Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Povel VEZMI, DRŽ, PUSŤ.
Autor Zpráva
Anonymní
# Zasláno: 21 Čec 2005 08:11
- Nahlásit

Ako mám naučiť labradora aby zobral na povel predmet zo zeme a predal mi ho do ruky.
Ide mi hlavne o postup nácviku.
To moje šteňa niekedy zo zeme zoberie ale potom ho neviem donútiť aby držal. Väčšinou si predmet prehadzuje v tlame a kúše ho a potom pustí na zem.
Díky za rady.

Anonymní
# Zasláno: 21 Čec 2005 09:17
- Nahlásit

Je několik fází:
začni klasickým nácvikem aportu - zájem o aport hrou
trénuj drž a pusť
když má pes aport v tlamě, dej ruce do kolíbky (jako bys chtěl nabrat vodu) kousek od tlamy psa a povel pusť + pochvala - až pochopí, co po něm chceš, přidej k povelu pusť např. podej,
postupně nahrazuje povel pusť tím zvoleným
až to pochopí, oddaluj postupně ruce od tlamy psa, aby ti to skutečně podával do obou rukou, postupně i do jedné,
v konečné fázi je to jen podej (upadne ti tužka - ukážeš na ní, dáš povel podej a podá ti jí do ruky)
je to hodně o citu, jak se psem pracovat, záleží na věku štěně - nepřetěžovat, až zvládne jednu fázi, přistoupit k další
naučí se to snadno, ale nic neuspěchej,
hodně zdaru. Olina

Ketrin
Člen
# Zasláno: 21 Čec 2005 09:18
- Nahlásit

Podívej se na téma "Donesení aportu a následné Drž" z minulých dnů, najdeš tam dost rad a tipů.
Jak je labradorek starý? Ještě bych radila neuspěchat to. Někdy je lepší počkat, až se pejsek trochu vyblbne a uzraje. Můj LR s aportem podobně blbnul, tak jsem si s ním na aportování spíš jen hrála (ale dbala jsem, aby i ve hře vždy předmět nosil ke mně a neutíkal s ním ode mne pryč) a vždycky asi tak po měsíci jsem zase zkusila, zda už to půjde. A od 10 měsíců začal spolehlivě aportovat i s předáním vsedě.
Pokud pejsek aport nadhazuje a překusuje, je dobré dát mu těžší. Labrador už ve 4-5 měsících bez problémů unese 2-kilovou dřevěnou činku.

Ketrin
Člen
# Zasláno: 21 Čec 2005 09:22
- Nahlásit

A samozřejmě nutnou podmínkou úspěchu je vybudovaný vztah mezi tebou a psem - aby pes chtěl pracovat pro tebe a dělat ti radost. Labradoři jsou "nenapravitelní" aportéři, takže spíš jde jen o to, nepokazit to, co už si pejsek přinesl na svět po předcích.
Ať se vám daří.

Anonymní
# Zasláno: 21 Čec 2005 09:59
- Nahlásit

šteňa má 4 mesiace. Myslela som že keď všetko zbiera zo zeme, že je treba to využiť na nácvik podávania predmetov.
Ale je pravda že máme problém ešte pri aporte aby ho držal. Musím byť rýchlejšia ako on a keď pribehne musím mu ho zobrať ešte než ho pustí. Asi by bolo lepšie nechať to na neskôr, keď bude vedieť správne predávať aport do ruky. ďakujem

Anonymní
# Zasláno: 21 Čec 2005 10:04
- Nahlásit

A zabudla vzťah sa budujeme výborne. Pes si ma stále stráži a na privolanie vždy pribehne veľmi šťastne, dokonca aj od cudzieho psa . Horšie je to privolanie od smradlavých odpadkov a hovien

Ketrin
Člen
# Zasláno: 21 Čec 2005 10:38
- Nahlásit

Anonymní
"..musím býť rýchlejšia ako on a zobrať eště než ho pustí..."
To právě nedělej, tím se aport kazí. Ve 4 měsících je ještě malý na korektní aport. Hraj si s ním a když ti aport přináší, utíkej před ním nebo couvej. Zatím ať si zafixuje, že když aport přinese, tak mu ho zase hodíš a bezva hra pokračuje. Zatím ať prostě jen všecko přináší k tobě a předávání vsedě docvičíš později třeba na vodítku, jak jsem psala v tématu "Donesení aportu a následné drž".
Že si tě hlídá a má v tomto věku už dobré přivolání, je bezva, takže uvidíš že i s tím aportem to půjde. Chce to čas.

Anonymní
# Zasláno: 21 Čec 2005 11:32
- Nahlásit

Ďakujem Ketrin.

Anonymní
# Zasláno: 8 Lis 2005 15:27
- Nahlásit

Ja mam psa ktori sa vola Džekyna.Je velmi poslusna a vie sa vypitat von.Ovšem byvam na Slovensku v Trnave.Ale Džekyna nevie povel lahni,sadni a daj mi labku!!!!

Anonymní
# Zasláno: 8 Lis 2005 15:30
- Nahlásit

Ja mam psa ktori sa vola Džekyna.Je velmi poslusna a vie sa vypitat von.Ovšem byvam na Slovensku v Trnave.Ale Džekyna nevie povel lahni,sadni a daj mi labku!!!! [img]http://www.cz-pes.cz/img/smilies/confused.gif[/img]

evina
Člen
# Zasláno: 8 Lis 2005 21:36
- Nahlásit

Já se štěníkem začala dělat aport i s odebíráním...a je to chyba.Je to totiž příliš brzy.Pejsek začal najednout ucukávat.Takže aportík hodím,nechám psa předsednout a pak se o něj jen taháme.Když mu ho odebírám,tak zásadně ne v sedě.Po dvouch týdnech je vidět velké zlepšení.Na dotažení cviku je ještě čas.Takže bych radila zatím jen formou hry ať se "neotráví".

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání