Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Jezevčík Flek
Autor Zpráva
nikolla
Člen
# Zasláno: 29 Čen 2008 08:50
- Nahlásit

Dobrý den, před rokem jsme se ujali 3 letého jezevčíka Fleka(jeho "páník" tvrdil, že ho jinak nechá utratit). Flek byl dost hubený a navíc jeho 1 žebro vypadá, jakoby by bylo v minulosti zlomené (možná ho někdo nakopl, vzhledem k minulosti "páníka" bych se nedivila - byl trestaný kvůli ublížení na zdraví). Za ty 3 roky než k nám přišel, už byl několikrát na nějaký čas deportován z domova, takže zažil už několik změn. Od chvíle co k nám přišel na nás vrčí. Přijde mi, že je to ze strachu. Například já jsem se s ním seznámila, když už u nás byl 2 dny a jakmile jsem ho chtěla pohladit vrčel, ale v noci pak za mnou přišel a spal u mě (v posteli pod peřinou, on vlastně pořád spí něčím zakrytý). Mysleli jsme, že se to po nějaké době srovná a když uvidí, že mu tady nikdo neubližuje, s vrčením přestane, ale je to pořád stejné. Myslím, že je u nás opravdu šťastný, předtím bydlel v paneláku. U nás bydlí v rod. domě se zahradou, navíc má denně několikrát procházky, které miluje. Ale to vrčení - vrčí, když ho člověk pohladí, když s ním chce nějak manipulovat, u misky, když si člověk sedne někam, kde on spí (a většinou radši rychle uteče). Nevíte někdo, jak si jeho chování vysvětlit, případně dalo by se s tím něco dělat? Ještě bych doplnila, že když k nám přijde návštěva, Flek je jak vyměněný, předvádí se (většinou přitom něco rozkouše, např. i svoji deku na spaní), vyleze návštěvě do klína a nechá se mazlit (s námi se mazlí jen někdy ráno). Dokonce se nechá od návštěv i nosit! A ještě závěrem, přišel k nám jako 2. pes k naší o rok starší fence (47 kg kříženec) a před půl rokem se k nám přitoulala ještě kočka.

bambule
Člen
# Zasláno: 30 Čen 2008 10:32
- Nahlásit

Chce to podle mě hoodně času. Měli jsme doma cca dvouletého nalezence. Zřejmě měl taky nějaký špatný zkušenosti, protože taky vrčel ze strachu. Nemohl třeba být v místnosti na straně, kde nebyly dveře...potřeboval mít únikový východ. Když nad něj člověk zvedl ruku, taky se bál. U misky to samý. Nicméně u nás žil více jak 10 let a postupem času se to hoooodně zlepšilo. Přestal vrčet, bylo ale vidět, že se mu tyto situace moc nelíbí. Jak ale říkám, u něj zrovna to chtělo opravdu několik let a spoustu trpělivosti.Psi prostě nezapomenou ze dne na den...stejně jako lidi.

nikolla
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2008 11:50
- Nahlásit

Tj ale fascinuje mě právě jeho vztah k cizím lidem, jakoby by nám naznačoval, že oni jsou hodní a my jsme ti špatní. Třeba nedávno u nás byla návštěva a jejich dcera si s ním celou dobu hrála, a ačkoliv obvyklá hra s námi spočívá v tom, že honíme po zahradě vrčícího jezevčíka, tak na ni vrčel minimálně a navíc když odešli, protáhl se plotem a utíkal za nimi. Já už si začínám myslet, že něco pravdy bude na tom, když se říká "jezevčičí povaha". Ale určitě ho za to nevyhodíme a na mazlení máme stejně ještě jednoho psa, který je vždy ochotný)

aren
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2008 11:58
- Nahlásit

nikolla
Tj ale fascinuje mě právě jeho vztah k cizím lidem, jakoby by nám naznačoval, že oni jsou hodní a my jsme ti špatní.
To je hodně divný. Přiznám se, že jsem kvůli tomuhle původně myslela, že to tema je legrace nebo provokace, že to nemůže být pravda.

aren
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2008 12:01
- Nahlásit

Napadlo mně jen, že můj Píďa se někdy velice mazlí s cizíma a koutkem oka s potěšením sleduje, jestli koukám a jestli žárlím . To ale asi nebude tento případ.

PetraK
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2008 12:11
- Nahlásit

já nevím - napadlo mě jedině to, že si prostě zafixoval, že tam kde je doma = buďto panuju-jako hodně jezevčíků a nebo to možná spíš = jsou tam na mě zlí. Kdo je cizí = je hodný. Je to naprostá blbost???

Zkusila bych to přes uplácení- necháš se pohladit, tak šup na, tady máš masíčko. nechceš? Tvoje věc, já jdu pryč... a takhle i s tím ostatním.

nikolla
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2008 19:59
- Nahlásit

Uplácení jsme taky zkoušeli, ale v jeho případě to vypadá tak, že když začne vrčet, tak je v takovém stresu, že si ani nic nevezme. On je hrozně zvláštní, je to vlastně náš první pes, kterého nemáme od štěněte, takže už byl hotový, když k nám přišel. Asi tomu tedy budeme muset nechat čas a ještě mě napadla jedna věc (možná je to blbost). Flek má ke mě asi nejhorší vztah z celé rodiny (nevím proč, nikdy jsem mu neublížila, hraju si s ním nejvíc ze všech...), ale když jsem s ním nedávno byla ve městě jako s jedináčkem, byl absolutně spokojený, nevrčel, hrozně ho to bavilo. Takže by mě zajímalo, jestli si myslíte, že je možné, že se třeba necítí dobře, protože k nám přišel jako druhý pes (ačkoliv Sára ho přijala v pohodě) a vlastně ty 3 roky předtím žil sám jako jedináček. A jestli by pomohlo, kdyby jsme ho brali samotného na procházky, výlety apod. (v létě to není problém, Sára je huňáč a je ráda, když může zůstat doma).

argosek
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2008 20:30
- Nahlásit

a neslo by ho dat treba utratit?

Lola1
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2008 21:32
- Nahlásit

argosek
a koho jako?

nikolla
Člen
# Zasláno: 1 Čec 2008 21:47
- Nahlásit

Utratit??? ... kvůli vrčení (a navíc není to rotvajler ale 11 kg jezevčík)? Já doufám, že můj první příspěvek nevyzněl jinak, než jsem to myslela. Vrčí na nás jen v určitých momentech, které jsem už napsala. Ale jinak je v pohodě a myslím, že můžu s klidným svědomím říct, že je šťastný. Kdybyste ho mohli vidět, jaká kolečka točí radostí, když pozná, že se jde ven - nezasvěcený by řekl, že ten pes snad rok nebyl venku.
Já si čím dál tím víc začínám myslet, že on prostě chce svůj klid a nemá cenu ho předělávat. Mimo to vrčení se nijak nestandardně nechová, nemá žádné zvláštní zdravotní problémy (vykusování srsti apod.), doma je čistotný a nic (mimo své hračky) neničí. Prostě ho necháme být a nebudeme zbytečně tlačit na pilu.

PetraK
Člen
# Zasláno: 2 Čec 2008 01:07
- Nahlásit

nikolla
Utratit???

klíííd!

já moc neporadím co s takovým malým józefčikovitým exemplářem. Nejsem žádný zkušenec. Je možný, že by se mu líbilo být za jedináčka ale, na druhou stranu si myslím, že by mu neuškodil výcvik. Stačí základní výcvik s tím, že bys právě třebas ty převzala ty otěže. nejdřív doma na zahradě a na vodítku. Pak před brankou , pak o kus dál...... ale to všechno, až by přes úplatky -spešl úplatky (třeba masíčko syrový, či vařený...... ) začal vnímat na zahradě Tebe jako panïku. To že chce svůj klid - na to má dost času až mu bude deset a víc, teď je to pes v plné síle, potřebuje taky zaměstnat makovici, aby nevymejšlel bejkoviny

Silwuska
Člen
# Zasláno: 2 Čec 2008 08:24
- Nahlásit

nikolla
Mna napadla jedna vec, kedze mame v rodine podivneho pinca, ktory sa chova viac ako clovek nez pes...nasli ho na ulici, tiez bol pravdepodobne tyrany...U takychto psov hrozne zalezi na pristupe k nemu...u tejto sucky, ked ju chce clovek pohladkat, tak sa k nem nemoze priblizovat pomali, ani nanu nejak zvatlavo jemnucko hovorit...treba jej uvalit rukou na chrbat a skrabkat vtedy je v pohode...ak sa k nej niekto plizi zo slovami ty ši ale chodnaa, v tej sekunde vrci a rafe po rukach...

Vas pes si vypracoval taky obranny mechanizmus, proste bol tyrany asi sposobom ze ho dvihali do vzduchu, tym padom teraz na vas vrci ked ho chcete zdvihnut, a vy mu cuvnete...to je to najhorsie, pejsa vyhral...skuste k nemu zacat pristupovat suverenne, vy ho chcete zdvihnut do vzduchu,tak ho zdvihnete...konec slus...ale hlavne si to vysporiadajte vsetci v sebe vnutri...pejsa nesmie citit neistotu, ze co ked ma kusne?? nie nekusne a hotofka...snad sme sa pochopili

gabi
Člen
# Zasláno: 2 Čec 2008 08:36
- Nahlásit

Nieco na tom co napisala Silwuska bude.
Vy sa k nemu chovate ako k tyranemu a divnemu psikovi.
Navstevy ho beru ako zdraveho normalneho psa.

Silwuska
Člen
# Zasláno: 2 Čec 2008 08:38
- Nahlásit

gabi
Hej presne tak som to myslela...kebyze navsteve poviete, boze davajte si pozor on kuse a vrci, tak sa stavim ze na nich bude vrcat a kusat ich...mali by tie predsudky ktore mate vy...

nikolla
Člen
# Zasláno: 2 Čec 2008 09:52
- Nahlásit

Díky všem za rady, vyzkoušíme. Ale zvedat ho už asi nebudem, mě by se to taky nelíbilo. A stejně, i když je to takový bručoun, tak ho mám ráda a už bych ho nedala. Je to náš první malý pes, a když člověk vidí, jak kmitá rychle nožkama, aby byl všude první, tak se fakt musím smát (zvlášť je to komické v porovnání s naší Sárou, která má velikost kozy). Ještě by mě zajímala jedna věc, jezevčíci jsou podle mě od přírody paličáci a toulavci (bohužel se nám už taky stalo, že se Flek rozhodl, že si projde sám vesnici a zmizel plotem) - je na tom něco pravdy? My až doteď měli psy pohodáře, nejdříve 2 boxerky, které byly absolutně snadné na výchovu a poslouchaly i mě a to jsem byla ještě dítě. Teď máme naší sladkou přerostlou vořešku a to je andílek. No a do toho tenhle mačo Flek.

gabi
Člen
# Zasláno: 2 Čec 2008 11:00
- Nahlásit

ber to ako dar a vyzvu, tento pes ta nauci ovela viac o vychove psov ako vsetci ostatni doteraz
Tiez sa priklanam k vycviku a hlavne nauc ho vsetky blbinky co ta napadnu. Aportik, davat pac, tanec zo psom a tak...

nikolla
Člen
# Zasláno: 2 Čec 2008 11:11
- Nahlásit

Musím se pochlubit, že jsem ho naučila panáčkovat. Aport bude ale tvrdý oříšek, už jsem výše popsala jeho nejoblíbenější hru (honění vrčícího jezevčíka)...on prostě tu hračku ne a ne pustit. Ani psí dobrotu si při tom nevezme, je to chrapoun, ale to by v tom byl čert, abych na něj něco nevymyslela.

Silwuska
Člen
# Zasláno: 2 Čec 2008 11:39
- Nahlásit

nikolla
Ja mam dvoch krizencov jazvecikov, a palicaci su to poriadny...ale od toho sme mi ludia vrchol retazca, aby sme rozmyslali ako s tou ich povahou zaobchadzat...hlavna je vzdy privolacka...a ak nemate tu, tak sa daleko s vycvikom nedostanes...ta utuzuje "vztah"...pes k tebe musi prichadzat s radostou...potom uz pojde vsetko lahsie inak skus hodit nejake foto...jazveciky su moje oblubene mrsky hadimrsky

nikolla
Člen
# Zasláno: 2 Čec 2008 14:28 - Změnil/a: nikolla
- Nahlásit

Snad jsem to pochopila a hodím sem ten odkaz na nějaké fotky správně
Naši psi

Silwuska
Člen
# Zasláno: 2 Čec 2008 19:27
- Nahlásit

No teeeda, flekino je krasavec veliky...a to druhe psicenko je co zac?? a proc je takove tluuste??

Dines
Člen
# Zasláno: 2 Čec 2008 19:48
- Nahlásit

Silwuska
Teda jako nevim ,já mam psa (asi) zase abnormálně hubenýho bo co - každej kdo ho vidí na mě hází podezíravý pohledy a někdo i výčitky že ho nekrmim - - - jako hubenej je, ale mě to přijde úplně normální a nedokážu si ho představit tlustšího

Takže určitě není fenka tlustá, jen dobře živená

nikolla
Člen
# Zasláno: 2 Čec 2008 20:18
- Nahlásit

No teda???? Taková urážka. Ona není tlustá, ale chlupatá a navíc je hrozně osvalená. Možná je plnoštíhlá, ale tlustá určitě ne. A veterinář taky neříkal nic o tom, že by byla při těle. Krmená taky není nijak abnormálně, ale ona je už od malička hrozně mohutná a záda má jak stůl, ale takovou má už kostru. Jo a je to kříženec z útulku, čeho ví bůh.

Dines
Člen
# Zasláno: 2 Čec 2008 20:20
- Nahlásit

nikolla
Teda já bych si asi takovýhle hovadu z útulku nebrala ale teda jinak fešanda - přijde mi to jak nějakej pastevec - ale já vim houby tyhle rasy - sem spíš na ty společenský plemena

nikolla
Člen
# Zasláno: 2 Čec 2008 20:34
- Nahlásit

No my netušili, že nám vyroste do takové 47 kg krásy. My jsme si šli pro psí kamarádku k naší boxerce a chtěli jsme psa, který by ji nepřerostl. Pán v útulku si myslel, že je Sára už tak 2 měsíční štěně (byla týden před tím nalezena u popelnic), váhu měla 4 kg, ale podle nás musela být mladší, tak 6 týdnů (vzhledem k její současné velikosti). No a my jsme jí taky k její postavě dopomohli, denně dlouhé procházky a lítání po dvoře, kdy stojí opřená o bránu a odpichuje se rajtkama. A Dines určitě by jste si jí vzala, bylo to takové to průbojné štěně, co se k nám hned přihnalo a navíc vypadala jako sladký míšan. Okamžitě bylo jasné, že domů s námi půjde ona a to, že se narodila jen s jedním okem nás rozhodně nemohlo odradit (a ono to stejně plno lidí nepozná)

Dines
Člen
# Zasláno: 2 Čec 2008 20:40
- Nahlásit

nikolla
Tyjo, tak teďs mě teda dostala s tim okem - sem koukala na fotky, a vůbec mi to nedošlo
Nojo, já vim, se mi líbí skoro všechny štěňata
Jen už mě teď pár let asi žádný nečeká, ačkoliv kdo ví, když bud baráček, třeba se tam někam vmezeří další špuntík (nebo špuntice)

maixnerova
Člen
# Zasláno: 2 Čec 2008 21:00 - Změnil/a: maixnerova
- Nahlásit

nikolla

no, tak to já bych si takový krásný "hovádko" z útulku vzala klidně , oba vaši pejsové jsou moc pěkný .
My jsme se kdysi ujali křížence jezevčíka, kterého patrně někdo vyhodil z auta. I když se okamžitě u nás zabydlel, měl první 2 roky dost nevyzpytatelný chování. Na jednu stranu byl velkej mazel a v druhé chvíli se po mě ohnal a kousnul mě do ruky. Byl to jedinej pes na kterýho jsem musela bejt opravdu tvrdá. Nicméně se to srovnalo a dalších 10 let byl co se lidí týče úplně v pohodě a mazel největší .
Jěště k tomu vrčení, můj větší vořech vrčí často a vrčí rád, vrčí když je spokojenej, vrčí když nedostane co chce... prostě je hrozně ubreptanej. Já i když v tom bručení a mumlání slyším něco neuctivého na mou osobu, tak to toleruju , ovšem už na začátku puberty jsme si vyjasnili, že se nikdy nesmí ohnat a že týhle smečce šéfuju já...

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání