| Autor |
Zpráva |
Veja
Člen |
# Zasláno: 29 Pro 2008 15:39
- Nahlásit
Mám skoro 8 měsíců staré štěně Rhodéského ridgebacka. Nikdy neměl problém snést se s jinými psi a lidmi, až do teď. Když jsem byla asi před tři dny zpátky s ním na procházce, skoro se porval s labradorem, co šel okolo nás. Dneska se k nám přijela podívat sestřenka, co má taky štěně RR, ale má teprve 8 týdnů. Vzala jsem si svého psa na procházku, aby se ti dva setkali v neutrálním prostředí, ale kdybych nedala svému psovi košík, tak by ho na místš sežral. Asi má dojem, že ho chceme vyměnit za toho prcka, nebo já nevím.
Když jsem se psem sama, poslouchá jako hodinky. Jakmile jde s námi na procházku někdo další (taťka, mamka), neposlouchá a skáče po nich a dá mi hrozně práce ho usměrnit (stejně se to po pár minutých zase opakuje)..
Poradíte mi, jak svou chybu ve výchově napravit?
|
younglady
Člen |
# Zasláno: 29 Pro 2008 15:53
- Nahlásit
Veja
CO navštívit cvičák něbo někoho se zkušenostmi s tímto plemenem??? Odkud jsi?
|
Veja
Člen |
# Zasláno: 29 Pro 2008 15:55
- Nahlásit
younglady
No na cvičák se chystám, ale prvně musím udělat řidičák, ať se mám jak dostat tam i zpět. Ale každopádně to tak nechci nechat. Jsem ze Vsetínska.
|
younglady
Člen |
# Zasláno: 29 Pro 2008 15:57
- Nahlásit
Veja
doporučuju sehnat někoho, kdo má s plemenem zkušenost a může se na chování podívat na živo a to co nejdřív, ne čekat až bude řidičák, to už tak může být pozdě a pes může mít na kontě pár rvaček
|
MaggieM
Člen |
# Zasláno: 29 Pro 2008 15:58
- Nahlásit
Veja
OT: nemá náhodou sestřenka fenku?
|
Veja
Člen |
# Zasláno: 29 Pro 2008 16:02
- Nahlásit
MaggieM
Ne sestřenka má taky psa.
younglady
Určitě se pokusím někoho sehnat. Kousek od nás je cvičák, ale tam se specializují na výcvik služebních psů. Takže uvidím, jak tam dopadnem.
|
younglady
Člen |
# Zasláno: 29 Pro 2008 16:05
- Nahlásit
Veja
Skusím se ti poptat u nás na cvičáku (je zde hodně ridgebackářů), jestli by ti někoho v okolí neporadili.
Každopádně doporučuju pro začátek naučit na koš a koupit stopovačku, abys mohla psa pustit a zároveň mohla včas zasáhnout, když po někom půjde
|
younglady
Člen |
# Zasláno: 29 Pro 2008 16:12
- Nahlásit
Veja
Jinak co se týče pomoci přes net, doporučuju se juknout sem:
http://www.hafbezobav.cz/psi-forum/index.php/topic ,46.0.html
Určitě by se ti tu dostalo pár cenných rad ;)
|
Veja
Člen |
# Zasláno: 29 Pro 2008 16:35
- Nahlásit
younglady
Děkuju, určitě si počtu. Nechci mít doma psa, ze kterého budu mít nakonec i já strach. Na cvičák jsem nešla, protože do teď jsem z jeho výchovou neměla větší problémy.
|
younglady
Člen |
# Zasláno: 29 Pro 2008 16:41
- Nahlásit
Veja
Cvičák je podle mě spíš prevence, začít se psem makat a socializovat ho co nejdříve. Se všema psama v rodině jsme na cvičák začali chodit už ve dvou měsících, ne proto, že by byl problém, ale do psí školky kvůli socializaci a správnýmu základu
|
Veja
Člen |
# Zasláno: 29 Pro 2008 16:54
- Nahlásit
younglady
Tak ono to zrovna u nas s tema cvicakama neni nijak slavne. Co tu byly, tak uz jsou zrusene. Asi jsem to podcenila, ale jak se rika, lepsi pozde, nez nikdy.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 29 Pro 2008 17:37
- Nahlásit
Veja
Je dobře, že se snažíš včas problém řešit, zajdi na ten cvičák, nebo popros někoho zkušenějšího.
Já jsem zrovna před chvílí potkala na procházce mladší pár s dospělým RR, který se evidentně snažil utrhnou řemen a zabít mojí lišku, ale ti dva vypadali, jako by to bylo naprosto normální, ani se nesnažili ho nějak korigovat...
|
Bassi
Člen |
# Zasláno: 29 Pro 2008 20:33
- Nahlásit
Veja
ahoj,mám RR a bývám přes víkend v Olomouci , sice je to dálka ,ale mohla bych ti pomoct ...
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 29 Pro 2008 20:34
- Nahlásit
corgi
který se evidentně snažil utrhnou řemen a zabít mojí lišku,sem to sice neviděla.,ale moje čuba se tak někdy chová taky..a to toho psa zabít nechce..jenže lidi si to rovnou myslej
vypadá celkem děsivě a mám pocit že jí to i baví prostě malincí čoklíci se kolem nás nechovají nic moc,tak preventivně děsí všechny
|
Mar3
Člen |
# Zasláno: 29 Pro 2008 23:24
- Nahlásit
sarax
neke! moju Fífulku měla ráda hnedka a taky je pidi
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2008 00:12
- Nahlásit
Mar3
njn vyjímky potvrzují pravidlo
|
AlenaD
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2008 00:20
- Nahlásit
sarax
sem to sice neviděla.,ale moje čuba se tak někdy chová taky..a to toho psa zabít nechce..jenže lidi si to rovnou myslej
Naše čuba to dělá taky, hlavně na vodítku je to krvelačná bestie... , ten pocit že jí to baví mám u naší feny taky, všimla jsem si toho třeba když jsme na výstavě nebo kde je hodně psů, z ničeho nic na psa vyštěkne a doslova se chechtá když se pes lekne...je to mrcha, ale nikdy nikomu nic neudělala.
|
petr26
Člen |
# Zasláno: 6 Led 2009 10:29
- Nahlásit
Veja.
Mám 3 letého RR a tvůj příspěvek je jako kopie toho co jsem měl doma. Má rada je okamžitě to řeš!!!! Vím o čem mluvím. taky jsem tohle začal řešit až v 7-8 měsících a bylo to tak tak. RR je silný pes a i já jsem měl problémy ho usměrnit. A to je v 8 měsících teprve štěňátko!!! Vykašli se na řidičák, protože než ho budeš mít, tak bude hůř. Pevný náhubek a jezdi třeba autobusem. Jen to přispěje k jeho socializaci. Je otázka zda jsi ho schopna v hromadné dopravě zvládnout. Máš pravdpodobně dominantního psa, který se snaží o nějaké to lepší místečko ve směčce. Choď mezi lidi, nedovol skákat a pokud bude mít tendence, tak okamžitě škubni s vodítkem. Choď mezi psy a nedovol mu jakoukoliv agresi k ostatním hafanům. Chce to každodenní trenink. Péče a čas do něj teď vložená se ti později vráti. Mi se to povedlo po 3 měsících každodenního tréninku. Dnes chodí u nohy a ostatních psů si ani nevšimne pokud ten druhý na něj nezaútočí. A takov potrhlý blázen bude skoro do 2 let, na to se připrav. Až pak se uklidní. Měj se a přeji mnoho úspěchů a pevné nervy.
P.S. jo a důslednost a ještě jednou důslednost.
|
duli
Člen |
# Zasláno: 6 Led 2009 12:55
- Nahlásit
petr26
Máš pravdpodobně dominantního psa
rozhodne si nemyslim ze jde o dominantniho psa......takovych je opravdu po malu a u RR jako takovych bych je rozhodne nehledala...je zde spis nejake zanedbani ve vychove i kdyz treba jen nepatrne...RR jsou krasna stenatka a lecos jim projde protoze to co delaji je prece tak rozkosne!!! Nehlede na to ze s temihle psy se perci jen trochu jinak komunikuje, vezsina lidi je zvykla spise na ovcouny ci ruzne krizence co mivali doma a to je opravdu uplne o necem jinem....memu RRounovi bude uz 7 let a dlouhe 3 roky mi trvalo nez jsme se naladili na stejnou vlnu a uzila jsem si s nim fakt velke trapeni.....a ani ted to s nim neni zadny med.
Jak pise Petr je opravdu dulezita duslednost a u RR zvlast a bylo by opravdu dobre zjistit si presny vyklad slova DUSLEDNOST protoze jeden mysli a houby vi....
Drzim pesti at se toho mladeho chuligana podari usmernit
|
petr26
Člen |
# Zasláno: 6 Led 2009 13:43
- Nahlásit
Duli
Je docela možné, že máš pravdu, zatím je ještě mladý. Ale už teď se bude snažit nebýt v hiearchii smečky (rodiny) na posledním místě. Jinak ten muj je "domina" každým coulem, což mi potvrdili i na cvičáku. Upřímně musím Veji říct, že bez cvičáku bych to asi nedal a to nějaké zkušenosti z hafanama mám.
.....je zde spis nejake zanedbani ve výchově. To si piš. Minimálně nedostatečná socializace. Když se ale Veja do toho teď opře, tak by to částečně mohla eliminovat. Držím palce.
|
petr26
Člen |
# Zasláno: 6 Led 2009 13:49
- Nahlásit
Jo ještě dodatek. Teď si čtu ještě pozorněji první příspěvek od Veji a pokud je pravda to co píše, že ..........má taky štěně RR, ale má teprve 8 týdnů. Vzala jsem si svého psa na procházku, aby se ti dva setkali v neutrálním prostředí, ale kdybych nedala svému psovi košík, tak by ho na místš sežral
Myslím si že by ho nesežral jen mají odlišný způsob hraní od jiných hafanů a pokud ano, tak to je špatné. Pokud vím a třeba se mohu mýlit, tak štěněti by větší pes ublížit nikdy neměl. On ví, že je to psí mimino. Opravte mě někdo, jestli je to jinak. Cus
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 6 Led 2009 14:05
- Nahlásit
Veja
Mám skoro 8 měsíců staré štěně Rhodéského ridgebacka. Nikdy neměl problém snést se s jinými psi a lidmi, až do teď
Ještě tu nezaznělo, že v 8mi měsících je čerstvý puberťák a právě se na plno projevilo, že do puberty jste nestihli nic moc předem natrénovat. Podle mě, čím míň toho stihneš do puberty, tím víc se puberta projeví. Takže teď už to bude o něco náročnější, ale samozřejmě není nic ztraceno. Přesně jak píše Petr26, na nic nečekej, najdi nějakého dobrého rádce a trpělivě a důsledně pracuj.
No a samozřejmě vezmi v úvahu, že máš RR. Měj to na paměti, ale nic tím neomlouvej. Nikdy nevycházej z toho, že tvůj pes je jiný než všichni ostatní.
|
Martík
Člen |
# Zasláno: 6 Led 2009 14:14
- Nahlásit
no já myslim, že jsou psi kterým je úplně jedno jestli je to psí mimino nebo ne. Mě chtěl pes oprat 9týdenní štěně! A na férovku.
Jinak teda souhlasim s Walda. Je teď v pubertě a zkouší co mu projde a co ne. Zkus kouknout na fórum http://www.psycholog-psu.com/poradna/viewforum.php ?f=9&sid=6eb2dced27fc13d6da9bcae39630b80a
|