Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / jak dostat psa do kotce
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
sarinda
Člen
# Zasláno: 24 Lis 2008 11:22
- Nahlásit

Ahoj všem,
mám problém jak vysvětlit psovi aby nespal na studený zemi, ale vlezl si do teplíčka na deku do boudy.
Pes má k dispozici zahradu, kde má kotec s boudou. Když ho zavřu do kotce, zaleze si do boudy na deku a chrní, ale když je puštěný, tak není schopný si sám do kotce vlézt. Vytáhne deku vyráchá jí v mokrý trávě a pak si lehne na vítr, stočí se do klubíčka a chrní. V létě to bylo jedno, že se vyvalovat na trávě na sluníčku a spal, ale teď když je zima a sníh... Nevím jak mu mám vysvětlil, že si může vlézt do kotce dobrovolně a pak až se vychrní si z něj zase vylézt dle libosti. Přitom je na něm úplně vidět jak je rád, že ho zavřu, aby mohl v klidu spát v teple. Je to blbec. Víte někdo co s tím?

Sali
Člen
# Zasláno: 24 Lis 2008 11:30
- Nahlásit

sarinda
a co kdybys vycházela z toho, jak to řeší pes, a prostě ho zavírala do kotce, když chceš, aby spal v teple?
To zvíře prostě chce spát tam, odkud má nějaký přehled či co, a obětuje ten komfort, v létě to bylo OK, na podzim taky,
jenže pokud myslíš,a já bych myslela stejně, že by měl spát v teple a suchu, tak ho na spaní prostě zavři.

Houšková
Člen
# Zasláno: 24 Lis 2008 11:34
- Nahlásit

Psi mají velmi snížený práh citlivosti na zimu, proto si klidně lehnou venku i v mrazech, aby byli co nejblíže svému člověku. pokud psa nemůžeme mít doma, což by každý chovatel při mínusové teplotě aspoň v noci psa měl mít třeba v domě na chodbě. Jediné řešení Vašeho problému je to, zavírat a pouštět na etapy ven, kdy by se měl proběhnout, pak jej zase zavřít. Samozřejmě nejideálnější mít psa doma. Pes je smečkové plemeno a my lidé mu tu smečku nahrazujeme, proto mu vadí být sám a lehá si na místo, aby Vás co nejdříve uviděl. Problémem psů, kteří jsou v kotcích má za následek, že na stáří jsou tzv. trop na končetiny. Např. ovčák chovaný v bytě se dožívá i 15 let, ovčák chovaný jen venku až o 3 roky méně. Chápu, že ne vždy lze mít velké plemeno doma a tak aspoň na noc to chce vzít psa do domu, třeba na chodbu. Kde klidně noc prospí,kdežto venku neustále hlídá a je ve střehu.

Houšková
Člen
# Zasláno: 24 Lis 2008 11:37
- Nahlásit

ještě dodatek, do boudy v zimě není vhodné dávat deku, pes třeba ve sněhu, či dešti si vleze mokrý na tu deku v boudě a tím je i deka potom mokrá a neschne v zimě. Na zimu to chce do boudy dávat slámu, to doporučují odborníci. A něco na tom je.

sarinda
Člen
# Zasláno: 24 Lis 2008 11:52
- Nahlásit

Sali
Jde o to, že na noc ho zavírám, takže v noci je v teplíčku,ale před den jsem myslela aby mohl být venku, že mu nechám kotec otevřený, a dopadá to jak píšu nahoře.

sarinda
Člen
# Zasláno: 24 Lis 2008 11:56
- Nahlásit

Houšková
Deku mu dávám pokaždé suchou. A když je po vycházce mokrý tak ho suším ručníkem. Navíc má hodně huňatý kožich. Zkoušela jsem i aby byl s námi vevnitř, ale je mu tam horko. Vydrží to 15 min. a pak už čumí přes terasu ven.
A k tomu hlídání to je můj sen. Náš pes hlídat neumí. Je mu úplně jedno co se děje za plotem, tada pokud tam nejde fena. Kolikrát si ani nevšimne, že k nám někdo přišel

brut
Člen
# Zasláno: 24 Lis 2008 12:32
- Nahlásit

Houšková
Pes je smečkové plemeno a my lidé mu tu smečku nahrazujeme, proto mu vadí být sám a lehá si na místo, aby Vás co nejdříve uviděl. Chápu, že ne vždy lze mít velké plemeno doma a tak aspoň na noc to chce vzít psa do domu, třeba na chodbu. Kde klidně noc prospí,kdežto venku neustále hlídá a je ve střehu.
z části souhlasím, ale jsou i vyjímky...a to nejen jednotlivci ale i přímo plemena. Navíc ne každý pes je hlídač

Psi mají velmi snížený práh citlivosti na zimu, proto si klidně lehnou venku i v mrazech, aby byli co nejblíže svému člověku. pokud psa nemůžeme mít doma, což by každý chovatel při mínusové teplotě aspoň v noci psa měl mít třeba v domě na chodbě.
hmmm, tak s tím teda moc souhlasit nemůžu neb jsou psi, co jim je doma byť v té chodbě prostě horko a dle mého není úplně nejlepší mít psa celý den venku a pak na noc v teplé chodbě, ráno zase dát ven.... tohle ten pes odnese na zdraví ještě víc ,než když je venku neustále

sarinda
s tím vysvětlováním nevím.... sama jsem řešila problém, kdy si mně pes lehal v zimě v létě na studenou dlažbu, do průvanu a nechtěl ležet na připraveném pelíšku. Nakonec se to zlomilo s příchodem druhého psa a změny pelechu......ovšem jak velký podíl má druhý pes či jiný pelech si netroufnu odhadnout.
Ale venku si nikdy nelehne na deku, matraci či jiný materiál... prostě leží buď na holém dřevu v boudě nebo na plastové židličce popř. na zemi ( holé)

Maya
Člen
# Zasláno: 24 Lis 2008 12:52
- Nahlásit

Já bych to vůbec neřešila, moji psi jsou úplně stejní, tak je do kotce zavírám alespoň na noc, aby spali v teple v boudě, ale přes den se válí kde chtějí, mají sice hned přede dveřma pod střechou podložky a stejně raději ještě teď lehají na holém betonovém zápraží. Že by se nějak klepali zimou se mi nezdá, takže to neřeším a říkám si, že snad ti psi nejsou tak blbí, aby leželi někde, kde je jim velká zima.
Navíc když je fakt hnusně, leje, fičí, hromy, blesky a tak, tak si do boudy zalezou i přes den, takže myslím, že moc dobře vědí i jindy, kde se schovat, jen se jim nechce.

wami
Člen
# Zasláno: 24 Lis 2008 12:56
- Nahlásit

sarinda
pokud to není holopes, myslím, že kdyby mu zima byla, tak si prostě zaleze...

takhle chrápali psi před časem u mě, a nejlíp, když ještě zapadali sněhem...

sarinda
Člen
# Zasláno: 24 Lis 2008 13:23
- Nahlásit

wami
Včera se přesně takhle choulil. Bylo mi ho líto. Říkám si vole jeden maž do boudy, nebo alespoň do kotce na dřevěnou podlahu. To né. Až když jsem zavelela na místo, tak se mohl přetrhnout, vlítnul do boudy na deku a div nepoděkoval.
Jinak ho máme venku furt. Boudu má zateplenou, takže si myslím, že si jí vyhřeje líp, než chodbu nebo garáž. Je to teda jeho první asi pořádná zima, tak uvidíme jak to bude snášet.

wami
Člen
# Zasláno: 24 Lis 2008 13:30
- Nahlásit

sarinda
ty hele, ale psi vážně nejsou blbí... kdyby chtěl, tak si do toho kotce a do boudy zaleze.
To, že tam maže, jakmile ho tam zavřeš... no, a co taky jinýho v kotci má dělat, že... když mi psouni takhle spí venku a pustím je do baráku, taky se můžou přetrhnout a div mi nepoděkujou ale když jsou venku, tak do boudy vlezou jen před deštěm nebo v noci, když je fakt mráz...
Jenom jedna moje fenka tam chodí lehávat i přes den, ale ta zase odmítá vlézt dovnitř, spí v předsíňce...

sarinda
Člen
# Zasláno: 24 Lis 2008 13:42
- Nahlásit

wami
Já jsem měkoň, když jsem ho viděla jak bloumá kolem baráku s krvavýma očima, byl po procházce unavenej jak dítě, a místo aby šel na deku tak se choulí na mrazu, tak jsem ho prostě zahnala. Příště na něj prdim, bude venku a buď tam vleze sám, nebo holt má smůlu. Jinak za deště tam taky sám nevleze. Ale to si alespoň stoupne pod balkon. On je povahově takovej hodně zvláštní. Třeba vůbec nehlídá a to už mu byl rok. Asi je to ještě brzo. Jednou k nám přišel kámoš a když měl v sobě už dvě piva, tak si ho pesan teprve všimnul a ani ho nepřišel očuchat.

wami
Člen
# Zasláno: 24 Lis 2008 13:48
- Nahlásit

sarinda
já jsem měkoň taky, teď už můžu, tak mám psy doma a venku jsou jenom někteří, když jsem v práci...

ale zase jim nediktuju, kde mají ležet, mají možnosti a volba je na nich...

ad hlídání... co je to za plemeno?

sarinda
Člen
# Zasláno: 24 Lis 2008 13:57
- Nahlásit

wami
Je to kříženec chlupatý obludy a strakatý obludy, nebo jsem k tomu alespoň za pomoci členu CZ-pes došla
Vypadá to na velkého munsterlandského ohare, ale není tak vysoký a má modrý oči, takže možná huska ale možná taky bůh ví co. Ale lovecký pudy teda má. A je to mazílek.

Biluška
Člen
# Zasláno: 24 Lis 2008 14:38
- Nahlásit

sarinda
Náš foxlík Armageddon odmítá spávat doma i v boudě. Může jít kdykoliv do baráku, kdykoliv do své boudy, kdykoliv do chlíva, nebo do boudy k malamutce. Sabotuje všechny možnosti a spává zásadně na betonových schodech, nebo na trávníku. Domů přijde většinou ráno, když odchází chlap do práce. Ohřeje se tak na půl hoďky-hoďku, otevře si a odejde ven. Jsem přesvědčená, že mu prostě musí být zima... nemá nic moc srst, normální hrubosrstý foxík. Lehá v dešti, ve sněhu, na větru... no když se mu to líbí tak ho omezovat nebudu. Jenom by se mohl naučit zavírat za sebou dveře.

Sali
Člen
# Zasláno: 24 Lis 2008 14:53
- Nahlásit

sarinda
místo aby šel na deku tak se choulí na mrazu, tak jsem ho prostě zahnala. Příště na něj prdim, bude venku a buď tam vleze sám, nebo holt má smůlu.
já osobně bych to neprožívala, a pokud je vyprocházkovanej a utavenej, a vidíš, že chce spát, tak ho prostě zavři spát...je fakt, že v mládí jim to nic moc neudělá, ale ke stáru můžou mít pohybový obtíže, teda abych to nedramatizovala, ti, co na to mají založeno,
takže to neřeš, a udělej to tak, abys měla dobrej pocit.

Ebony
Člen
# Zasláno: 24 Lis 2008 17:27
- Nahlásit

wami
ty hele, ale psi vážně nejsou blbí...
no nevím, ale naši psi, pokud je nezavřu do kotce, jsou schopní se v létě rozpustit na dešti a v zimě přimrznout k zemi za dveřma od domu, a hazardovat s jejich zdravím opravdu nehodlám.

wami
Člen
# Zasláno: 24 Lis 2008 17:49 - Změnil/a: wami
- Nahlásit

Ebony
fakt?
a hazardovat s jejich zdravím opravdu nehodlám
tak to chápu
akorát já se s tím ještě nepotkala...

naši všeci velcí, když jsou venku a prší, zalezou na boudu pod střechu od baráku, když je průtrž, zalezou do bud, v zimě se buď nechaj zapadat sněhem, nebo když je echt hnusně, zalezou si do bud (to mají na předsíňce ještě i koberec )... ale je fakt, že ze dvora nemáme dveře přímo k baráku...

(akorát Melišátko je čistě interiérové... no a teď už i dědek...)

sarinda
Člen
# Zasláno: 25 Lis 2008 07:33
- Nahlásit

wami
Jak je to s tím hlídáním? Je to můj první pes, takže s tím zkušenosti moc nemám, ale myslela jsem si, že hlídá každý pes. Alespoň trochu
Možná je to tím, jak je mixlej.

pigie
Člen
# Zasláno: 25 Lis 2008 07:49
- Nahlásit

Ebony
pokud je nezavřu do kotce, jsou schopní se v létě rozpustit na dešti a v zimě přimrznout k zemi za dveřma od domu

Nas tak isto, akurat neriesim - kedykolvek ma moznost prist dnu, co aj vyuziva. Ked sa chces rozpustit, rozpusti sa, ked chces primrznut, primrzni si. A to som este vacsia bestia, lebo to je panelakovy pes a psom domovym sa stava len na par dni v tyzdni

sarinda
Niektori psi pri prichodzi cudzieho sa nechaju prekrocit... Vlastna skusenost... A hlavne, ked spia

sarinda
Člen
# Zasláno: 25 Lis 2008 07:59
- Nahlásit

Asi to vypadá, že teď, když je zima ho budu zavírat a od jara do podzimu ho nechám osudu. Třeba se to časem naučí, je přeci jenom ještě mlaďoch.
S tím hlídáním to taky asi valný nebude, tak co se dá dělat. Nejlepší na tom je, že jak má modrý oči, tak mi každej říká, že je asi ostrej. To mě dostává do kolem. Většího dobráka ještě nepotkali. Nechá na době dříví štípat.

Smecka
Člen
# Zasláno: 25 Lis 2008 08:24
- Nahlásit

sarinda
Jak dostat psa do kotce?
Zavřít ho tam.
Psi v tomto ohledu nemyslí (ne všichni) a jsou schopní prostydnout. Např. pro dysplaťáka nic moc.

wami
Člen
# Zasláno: 25 Lis 2008 08:26
- Nahlásit

sarinda
Jak je to s tím hlídáním?
co já vím...
jsem se ptala halvně proto, že co jsem se bavila s majiteli asiatu, kavkazu a podobnych jinych obludek porizenych na samostatne hlidani objektu, tak vetsinou to byli do roka mazilci, pak se to zaclo lamat, a od dvou let to uz vetsinou byli naprosto nekompromisni hlidaci... tak jsem se ptala, ze kdyby to byl tenhle pripad, toz mate jeste celkem cas...

jinak nehlida kazdy pes, a myslim, ze kor pokud je v tom severan... rekla bych, ze teritorialita je urcena jak plemenem, tak i individualitou a nekteri psi ji proste vubec neresi. Jestli potrebujes, aby za plotem aspon rval, da se to naucit, ale vetsinou staci, ze tam vubec nejakej pes je a nikdo nebude zkouset, jestli kdyz poleze pres plot, tak ho privita nebo kousne

Nejlepší na tom je, že jak má modrý oči, tak mi každej říká, že je asi ostrej. To mě dostává do kolem. Většího dobráka ještě nepotkali. Nechá na době dříví štípat.
to je v poho, u nas se kazdej boji Lumpa (vlkosedej, jantarovy oci - prirozeny instinktivni strach pred selmou), kterej je mazlici a pohodar... zato ma snad kazdej nepejskar nebo okolojdouci tendenci otlapkavat Denyska, kterej cizi absolutne nesnasi, pripadne Meluzinku, ktera cizi nesnasi jeste vic...

LucieS
Člen
# Zasláno: 25 Lis 2008 10:48
- Nahlásit

No, jsou chvíle, kdy je třeba tomu psovi trošku pomoct. Taky mám kotec a boudu, kam si psiska zalezou jenom v opravdu masakroidním marastu, takže jsem vyrobila "boudu" s přední stranou otevřenou, dala jsem ji hned ke vchodovým dveřím do baráku s výhledem na branku, takže fena může hlídat a všechno sledovat přímo z boudy. Zvykla si rychle a fakt tam běžně leží.
Teď jsme právě dodělali druhou boudu pro druhého pesana, na stejný způsob.
Když vím, že by jinak leželi na betonu, radši si trochu máknu a předejdu tomu.

Zkusím sem dát obrázek (střeha už je normální krytina, tohle je z období rozpracovanosti)

wami
Člen
# Zasláno: 25 Lis 2008 10:51
- Nahlásit

LucieS
tohle je taky super nápad...

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 25 Lis 2008 11:01
- Nahlásit

Mám psa hladkosrstého a dostala jsem ho na jaře s omrzlinama. Ten pakoš taky do boudy nevleze, celou dobu stojí v kotci na čtyřech nohách a kouká, případně lehne na boudu. Na kotci byly zelené plachty, aby mu tam apoň tolik nefoukalo a ty sežral, protože neviděl ven. Maximálně vleze do předsíňky, ze vchodu si koberec orval. Takže mi ty omrzliny jsou mnohem jasnější a když teploty klesly, tak ho v kotci nenechám, sám by si zase něco přivodil a je ve vytápěné místnosti. Přitom je v kotci radši, než vevnitř.

sarinda
Člen
# Zasláno: 25 Lis 2008 11:11
- Nahlásit

Mucholabka
Taky pěknej expert.

Ještě že ten můj blboun má alespoň porádnej kožich. Díky němu se mu ale moc vevnitř nelíbí. Beru ho tam jenom když je hodně promoklý, aby uschnul, nebo po dlouhé vychajdě, když je zima, aby se prohřál. Chvilku tam vydrží a pak už sedí u dveří a chce ven.
Nápad od LucieS není špatnej. Zkusím to navrhnou manželovi. Akorát mám obavu, aby do toho zalez, když si nezaleze do boudy.
Nebo mě napadlo dát mu do boudy nějakou mojí starou mikinu, jestli by ten pach ho tam třeba nepřilákal. Už sice není štěně, ale možná by to zabralo.

LucieS
Člen
# Zasláno: 25 Lis 2008 11:40
- Nahlásit

sarinda
Nám to fakt funguje.
Zajedeš do Hornbachu, necháš si nařezat OSB desky přesně na míru (tloušťku mám 1,8 mm) - cca 900 Kč, doma sešroubuješ, natřeš (lazura 180,-), přikryješ kanadským šindelem (200,-) a je to.

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 25 Lis 2008 11:45
- Nahlásit

LucieS
Já si tak nechala dělat boudu, akorát jsem chtěla levné OSB desky a oni nařezali dražší dřevotřísku, páč jim to brácha odsouhlasil.

sarinda
Člen
# Zasláno: 25 Lis 2008 12:03
- Nahlásit

LucieS
Mám šikovnýho chlapa, takže by dohromady něco určitě dal. Kde berete slámu? Co seno nestačilo by?

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání