| Autor |
Zpráva |
Ivisek77
Člen |
# Zasláno: 12 Dub 2009 18:53
- Nahlásit
Máme 8měsíční fenečku bernského salašnického psa.1.dubna jsme se s manželem přestěhovali z městského bytu 1+1 do rod.domku na vesnici.Naše holka ze začátku vypadala strašně nadšeně (tedy hlavně venku,to ta volnost-všude pole),ale v novém domě začaly platit nová pravidla.Pejsek může po domě všude,ale nesmí do patra.Tam jsou naše ložnice a do této doby s námi spala v jedné místnosti.Teď najednou zůstává dole.Chceme aby byla později hlavně na zahradě a nechci aby celý dům fungoval jako psí bouda.Spí hned pod schody,kde jsme jí dali pelíšek a tak je k nám co nejblíž.Což je ovšem dost relativní.Pro ní jsme daleko až dost.V noci ale nepláče.Žádné zábrany tam nemáme,nikdy nahoře nebyla,tak stačilo párkrát důrazné ne a nesmíš,od té doby se ani sama nesnaží.
Problém je ,ale v tom,že přes noc devastuje polštáře z gauče,ohryzává kytky....což před tím nedělala.To si myslím,že dělá taky trochu naschvál.Manžel myslí,že by jsme jí měli na noc zavírat do garáže (auto tam není,máme to jako dílnu) a byl by klid.Navíc jí tam stejně zavíráme,když oba opouštíme dům a jde tam bez problémů.Schválně teď necháváme dveře otevřené(jsou průchozí do domu) a sama si tam občas odejde.Já se trochu bojím,aby si nemyslela,že ji odstrkujeme když jí tam na noc začneme zavírat.
Ale další a větší problém je,že se v novém strašně bojí.Stačí vzít koště do ruky,nebo bouchnout skříňkou v kuchyni,dotknout se jí zezadu,když je v domě návštěva.....strašně sebou cukne,pořád se leká.To ve starém bytě taky nedělala.
Máte někdo bodobnou zkušenost po stěhování??Myslíte,že až si to tam vezme za vlastní,že to přejde?popřípadě jak jí to ulehčit?
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 12 Dub 2009 20:57
- Nahlásit
Ten dotaz je myšlen vážně??
To si myslím,že dělá taky trochu naschvál.
Pes nikdy nic nedělá nachvál!!!
Máte doma štěně, které je na svou smečku velmi vázané a nutně ji potřebuje. A to štěně je najednou z té smečky vyhozeno. Je někde, kde to nezná, vlastní smečka ho odmítá, to je OBROVSKÝ stres! A stres je potřeba nějak vyventilovat - proto pes ničí věci, proto se tak bojí. Ten pes cítí ohromnou nejistotu. Neví, co se děje.
Rada je velmi jednoduchá. Přestěhujte si postel do obýváku a spěte společně s fenkou, tak, jak byla zvyklá. Dělejte maximum věcí tak, jak byla zvyklá. Až přejde stres ze změny místa a změny prostředí (může to trvat nějaký ten týden i měsíc), postupně, pomalinku přidávejte nové věci, aby si na všechno stihla zvyknout.
(jestli ji začnete zavírat do garáže, bude všechno ještě horší. Ona ani ta garáž není zrovna super. Postavte fence kotec s výběhem, kde bude moct být, když nejste doma - vyvenčí se tam, vidí ven, je na vzduchu... )
|
Dines
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2009 08:53
- Nahlásit
Ivisek77
Je to s těma našima mazlíkama potíž.
Jo, je to způsobené stresem ze stěhování, a já nevím čím vším, a věřím tomu, že něco dělá i "naschvál"...
Nezbývá než vydržet - to co nechcete mít zničené nějak zajistit, a doufat že jí to přejde brzy - zkoušela jsem všechno možné, ale mě teda nezabralo nic... Možná by stálo za zkoušku i D.A.P.? Pokud je celkově ve stresu, třeba by jí to mohlo pomoct - ale zkušenosti s tím nemám - snad Dejavu by měla mít...
|
argosek
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2009 21:14
- Nahlásit
Dines
a věřím tomu, že něco dělá i "naschvál"...
samozrejme! ja se take naschval bojim, kdyz jdu v noci do sklepa, a kdyz jsem nervozni, tak si okusuju nehty, abych nasral sveho manikeura. tuhle jsem se snazil pozlobit i pedikeura a ale podkoleni slachy rekly "ne".
|
Janiii
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2009 09:22
- Nahlásit
to je zas povyku kvůli jednomu dotazu ...
Ivisek77
tak jak je ti tu už píšou, buďte s ní, spěte u ní na zemi, jako kdyby to bylo čerstvě přivezený štěndo, musí cítit vaši přítomnost, když je někde, kde to nezná však ono to půjde nebojte. ani dospělý pes by to asi nesnášel dobře, a vy máte ještě prcka, ikdyž na pohled už vypadá veliká
my máme doma dospěláka, na kterýho teď jistou dobu nebyl čas, a to bys viděla, jak začala vyvádět ... všechno chce svůj čas, aby bylo takový jako dřív
tak držím palce, a "závidím" vlastní domeček tak si ho všichni užívejte!
|
Ivisek77
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2009 20:01
- Nahlásit
Díky za rady těm,kteří se snažili poradit a těm co mě házejí na pranýř se omlouvám,že nejsem tak zběhlá jako oni.....nejspíše bych se tu neztrapňovala hledáním rady,kdyby mě na psu nezáleželo,bohužel jsem si naivně myslela,že se nemusím bát zeptat ......na druhou stranu si myslím,že pravidla domácnosti určuji já a né pes a nerada bych skončila na zemi pod sedačkou a on na ní.
LucieS
samozřejmě,že nepočítáme s garáží jako s boudou,ale bohužel hned si všechno nemůžeme dovolit.Závidím lidem co to neřeší.
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2009 21:47
- Nahlásit
bohužel jsem si naivně myslela,že se nemusím bát zeptat
To bylo na mě? Vždyť já odpověděla a jak pečlivě! Půl hodiny mi to šrotovalo v hlavě.
na druhou stranu si myslím,že pravidla domácnosti určuji já a né pes a nerada bych skončila na zemi pod sedačkou a on na ní.
Jasně že pravidla neurčují psi. Ale my jako páníčci jsme zodpovědní za to, že ten pes bude spokojený a nebude ve stresu. A je naší povinností se do psa maximálně vcítit, jak mu asi je, a chovat se tak, aby mu bylo fajn. Tedy já to aspoň tak mám.
samozřejmě,že nepočítáme s garáží jako s boudou,ale bohužel hned si všechno nemůžeme dovolit.Závidím lidem co to neřeší.
Tři kari sítě ke zdi garáže stojí dohromady cca 900,-, svářeč sehnaný v hospodě na hodinku 200,- ... Musí se chtít. Taky nemám kotec ze shopu za 30 tisíc.
|