Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Pamlsek nebo hračka
Autor Zpráva
Falco
Člen
# Zasláno: 8 Bře 2009 21:45
- Nahlásit

Chtěla bych vědět, jestli cvičíte na pamlsky nebo na hračky.
Já cvičím na pamlsky, ale protože děláme poslušnost, agility, prvky z tance se psem a ještě máme taky složitou úpravu srsti, mám strašně velkou spotřebu pamlsků
Dá se to nějak přeučit? Nevím ani, jak se správně hračkou odměňuje. My máme hračky prostě na hraní.

Patrinka
Člen
# Zasláno: 8 Bře 2009 22:03
- Nahlásit

Já se snažím dělat sportovku a poslušnost dělám téměř celou na míčky na šňůrce(pamlsky se mi neosvědčily, protože mi moje zvíře málem sežralo ruku a míček má radši) a stopy dělám na pamlsečky. Na míček jsem ji učila od mala, takže jsme s ním blbli, tahali se o něj a teď když ho vidí prdí i na psy okolo(což je u ní zázrak), ale občas vezmu i pešečka, pískačku, klacík, prostě pořád něco nového. Chce to nějakou hračku(třebas ten míček na šňůrce), kterou dostane jen jako odměnu a nemá ho pořád k dispozici, pak se na něj začne tešit

wami
Člen
# Zasláno: 8 Bře 2009 22:41
- Nahlásit

Falco
dá a nedá, záleží, jakého máš psa... některý dá duši celý život jenom za kus žvance, u jiného to bude hračka.

zkusila bych tu jednu "spešl" odměňovací hračku, nějakou nej, která psa nejvíc baví, ale sama uvidíš, jestli hra pro něj bude dostatečnou motivací... zkoušela jsem přeučit malou pejskovou na agility z pamlsků na hračku, protože by se mi to víc hodilo, ale zpomalila se a motivace byla vyloženě slabší, tak si holt s hračkama hrajem, ale když po ní doopravdy něco chci, tak pamlskujem...

jinak KaTachyon mi kdysi an fóru o agility popisovala přesný postup přeučení, kdy přenosem vzruchu z jednoho prvku na druhý dosáhneš stejné hladiny vruchu u obou, a pak můžeš jeden z nich vynechat... pokud si to dobře pamatuju, tak zjednodušeně řečeno by pamlsek tvůj pes dostal jen za hru s hračkou, a to tak dlouho, než by hra s hračkou byla díky očekávání stejně vzrušující, jako odměna sama, a pak se dá vynechávat ta odměna...
ale asi by to chtělo spoustu trpělivosti, a pokud to jen trochu jde, myslím, že se dá cvičit prostě s tou motivací, která tvému psu sedí nejvíc...

Falco
Člen
# Zasláno: 8 Bře 2009 22:54
- Nahlásit

No mému psovi bude vždycky sedět pamlsek nejvíc. Ale právě že mu musím pořád hlídat váhu (kokršpaněl ), tak by se mi líbilo, kdybych to mohla střídat. A zvlášť na agility se mi to zdá praktičtější,
Takže řekněme, že máme hračku, se kterou si normálně nehraje (bude schovaná) a při tom se mu líbí. A teď: před začátkem cvičení mu ji ukážu a schovám do kapsy, vydám povel a když ho splní, tak ji dostane? Chvíli mu ji nechám, pak seberu a dělám další cvik?

kachna_
Člen
# Zasláno: 9 Bře 2009 07:46
- Nahlásit

Falco
Motivaci u Májátka jsem dělala (ale ona se těžko učí, tak to bylo na dýl) na Gappayí míček se šňůrkou (malý, těch pět cm). Stylem - héééle co mám a hodila jsem jí míček, potahala se (proto ta úžasná šňůrka), znova hodila a po chvíli (odhaduju ne víc než pár minut) hru s tímhle míčkem ukončila, protože TENHLE míček je svátost. Takhle párkrát týdně, ne moc často. Odměny střídám.
Já mám pocit, že moc míček předem neukazuju, pořád občas zařazuju hry po posílení motivace. Na úpravu srsti bych to teda nepoužila, spíš právě k té agility.
Jestli to dělám správně nevím, ale funguje to do té míry, že upřednostní hru s míčkem před štěkáním se zbytkem psů venku.

kachna_
Člen
# Zasláno: 9 Bře 2009 07:49
- Nahlásit

Falco
Chvíli mu ji nechám, pak seberu a dělám další cvik?
Jo, tušim, že náš ovčák takhle funguje (já s ním cvičím povely na pamlsky, tak nevím). Májátko se mi zpočátku občas potom nedokázalo soustředit na další cvičení, protože chtělo ten míček, míček, míček, už to nedělá, ale nevím jak k tomu došlo . Nepřeučovala jsem, přidala jsem novou motivaci.

Biluška
Člen
# Zasláno: 9 Bře 2009 08:03
- Nahlásit

Falco
A teď: před začátkem cvičení mu ji ukážu a schovám do kapsy
No to určitě ne. Na tohle rychle zapomeň. Pokud ten pes bude opravdu fixovaný na tu hračku a bude ji moc chtít (což je žádoucí) tak se vůbec nebude soustředit na provedení toho cviku. Bude ti akorát zírat na kapsu, skákat po ní a chtít svoji hračku. Možná ho jakž takž dostaneš přes danou sekvenci, ale výkon nebude stát za nic.

Při agi je hrozně důležitá jedna věc a to je chválení psa. Neviděla jsem tě nikdy běhat a nevím jak chválíš, ale katastrofální procento lidí v tomto dělá chybu. Doběhnou, člověk hodí piškot, nebo balon, vlažně řekne "hodnej byl" a jde. Přece odměnil tím piškotem (hračkou). To je celé ŠPATNĚ Z toho psovoda musí radost tryskat všemi póry, musí jásat, musí být nadšen a musí kašlat na to, že všem okolo hraje divadlo. Pak bude nadšenej i pes, nadšeně si vezme hračku, či piškot a nadšeně ti půjde znova na start, protože ví, že na konci bude ta super prča, při které se panička válí po zemi. Pak mu nebudeš muset na startu ukazovat hračku, abys ho přemluvila k nějakému pohybu.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání