Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Sežere i igelitový pytlík
Autor Zpráva
RusselJack
Člen
# Zasláno: 17 Led 2009 19:11 - Změnil/a: RusselJack
- Nahlásit

Dobrý den, chtěla bych poradit s výchovou mého sedmiměsíčního JRT. Psího žrádla dostává dostatek, ale venku, pokud mám psa na volno a bez náhubku, tak sežere na co přijde. Jeho forma hry spočívá v tom, že ví, že to nesmí a očividně se baví tím, že ho páníčci nahání jako slepici. A právě v tom vězí ten problém, protože je schopen sežrat od psích výkálů opravdu vše. Můj dotaz tedy spočívá v tom, jak ho to odnaučit a jestli se to odnaučí tím, že už ho nevenčím jinak než bez náhubku. Trochu mně totiž mrzí, že si s náhubkem procházku v přírodě dostatečně neužije,, protože se už cca dva týdny zabývá jen tím, jak to sundat z hlavy. Díky

Fifi
Člen
# Zasláno: 17 Led 2009 19:27
- Nahlásit

RusselJack
Jeho forma hry spočívá v tom, že ví, že to nesmí a očividně se baví tím, že ho páníčci nahání jako slepici
Zakladni chybicka. Psik se nikdy nenahani. Pokud nad nim nemate na dalku kontrolu (coz asi nemate), tak pak je na miste mozna pripnout mu na obojek dlouhou snuru.
Můj dotaz tedy spočívá v tom, jak ho to odnaučit a jestli se to odnaučí tím, že už ho nevenčím jinak než bez náhubku.
Nahubkem se nic neodnauci, spise by by jste ho meli naucit, co to znamena povel FUJ. Urcite se zkontaktujte s rozumnymi pejskari pobliz ci na cvicaku, ti vam poradi "live" nejlepe. Hlavne ty uplne zaklady.

corgi
Člen
# Zasláno: 17 Led 2009 19:49
- Nahlásit

RusselJack
Přesně tak, jak říká Fifi, tím, že ho honíte, jen přistupujete na jeho "hru" a bavíte ho - není to z jeho pohledu ani zákaz, ani korekce, což je to, co potřebuje. Dokud se nenaučí povel FUJ, budete mít jistotu jedině na vodítku. Bohužel, někteří psi zůstanou "popelnicoví" napořád, fuj nefuj, některé lahůdky prostě MUSÍ mít (u nás jsou to např. kočičince). Rozhodně Vám pomůže psí školka nebo cvičák, kde se se psíkem naučíte základy, které budete muset (u JRT rozhodně) rozvíjet už celý život...

corgi
Člen
# Zasláno: 17 Led 2009 19:50
- Nahlásit

RusselJack
Ještě si dovolím poznámku:
ví, že to nesmí
A ví to? No spíš ne, když to dělá.....

Fifi
Člen
# Zasláno: 17 Led 2009 20:22
- Nahlásit

corgi
Ja mam naucenou terierici na vymenny obchod. Najde NECO, a paradoxne (neb je tak od mala ucena), se s nim ke me bezi pochlubit, zda ji to schvalim. Kdyz ne, preda mi to bez problemu, vymenim za piskot ci kousek syra, kdyz ano, poslu ji si ozuzlavat poklad (treba jabka premrzly, na ty je ujeta, nebo si hrat s nalezenym mickem atd).
Takhle uz se prisla pochlubit s ulovenym kosem, potkanem, mysi, nalezenou kosti - a vse to je jen o tom, ze ma holt to privolani jasave a Ukaaz, co to maaas.. A pochvala za privolani, a pak teprve zkoumani obsahu tlamky, cili si asi v hlavince udelala spoj, ze co je v hube nemusi hltat, bo ji nenahanim, neb to neni pro me tak zajimavy a naopak je vetsi sranda prijit. A vzdycky se ji to "vyplati" - bud ma pamlsek, nebo ten nalezenej poklad.

PetraK
Člen
# Zasláno: 17 Led 2009 21:25
- Nahlásit

Fifi
Takhle uz se prisla pochlubit s ulovenym kosem, potkanem, mysi, nalezenou kosti - a vse to je jen o tom, ze ma holt to privolani jasave a Ukaaz, co to maaas.. A pochvala za privolani, a pak teprve zkoumani obsahu tlamky, cili si asi v hlavince udelala spoj, ze co je v hube nemusi hltat, bo ji nenahanim, neb to neni pro me tak zajimavy a naopak je vetsi sranda prijit. A vzdycky se ji to "vyplati" - bud ma pamlsek, nebo ten nalezenej poklad

joo, tohle se nám taky vyplatilo. I když musím přiznat, že bylo období, kdy směnný obchod nefungoval- nebo fungoval špatně, což byla občas i moje chyba- kupř. v situaci, že Ešus něco vzal do kušny a postavil se do postoje-hele, bude čurina nějaká?? Tak jsem ho na směnný obchod přivolala a jak jsem dala odměnu, tak mi ta blbá skořápka od vlašáku, kterou mi odevzdal zase vypadla, ten vůl jí ve vteřině popadnul a vdechnul . Jakej jsem měla strach si asi představíš, naštěstí ji v noci vyblul. O dva dny později mi sám od sebe přinesl ukázat poklad který našel- půlku chcíplýho holuba, myslela jsem, že mě flákne, ale byla jsem statečná, směna proběhla a torzo holuba skončilo v popelnici.

Klára Maráková
Člen
# Zasláno: 17 Led 2009 22:02
- Nahlásit

Taaak a já mám na Vás všechny takový malinkatý záludný dotázek? Co když to zvíře chlupaté mooooooc dobře ví a na nějaké nechutnosti i "FUJ" poslechne a moc dobře tomuto povelu rozumí, ale jaksi nějaké (a teď budu i nechutná) zvratky od bezdomovce, zkrátka voní líp, než dobrota v pytlíku za odměnu? Nehledě na to, že když pes ví, že je nějakým způsobem na vodítku, ani ho nenapadne, si něčeho takového všimnout? Plně soucítím a vím o čem víše jmenovaný píše!!! Měla jsem tu čest poznat vcelku dost povah, ale to, co máme doma teď (foxteriérku na hladko:grin.... takové prase, na které nic neplatí, jsem fakt nezažila!!!!! Tak teď babo raď!!

Fifi
Člen
# Zasláno: 17 Led 2009 22:19
- Nahlásit

Klára Maráková
Co když to zvíře chlupaté mooooooc dobře ví a na nějaké nechutnosti i "FUJ" poslechne a moc dobře tomuto povelu rozumí, ale jaksi nějaké (a teď budu i nechutná) zvratky od bezdomovce, zkrátka voní líp, než dobrota v pytlíku za odměnu
Tak proste si to zvire nenaucila spravne povel bud FUj nebo to privolani. Tohle polidstovani - on pes viiiii apod nemam rada, proste dumej o tom, cos TY udelala spatne a kam se o krok vratit! Pokud na nějaké nechutnosti i "FUJ" poslechne a moc dobře tomuto povelu rozumí, ale jaksi nějaké (a teď budu i nechutná) zvratky od bezdomovce, zkrátka voní líp, než dobrota v pytlíku za odměnu? tak proste FUj povel pes nema nauceny a je to tvoje chyba. Zni to krute, ale je to tak. A opet doporucim to same, co zadavatelce, kontakt a poradu nazivo s jinymi pejskari.

RusselJack
Člen
# Zasláno: 18 Led 2009 09:39
- Nahlásit

Abych byla přesná, Jack doma na povel fuj cokoliv odevzdá, stejně tak jako přivolání venku funguje na sto procent. Tím že pejsek ví, že to nesmí jsem měla na mysli, že když mu danou věc nějakým způsobem seberu, moc dobře ví, že něco udělal špatně.

Klára Maráková
Člen
# Zasláno: 18 Led 2009 22:12
- Nahlásit

Fifi
tak proste FUj povel pes nema nauceny a je to tvoje chyba. Zni to krute, ale je to tak. A opet doporucim to same, co zadavatelce, kontakt a poradu nazivo s jinymi pejskari.¨

Nazdárek. Nevím co máš, nebo jsi měla kdy za rasy psů? Já jich měla tu čest poznat dost a vždy jsem zrovna přivolání i ten povel Fuj zvládala naučit i Afgánského chrta, bohužel (i bohudík) momentálně máme štěndo foxtlíka a já s ní mám jen samé povyražení. Každý je chytrý jako rádio, ale když se s ní pak osobně pozná, popřeje mi jen pevné nervy a hodně štěstí! Nevím, kde jsem tu chybu udělala, ale každopádně na cvičák se s ní chystám (jen co si vyléčíme bebino) A pak uvidíme. Na cvičák jsem už chodila s Chodským psem, moc mi tam pomohli, ale myslíš, že si budou vědět rady malinkatým ďábelsky akčím foxem?! Každopádně díky za názor!

Fifi
Člen
# Zasláno: 19 Led 2009 11:03
- Nahlásit

Klára Maráková
Nazdárek. Nevím co máš, nebo jsi měla kdy za rasy psů?
Nazdarek, psu a ras jsem mela tu cest poznat docela hodne. Ted zrovna mam rtw a erdelky.
ale myslíš, že si budou vědět rady malinkatým ďábelsky akčím foxem?!
Zalezi asi na tom, jestli kapnes na spravny cvicak s ochotnymi lidmi. A nekdy pomuzou treba jen vychazky s jinymi pejskari.
A co se tyka zrani hnusu - jestli steneti neco voni vic nez piskoty (to se stava casto ) a nereaguje ti na povel Fuj, tak holt nema povel Fuj dotazeny. Proto jsem psala, at popremyslis, zkusis se vratit o krok zpatky v nacviku (zacit doma na zahrade treba tim, ze rozprostres lakadla a drilovat tam). Pokud si venku nevsima niceho, kdyz je na voditku, je problem nechat stene za sebou courat snuru? - nemusi to byt zrovna dvacetimetrova snura, ale treba jen dvoumetrova. Bude mit pocit, ze je pod kontrolou. Treba. Moznosti je spousta.

gabi
Člen
# Zasláno: 19 Led 2009 15:49
- Nahlásit

u nás platí len jedna metóda. Musím mať oči uši a všetky ostatné zmysly rýchlejšia ako môj pes. A navyše musím predvídať kde čo môže byť na jedenie (vrátane ľudských hovienok) a privolať skôr ako sa stratí v kríkoch.

PeKrato
Člen
# Zasláno: 20 Led 2009 10:31
- Nahlásit

Moje tříměsíční stafina je taky děsná popelnice a docela s tím taky bojujem. Povel FUJ umí, ale ne vždy při žraní zareaguje. Když už to má v hubě (což se nedá podchytit aby neměla, když chci, aby lítala navolno), tak je pro ni zatěžko to pustit. Kromě povelu FUJ mi ale funguje to, že se k ní zhurta rozejdu, když ten povel dávám. To okamžitě přestane a od toho odejde. Když už ale o takových místech víme a jdeme kolem, stačí mi říct opravdu jemně FUJ a obejde to obloukem. Zvládnuté to ale taky nemáme, na kokino mi dojde od lidských odpadků, ale od hovniska teda neee :-/ Takže naprosto chápu a rozhodně v tom nejsi sama.

nika00
Člen
# Zasláno: 20 Led 2009 13:56
- Nahlásit

ja si dovolim prispevek...
mam 7mi letou fenku a dela mi to uplne same..bohuzel s tim zacla cca pred 3mi lety pote co ji byly nasazena dieta ze zdravotnich duvodu...
znam vsechna ta pravidla, ze pes se nehoni..naopak jit od psa atd atd...dlouhou snuru jsme zkouseli...ale rozhodne bych chtela i aby se pes probehl a ne jen aby byl na vzdalenost snury...
povel FUJ i nesmis zna naprosto dokonale, presto ji to absolutne nevadi...obetuje i to ze dostane sprdung..hlavne kdyz sezere to co vidi...tohle si clovek tezko predstavi kdyz to nema doma..
na kokina mi celkem reaguje, ale ne pokud je ode me na NEdosah me ruky a pred ni je bajecnej kus nechutnyho zvance , nedej boze h...o
to to nejdriv sezere a pak pribehne..ale to uz ji pak clovek ani nemuze vynadat...
bohuzel vyzkouseli jsme jiz vsechno..jediny me jeste napada el.obojek, ale ten kvuli srdci nemuzeme...pak uz jen tedy nahubek, coz resi alespon to, ze pes nesezere ev. otravene jidlo

Gerda
Člen
# Zasláno: 20 Led 2009 17:28
- Nahlásit

nika00
pak uz jen tedy nahubek, coz resi alespon to, ze pes nesezere ev. otravene jidlo
To teda sežere, moje mařena už umí žrát i přes košík. Je odporě pažravá, přesně jak to píšeš, u nás povel FUJ zabírá i na větší vzdálenost, ale samo ne vždy, tzn neni to povel zvládnutý. Velký věci, co nevdechne hned, mi donese, nebo pustí, menší a hnusnější věci vdechuje na místě a občas se stane, že se do ní trefim flexinou, co po ní vrham. Musim jí pořád hlídat, kontrolovat a povelovat. Taky začala bejt pološílená při zdravotní dietě. Celou procházku nedělá nic jiného než že šmejdí a hledá, co by snědla. Takže se mi osvědčuje valnou většinu procházky cvičit a zbytek cesty psa řádně hlídat, aby se jen venčil a nežral.

Fifi
Člen
# Zasláno: 20 Led 2009 17:45
- Nahlásit

nika00
obetuje i to ze dostane sprdung..hlavne kdyz sezere to co vidi...tohle si clovek tezko predstavi kdyz to nema doma..
Covece, ja to doma mam, u starsi rtw. Coby malinky stene u "chovatele" trpela hlady a byla na chcipnuti, tim padem je u ni potrava skutecne patologickou zalezitosti. Doslova a do pismene. Nejkrasnejsi okamzik dne je pro ni krmeni, ktery vdechne behem minuty a zavistive cumi, co by jeste kde sezrala.
A venku - ano, coby mala mela neuveritelny tendence bufeteni, vyzirani hnusu apod. Nerikam, ze se mi zpocatku darilo vse na 100% (to ani nejde), ale posledni kapka byla, kdyz si pochutnala na louce u plotu na takovy ... mno.. jak to rict.. rychly opilecky ridky stolici. Dostala vejbuch maximus (ovsem umerny jeji povaze a nature) a od ty doby si nedovoli k necemu podobnyho cmuchnout. Cube bude 9 let a jiz vice jak 8 let zkratka hnusy nezere. Nutno dodat, ze kdyz zaburacim FUUUUJ tak ve vedlejsi vesnici vzlitaj holubove ze strech..
Gerda
Takže se mi osvědčuje valnou většinu procházky cvičit a zbytek cesty psa řádně hlídat, aby se jen venčil a nežral.
Souhlas, proste neco jak psala gabi Musím mať oči uši a všetky ostatné zmysly rýchlejšia ako môj pes. A navyše musím predvídať kde čo môže byť na jedenie (vrátane ľudských hovienok) a privolať skôr ako sa stratí v kríkoch.

Mar3
Člen
# Zasláno: 20 Led 2009 19:45
- Nahlásit

hm,tak v tomhle my sme looseri, oba sezerou co vidi! Paradoxne prvni pes uz jakz takz zvladal, pak prislo stene a pac stene to dela, tak on "oprasil stary navyky" a ani na kokino nedojde! sezere, pak dojde....a chce kokino

mala, ta no comment uplne ... ale je to fakt nebezpecny, malem uz byla (cca v 12 tydnech?) kvuli tomu na operaci

to mam z toho ze ji taham do kanclu....

nika00
Člen
# Zasláno: 20 Led 2009 20:01
- Nahlásit

Gerda
jojo my meli taky kos a frajerka se naucila hazet si to drzky tema dirama...ted mame kos jinej a zatim ok. jinak se vyrabej kose - kovovy ktery maj jakoby potah..vidam ho u nas na jednom psovi..a myslim ze to muze byt relativne uspesny...
většinu procházky cvičit a zbytek cesty psa řádně hlídat
muzem cvicit a cvicit a cvicit a potom jakmile psa vypustim , sme na zacatku...a zas jen pozoruju a vyrvavam si hlasivky..

Fifi
je u ni potrava skutecne patologickou zalezitosti. Doslova a do pismene. Nejkrasnejsi okamzik dne je pro ni krmeni
tak to je presny..naprosto..obcas ji za to fakt nenavidim...

jinak all
docela uspech maji prochajdy v neznamem prostredi a k tomu pytel u pasu plny pamlsku..to pak sama chodi se ke me vracet a pokazde samozrejme musi byt odmenena.

Gerda
Člen
# Zasláno: 20 Led 2009 20:11
- Nahlásit

nika00
sme na zacatku...a zas jen pozoruju a vyrvavam si hlasivky..
No a kdybys jí prostě úplně navolno nepouštěla?

kachna_
Člen
# Zasláno: 21 Led 2009 08:00
- Nahlásit

Fifi
Nejkrasnejsi okamzik dne je pro ni krmeni, ktery vdechne behem minuty a zavistive cumi, co by jeste kde sezrala
Jakmile hladošeltička vdechne krmení, dávám takovou tu malou kroucenou bůvolí tyčinku, aby nezáviděla. I když si nedokážu představit, co by jako měl dostat rotwík, aby ho to zabavilo a neztloustlo...

gabi
Člen
# Zasláno: 21 Led 2009 08:31
- Nahlásit

U nás psy dostávajú kŕmenie nie podľa hierarchickej postupnosti, ale podľa rýchlosti jedenia. Od najpomalšieho jedlíka k najrýchlejšiemu. Ak je varené, tak Bela dostáva posledná do misky aj vylízať hrniec aj varešku a aj tak sa nevie dočkať kedy dojedia ostatní aby im mohla poumývať misky.
Teraz to riešim dietnymi granulami, ktrorých je veľké množstvo a až tak veľmi jej nešmakujú.

Čo sa týka tých prechádzok, tak si viem predstaviť pri takýchto psoch jediné riešenie, aby z páníčka v nepravidelných intervaloch odpadával počas prechádzky napríklad olomoucký syreček. To by sa od nás tý bufeťíci ani nepohli. Len aby sme potom po ceste nenabrali psov ako ku háravke

Fifi
Člen
# Zasláno: 21 Led 2009 10:43
- Nahlásit

gabi
U nás psy dostávajú kŕmenie nie podľa hierarchickej postupnosti, ale podľa rýchlosti jedenia. Od najpomalšieho jedlíka k najrýchlejšiemu.
Ikdybych ji to dala jako posledni, bude mit sezrano jako prvni. Je proste magorka.
A jsem presvedcena o tom, ze by byla schopna spachat sebevrazdu prezranim se - kdyby se pred ni dalo treba deset kilo masa nebo granuli, zrala by a zrala, az by pukla.

PetraK
Člen
# Zasláno: 21 Led 2009 10:45
- Nahlásit

Fifi
dalo treba deset kilo masa nebo granuli, zrala by a zrala, az by pukla

tohle byl můj první pesan, dokázal se přežrat do poblití Brtnik se mu smál, že být před ním k dispozici nekonečná řada buřtů, bude žrát a žrát až to pak z něj po čase poleze už zase v tý podobě v jaký to polknul, páč tělo nebude mít čas to zpracovat

Fifi
Člen
# Zasláno: 21 Led 2009 10:49
- Nahlásit

PetraK
Vloni se vloupala do mistnosti, kde jsem rozmrazovala maso. Sezrala 4 kila, zbyly jen obaly. A nic ji nebylo, neblila, jen spokojene funela.

nika00
Člen
# Zasláno: 21 Led 2009 11:05
- Nahlásit

Gerda
No a kdybys jí prostě úplně navolno nepouštěla?
po zbytek zivota na voditku?
staci ze v okoli domu a panelaku chodi na voditku.-tam je toho pohazenyho zradla stejne nejvic..ale jinde bych fakt chtela aby se vybehala...protoze ac je to 20metrova stopovacka...moc se neprobehne..a jak sem psala v cizim prostredi nebo ne tak prozkoumanym celkem reaguje na ty my odmeny...takze proste uz sem se spis smirila s tim ze jakmile je treba v lese vypustena, da rypak k zemi a hleda...ale jakz tak reaguje..

Gerda
Člen
# Zasláno: 21 Led 2009 18:50
- Nahlásit

nika00
po zbytek zivota na voditku?
ale přece ne tak vyhroceně...jen do pořádnýho naučení Fujky....jasně že se to lehce řekne, sama s tim bojuju! Dnes mi sežrala lický hovno! Přes košík. Strašně mě naštvala. 2x sem se do ní hodem trefila košíkem. Překvapilo jí, jak moc mě naštvala, pak dost poslouchala a neodvážila se odchýlit ze směru procházky, eště sem jí hnala svinskym krokem před sebou, to jí rozhodilo asi nejvíc, chodí vždy za mnou, nebo vedle nohy. Já se totiž strašně bojim toho, že se mi pes otráví. Sousedce se otrávila kokrojezefčice, vykrvácela z tělesných otvorů. Nevim, co to bylo za srágoru, ale ten pohled byl šílenej, i v domě byla krev, když jí vezli na veterinu a přenášeli po domě. Bojim se toho, že kdyby sežrala něco blbýho ráno, že by přes den umírala sama doma v bolestech a opuštěná. Takže se jí radši jakýmkoli způsobem pokusim zamezit žraní, než jí nechat umřít na otravu.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání