| Autor |
Zpráva |
Pavel K
Člen |
# Zasláno: 3 Bře 2009 20:20
- Nahlásit
Mám irského teriéra 2roky. Po přivolání letí ke mně a zabrzdí tak, že vyskočí a předníma nohama se o mě zarazí a předsedne, jak má. Přivolání má rychlé a kolikrát je to jeho brždění docela rána ........ zvlášť, když mě trefí jinam, než do nohou. Nemáte někdo zkušenosti, jak ho to odnaučit ? Koleno mu nastavovat nechci, aby pak nepřibíhal pomalu. Díky za rady.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 3 Bře 2009 20:23
- Nahlásit
Pavel K
A chystáš se na zkoušky - musí to být přesně?
Náš teriér to dělal taky a tak jsme ho naučili "ke mně" s přiřazením se k noze.
Je to taky skákač - mám takový dojem, že je to jejich specifikum
No a jinak taky jsme to rozfázovali - tj. "ke mně" a pak rychle "sedni" kdy byla ruka v pozici před tělem a on neskočil.
|
Weroniica
Člen |
# Zasláno: 3 Bře 2009 23:24
- Nahlásit
Pavel K
Hele dobrmáně moje to taky nechápalo dvakrát tam dostala kolenem, běhá pořád stějně rychle, ale brzdí. Nvm jak s teriérem u maliňáků bych si to nedovolila,...
|
Pavel K
Člen |
# Zasláno: 4 Bře 2009 09:08
- Nahlásit
Tak asi dneska odpoledne vyzkouším to koleno. Jsem zvědavý, jak to dopadne. Zatím jsem zkoušel, že při naskočení jsem mu uhnul a on prolítl kolem mě vzduchem a pak se hned vrátil a sedl si, jak má.
|
sajmoni
Člen |
# Zasláno: 4 Bře 2009 09:23
- Nahlásit
Pavel K
Rukama ho přibrzdit a přitlačit rovnou do sedu je nepraktikovatelný v tý rychlosti, co naráží??
|
Pink
Člen |
# Zasláno: 4 Bře 2009 10:10
- Nahlásit
Pavel K
Jestli můžu, tak já bych teda při přivolání (!!!) psovi koleno nenastavovala! Já jsem si cvik rozfázovala: pokud přivolávám z dálky, prohazuju míček mezi nohama. Pokud přivolávám z blízka (klidně z 1-2metrů), dám si zezačátku míček nebo pamlsek pod bradu nebo na pupík a vyžaduju klasické předsednutí a rychle odměňuju. Po čase po předsednutí pochválím hlasem a řeknu znovu povel ke mně a couvnu o krok... Dneska pes už ví, že pokud jsem rozkročená, bude prohozený míček, podkud mám nohy u sebe bude klasické předsednutí. Ale teda je to na delší dobu...
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 4 Bře 2009 10:53
- Nahlásit
Pavel K
Teda, jak píše Pink, já bych taky koleno nenastavoval.
Dělám to vlastně přesně jako ona, když potřebuju psa zrychlit (a já mám super pohodáře! ) nechávám podběhnout pod nohama. Předsedání cvičím zrovna tak z blízka, třeba na jeden-dva kroky.
|
Pavel K
Člen |
# Zasláno: 4 Bře 2009 13:26
- Nahlásit
Dělám to s tím přivoláním asi podobně jako vy. Naskočí na mě, jen když přibíhá z dálky. Míček moc nemusí, takže prohazování mezi nohama nemá cenu. Z blízka je to OK. Klidně můžu 10x couvnout o krok, dát znovu "ke mně" a pes vrtí ocasem a dělá s radostí, co má. Umí dokonce i když po povelu "k noze" dám opět "ke mně", tak předsedne a já u toho stojím pořád na místě. Problém je jen to přibíhání z dálky, kdy zabrzdí o mě.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 4 Bře 2009 13:33
- Nahlásit
Pavel K
Tak co ho z dalky privolavat ne Ke mne, ale za pochodu K noze?
|
Pavel K
Člen |
# Zasláno: 4 Bře 2009 14:01
- Nahlásit
Fifi
Za pochodu "k noze" dělám taky, ale je pravda, že "ke mně" umí líp a rychleji.
|
Pink
Člen |
# Zasláno: 4 Bře 2009 14:08
- Nahlásit
Pavel K
Problém je jen to přibíhání z dálky, kdy zabrzdí o mě. No podle mě nemá pevně zafixováno, že na povel ke mně je předsednutí a nikdy nic jiného a ne skákání. Nevím nemám tak temperamentního psa. Rozhodně pokud bych ho po přivolání umravňovala, tak pouze slovně "ne" a po dosažení žádané polohy okamžitá veliká pochvala. Nebo mu pomoci rukama... Prostě mě se nelíbí trestat psa za to, že přiběhl... že to nebylo pintlich bych řešila citlivě a ne kolenem... Teď mi napadá přibíhání z dálky o jaké vzdálenosti se bavíme? Pokud se chystáš na zkoušky podle jakého řádu? Třeba podle NZŘ je ZVV1 přivolání k noze, předsednutí je v ZVV2... U nižších zkoušek si vybíráš sám...
|
Pavel K
Člen |
# Zasláno: 4 Bře 2009 14:23
- Nahlásit
Pink
Z dálky je 5m a dál. Jestli budu dělat zkoušky, tak určitě nějaké nižší a vím, že tam si můžu vybrat. Možná je to skákání dáno i povahou, protože někdy mi připadá, že nemám psa, ale klokana.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 4 Bře 2009 14:42
- Nahlásit
Pavel K
Ja prave moc nechapu, proc resis problem, kdyz se mu muzes vyhnout. Tzn. si na zkousce muzes vybrat privolani za pochodu k noze a venku pri blbnuti preci neni potreba, aby mel pes pokazdy vzorny privolani s predsednutim. Ale kdyz uz to mas snahu vyresit a pes ti umi predsedat, tak se k nemu pri privolavani Ke mne netoc celem, ale do boku, aby se musel srovnat.
Jinak mam taky terierku prdlou, ktera do me parkrat napalila. Ale na ni stacilo pri pribihani jen houknout Seď! a bylo po naskakovani (ovsem predsednout ji necham jen obcas, aby to neslo na ukor rychlosti).
|
Pink
Člen |
# Zasláno: 4 Bře 2009 14:48
- Nahlásit
Pavel K Z dálky je 5m Tak bych ho přivolávala z menší vzdálenosti kdy je cvik OK a postupně prodlužovala vzdálenost(odběhnutí na zkouškách min. 10 kroků). Hele, máš radostné přiběhnutí psa - co by za to spousta lidí dala!!! Já bych na to šla opravdu citlivě a pomalu.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 4 Bře 2009 22:28
- Nahlásit
Pavel K
Navíc Irčan je prostě skákadlo! Jak už jsem psala, my to vyřešili přivoláním "ke mně" s přiřazením se k noze. Add ten bok - to mi zabíralo u kníra který kdyby do mně narazil jak Irčan, tak jsem dead , ale Ir prostě udělal hopy hopy a otočil se se mnou a zmátlo ho to...
On kolikrát na mně dal i jen nohu - prostě potřeboval radostný kontakt
|
Weroniica
Člen |
# Zasláno: 4 Bře 2009 22:28
- Nahlásit
Pavel K
Vem si nějakou dobrou baštu do obou ruk a při přivolání si je strčíš mezi nohy nejníž jak dosáhnes tak, aby jsi stál rovně, pes ti natankuje tlamičkou do ruk a už si ho srovnáš kdyby mu nedocvaklo, že má sednout. Proste žrádlo v obou dlaních, obě dlaně mezi nohama a nech ho to z nich vyžráti. Pokud bude vědět, že to žrádlo tam máš neskočí. (To používám u malin)
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 4 Bře 2009 22:31
- Nahlásit
Weroniica
No náš IR by sežral cokoliv kdekoliv, a tohle udělat, tak v případě muže bych dopadla blbě
|
Weroniica
Člen |
# Zasláno: 4 Bře 2009 22:34
- Nahlásit
Terri
Mušííí bejt vofafrnej je fakt ze vobcas zahlasim "jeste ze nejsu chlap"
|
Pavel K
Člen |
# Zasláno: 5 Bře 2009 08:18 - Změnil/a: Pavel K
- Nahlásit
To máte pravdu ......... jen aby si ty párečky nespletl, to pak bych měl po skákání já.
|
Pavka
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2009 18:08
- Nahlásit
Pavel K
Já bych měla jště jednu možnost, jak naskakování odnaučit. Ale je k tomu otřeba druhý člověk jako pomocník. Funguje to asi takto. Psa na krátkém vodítku předáš pomocníkovi a on ho drží u sebe. Pes chce samo za páníčkem, který odchází pryč na potřebnou vzdálenost. Po zastavení pánička a natočení k pejskovi dáváme povel k přivolání. Pomocník umožní psovi, aby šel krokem za páníčkem, ale musí to být v tahu (pes táhne pomocníka k páníčkovi). A pak před páníčkem pomocník psa posadí tak, že mu levou rukou přitlačí zadek k zemi. Vše by mělo proběhnout co nejrychleji. Ze začátku stačí na 5 kroků a pak se postupně přidává. Chce to ale vydržet dělat delší dobu, aby se to psík naučil. Lepší by bylo to vidět, ale snad to bylo k pochopení.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2009 18:36 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit
Pavka
To moc nechápu, jak tohle funguje a jak se to praktikuje.
To pokaždý, když si chce psovod přivolat psa, tak si ho nejdřív přivolá figurant, připne ho na vodítko, udělá s ním přivolání k psovodovi, bez povelu ho předsedne?
Co když psovod potřebuje psa přivolat a figurant není k dispozici, nemá pejsek pak v hlavě trochu guláš?
Nebo po dobu tohohle nácviku si psovod nesmí psa sám přivolat?
Jak se pozná, že už se pes může odepnout z vodítka - až si začne před psovodem sám sedat?
Co pes udělá, až se vodítko odepne a on už nebude v tahu, ale půjde zase v rychlosti na volno - není to pro psa úplně jiná situace? Nevyskočí zas?
|
Pavka
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2009 19:23 - Změnil/a: Pavka
- Nahlásit
Walda
ono je to opravdu na delší dobu a jde hlavně o nácvik přesnosti přivolání, které je potřeba hlavně na IPU. Jde o to naučit psa přesnosti a pokud ho toto učím, tak se musím vyvarovat přesného přivolávání na volno.
Figurant si psa určitě sám nepřivolává, ale psa mu předá psovod. Pes přibíhá na povel psovoda a figurant psa slovně neovlivňuje. Pouze usnadňuje přesné provedení cviku (v podstatě to, že je pes v tahu mu neumožní naskakovat, zároveň se podporuje snaha následovat pána a pes se naučí ihned sednou). No a až přejdeš na volno, tak zase začínáš na krátkou vzdálenost a pak se přidává. Ale je to opravdu na delší dobu, pes si to musí zafixovat.
Pokud si budu psa při hraní nedo venčení přivolávat, tak používám jinou formu než toto přesné přivolání ke mě. Vžyť je tolik možností.
No a jestli nenaskočí zas? To je jako s ostatními cviky. Pokud něco peska naučíš pořádně, že to má dost zafixované, tak to znovu neudělá a pokud ne, tak se vrať o krok zpět.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2009 19:53
- Nahlásit
Pavka
Nějak nedovedu představit, kdy a proč takhle složitě. Tohle ukočírovat a dotáhnout mi připadá dost drsný.
No a jestli nenaskočí zas? To je jako s ostatními cviky
No dobře. Mě šlo jen o to, že když je pes v tahu na vodítku, je to pro něj naprosto jiná situace, než příchod na volno.
Sama píšeš: No a až přejdeš na volno, tak zase začínáš na krátkou vzdálenost a pak se přidává, což se dá rovnou. Tak furt nechápu, kčemu je ten nácvik vlastně dobrej.
|
Pavka
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2009 20:28
- Nahlásit
Walda
Ono to asi jenom tak složitě vypadá, kdybys to viděla v praxi, tak by ti to tak nepřišlo.
A tím, že pak na volno začínáš na kratší vzdálenost, se vyvaruješ zase možnosti naskakování. Je tam menší rychlost. (delší vzdáleností v tomto případě nácviku myslím max. 20 kroků). Jde o to, že když to nejdřív děláš na tom vodítku a naučíš ho nenaskakovat a pěkně sedat, tak pak na volno to toho psa ani nenapadne udělat jinak. Ale je to fakt na dýl.
Ber to jako jednu z možností a mě rozhodně přijde přijatelnější, než nastavit koleno.
|
Pavel K
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2009 21:16
- Nahlásit
Tak dnes jsem to zkoušel tak, že jsem se postavil ke psu bokem a zavolal ho. Poprvé na mě skočil z boku a předsedl jak měl. Pak přiběhl rovnou k noze, ale několikrát se to povedlo správně. Bylo vidět, že v tom měl trochu zmatek, když jsem stál při přivolání bokem. Ale zmatkoval jsem i já, protože bylo nepřirozený nestát ke psu čelem a volat - ke mně. Ještě dělám to, že když stojím čelem a přivolám, tak jak chce na mě pes vyskočit, uskočím dozadu, aby na mě packama nedosáhl a dopadl na zem. Pak sedne dobře.... asi už nemá tu rychlost, i když někdy musím udělat ještě navíc krok dozadu, aby se pořádně srovnal. Snad si to nějak představíte.
|
Pavka
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2009 21:59
- Nahlásit
Pavel K
Pokud to funguje, tak to klidně zkoušej. Možná budu vypadat trochu přísně, ale pokud vycházím ze zkoušky, tak tam taky nebudu dělat krok dozadu nebo nebudu stát bokem. Ideální je dělat to od začátku tak, jak by to mělo nakonec vypadat. Jestli cvičím jen pro radost, tak bych klidně vyzkoušela cokoli. Je hlavně super, že má psík takovou chuť do přivolání. Co by za to někdo dal.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 7 Bře 2009 08:59
- Nahlásit
Pavel K
jsem se postavil ke psu bokem
To je podle mne dobré řešení každého naskakování: ruce podél těla otočit se bokem nebo úplně zády a udělat krok pryč - tím dáš srozumitelně najevo nezájem o takovýhle způsob jednání. Pak si psa dopřivoláš před sebe a pochválíš.
Další možnost je postupovat jako při odnaučování nežádoucího štěkání. Taky je nejlepší psa nejdřív naučit štěkat na povel a pak teprv ho učit "ticho". Můžeš dobře navodit kontrast.
Takže nejdřív naučit "hop" nahoru za klidu, pak používat naskočení na tebe jako zvláštní pochvalu při výcviku a zároveň ho učit, kdy naskočení nechceš.
|