Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Chůze za patama
Autor Zpráva
brut
Člen
# Zasláno: 11 Čec 2008 11:16
- Nahlásit

Tak mám zase jeden dotaz. Tentokrát se týká chůze za patama nebo místama až mezi nohama.

Z vlastní zkušenosti jsem znala dva psy, kteří v pokročilém věku a při drobném hendikepu chodili v určitých místech za nohou páníčka. Jeden byl tety knírač, když se mu objevil zákal v očích a druhým byla Denynka, která tak začala chodit ve chvíli, kdy přestala dobře slyšet. U knírače si víc nepamatuji, to jsem byla malá, ale Denynka chodila za mojí nohou v lese, na louce nebo na poli a nebylo to jen v cizím prostředí. Přičítala jsem toto chování problémům se sluchem a víc to neřešila.

Jenže teď k nám přišla Alu a ta dělá to samé. Jen s tím rozdílem, že se mi ze zadu připlete mezi nohy a já mám co dělat, abych buď neupadla nebo jí nešlápla. Není to samozřejmě celou dobu procházky, jen chvílema a já netuším proč.

Myslela jsem, zpočátku, že je v cizím prostředí nejistá, pak že se něčeho lekla ( ale nic nikde jiného, divného nebylo).... jenže mně to dělá i doma.

Nemáte s tím někdo zkušenosti? Jak jí to odnaučit nebo alespoň přeučit na chůzi u nohy?

wami
Člen
# Zasláno: 11 Čec 2008 11:25
- Nahlásit

brut
mě to občas dělá Lump, když v nějakým prostředí je nejistej, jestli má povoleno vypálit dopředu nebo po něm začnu ječet, ať se drží zpátky...

tak myslím, že s Alu je to podobný - na jedný straně má pocit, že by se měla držet zpátky, na druhou stranu ale strašně moc CHCE... výsledkem čehož je, že se motá "pod nohama zezadu".

Zkusila bych ji cíleně naučit chůzi "za patama" - aby se ti tam nemotala, a když si nebude jistá, pomoct jí tím, že ji tam vlastně sama "upoveluješ". Jinak pomáhá zůstat na chvilku stát, a až se pes rozkouká, jít dál a nechat ji jít vepředu... No a doma postupně budovat povel "místo"...

Hlavně trpělivost, u vás to je všechno na dlouhý lokte...

(OT včera jsem došla z tréninku pozdě večer, knížku pošlu až dneska... )

arwen
Člen
# Zasláno: 11 Čec 2008 11:35
- Nahlásit

brut
tak jeden pinčík, co jsem ho hlídala mi neustále, co proletěl okolo skákal na lýtka zezadu, dle mého se ujišťoval, že jsem se mu neztratila, ale to je úplně o ničem jiném. Jen jsem chěla napsat, že vím, jak je to nepříjemné.

brut
Člen
# Zasláno: 11 Čec 2008 11:36
- Nahlásit

wami
tak to jsem ráda, že to dělá i někdo jiný.... jsem se bála, že je s ní něco v nepořádku
Nejistá je, ale právě mně překvapuje i to doma, kde bych řekla, že si jistá už je
Povely ( mimo ke mně, sedni a lehni) zatím moc nezvládá...okamžitě si lehá na záda a ukazuje bříško nebo se plazí

Ti pak odpovím mailíkem, co jsem nastudovala

wami
Člen
# Zasláno: 11 Čec 2008 11:47
- Nahlásit

brut
Nejistá je, ale právě mně překvapuje i to doma, kde bych řekla, že si jistá už je
to může ještě chvilku trvat...

Povely ( mimo ke mně, sedni a lehni) zatím moc nezvládá...
tak myslím, že víš, že jsem to nemyslela jakože POVELY, ale spíš hru na ně, pomalu si ji vést... ...ale dyk víš

Ti pak odpovím mailíkem, co jsem nastudovala
písaj, já mám něco k tomu víkendu

brut
Člen
# Zasláno: 11 Čec 2008 12:29
- Nahlásit

wami
mailík odešel

zkoušíme hry, ale s tím motáním to nějak nejde....asi si budu muset dávat extra pozor, abych si nerozbila někde nos.

brut
Člen
# Zasláno: 11 Čec 2008 22:16
- Nahlásit

Sali, Ebony a další... nikdo nic?

Lola1
Člen
# Zasláno: 11 Čec 2008 22:40
- Nahlásit

brut
Moje první psina - vořešice, která vypadala jako malý ovčák (nebo rakouský pinč ), se dožila skoro 16 let a v posledních letech velmi špatně slyšela a viděla. Ale za mnou nikdy nechodila, jen přivolání na dálku byl problém. Nevzdalovala se ale na víc než tak 15 m, jen jsem musela pro ni vždycky dojít.

maixnerova
Člen
# Zasláno: 11 Čec 2008 23:44
- Nahlásit

brut

mě tohle dělala ze začátku Tonička. Doma i venku. Nebylo to soustavný, chvilku si někde čmuchala a v nestřežený chvíli se mi přimotala za paty.
Přikládala jsem tohle její chování nejistotě v novém prostředí a nedobrému zdraví...
Jak se její fyzický a psychický stav zlepšuje (klepu na zuby i na železo), téměř už to nedělá, i když si mě pořád hodně hlídá...

brut
Člen
# Zasláno: 12 Čec 2008 08:59
- Nahlásit

maixnerova
jj, to si taky myslím.... snad se to časem odnaučí, takhle jsem z ní trochu nervozní ( chodím o berlích)

mac1
Člen
# Zasláno: 12 Čec 2008 09:57
- Nahlásit

brut
a co ji tedy opravdu tu chůzi za tebou naučit,jak tu někdo radil ?

brut
Člen
# Zasláno: 12 Čec 2008 13:58
- Nahlásit

mac1
no, pro mně z bezpečnostních důvodů by bylo lepší, kdyby chodila vedle nohy...dozadu nevidím a jednak jí můžu bouchnout berlí nebo v případě, že se mi připlete, tak jí šlápnout ( pokud rovnou nežuchnu já)

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání