Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / povel volno
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
yesha
Člen
# Zasláno: 27 Dub 2009 17:44
- Nahlásit

Ahoj,
nemáte náhodou někdo vyzkoušený trik, jak naučit psa povel volno?
díky

Mika
Člen
# Zasláno: 27 Dub 2009 18:19
- Nahlásit

po splneni cviku? das povel volno (radostne a akcne) a psa vybudis k tomu, aby sa zacal pohybovat - poskakovanim okolo neho, pobidkou k hre, kludne si pomoz balonkom, ak na neho tvoj pes reaguje, alebo nejakou hrackou. Volno ma byt za odmenu, tak nech to pre neho skutocne je odmena. Myslim ze povel volno vacsina psov pochopi velmi rychlo

ak mas na mysli volno pocas chodze u nohy, ked sa ma pes od teba vzdialit na urcitu vzdialenost a potom ho mas privolat, tak to je ine kafe

yesha
Člen
# Zasláno: 27 Dub 2009 18:30
- Nahlásit

myslím takový ten povel volno, kdy se musí vzdálit na určitou vzdálenost, a když to neudělá, tak je přivolání za nulu . Když on je šílenej závislák..Chůzi u nohy ma naprosto krásnou, oční kontakt..se mi chce zavděčit nebo co, tak se ode mě nechce hnout ani když je kolem haravka..

kachna_
Člen
# Zasláno: 27 Dub 2009 18:37 - Změnil/a: kachna_
- Nahlásit

yesha
Partnerův pes se to učí takhle: Michal položí někam hračku, jdou cvičit nějakou povelovou sadu, po odcvičení dá Michal povel volno, pes si běží pro odměnovou hračku (ale to funguje jen, pokud je pes schopný se soustředit na páníčka, mně to s ním takhle nejde).
Moje psiny nemají místo mozgu míček nýbrž žrádlo , proto při docvičení zahodím pamlsek, snažím se, aby to vypadalo, že ukazuju rukou (ideální jsou kousky párku nebo tvrdého sýra - prostě pamlsky s dlouhým doletem). Odbourávám pamlsky tak, že občas hod jen naznačím, pes vyběhne, já si ho přivolám a odměním.
Známý rozhazuje piškoty po cvičáku a psa na povel volno nechá piškoty dohledat (to u mojich nefunguje, pak se mi nesoustředí).
Jo a ještě, na procházce povel volno moc nepoužívám, protože mi je tam jedno, jak daleko se ode mne vzdálí, tam máme povel "plav" (překl. už ti nic nepotřebuju)

nika00
Člen
# Zasláno: 27 Dub 2009 18:37
- Nahlásit

yesha
hmm tak s tim bojuju uz rok...privolani jsme meli za nula-protoźe nebylo odkud privolavat. pes skakal dva metry okolo me a nadsene stekal - neco jako "mas micek, mas micek?"
hazeni micku s povelem volno je k prdu...pes neni blb a u zkousek pozna, ze tam zadny micek nebude...

jeden trik mi ale prisel celkem fajny...a to:
dam psa k noze, odlozim. viditelne odnesu micek treba 30 kroku dopredu, vratim se ke psu, dam povel k noze..jdu jdu...pote dam povel volno..pes by si mel pamatovat ze nekde vepredu je ten micek a vyda se ho hledat...to se da aplikovat ze pes je na micky, nebo na nejake hracky apod.
jinak pozor na pretazenyi tohodle triku, tkaze obcas tam micek polozit obcas ne...jinak u zkousek bude pes hledat a hledat a hledat

Mika
Člen
# Zasláno: 27 Dub 2009 18:39
- Nahlásit

yesha

ahaa som si myslela ze to nebude tak jednoduche

to je holt beh na dlhu trat a na cvicaku sa prakticky naucit ani neda. U nas to cvicime za domacu ulohu na konci vencenia, resp. prechadzky trenovat chodzu u nohy a dat povel volno a psa si uz viac nevsimat, nezastavovat, proste ist, az kym to hafana neprestane bavit a nepojde si po svojom. A potom uz neprivolavat, ked tak si po neho dojst. Da sa to cielene trenovat, ale fakt po povele volno si ho hodnu chvilu nevsimat, odchytit a trenovat znovu. Moj pes trubka to tiez nechape

Inak ocny kontakt neskryvane zavidim

yesha
Člen
# Zasláno: 27 Dub 2009 18:56
- Nahlásit

díky všem dem trenovat a třeba některý trik zabere jinač na ZZO deme v sobotu, tak doufam, že za plotem poletí tak aspoň zajíc nebo spíš srna, i když to v Praze asi nehrozí

Gerda
Člen
# Zasláno: 27 Dub 2009 19:26
- Nahlásit

yesha
aspoň zajíc nebo spíš srna, i když to v Praze asi nehrozí
No třeba u nás na sídlu v Praze neni místo, kam nevleze bažant, zajíc nebo srna, potažmo muflon, když se zatoulá až na sídliště ))
S tim házenim kousků to zkoušim jako kachna_, docela hezky to funguje, jen je problém, že se pes strašně rychle sám vrací.

corgi
Člen
# Zasláno: 27 Dub 2009 19:34
- Nahlásit

yesha
Někde (Eichler, Šilhavý?) jsem četla cvičákový trik na naučení "volna". Vezme se barevný plastový kýbl (případně jiný výrazný poklop) a odměna (pamlsek, hračka). Na cvičáku si vybereš nějaké místo, třeba u paty kladiny (je nepravděpodobné, že bys při zkoušce vydala povel někde poblíž kladiny, spíš v tu chvíli budeš někde uprostřed), tam psovi ukážeš, jak odměnu schováváš pod kýbl. Ten je tam na začátku jen pro zvýraznění, aby to psa přímo bilo do očí, že odměna je TAM. Postupně samozřejmě kýbl odstraníš, případně občas změníš polohu. Cílem by mělo být, že když na cvičáku vydáš povel volno, pes se rozeběhne známým směrem

Venta
Člen
# Zasláno: 27 Dub 2009 19:35
- Nahlásit

yesha
Taky jsem to teď začala řešit, protože bych chtěla zkusit nějakou ZZO, BH nebo podobný jednoduchý zkoušky. Nejdřív jsem po povelu házela pamlsek co nejdál před sebe, aby to pes viděl a pak jsem ho začala pokládat tajně někam na zem a chůzi jsme dali směrem k němu (pes o něm nevěděl) a povel jsem dávala jen s máchnutím ruky. Po dvou dnech to zatím jde krásně a chápe to dost dobře, jenom pak asi bude přivolání těžší, jak píše nika00 když pes bude hledat někde na place pamlsek.

Gerda
Člen
# Zasláno: 27 Dub 2009 19:36
- Nahlásit

corgi
A když budeš skládat zkoušky na jiném cvičáku?

Gerda
Člen
# Zasláno: 27 Dub 2009 19:37
- Nahlásit

Venta
ZZO, BH nebo podobný jednoduchý zkoušky
Myslim si, že pro začátečníka neni BH úplně jednoduchá zkouška, ta chůze u nohy mi tam přijde dost náročná na udržení pozornosti, je dlouhá a bez vodítka...

kachna_
Člen
# Zasláno: 27 Dub 2009 19:52
- Nahlásit

Gerda
a nepomohlo by házet těch pamlsků trochu víc?

nemethova5
Člen
# Zasláno: 27 Dub 2009 19:56
- Nahlásit

decka ja proto jezdila s hajanem na cizi cvicaky skladat zkousky,povel volno,nase utrpeni,ani hracky,ani pamlsky nezabirali,proste nic,ale ono je to tim,ze pes je furt na volno a chyba je ve mne

Fifi
Člen
# Zasláno: 27 Dub 2009 20:00
- Nahlásit

corgi
Princip vysilacky. Asi nej metoda, lepsi nez trousit pamlsky po cvicaku, dle myho.
Venta
Taky jsem to teď začala řešit, protože bych chtěla zkusit nějakou ZZO, BH nebo podobný jednoduchý zkoušky.
Na BH povel Volno neni.
Gerda
A když budeš skládat zkoušky na jiném cvičáku
Kdyz naucis psa povel volno na domacim cvicaku, pochopi to i na jinym.

Venta
Člen
# Zasláno: 27 Dub 2009 20:07
- Nahlásit

Gerda
Já dělám obedience, tak s chůzí problémy tolik nemáme. Akorát že tam není povel volno, takže s tím začínám až teď

Mmch. nevíte někdo v Praze a okolí o nějaké akci, závod nebo jen tenhle tip zkoušek (hlavně bez střelby a zatím i bez obran) někdy v květnu a v červnu? Když už teda trénujeme to "volno"

Fifi
Člen
# Zasláno: 27 Dub 2009 20:34
- Nahlásit

Venta
Okoli Phy (cca 60 km je uz moc?) - kdyztak Chlumec n. C., zkousky dle KJ Brno (tedy ZOP, ZPU1, ZPU2) datum 27.6.09, jeste jsou volna mista.

yesha
Člen
# Zasláno: 27 Dub 2009 20:45
- Nahlásit

14.6. jsou zkoušky dle KJ Brno v Hostivaři, tam se taky chystame

yesha
Člen
# Zasláno: 27 Dub 2009 20:47
- Nahlásit

Venta
kdybyste šli, tak můžeme porovnat svoje vypouštěcí úspěchy

Venta
Člen
# Zasláno: 27 Dub 2009 20:56
- Nahlásit

Fifi
60 km by bylo OK na závod. Na zkoušku je to na mě moc,ale díky za tip.

yesha
kdybyste šli, tak můžeme porovnat svoje vypouštěcí úspěchy
to můžeme, a taky přivolání od hledání pamlsků

yesha
Člen
# Zasláno: 27 Dub 2009 21:01
- Nahlásit

Venta
no tak ted nevim, jestli nekrmit, at to vubec hleda, nebo nakrmit, at se vrátí

yesha
Člen
# Zasláno: 27 Dub 2009 21:03
- Nahlásit

jen s těmi pamlsky vidím trochu problem, v tom, že ho takhle naučim hledat něco k snědku a on taky může najít něco nevhodného

Baico
Člen
# Zasláno: 27 Dub 2009 21:05
- Nahlásit

Venta
10.5. KJ Brno ZOP, ZUP, rozhodčí Baudyš ZKO Zlosyň. Ještě máme místo. Je to 25 km od Prahy směr Teplice
web s přihláškou

kachna_
Člen
# Zasláno: 27 Dub 2009 21:11 - Změnil/a: kachna_
- Nahlásit

Fifi
Princip vysilacky. Asi nej metoda, lepsi nez trousit pamlsky po cvicaku, dle myho.
V čem se to liší od pohazování pamlsků? Já učím vysílačku na pevný bod tak, že na ten bod umístím pamlsek a doma jsem dostala vynadadáno, že tím Cira pletu.
Venta
nevíte někdo v Praze a okolí o nějaké akci
http://www.zkokralupy.estranky.cz/ ,Zkoušky ZOP, ZPU - zkoušky budou 10.května
Oznamujeme, že jsme naplánovali ještě jedny zkoušky dle národního zkušebního řádu na sobotu dne 13.6. 2009.
www.zkomelnikmesto.wz.cz

kachna_
Člen
# Zasláno: 27 Dub 2009 21:12
- Nahlásit

Tak koukám, že Baico byla rychlejší...

corgi
Člen
# Zasláno: 27 Dub 2009 21:14
- Nahlásit

Fifi
Asi nej metoda, lepsi nez trousit pamlsky po cvicaku
Taky jsem proti trousičům, psí škola přijde po ZKO na cvičák a psíci sbíraj a sbíraj...

Gerda
A když budeš skládat zkoušky na jiném cvičáku?
Pokud ho to naučíš na jednom, pochopí i na druhém. Navíc je dobré to podpořit právě umístěním kýble (pamlsku) třeba u té kladiny, ta je na každém cvičáku a psovi se to aspoň trošku připomene, když to tedy neumí dokonale.

yesha
že ho takhle naučim hledat něco k snědku
Tak jestli je psík hračička, schovávej hračku, že jo

Venta
Člen
# Zasláno: 28 Dub 2009 09:25
- Nahlásit

Díky všem za tipy. Něco vyberu a vyrazíme.

yesha
no tak ted nevim, jestli nekrmit, at to vubec hleda, nebo nakrmit, at se vrátí
To je dilema. No ale ve finále to máš jedno, obojí bude za nula bodů.

yesha
Člen
# Zasláno: 28 Dub 2009 09:52
- Nahlásit

Venta
tjn to se všechno eště natrénuje

corgi
Člen
# Zasláno: 28 Dub 2009 10:17
- Nahlásit

yesha
to se všechno eště natrénuj
Jojo, taky vždycky na cvičáku říkám, že je to dobrý, že mám tak 14 let na to, abych to natrénovala. Ženský se tomu smějou, pes si myslí svoje...

Eny
Člen
# Zasláno: 28 Dub 2009 10:35
- Nahlásit

Venta
ještě u nás bude NZŘ, tedy pro tebe ZZO 30.5, místo volné ještě je
http://www.zko-branik.cz/akce.htm

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání