to není nic zvláštního...
Navíc si teď kladu otázka, jestli kdyby už nastala situace, že by se mi pejsina ztratila, by jí někdo čip hledal jinde než na levé straně krku, kde ho má aplikovanej podle papírů, který jsme vyplňovali u veta a taky není jistota, že ten čip vůbec přečte Takže radši sázím na to, že má pejsina na krku kromě známky od veta (vzteklina) a z úřadu ještě známku s telefonním číslem...
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2005 15:29
- Nahlásit
pospa-eva
Takže znova:
A je rozdíl mezi tím, jestli jsou dvě čísla špatně čitelná, nebo jestli má pes číslo prokazatelně jiné, ne ??
Nový majitel nemůže nechat psa přetetovat, protož nemá PP, pokud chce duplikát PP musí to vyjít ve veřejném kynologickém tisku a ty se můžeš ohradit že to je tvůj pes. Načipovat si ho sice může, to nic ale nemění na tom, že tzo tetování satále má, i když jsou nečitelná poslední dvě čísla, ty jako majitel máš papíry a můžeš kdykoliv doložit že se jedná o tvého psa. Pokud by byl jen čip, který by někdo vyndal a dal tam jiný, tak už nikdo nikdy nezjistí, že ten či onen pes měl předtím ten či onen čip. Proboha chápeš to??? Složité to není, jen musí být snaha vidět i jinou pravdu než jen tu svoji.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 14 Zář 2005 16:03
- Nahlásit
Eimy se čtečkou "objíždí" vet celého psa.
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 14 Zář 2005 16:09
- Nahlásit
Bože lidi, čtete ty příspěvky ???
Já jsem nikde nepsala, že by vet neobjížděl psa, ale pokud se původní čip vyndá a dá se tam jiný s jiným číslem, tak může objíždět co chce a stejně nic nevykoumá
Na tohle už nemám sílu, mějte se tu krásně já pádím domů za svými chudáky týranými natetovanými psisky
|
Anonymní
|
# Zasláno: 14 Zář 2005 16:22
- Nahlásit
EnyEny, Eny
Bože lidi, čtete ty příspěvkyto jsi myslela i na sebe?
Moje reakce byla na tento Eimin příspěvek:
Navíc si teď kladu otázka, jestli kdyby už nastala situace, že by se mi pejsina ztratila, by jí někdo čip hledal jinde než na levé straně krku, kde ho má aplikovanej podle papírů
|
pospa-eva
|
# Zasláno: 15 Zář 2005 08:42
- Nahlásit
A ty jsi asi nepochopila co jsem tím chtěla říct já.Nový majitel a nebo i jakýkoliv jiný člověk nemá povinnost nechat psa přetetovat pokud se stane tetování nečitelným,ale musí mít trvalé označení,tudíž tetování a nebo čip,takže pak bys měla asi smůlu,kdyby ho nový majitel nechal pouze načipovat a pes měl k tomu nečitelné tetování......nebo jak bys to teda prokazovala prosím tě????To by mě fakt zajímalo.
To bys jako řekla,že podle PP je to číslo XXXX a když nejdou přečíst poslední dvě čísla,tak že to budou určitě XX?
Já říkám prostě jen svůj názor, a tom přece diskuze je,že mají lidi rozdílné názory na tytéž věci,to by pak bylo úplně o něčem jiném a né o diskuzi,kdyby někdo napsal příspěvěk a všichni mu odkývali ano to si myslím taky máš naprostou pravdu.
Nic není černé a bílé........
A nikdo nemluvil o tom,že své psy týráš když je máš natetované viz. tvůj poslední příspěvek.
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2005 09:26
- Nahlásit
Prosimtě novým majitelem myslíš koho ?? Pokud toho kdo si vezme zaběhnutého psa z útulku, tak to co píšeš nedává smysl, protože pokud se mi zaběhne pes a já ho chci najít, tak asi první co udělám bude, že obvolám útulky, tzn. k jinému majiteli se můj pes nedostane.
Pokud novým majitelem myslíš člověka, který si koupí štěně a po čase zjistí, že má nečitelné tetování, je v jeho zájmu ho nechat jinak trval eoznačit, tzn. přetetovat nebo očipovat, tam je ale zase problém, že pokud chceš chodit na akce, tak bys k čipu měla mít i čtečku. Ať tak nebo tak, pokud se mi pak pes ztratí je trvale průkazně označen a znovu není problém ho identifikovat.
Třetí možnost, o které se tady mluvilo, je že ti z nějakého důvodu někdo psa ukradne a proto aby se nezjistilo co je to za psa chce mu předělat trvalé označení. Za stávající situace je to nemožné, protože psi jsou tetováni a toho se prostě nezbavíš (a prosimtě nepiš mi k tomuhle nic o nečitelnosti, protože vycházíme z předpokladu, že ty jako správný majitel máš čitelné označení), kdy by ovšem bylo povinné v PP chovu jen čipování, může se čip vyndat a nahradit jiným.
Doufám že teď už chápeš rozdíl mezi TRVALÝM označením pomocí tetování a "trvalým" označením pomocí čipu.
Opravdu už nevím jak to srozumitelněji vysvětlit.
Prostě podle mě NENÍ čip trvalé označení. howg
|
pospa-eva
|
# Zasláno: 15 Zář 2005 10:05
- Nahlásit
No novým majitelem myslím toho,kdo si psa třeba vezme z útulku a ty to zrovna nebudeš a nebo pes se zaběhne a ještě než se dostane do útulku,tak si ho někdo komu se bude líbit vezme a když k tomu všemu bude mít nečitelné tetování,tak ho asi nedohledáš a když,tak díky nečitelnému tetování neprokážeš,že je tvůj!Tak asi tak!
A můj názor je,že je pro psa určitě lepší čim než tetování když neberu v potas zloděje psů,kteří psům čipy vyoperovávají
ještě jsem o tom neslyšela.Je to fakt jako z nějakýho akčního filmu!
Takže ať si každý myslí co chce je to jeho věc.
Tvůj názor ti neberu ale svůj nezměním.Tak teda nevím kdo koho přesvědčuje o správnosti svých slov.
|
pospa-eva
|
# Zasláno: 15 Zář 2005 10:06
- Nahlásit
To čim než tetování znamenalo čip,ale to jste určitě pochopili
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2005 10:29 - Změnil/a: Eny
- Nahlásit
Kždému co jeho jest
Když nechceš pochopit co se ti snažím říct, tak to asi nepochopíš. Nepřesvědčuju tě, snažím se ti vysvětlit výhody tetování proti čipování, ale ty jsi mi ani jdnou neodpověděla, jakou jinou výhodu má čip proti tetování, vynecháme-li aplikaci, která je otázkou spornou.
Jmenuj alespoň jednu a vymysli něco ze své hlavy ne jen neustálé opakováni tak tohle jsem neslyšela, tohle je jak z akčního filmu.
Mohla bys mi odpovědět na mnou již dvakrát položenou otázku o skleněném pouzdře čipu? To ti nepřijde jako dost podstatný zápor?
Ještě otázka, máš psa s PP a jakého plemene a co sním děláš? Jsi chovatelka, jak dlouho chováš ? Neber to jako špatně, jen tím chci říct, že jinak se na to bude koukat laik, který má prvního psa křížence a jinak dlouholetý chovatel, který ví o čem mluví a ne jen co kde slyšel.
|
pospa-eva
|
# Zasláno: 15 Zář 2005 13:59
- Nahlásit
Nejsem žádná chovatelka a nechápu jestli dlouholeté chovatelství opravňuje k vyjádření svého názoru na určitou věc.Nejsem ani odborník na čipy,takže k tvému výše specifikovanému skleněnému pouzdru čipu se nejsem schopna vyjádřit.Mám psa s PP,AST a již dlouho jsem v kontaktu s několika chovateli tohoto plemene,takže se vůbec neboj toho,že bych nevěděla o čem mluvím.Prostě jen preferuji názor těchto chovatelů a tak jsem se v téhle diskuzi vyjádřila.Doufám,že ti to takhle stačí.
|
pospa-eva
|
# Zasláno: 15 Zář 2005 14:07
- Nahlásit
A tady si můžeš přečíst něco o čipech http://www.hi-life.cz/Radcin_zviretnik/cipovani.html a já problém v kovovém obojku a pod kůží schovaném skleněném pouzdře čipu fakt nevidím.
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2005 14:10
- Nahlásit
Dlouholeté chovatelství samozřejmě neopravňuje k vyjádření názoru, co to píšeš za nesmysly. Dlouholetý chovatel, ale asi bude spíše vědět co všechno se v chovu čistokrevných psů děje a proč jsou trevale nezaměnitelně označováni, než člověk, který má prvního psa a pořídil si ho jako kamaráda a chov jako takový ho více méně nezajémá
Fajn že preferuješ názor svých známých chovatelů (ale jaký je to názor už nepíšeš), ale mě by opravdu zajímalo, co pokládáš za klady čipu, které tetování nemá, ptám se tedy znovu.
Co je to za názor, na čem se zakládá? Já jsem ti výhody tetování napsala, vzhledem k mým znalostem o čipu nevím o výhodách, které by měl oproti tetování, mohla bys mě o nich říct, ráda se přiučím.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2005 14:34
- Nahlásit
Neviem o com sa tu hadate. Najlepsie by bola citacka ocnej sietnice a bolo by Kazde opajcovanie ma svoje za a proti. Ale paci sa mi vasa vymena nazorov
|
pospa-eva
|
# Zasláno: 15 Zář 2005 14:40
- Nahlásit
Tak třeba rychlá,snadná a bezbolestná aplikace.Typ doživotního označení psa,které se nemusí obnovovat a nevystavovat psa úplně zbytečné narkóze.
Pro mě jsou to docela podstatné důvody proč radši čip než tetování
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2005 14:40
- Nahlásit
pospa-eva
No, nevim, ale já s bavila s paní (slečnou?), co si brala fenku z útulku a ta říkala, že pokud se o tu fenku do roka přihlásí původní majitel, tak ji musí vrátit. Takže po tom roce si pořádně oddechla...
|
pospa-eva
|
# Zasláno: 15 Zář 2005 14:45
- Nahlásit
pigie
Souhlasím s tebou,každá varianta má svá pro a proti
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2005 14:50
- Nahlásit
pospa-eva
Jenže pokdu se někomu stane (jako třeba nám), že pes začne cestovat a docestuje někam, kde ho nikdo buď nenajde nebo bude psovi vadit, tak stejně na tu narkozu dojít může... Pokud teda pes nemá čip jen proto, aby ho měl... Už jsem tady totiž psala o případu, kdy čip místo na levé straně krku po třech letech našli na pravé straně psa...
Já osobně na základě svých zkušeností s cestováním čipu jsem spíš pro tetování...
|
pospa-eva
|
# Zasláno: 15 Zář 2005 14:52
- Nahlásit
Eimy
No tak to věřím,že si paní oddechla,protože Eny měla pravdu v tom,že jako majitel pejska který se zaběhl bych první kontaktovala útulky.Nehledě na to,že jsme zaregistrovaní v Národním registru majitelů zvířat a ti při ztrátě zvířete a samozřejmě při zaplacení poplatku za nadstandardní služby spolupracují s útulky,veterinárními pracovišti a dalšími institucemi,takže si myslím,že je pak pro nalezení pejska větší šance,takže u opravdového paníčka,který chce zpět svého pejska by nehrozilo to,že by se ozval třeba až po půlroce apod.
|
pospa-eva
|
# Zasláno: 15 Zář 2005 14:56
- Nahlásit
Eimy
Jsi zatím jediný případ o kterém teď vím,že pejskovi čip cestoval po těle,ale je fakt že v tomto případě hrozí i narkóza ale předpokládám,že tato varianta je opravdu až v krajním případě a že u tetování hrozí narkóza pejskům daleko častěji.
|
pospa-eva
|
# Zasláno: 15 Zář 2005 14:58
- Nahlásit
A pro čip jsem se rozhodla už proto,že s pejskem plánujeme i výstavy v zahraničí a zrovna teď v neděli nás čeká výstava v Polsku
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2005 15:21
- Nahlásit
Tetování ale platí pro přejetí hranic, známí naprosto běžně vystavují své pouze otetované psy na světovkách, takže to rozdíl není.
Já zase jsem slyšela o více případech cestování čipu než o nečitelnosti tetovacího čísla, což zvláště při zohlednění % psů co jsou načipovaní proti tetovaným nevyznívá moc příznivě pro čipy. Nehledě na to, že samy firmy vyrábějící čipy přiznávají, že putují a atále se snaží (zatím bezúspěšně) zdokonalit čip aby neputoval, takže zase tak malá pravděpodobnost to taky není
No nic naše odlišné názory pramení i z prostředí v kterém se pohybujeme. Jestli totiž čipy putují v závislosti na volném podkoží (jak řekla veterinářka Eimi), tak u AST, kteří moc toho volného podkoží nemají, bude pravděpodobně méně "putujících" čipů než u jiných plemen.
Pro mě prostě není čip vhodný, přiznávám, že mě osobně se nelíbí, že můj pes má něco cizího v těle a já nevím, co mu to tam dělá, jestli to někam necestuje...
Jsem jednomyslně pro tetování, je to prostě pro mě ze zdravotního hlediska bezpečnější.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 15 Zář 2005 15:24
- Nahlásit
Eny
Neboj, zachvilu budeme cipovany aj my. Uz teraz medzi nami behaju cipovany ludia
|
pospa-eva
|
# Zasláno: 15 Zář 2005 15:32
- Nahlásit
Pochybuji,že kdysi dávno když se začalo s tetováním,tak tam nějaké problémy jako jsou třeba teď u nejmodernější a nejnovější metody čipování nebyly.Při zavedení nového produktu vždy vznikají komplikace,které je ale potřeba řešit a produkt se tím zdokonaluje.
A kdyby to bylo opravdu nebezpečné,tak by to nemohlo splňovat přísné normy ISO
a taky by se to čipování ani nepovolilo.
Ale tvůj názor akceptuji
|
Maya
|
# Zasláno: 15 Zář 2005 15:32
- Nahlásit
Eny
Pigie má pravdu, proč myslíš, že se čipují psi? Na někom se to ozkoušet musí.
Navíc tetovaní psi to přes hranice mají jen dočasně, nevím,jaká je přesně lhůta, ale pak bude nutný čip.
A u člověka otisk prstu. Že bysme u psů zavedli otisky tlapek?
|
pospa-eva
|
# Zasláno: 15 Zář 2005 15:36
- Nahlásit
To je sice možné,že jezdí do zahraničí "pouze" s natetovanými psy,ale pak teda nechápu proč se mě několik chovatelů nezávisle na sobě ptalo,jestli chci vystavovat v zahraničí a pokud ano,tak bude dobré nechat pejska rovnou i načipovat.
Tak jako laik fakt nechápu proč se na tohle tedy ptali,to se budu muset ještě zeptat,proč je to teda "dobré" do zahraničí.
|
pospa-eva
|
# Zasláno: 15 Zář 2005 15:37
- Nahlásit
Maya
Díky,teď už asi vím,proč se mě na to ti chovatelé ptali.
V podstatě jsi mi odpověděla za ně.
|
Maya
|
# Zasláno: 15 Zář 2005 15:43
- Nahlásit
pospa-eva
Už jsem to našla - je to 8leté přechodné období začínající červencem 2004. Poté již jen čip podle mezinárodního standardu ISO.
|
pospa-eva
|
# Zasláno: 16 Zář 2005 08:06
- Nahlásit
Maya[b][/b]
Díky moc za info
|
Nikita
Člen |
# Zasláno: 17 Zář 2005 01:14
- Nahlásit
Priznam se, ze jsem precetla jen posledni stranku teto diskuze. Mam tri psy, vsechny jak natetovane, tak nacipovane. Jednu fenu dokonce v cca roce a pul pretetovanou, neb to puvodni nebylo skoro ani videt, natoz aby se to dalo precist. U zadneho zvirete nebyla po nekolika letech tetovaci cisla k precteni. Cipy jsou tam, kam se aplikovaly, na zavodech v zahranici probihala veterinarni prejimka a identifikace zvirat pouze podle ctecky a nebyl jediny problem. Ctecky se dnes jiz delaji univerzalni. Mimoto pro cesty do zahranici je povinny europas a mam za to, ze moznost oznaceni cipem NEBO tetovanim je pouze docasna, pote bude jiz povinnost cipu plosne.
Navoc jsem absolvovala oznacovani stenat tetovanim a dekuji, nechci. Oproti aplikaci mikrocipu je to nesrovnatelne!
|
Nikita
Člen |
# Zasláno: 17 Zář 2005 01:30
- Nahlásit
Mimochodem u "mého" plemene v zemi puvodu (v Nemecku) jiz cca tri roky vubec netetuji, vsechna stenata jen cipuji. Nedavno jsme byli v Nemecku pro stene - chovatelka mela svoji ctecku.
Doufam, ze toto brzy dorazi i k nam.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 17 Zář 2005 08:32
- Nahlásit
Eimy
Jsi zatím jediný případ o kterém teď vím,že pejskovi čip cestoval po těle
no, někde na předchozá stránce jsem psala, že nám čip odcestoval také a netrvalo to ani ty tři roky jako u Eimy, stačilo nám pár měsíců. Veterinářka mi také potvrdila, že to závisí na volném podkoží psa a co vím, u "mého" plemene je putovíní celkem běžné. V jednom případě, o kterém vím, je čip dokonce k nenalezení (ještě, že má tetování
čtečku mít u sebe nikdo nemusí a za pár let už vůbec ne. povinnost mít vlastní čtečku, platí jen pro toto přechodné období, kdy se ještě uznávají starší verze čipu, které neuznává EU a dnešní čtečky na ně nejsou přizpůsobené. ale těmi se dneska už nečipuje.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 17 Zář 2005 08:38
- Nahlásit
nefer
nám se posunul asi za dva nebo tři měsíce... Ty tři roky se to posouvalo tomu jinýmu hafovi. Já teď vždycky jak magor zkoumám, kde psice čip má, jstli se ji neposouvá někam dál aale zatím drží pořád na stejným místě
|
Nikita
Člen |
# Zasláno: 17 Zář 2005 15:43
- Nahlásit
Se cteckou jsem to nemyslela tak, ze bych se snad uz nemohla dockat, az si ji koupim. Ale ze to evidentne nebude v tiom Nemecku zadna strasna cenova darda vlastnit i tento pristroj. CHovatelka to mela, aby mi udazala, ze to stene, co si beru, ma skutecne to cislo, ktere je v papirech.
Lidi si podvody vymysli vzdycky, kdyz chteji, ale prijde mi, ze s cipy to bude mnohem mene snadne. S tetovanim se daji delat (a delaji) takove veci, ze kolikrat radsi nevedet.....
|
Anonymní
|
# Zasláno: 7 Led 2006 11:38
- Nahlásit
No já myslím,že je lepší nechat pejska očipovat.My s ním cestujeme,má čip a Europas a tetování prý nebude zanedlouho na vyvestování stačit.A taky je to myslím mnohem méně bolestivé, vpravení čipu je vlastně jako injekce.A pokud je to bílý pes jako náš,je tetování třeba v uchu dost vidět.
|
shiba
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2006 15:42
- Nahlásit
Ach jo... Tak jsem štěňata opět nechala natetovat. Opět při tom jenom lehce zakňučela, opět za 10 vteřin byla opět v naprosté pohodě a ochotná řádit tak, že by zdemolovala ordinaci, opět se po příjezdu domů nabaštila a spokojeně usnula... Jsem hrozná. Opět jsem týrala chudinky štěňátka.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2006 16:01
- Nahlásit
shiba
Ja proti tetovani osobne nic nemam, byla jsem pri nem, neni to zadna hruza.
Spis jde o to, ze se ti tetovacka muze u psa slit v cosi, a pak ho stejne musis nechat pretetovat, a vetsinou uz za mesic opet nejde u takoveho zvirete cislo precist, tak proc ho rovnou nenacipovat?
Jde jen o to, co ktery klub uznava... Nekde berou stale jen tetovani, nekde jen cipovani, ktere se, pravda, chovateli prodrazi... Jeste dlouho se tetovani uznavat bude, takze - kazdemu, co jeho klub uznava... Ale pokud v Praze uz ted musi byt vsichni psi (ty prihlaseni) nacipovani, tak proc jeste kluby trvaji na tetovani???
|
shiba
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2006 16:13
- Nahlásit
Fifi
Ono budoucí povinné čipování je především o lobby firem čipy vyrábějících. Ale o tom už tu taky bylo napsáno hodně. Já osobně vidím jako ideální tetování, ale musíš jít za někým, kdo to umí, a je to. Nebudu čipovat, dokud to nebude opravdu nutné.
|
ati
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2006 16:13
- Nahlásit
Fifi
největší problém bude u služebních plemen při vykonávání zkoušky.Organizace by musela mít čtečku.Já mám malou tetovanou i čipovanou,protože ji už v šesti měsících bylo tetování tak špatně vidět,že to budem muset nechat přetetovat.
|
Joker
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2006 16:15
- Nahlásit
Ale pokud v Praze uz ted musi byt vsichni psi (ty prihlaseni) nacipovani
NEBO tetovaní
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2006 16:19
- Nahlásit
ati
Nene, cvicak ctecku mit nemusi, staci, kdyz se na zkousky domluvi s vetem, ktery - a to uz znam spoustu pripadu - bud ctecku zapujci, nebo sam prijede psy "precist". A vidis, Atuska je cipovana, cili nezamenitelne identifikovana, a k cemu ti to v klubu je?! Budes muset na vlastni naklady pretetovat... - z meho hlediska zbytecny ukon!
|
shiba
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2006 16:27
- Nahlásit
Fifi
Na vlastní náklady za 40 Kč...
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2006 16:31
- Nahlásit
shiba
Nejde o to za kolik, navic Ati to ani moc nezajima.... Musi zkratka pretetovat! Z meho hlediska - opakuji, zbytecna manipulace se psem.
Joker
Aby byli tetovani, musi byt s PP. Mnoho majitelu psu bez PP psy nema tetovane, a presto je dala ocipovat....
|
shiba
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2006 16:49
- Nahlásit
Fifi
Mnoho majitelu psu bez PP psy nema tetovane, a presto je dala ocipovat....
Ne přesto, ale PROTO. Pes musí být označený. Není-li s PP, není tudíž tetovaný, musí být čipovaný. Joker to vystihl(a) správně.
zbytecna manipulace se psem
To už je něco jiného. Ale jak říkám, jde o to, aby tetoval někdo, kdo to umí. U našich štěňat se za 10 let (intenzivního) chovu neobjevilo špatné tetování.
|
ati
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2006 17:00
- Nahlásit
Fifi
Já ji nechala očipovat,protože jsem měla obavy že v roce až půjde na RTG tak nebude nic z tetování vidět. Na případné bonitaci by to problém nebyl dr.Sedlář má čtečku.Ale je to nepříjemné,právě na zkouškách,na svém cvičáku se domluvíš,ale jinde už by to mohl být problém.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2006 17:32
- Nahlásit
shiba
Mas recht, chtela jsem napsat PROTO, nikoliv presto, jen jsem nyni vztekla z uplne jineho duvodu a klepu na klavesnici bez dalsi kontroly...
Tetovat clovek muze umet, ale stejne se vyskytne pes s tak tmavou kuzi a pigmentem, ze mu tetovani zkratka nejde precist za par mesicu - a to muze byt sebekvalitneji natetovan..
ati
Je jen dobre, ze dr. Sedlar cteckou disponuje. Ja se na jinych cvicacich s problemem nesetkala, staci se predem domluvit telefonicky... Ale to je jedno, Atusce stejne klub cipovani neuzna - nebo ano, kdyz je dle stanov jedina povolena identifikace tetovanim???? Ne,ze bych chtela stourat, ale nikde jsem ve stanovach nenasla, ze sve stene muzes misto pretetovani dat nacipovat! -a neber to , prosim, jako utok na svou osobu...
Pokud se, Atus, pletu, omlouvam se, ale fakt uz v tom mam bordel....
|
ati
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2006 17:38
- Nahlásit
Fifi
já ji nechala čipovat jen z toho důvodu abych ji nemusela uspávat dvakrát,jinak ji čipování zatím není na nic to máš recht
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2006 17:51
- Nahlásit
ati
Prave, o to mi jde, jak budes de facto prokazovat identifikaci svy cuby treba na bonitaci nebo svodu, kdyz klub chce JEN tetovani??? Ja ted, to snad chapes, nereju do tebe, ale kdyz ctu diskusi na klubu, tak se mi tam uz nechce cokoliv psat. Na RTG ti cip uznaji, ale dal uz, co se klubu tyka, cip uznat nemusi - resp. nesmi, neb o nem nemaji nikde ani zminky. Takze stejne pujdes pretetovat
A kdyz jsem se ptala asi pred skoro 2 mesicema na dane diskuzi na cipovani, byla jsem za blazna....
|