Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Píšťalka na přivolání polohluchého psa
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
Sylva
Člen
# Zasláno: 23 Led 2009 21:32
- Nahlásit

Život mi zas přihrál chudáka, co neměl pořádnou boudu, žrádlo, venčení atd. Obávám se, že původní "prozatím", se stane "to mu přecene uděláme". Jenže aby byl trvale na flexině, když moji dva pošuci radostně pobíhají kolem, je srdcervoucí. Nemám problem s naučením psa +- poslušnosti, jenže bez jeho sluchu to ňák nejde.
Máte zkušenost se zmíněnou píšťalkou? Jakou značkou, typem? Poraďte prosím

Maya
Člen
# Zasláno: 23 Led 2009 22:22
- Nahlásit

To je nějaká speciální píšťalka? To by mě taky zajímalo. Já zkoušela normální i ultrazvukovou a od určité vzdálenosti neslyší ani jedno, je to stejný, jako když zařvu.
V USA prodávají speciální vibrační obojky, ale u nás jsem to neviděla, prý někdo šikovný je schopný to udělat z baterky do mobilu.
Zatím to řeším tak, že ho držím kolem sebe a nedovolím mu odběhnout tak daleko, aby už neslyšel, ale je to někdy o nervy.

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 23 Led 2009 22:31
- Nahlásit

někdo na to doporučoval elektřinu.

PetraK
Člen
# Zasláno: 23 Led 2009 23:16
- Nahlásit

někdo na to doporučoval elektřinu.

jen doplním, že ne zcela klasicky používanou.

wensday
Člen
# Zasláno: 24 Led 2009 12:37
- Nahlásit

Sylva
kukni trochu po netu, třaba tady

kachna_
Člen
# Zasláno: 24 Led 2009 13:23
- Nahlásit

Sylva
Mám obyčejnou vysokofrekv. ze zverimexu a starou fenku se zbytky sluchu. Cvičím klasicky - mám fenku půl roku z útulku, dopracovaly jsme se k tomu, že zatleskám a ona přiběhne, pak přestala slyšet tleskání . Písknu - pes přiběhne, následuje odměna. Venčíme zpravidla v noci, takže pomocné signály příliš nepoužívám. Taky začínáme

Sylva
Člen
# Zasláno: 24 Led 2009 21:40
- Nahlásit

Maya
Jo, o nervy je to někdy i na vodítku. Co teprv na volno. Tím špíš, že je Dan větší psisko, čili ta "krvelačná, obrovská bestie"

wensday
Díky pročteno. Popisujou klasickej, logickej postup. Máme tu výhodu, že Dan ještě trochu slyší, výživu i pozornost, tj. pochvalu, od člověka má zanedbanou. Takže nám to půjde, věřím rychle.

kachna_
Nevíš výrobce té "obyčejné" a účinné ze zveráče? A kolik asi stála?

Mucholabka
PetraK
Do ničeho takovýho nejdu. Nejsem skoupá, je li potřeba, na pořádnýho sprda, vytřepání i nějakou tu "facku", ale elektřina v obojku atp. je mi proti srsti. Navíc se u těchto prostředků obávám i důsledků.

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 24 Led 2009 22:02
- Nahlásit

Sylva
Do ničeho takovýho nejdu. Nejsem skoupá, je li potřeba, na pořádnýho sprda, vytřepání i nějakou tu "facku", ale elektřina v obojku atp. je mi proti srsti. Navíc se u těchto prostředků obávám i důsledků.
Ono to právě není o sprdu, ale o citlivém upozornění, na nejnižším stupni. Jen to jemně zabrní.

Patrinka
Člen
# Zasláno: 24 Led 2009 22:14
- Nahlásit

Sylva
Do ničeho takovýho nejdu. Nejsem skoupá, je li potřeba, na pořádnýho sprda, vytřepání i nějakou tu "facku", ale elektřina v obojku atp. je mi proti srsti. Navíc se u těchto prostředků obávám i důsledků
Taky se mi elektrika nelíbí, ale v takovém případě bych do toho asi šla. Zkoušela jsem si její účinky na ruce a ty nejnižší téměř necítíš, je to jen takové brnění, ale je to na tobě.

Maya
Člen
# Zasláno: 24 Led 2009 22:20
- Nahlásit

Sylva
Já mám píšťalku z loveckých potřeb, stála pár korun a měli jich tam na výběr mnohem víc než ve zveráči. Naučit na ní psa přivolání nebyl problém, ale jak říkám, pes jí slyší stejně jen na pár metrů.
Do elektriky bych taky nešla, protože to by předpokládalo použití x krát denně po zbytek života psa, to je mi proti srsti i to jemné zabrnění.
Prostě pouštím ho jen tam, kde se mu široko daleko nemůže nic stát a jinak chodí na flexině. Taky často reaguje na druhého psa a když pobíhají spolu, stačí zavolat na druhého a on jak vidí, že běží ke mně, tak běží taky nebo se alespoň podívá co se děje, ale nefunguje to teda stoprocentně.

kachna_
Člen
# Zasláno: 25 Led 2009 13:03
- Nahlásit

Sylva
Tommi, 67 Kč Praha.
Dneska jsem se v noci, když se byly jen vyvenčit na zahradě mohla uhvízdat a pomohlo až poslat pro haskynu psy, aby přišla s nima.
Elektriky se nebojím, ale bála bych se, že tento systém komunikace starý pes bez předchozí výchovy nedokáže pochopit. Nevím.
Maya
Máš celkem kliku na zdravotní problémy u psů, co?

