Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Jezevčík, srnka a volání na ni... Poradíte?
Autor Zpráva
mirka82
Člen
# Zasláno: 3 Zář 2008 14:12
- Nahlásit

Dobrý den,

mám doma 3 a půlletou hladkosrstou jezevčici, která je absolutně postelový pes. Jakmile ale jdeme na procházku, je šťastná jak blecha. Minulý rok se mnou byla prvně na táboře (uprostřed lesů) a jednou jí pár metrů před nosem přeběhla srnka a ona chytla stopu, začala polokňučet a pološtěkat, byla úplně mimo a letěla za ní křoví nekřoví, kopec nekopec. Běželi jsme s kamarády za ní a nakonec ji chytli - srnka vyběhla proti nám a kamarád čapnul Týnu, která nám ji tak nahnala. Byla úplně bez sebe, tep tak desetinásobný, odřená, poškrábaná, zpěněná, prostě síla.. Od té doby to udělala ještě asi tak 4x (letos na táboře 2x). Chápu, že je lovecký pes, takže jí za to vůbec nenadávám, spíš si nadávám sobě, že jsem to zase neodhadla..

Proč ale píšu. S jedním kamarádem se dohadujeme, jestli pomáhá na ni volat. Podle mě je možnost, že jí ten můj hlas (popř pískot píšťalky) pronikne do toho pudem ovládnutýho mozku a třeba se i zastaví. Nebo aspoň neuteče tak daleko (máma ji většinou odvolá, i když už vyběhla). Nakonec se vždycky někde zastaví (dost daleko) a nechá se přivolat (nebo chytit). Ten můj kamarád (absolutní nepejskař) ale tvrdí, že když takhle chytí stopu, nemá cenu na ni volat, že se tím nic nezmění, že prostě nevnímá. Nevíte někdo, kdo z nás má pravdu?

Díky za odpověď Mirka

jana33
Člen
# Zasláno: 3 Zář 2008 14:19
- Nahlásit

Pravda je,že pes lépe vnímá ve vyhrocených situacích píšťalku než hlas. Ale je potřeba,aby byl na píšťalku vycvičený, pokud jí nezná,je to jen zvuk. Proto se píšťalky používají při výcviku loveckých psů.
Každopádně být tebou snažím se zapracovat na stophvizdu. Většina psů ve chvíli,kdy vyběhnou za zvěří na přivolání nereaguje nebo špatně,ale dobře naučený stophvizd většinou funguje.Ale je to běh na dlouhou trať,zvlášť když pes s honěním už zkušenost má. Ale je to prostě jezevčík a jak je vidět opravdu vlohový

11111
Člen
# Zasláno: 3 Zář 2008 15:30
- Nahlásit

mirka82 :
mám stafbula a nám pomohla kombinace nadávek, řevu, stopovačky a jeden víkend mít půjčenou elektriku.
Ale mě zdrhal i po stopě, prostě najednou měl rypák u země a valil pryč.....
Ted tahá stopku a mohu říct, že ho odvolám od stopy, za zvěří vyrazí,ale na zavolání se stočí obloukem a vrátí se nazpátek ( tuk tuk tuk) . mým cílem každopádně je, aby se ani nerozběhl.... ale to je asi jenom mým snem.

nika00
Člen
# Zasláno: 3 Zář 2008 15:57
- Nahlásit

mirka82
ja mam zas se svejma dvouma magorama zkusenost, ze jakmile jim pred cumakem vybehne napr zajic a oni ho honi, muzu si vyrvat hlas, ale oni stejne nevnimaji...pokud ale na psa vidim )napr pole) tak ho sleduji a pockam na okamzik, kdy pes spomaluje a zajici nestaci a zacnu privolavat....pokud je to napr v lese...snazim se odvolat ihned co vybehne...pokud ho to nezastavi, tak volat prestavam...a zacinam opet treba za 2 minutky

reneeska
Člen
# Zasláno: 3 Zář 2008 17:02
- Nahlásit

mirka82
říká se, nebo chytrý knihy píšou, že když je podnět takto silný, jakýkoliv slabší podnět tento silný ještě zvýší. (???? píšu to jako laik)
Já osobně volám jednou, když nic, neřvu, holky se do minuty vrátí.

11111
Člen
# Zasláno: 3 Zář 2008 19:47
- Nahlásit

no, já jednou čekala hodinu..... pes se mi vrátil zplavenej, čpinavej, podranej a z opačného směru než vyběhl.
Od té doby je na stopce a makáme a makáme a makáme.

Taky je dobrý třeba po něm něco hodit, na hod mimo něj pes nereagoval a do něho jsem se netrefila.

Držím palce.

leila
Člen
# Zasláno: 3 Zář 2008 23:40
- Nahlásit

Hold je to juzevec no. Co mám zkušenosti tak se nevyplatí volat. Dobré je naučit na píšťalku jak už tu někdo zmiňoval, ale u jezevce to chce od štěňátka takže myslím že teď se nedá pomocí píšťalky udělat 100% odovlání a co já můžu posoudit z 10juzevců se mi to podařilo pouze u jedné, kterou jako jedinou sem si vychovávala od štěňátka sama ovšem s tím že budeme skládat lov. zkoušky. Většinou je zbytečné volat na psa když hlásí ( štěká, kňučí prostě vydává jakýkoliv zvuk). Nejlepší je počkat do chvíle kdy přestává hlásit nebo již nehlásí v tu dobu pomalu začíná vnímat i něco jiného jelikož podnět v podobě zvěře zmizel. Jinak není to pouze z mých zkušeností na zkouškách rozhodčí též říkají nepískejte na ně je to zbytečné ve většině případů ví co říkají. Tímto problémem by se měli lidi u lovečáků zabývat od malička potom je nějaké to procento úspěchu, jako třeba u mojí čubičky která všem na zkouškách vytřela zrak perfektním přivoláním.

Jinak k tvé otázce, je možné psa naučit vnímat, ale většina psů nevnímá, alespoň ne v ten moment kdy zvěř hlásí.

palma1
Člen
# Zasláno: 4 Zář 2008 07:24
- Nahlásit

leila
Nejlepší je počkat do chvíle kdy přestává hlásit nebo již nehlásí v tu dobu pomalu začíná vnímat i něco jiného jelikož podnět v podobě zvěře zmizel

jen dotaz... mám bígla a je to zdrhač obecný v pondělí mi opět vzala kramle - přetrhla stopovačku v místě uzlíku. nejdřív ani zvěř neviděla, chytila jen stopu, ale pak srna vylítla, takže bylo o zábavu postaráno. jak začít přivolávat, když ona začne ňafat už při tý stopě (ani nemusí zvěř vidět)? ňafe třeba půl minuty, pak je klid a pak zase začne - a to pořád do kola. zkoušela jsem hvízdat (docela to pomáhá - nebo spíš pomáhalo), určitě mě slyšela, protože se zastavila na protějším kopci, koukala na mě a pak vzala roha definitivně. našla jsem ji až tak po 20ti minutách o dvě pole a silnici vedle...

a ještě bych se chtěla zeptat, když máš zkušenost s loveckýma psema. jak odnaučit pejsu žravosti? teď momentálně řešíme už druhou otravu (prvně se otrávila před měsícem a půl a to jsem si myslela, že jsem něco neuhlídala na prochajdě). teď je to ale po 1,5 měsíci a na prochajdě jsme byly úplně někde jinde a nikde mi nic nezblajzla - byla pořád na krátkým vodítku, takže bohužel začínám mít podezření na někoho "opravdu hodnýho". potřebovala bych ji odnaučit všechno ochutnat včetně toho, co jí třeba někdo hodí na zahradu. od malinka byla trestaná, když něco sebrala, ale vůbec nic nepomáhalo a je to taková popelnice pořád. soused mi radil, abych jí dala horké uvařené vejce, že se spálí, ale mě to přijde jako pěkný drasťák a s tím, jak je nepoučitelná, tak drasťák s nejasným výsledkem . předem moc díky za jakýkoliv nápad.

leila
Člen
# Zasláno: 4 Zář 2008 08:25
- Nahlásit

palma1
mám bígla a je to zdrhač obecný
Tak s bíglíky mám též hojnou zkušenost , sou to prevíti a hold honiči. Každý dobrý chovatel upozorní, že bíglovy stačí stopa na to aby se vydal za zvěří. Mají strašně dobrý nos tudíž umí pracovat i se staršíma stopama. Pro někoho je to výhoda a ty budeš patřit asi k té druhé kategorii pro kterou je to nvýhoda. Jak u jezevíčka je to nejlepší řešit od štěňátka a to lov. výcvikem, tak se mi u bígla podařilo dostat to co mi předvádějí jezevčíci.
zkoušela jsem hvízdat
a používáš píšťalku? Já bych pesu naučila na píšťalku asi podobným způsobem jako na clicker. Písk a pamlsek a dělat to do té doby než se ti bude zdát že to pochopila bíglíci sou žravý a většinou za žrádlo udělají cokoliv. Pak bych píšťalku vytáhla ven a zkoušela v nerušném prostředí a pak vyhledávala ruchy. Dobré je mezitím učit na píšťalku i jiným věcem. Já mám třeba jeden druh hvizdu - ke mně druhý druh - vrať se o kousek si moc daleko, ale nepřerušuj práci. třetí - zastav se a podívej se ( po tomto hvizdu ukazuji směry slídění). Funguje mi to perfektně. A žádnému zdrhání jsem naučila i rok starého juzevce který po klapnutí karabiny, vzal roha a třeba 2dny ho nebylo . Ovšem mám výhodu že znám myslivce ti znají moje psy. Takže si to můžu dovolit.
Takže být tebou zkouším tu píšťalku psy na to lpe reagují než na lidský hvizd. A hlavně když vytáhneš píšťalku prvně do lesa PÍSKNI na psa pouze, když přestane hlásit. Později, když budeš vědět že se ti na 100% vrací z tohoto odvolání je možné zkusit pískání i když hlásí. Snad jsem ti touto radou byla užitečná

jak odnaučit pejsu žravosti?
s tím jsme měla také velký problém bíglíci jsou hold popelnice. Řešila jsem to pohazováním pamlsků, když u toho pes nebyl pak se vzal ven a tvrdě se vytrestal, když nějaký pamlsek vzal. Máš výhodou protože víš kde ty pamlsky jsou. Takže napřed na vodítku a potom navolno. Bohužel v době nepřítomnosti páníka to většinou nefugnuje, tudíž je dobré pohodit nějaké pamlsky s hnusou příchutí - ochucené chili nebo tbaskem. Někdy to funguje někdy ne. Jedna moje bígla po sežrání chili papričky ještě žebrala. Takže je to hodně individuální a bíglíci s tímto mají velký problém. S tímto ti asi nějak extra neporadím ... Mojeho nynějšího psa jsem to učila tím způsobem že vše na zemi je fuj a jestli to vezme tak strašně moc dostane. Takže nesmí vzít spadlý pamlsek ze země nebo i granulku prostě nic bez dovolení. Zatím venku nic nesežral. Dá se to možná naučit i staršího psa, ale je toi běh na dlouho trať

palma1
Člen
# Zasláno: 4 Zář 2008 09:44
- Nahlásit

leila
já to nenapsala, píšťalku máme a hvízdala jsem právě na ni. je ale fakt, že ji nemáme až zas tak moc dlouho. každopádně na ni většinou reaguje - tj. když jde (stopku mám puštěnou na zemi a táhne ji za sebou nebo je příp. puštěná třeba na hřišti), tak se zastaví a pak ji přivolám (někdy jde hned, někdy jí to minutku trvá, ale přijde). v tomhle případě, kdy ale měla stopu, tak ji slyšela, zastavila se, jenže pak ten pud byl asi silnější než ona... jinak takhle na poli ji nikdy nepouštím právě z toho důvodu, že nemám jistotu přivolání. jenže se nám už několikrát stalo, že se stopka přetrhla a Lady pak lítala po lese/louce/poli jak praštěná a vyřvávala. a i když vím, že by se nejspíš vrátila (jednou mi utekla jako malinká a byla doma o dost dřív než já), tak mám strach ji nechat někde lítat. ta otrava se totiž vždycky projevila po takovýmhle zdrhacím výletě - předtím je v pohodě, hraje si, pak přerve stopku, 15 minut lítá a pak ji najdu ufuněnou a už špatnou. vet ale povídal, že za tak krátkou chvilku by se neotrávila - teda nedostalo by se to do takovýho stavu. že musí být otrávená delší dobu a jen to lítání to tak nějak rozjede. takže mám právě i obavy, že kdybych ji nenašla, tak pak nebude mít sílu se vrátit. (otravu už máme po druhý a vždycky se to projevuje tak, že nemůže na zadek, sedět, ležet, čůrat,... chodí nahrbená a hrozně funí).
každopádně hrozně moc díky za rady se cvičením na píšťalku. když píšeš, že se to dá naučit i starší pes, tak to musíme nějak ukočírovat taky (je jí 14 měsíců).
u nás se kříží 2 revíry. z toho jednoho, který u nás končí, tak z toho nás taky všichni znají a "vedoucí" myslivkyně mě říkala, že by mi ji nikdo nepicnul (až na jednoho bych taky řekla, ten je nějakej divnej). jenže z toho druhýho revíru nás neznají a popravdě jsem ani na naší hranici žádnýho cizího myslivce neviděla.

Bohužel v době nepřítomnosti páníka to většinou nefugnuje
to je fakt, ona ví, že když nad ní stojím, že si nic vzít nesmí, ale jak se vzdálím, tak zblajzne všechno. sebere si to klidně i ze stolu a to už několikrát pořádně za to dostala. venku ale čmuchá a jak čmuchá, kolikrát prostě něco zblajzne, i když jí hlídám a třeba k ní hned vlítnu a vyrvu jí to z huby (teda někdy je rychlejší). od malička je za to trestaná, ale nějak nic nopomáhá. a teď, když má otravu podruhý tak rychle za sebou, tak mám obavy, jestli jí k nám na zahradu někdo něco nehází schválně, i když nevím kdo a proč by to dělal. vet nám doporučil na prochajdy náhubek, ale doma na zahradě to tak řešit nemůžu . to tabasko je ale zajímavý. do neděle má mít dietu a chodíme na injekce, ale pak ho určitě vyzkouším - a budeme to holt míchat třeba i s octem a pepřem, zkrátka všechno, co je hnusný - moc díky!

Strejda
Člen
# Zasláno: 4 Zář 2008 11:43
- Nahlásit

leila
Řešila jsem to pohazováním pamlsků
V "Kolomý a kolektiv: Výcvik služebního psa" ještě doporučují, aby pepřovou kapsli do pamlsku dal cizí člověk, který pamlsek pohodí. Když to nepomůže, tak např. do špekáčku zapojit elektriku z polního telefonu. Když to pes vezme do huby, tak zatočit klikou. Hrozný, co?

blanulinka1
Člen
# Zasláno: 4 Zář 2008 13:38 - Změnil/a: blanulinka1
- Nahlásit

mirka82
Pořídila jsi si lovecké psa, který rád honí a má to při práci na povrchu v popisu práce - slídění a nahánění. To co předvádí se štěkáním, tomu se říká "hlášení". Hlásí tě, že něco má, že to sleduje a jde po stopě. Upřimně ti můžu říct, že si můžeš třeba vyřvat plíce a bude ti to celkem k ničemu, aspoň v tomto stádiu v jakém se nacházíte, kdy si pes chodí lovit sám, bez tvého povelu. I přes veškerou poslušnost, kterou třeba jindy má, si tu srnu/zajíce/kočku prožene. Ale pokud není hloupá sama se ti vrátí, neběhej za ní, tím ji v jejím jednání jen podpoříš... Je to sice o nervy, ale zůstaň stát na místě a čekej. Můžes občas písknout, měla by se vracet po svojí stopě a ty jí tím pískáním můžeš pomoct s orientací. Pořiď si loveckou píšťalku a začni cvičit. Začni s ní dělat cíleně lovecký výcvik, neměj obavy, že to bude horší, pokud bude pes vedený správně, dokážeš jej i v těchto situacích ovládat. Pokud jsi z Prahy, mohu ti doporučit cvičák a výcvikáře, kteří ti rádí, ochotně a opravdu "odborně" pomůžou

palma1
Člen
# Zasláno: 4 Zář 2008 13:59
- Nahlásit

Strejda
kde se dá sehnat pepřová kapsle???
ta elektrika je fakt děsná...

blanulinka1
Člen
# Zasláno: 4 Zář 2008 14:12
- Nahlásit

palma1
Nevím už kdo to byl, ale někdo tu popisoval jak přesně mířenou trefou na sebranej blivajz pomocí obyčejné citronky, dosáhl rychle toho, že pes blafy nesbírá

palma1
Člen
# Zasláno: 4 Zář 2008 14:45
- Nahlásit

blanulinka1

jak to provést? jako předtím než to sebere? tu diskusi nemůžu najít .

Bassi
Člen
# Zasláno: 4 Zář 2008 14:48
- Nahlásit

blanulinka1

mám pocit že to psala Biluška a určitě to nebylo samostatný téma ...

jana33
Člen
# Zasláno: 4 Zář 2008 14:52
- Nahlásit

A já jí na to psala,že naši labradoři,když můžou,ukradnou celou citronku a oblízaj jí do poslední kapičky bíglové a boxeři jsou prej něco podobného,tak bych si moc nadějí nedělala

Bassi
Člen
# Zasláno: 4 Zář 2008 14:53
- Nahlásit

jana33

jj,to si vzpomínám ,ale teda v jakým tématu to bylo ..to nevím ...

palma1
Člen
# Zasláno: 4 Zář 2008 14:58
- Nahlásit

zkusím cokoliv čím jí neublížím, ale odnaučím citronku jsem jí zatím nikdy nenabízela a za zkoušku to stojí

jana33
Člen
# Zasláno: 4 Zář 2008 15:00
- Nahlásit

Bassi
To já bohužel taky ne

reneeska
Člen
# Zasláno: 4 Zář 2008 15:01
- Nahlásit

Někdo má vlohovýho jezevčíka, někdo kříženku pita s bulíkem, taky krásně hlásí když ji (srnu) žene. Ale nejsme na tom tak hrozně, že by mi stopu vyhledávala, a když je zvěř dál jak 50m tak ji odvolám.
Ovšem pokud si ji vyžene 1m před sebou tak su v koncích, zařvu, efekt nula (ale co kdyby) a jdu dom, do minuty, dvou je zpět (jsou zpět, druhou čubu a i babičinu strhne s sebou).
Odvolání máme postavený na povelu, za který VŽDY dotane svůj balonek, něco jak je zde popisovanýho s píšťalkou a pamlskem a lá klikr.
Ale lovec to je a jsou místa kde prostě chodí na vodítku nebo na stopce a druhá na volno, protože bez Ary neloví.

Strejda
Člen
# Zasláno: 4 Zář 2008 15:38
- Nahlásit

palma1
kde se dá sehnat pepřová kapsle
To tam nepíšou. Možná by stačilo nějak ho vpravit do buřta, ale nesmelo by to být cítit. To se asi nepovede.

palma1
Člen
# Zasláno: 5 Zář 2008 10:30
- Nahlásit

Strejda
hlavně by ho muselo být v tom buřtu asi tuna, aby to přetlouklo tu výbornou chuť masíčka

mirka82
Člen
# Zasláno: 6 Zář 2008 10:29
- Nahlásit

Jestli to dobře chápu, mám zůstat stát a čekat? A když přestane hlásit, mám začít volat? Ale to už bývá dost daleko.. A určitě se vrátí? Přece jen nikdy lovecký výcvik neměla (a mít nebude).. Nerada bych o ni přišla...

jezevčice
Člen
# Zasláno: 6 Zář 2008 12:19
- Nahlásit

mirka82
Z vlastní zkušenosti, nejlepší je, když pes vyrazí po stopě a hlásí, zůstat stát a čekat, pískat až když přestane hlásit(štěkat), pak mají tendence se vracet po stopě. Až se vrátí, hodně ji pochválit, že se vrátila.Pokud ji neodvoláte, než narazí na stopu nebo zvěř a ona vyrazí, pak už těžko. Nebo s ní choďte na vodítku a pouštějte jen v místech bez zvěře.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání