| Autor |
Zpráva |
Pink
Člen |
# Zasláno: 2 Pro 2008 22:32
- Nahlásit
Prosím potřebuju poradit. Mám trošku problém obíháním prázdných plent. Pokud není figurant na place je vše OK, to jsme zmákli. S figurantem už to drhne. Vím, že to je o poslušnosti. Problém je v tom, že přibíhá ke mně a já ho potřebuju rychle čapnout a vyslat na další plentu. Prý ho já zpomaluju a musím být rychlejší. No a tady je ten kámen úrazu v tom "rychle čapnout". Mám sice couračku na obojku (řetízkovém), ale ať ji dám kamkoliv, vždycky se mi sveze dolů (a to je krátká, lehoučká!) a já než v psích chlupech něco najdu... I při poslušnosti couračku už nepoužívám, protože se mi svezla dolů a jak jsem pro ní sahala, pes myslel, že se ho snažím opravit... Prostě existuje něco, co by mu zůstalo mezi lopatkama a neztratilo se to v chlupech? Nebo jsem já takový šnek?
|
Dines
Člen |
# Zasláno: 2 Pro 2008 23:00 - Změnil/a: Dines
- Nahlásit
Pink
Co třeba kšíry?
jsou myslím i s madlem - je to teda jakože vodící postroj, ale koupíš to normoš ve zveráči a ani to nevypadá moc blbě
Něco jako
nebo
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 3 Pro 2008 00:06
- Nahlásit
Pink
hmmm rychlejší..hele já psa učím aby reagoval na ke mě,tzn zastaví u mě a pak vyšlu...ob maketu dostává kousnout do klínu ..
to co vidím na psech co tohle dělají funguje..pes mě musí vnímat,příjde ke mě a pak ho vyšlu..možná než psa lovit bude lepší přivolávat a vysílat...
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 3 Pro 2008 09:53
- Nahlásit
sarax
možná než psa lovit bude lepší přivolávat a vysílat...
Nevím, jestli zrovna lovit, ale docela tomu rozumím. Kdo nemá psa vyloženě běhacího magora, potřebuje ho v téhle situaci netlumit poslušností, ale spíš nabudit do další práce. Ale to se dá i bez lapení, to je pravda.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 3 Pro 2008 09:58
- Nahlásit
Pink
postroj s madlem, a netlumit zbytečně povelama a umravňováním, ale lapit ho za madlo, natočit, nahecovat a zas vyslat.
|
Pink
Člen |
# Zasláno: 3 Pro 2008 10:08
- Nahlásit
sarax
Já právě vůbec nedělala obíhání prázdných maket s figem, dokud perfektně nezvládl oběhnutí všech 6-ti bez figa (podle článku p. Macha od Malidaje). Takže on ví co má dělat, ale je prostě v rauši, no. Problém je v tom, že jsem teďka půl roku úplně vypustila poslušnost při obraně, protože se podporovala chtivost, bojovnost, rychlost... On ke mně přiběhne (většinou), ale já ho potřebuju malinko přicuknout k noze, pochválit a vyslat a to mám prý pomalé, díky hledání obojku nebo couračky.
|
Pink
Člen |
# Zasláno: 3 Pro 2008 10:11
- Nahlásit
Sali
Jj to je ono, ale mně to nechce přejí z mozku do rukou Už jsem nad tím postrojem s madlem přemýšlela-mám manmatí a ten se ztrácí v chlupech.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 3 Pro 2008 10:16
- Nahlásit
Pink
manmatí postroj nechytíš, já nevím co máš za psa, tuším že malinu,
ale pokud to není takovej magor, že ti uteče za figurantem odkudkoliv, aby tam ta poslušnostní komponenta bejt musela,
tak je fakt lepší psa hlasem hecovat, a rukama omezit...
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 3 Pro 2008 10:19
- Nahlásit
On ke mně přiběhne (většinou), ale já ho potřebuju malinko přicuknout k noze, pochválit a vyslat a to mám prý pomalé, díky hledání obojku nebo couračky.
no, víš, na co to tam děláš, to netuším,
já bych psa nataženýho na sebe jen za to madlo lapila, podržela u sebe, nasměrovala pečlivě na další maketu, nabudila a poslala...tak, aby musel jít tam, kam ho směruju a ne jinam.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 3 Pro 2008 10:21
- Nahlásit
Pink
mimochodem, pokud máš aportovacího magora, můžeš to trénovat tak, jako má na videu "Plechy od Mastera", podívej se na to.
|
Pink
Člen |
# Zasláno: 3 Pro 2008 10:25
- Nahlásit
Mám ovčouna, ale chlupatějšího. Je klasický flegmouš. Na balonky dělám bez figa. Jakmile je na place figurant, balonky přestanou fungovat. Na video se kouknu, díky.
|
Pink
Člen |
# Zasláno: 3 Pro 2008 10:29
- Nahlásit
.tak, aby musel jít tam, kam ho směruju a ne jinam. A tady jsem dělala hroznou chybu-při vyslání jsem se nenatočila na plentu, a navíc hned se rozběhla rovně, čímž jsem to pesanovi strašně ztížila!
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 3 Pro 2008 11:15
- Nahlásit
Pink
hmm tak jsem netušila že potřebvuješ psa nabuzovat..ale zas píšešale je prostě v rauši, no.
to mám s čubou taky tže tam na ní ani nešáhnu ale prostě je moje přání aby na ke mě reagovalaa když zbrzdí skoro zastaví vysílám dál..je fakt ale že jsem nikdy neřešila podporování rychlosti a chtivosti,spíš řeším nonstop uposlušnovaní
|
Pink
Člen |
# Zasláno: 3 Pro 2008 11:36
- Nahlásit
sarax
Jde o to, že včera jsem přímo za zadkem měla poradce a překvapilo mě co dělám chyb! Takže zase to kazím já
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 3 Pro 2008 14:15
- Nahlásit
Pink
Takže zase to kazím já
No pes umí běhat už v pár tejdnech, tak odkud by s ty naše chyby braly?
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 3 Pro 2008 23:47
- Nahlásit
Pink
Taky mi nějak není jasné, o co jde... Když je pes chtivý, tak ho "jen" potřebuju dotlačit do všech maket, ne? Takže vyšlu a přivolám. Zpočátku nechávám psa normálně přesednout a později začínám vysílat těsně před předsednutím - v tréninku... Pokud pes zdrhá k poslední maketě, používáme klín (stejněv jako sarax - čím to asi bude? Že by stejný figurant??? )
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2008 11:28
- Nahlásit
Mel
já to pochopila tak, že pes v začátku chtivý nebyl, makety běhat umí, ale nežije pro práci, takže je vláčnej,
půl roku se dělalo na drivu na fíka, bez ovladatelností, což se asi povedlo,
a teď je třeba udržet psa v tý vybudovaný šťávě, ale současně v rychlým a přesným plnění ovladatelnosti kolem,
takže vynutit si makety všechny a současně s tím svižně je celý problém,
když na to půjdeš přes klasický tahání psa na sebe s kousnutím u tene nebo jakoukoliv alternativu, budeš utlumovat ten drive na fíka, co se tam uměle dával,
a když si nepohlídáš, aby pes dělal přesně co má, uteče ti pro ten vybudovanej drajv rovnou na šestou.
Čili kompromis, uhlídat makety, ale bez odpojení pozornosti psa od tý šestý, neb ta pozornost je žádaná.
|
Pink
Člen |
# Zasláno: 6 Pro 2008 17:41
- Nahlásit
Děkuju všem za rady, dneska na cvičáku odzkoušeno, funguje vše bezva. Jak jsem říkala, chyba opět ve mně, správně načasované povely, nasměrování psa a další drobnůstky, které ve výsledku dělají divy.
|