Maya
Člen
# Zasláno: 25 Led 2009 14:27
- Nahlásit

kachna_
No on je to pořád ten samý pes, náš vet tvrdí, že ta nahluchlost může být důsledkem těch x narkóz co absolvoval, netuším, nakolik to může být pravda a popravdě u nějakého odborníka jsem to zatím neřešila, zatím je pro mě prioritou, aby vůbec chodil, nahluchlost jemu na rozdíl od bolavý packy nevadí.

Sylva
Člen
# Zasláno: 25 Led 2009 20:25
- Nahlásit

Mucholabka
Patrinka
Jo, já to chápu. Chtěla sem říct, že nejsem panička, co jen rozmazluje a nepřipouští sebemenší nepříjemnost svým miláčkům. Víc chválí, chválím, provokuju k radosti a hře, když se ale zapomenou, nebo se příliš rozjedou, nemyslím, že nadřazené usměrnění jim ublíží. Ta elektřina je nepřirozená a bojím se, jak by ji stařík zvládal. Uvidím. Prubnu píšťalku, nebude li úspěch, budu časem otravovat: jakej typ, jakej výrobce, atd

kachna_
Super! Bála sem se několika stovek. Cvok taky umí hledat a přivádět zatoulance (teda doposud ...nky). Chce to ale čas, asi delší, než naučit Dana na píšťalku. Doufám, že u něj nezjistím tu huskynovskou hlavu "jó, dyť slyším, mám tady něco na práci, časem přijdu" )

Sylva
Člen
# Zasláno: 25 Led 2009 20:33
- Nahlásit

Maya
Náhodou vím o prodejně lov. potř., tak snad vyberu dobře. Že se časem bude držet smečky a bude stačit jejich přivolání, taky doufám. Dan ale žil celej život sám, na malém dvorku, bez nutnosti si člověka hlídat. Čili než to pochopí a okouká jak se pes na volno chová, chci mu pomoct, třeba tou píšťalkou. Radostně reaguje na staré babky o hůlce, jako byla jeho panička. To jsem hódně ráda, že ho mám na flexi. NEní třeba moc fantazie, abych viděla ty scény, bude li na volno neovladatelný.

PetraK
Člen
# Zasláno: 25 Led 2009 20:36
- Nahlásit

Sylva

hele já osobní zkušenost nemám, jen jsem párkrát viděla hluchou fenku JRT u které to používali a právě na ten vibrační signál na upoutání její pozornosti. žádný prdy do hlavy, to nee, Nejsem magor, k elektrice nám zrovna kladný vztah, ale tohle je jeden z případů, kdy hlasuju že jo.

Sylva
Člen
# Zasláno: 25 Led 2009 20:56
- Nahlásit

PetraK
No však už připouštím, že nebude li úspěch s píšťalkou, budu se zajímat o další, tj. i elektrický možnosti. Dík za názor

PetraK
Člen
# Zasláno: 25 Led 2009 21:02
- Nahlásit

Sylva
Dík za názor

není zač, prý je dneska už spousta nových moderních obojků, kde je fakt takový vrnění, vibrování, ne el. impulz. Je to asi takové upozornění, že když se neposlechne, bude tytyty. A tohle vibrování-jestli jsem dobře pochopila- vůbec nic nedělá.
Pokud to tak , jak mi říkali je, myslím, že to je jistější i než píšťalka kdy si člověk nemusí být jistý, že ho pes slyší.

Sylva
Člen
# Zasláno: 25 Led 2009 21:16
- Nahlásit

PetraK
No právě "Pokud to tak , jak mi říkali je". Jak výrobci nedodržujou postupy, materiály atd. víme. A co když pes to "vrnění" vnímá mnohem hůř než člověk? A taky cena píšťalky je příjemnější. Zkusím ji a uvidím. Stejně Dan nemůže být na volno všude, stejně jak pošuci. Chůzi u nohy, odkládání atp. už ho zřejmě nenaučím, a na příznivých místech snad píšťalka stačit bude. Pokud ne, máš tušení kolik ten el. obojek +- stojí?

PetraK
Člen
# Zasláno: 25 Led 2009 21:18
- Nahlásit

Sylva
Pokud ne, máš tušení kolik ten el. obojek +- stojí?

to nemám, ale zkus tady někde najít Ispidicha, ten ví a zná. A pak myslím Walda.

Sylva
Člen
# Zasláno: 25 Led 2009 21:21
- Nahlásit

PetraK
ď

PetraK
Člen
# Zasláno: 25 Led 2009 21:22
- Nahlásit

Sylva

není vůbec zač, hlavně aby se našlo řešení, který bude nejvíc vyhovovat.

Walda
Člen
# Zasláno: 25 Led 2009 21:50
- Nahlásit

Sylva

Vibrační obojky pro hluché psy se skutečně dělají, třeba tady:
http://leerburg.com/vibratingcollar.htm

Normální výcvikový elektronický obojek by šel použít taky, a sice tak, jak ho používají někteří výcvikáři při vrcholové poslušnosti - jako pochvalu. Používá se velice nízká úrověň vzruchu a pes se na ní motivuje úplně stejně jako při nácviku s clickerem. Zní to možná dost nelogicky a chce to cit, ale jde to.

Sylva
Člen
# Zasláno: 25 Led 2009 22:41
- Nahlásit

Walda
Hm, možná ten obojek není taková hrůza, jak to na mě působí při jeho vyslovení Ani použití, ani ceny. Vidím to tak: zkusíme to s píšťalkou na bezpečných místech, jak se dá do kupy, odoperujem nádor a půjde li vše ok, koupíme obojek.
Díky

moll
Člen
# Zasláno: 26 Led 2009 07:30
- Nahlásit

Sylva
ještě k tomu obojku - kromě impulsů různé intenzity jsou obojky obvykle vybaveny i pískátkem - i můj strarý hluchý pes ho slyší, protože mu pípne přímo u ucha. a na zavrnění stupně 1 z 9 reaguje úplně v pohodě.

PetraK
Člen
# Zasláno: 26 Led 2009 09:16
- Nahlásit

Walda
dík, že ste sem skočil pane a díky za info o obojcích, jeden nikdy neví, kdy se to může hodit.

O.T. sem jako blbka jela fčera na cvičák Po spatření ledovky mi bylo jasný, že cvičení se nekoná a když jsem pak potkala na Filajce Davídkojc, upřesnila, že by se nekonalo stejně, páč ste se sráželi

Sylva
Člen
# Zasláno: 27 Led 2009 23:30
- Nahlásit

isdpch
Jo, ta píšťalka v obojku se mi líbí. Fakt dává jistotu, že pes uslyší. Když ne, pomůžu mu elektronikou. Asi do toho obojku pudem. Ikdyž, musím se pochlubit našim prvním úpěchem-dnes prochajda na volno. I bez píšťalky a obojku. Bylo to v parku obehnaném vysokou zdí, s jednou brankou východu, kam jsem byla odhodlaná doběhnout první. Hlavně jsem doufala v už utvořené pouto na nás, především na psí část smečky. Povedlo se! Držel se jich, sledoval kam se ubíráme. JEdnou se zapomněl a cupital do pryč, ale vzpamatoval se a vrátil k nám. U východu, kdy jsem ho chtěla připnout mi trochu zatrnulo, asi se mu vybavily situace z dob dřívějších, ale můj lov na Dana nebyl nakonec nijak dramatický. Odjížděli jsme všichni spokojeni. Nemůžem ale podnikat prochajdy jen v tomto parku, nebo podobně ideálních místech.
Takže, jsem od Olomouce. Mám se teda pídit po Waldovi?

moll
Člen
# Zasláno: 28 Led 2009 08:48
- Nahlásit

Sylva
no a co potřebuejš, obojek mám, zkušenosti taky, jsem od blanska...

PetraK
Člen
# Zasláno: 28 Led 2009 08:56
- Nahlásit

Sylva
musím se pochlubit našim prvním úpěchem-dnes prochajda na volno

Sylva
Člen
# Zasláno: 29 Led 2009 23:16
- Nahlásit

isdpch
moll
Moc díky za nabídnutou pomoc. Zatím to zkusíme sami. Jak už jsem psala, má Dan před operací, naléhavější než jsem myslela. Bude li vše ok, přistoupíme po ní k důslednější výchově. Pak vás možná opět budu prosit o pomoc.

PetraK
Mám potěšení z chvilek, kdy je doposud nešťastný pes, díky mě aspoň chvilku spokojenej.

Tak Danovi držte packy, ať mu nepřekazí vyhlídku na lepší život nějaká operační komplikace.

Dáme vědět.

Haf

PetraK
Člen
# Zasláno: 30 Led 2009 08:41
- Nahlásit

Sylva
Mám potěšení z chvilek, kdy je doposud nešťastný pes, díky mě aspoň chvilku spokojenej

věřím tomu, páč to je jedno z nej potěšení Takže držím všechno co jde, ať to klapne.

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání