Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Agresivní Belgický ovčák Malinois
Autor Zpráva
stanley
Člen
# Zasláno: 24 Čen 2009 23:43
- Nahlásit

Dobrý den,
před rokem jsme si vzali asi ročního Belgické ovčáka. Pes byl prý v mládí týrán (málo jídla, bit, najíždění autem....). Hned od začátku se nám zdál pes divný. Byl ze všeho vyplašený, nemotorný a šilhal (to se již spravilo).

Problémy začaly tento rok. Začal vrčet a následně i útočit na lidi. Zpočátku k tomu měl i důvody (česal jsem ho a asi jsem ho někde rejpnul...). Po útoku jsem mu vždycky vynadal, ale neuhodil jsem ho. Včera ale k nám šla sousedka na návštěvu (pes byl s ní vždycky kamarád) a pes ji doprovodil až ke dveřím a tam ji bez varování zautočil na rameno. Naštěstí to dopadlo dobře.

Nechci o psa přijít, ale pokud by pokračoval v útocích tak nebude zbytí. Nedejbože aby se stalo něco vážnějšího.

Poradíte mi jak se psem pracovat, aby jsem mu navrátil sebedůvěru (zdá se mi že mu chybí) a nebyl tak útočný a nepředvídatelný.

Vím že to přes internet půjde těžko, ale i tak děkuji za každou radu.

PetraK
Člen
# Zasláno: 25 Čen 2009 08:17
- Nahlásit

stanley
nikdo nic, tak já napíšu svůj názor. Takhle přes net to opravdu nepůjde. Chtělo by to aby vás někdo s tím psem viděl a naučil pracovat, ne pracovat na jen cvičáku, ale hlavně v běžném provozu, takže individuální lekce v civilizaci,doma a tak - máte v dosahu dobrý, ale opravdu dobrý cvičák, kde nabízejí individuální lekce? Nejste z Prahy? Jedno doporučení bych myslím dát mohla. Cvičíte s ním, má nějaký řád, "povinnosti"?

corgi
Člen
# Zasláno: 25 Čen 2009 09:05
- Nahlásit

stanley
Vyhledejte odborníka, přesně jak říká PetraK.
Pokud nebudete situaci řešit, bude se chování psa stále zhoršovat. Upřímně řečeno, zamrazilo mě v zádech z Vaší věty Zpočátku k tomu měl i důvody (česal jsem ho a asi jsem ho někde rejpnul...). - co bude důvod příště? Mojí matku jeden maliňák pokousal do břicha. Ona není žádná modelka, je to pořádná ženská, ale i tak to nebylo vůbec nic hezkého.
Pokud budete důsledný a poslechnete rady odborníka, který Vám poradí, jak se psem zacházet, náprava je jistá. Jde jen o to nevzdávat se...

stanley
Člen
# Zasláno: 25 Čen 2009 10:46
- Nahlásit

Jsem z Písecka, nějaký ten cvičák tu je, ale nic nevím o jejich kvalitě. Asi opravdu bude lepší se domluvit s kynologem a začít ho cvičit, což jsem nedělal.

Meta
Člen
# Zasláno: 25 Čen 2009 11:20
- Nahlásit

Písecký cvičák asi není špatný, jeho členové jsou dost aktivní, psi mají šikovné, aspoň co vidím na závodech, takže bych se ho nebála.

PetraK
Člen
# Zasláno: 25 Čen 2009 11:25
- Nahlásit

stanley

jestli ještě můžu doporučit, zkuste najít někoho, kdo by byl ochoten docházet i k vám domů ( u nás to takhle řešili s jedním labrošem, že výcvikář chodil k nim a pak s nimi ven, aby se pes uposlušnil především v normálním běžném životě). Je jasný, že budete muset hledat, protože ne všude tohle asi nabízí, ale je to nejefektivnější řešení. Plus normální docházení na cvičák, kde se pesan naučí poslouchat mezi ostaníma čoklidama a bude pracovat, bude zaměstnaný, tím pádem i unavený a nebude mít roupy. Dejte mu řád- laskavý řád, to že cokoliv pochází, pochází od vás- krmení, hra, mazlení, dejte mu pravidelný rytmus, pokud vznikají nejisté situace třeba při česání, vyčesávejte ho s košíkem, pro váš klid a kdyby se ozval, máte možnost zareagovat s klidem, to stejné - pro váš klid a klid ostatních, přijde-li návštěva, dejte mu košík, dejte si ho třeba k noze (až to bude umět) a volno mu dejte až po chvíli, mějte ho pořád v oku, ať víte co dělá, k čemu se chystá a máte šanci včas a s předstihem -to je důležitý-zareagovat zákazovým povelem.
To jsou jen věci, které mě jako laika napadají, co bych dělala já. Ale nejsem zkušená, zvlášť v takovéhle situaci. Jen vím, že nejdůležitější je váš klid a rozvaha a k tomu právě ten košík pomůže. Držím palec, ať se zadaří a oba zabojujete - a dík za něj.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání