Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / clicker - chůze u nohy
Autor Zpráva
kiwikik
Člen
# Zasláno: 1 Čen 2008 10:40
- Nahlásit

ahojky,rozhodla jsem se že by nebylo od věci naučit toho mýho hafana i chůzi u nohy . Problémem se ukázal fakt, že mu po pochvale cvik končí např. "sedni" - to je pašák - fajn už nemusím sedět. osobně clicker nepoužívám, příjde mi lepší otevřít pusu a psa normálně pochválit, ale možná bych to zkusila použít tak aby to znamenalo "děláš to dobře, pokračuj" . Máte s tím zkušenosti?

Dines
Člen
# Zasláno: 1 Čen 2008 11:02
- Nahlásit

kiwikik
koukni do starších témat - viz http://www.cz-pes.cz/diskuse/index.php?phrase=clic ker&searchType=0&where=1&forum=0&sDay=5&sMonth=12& sYear=2004&eDay=1&eMonth=6&eYear=2008&posterName=& action=search&searchGo=1

a

http://www.cz-pes.cz/diskuse/index.php?phrase=klik r&searchType=0&where=1&forum=0&sDay=5&sMonth=12&sY ear=2004&eDay=1&eMonth=6&eYear=2008&posterName=&ac tion=search&searchGo=1

younglady
Člen
# Zasláno: 1 Čen 2008 11:26
- Nahlásit

kiwikik
ale klikr není pochvala, já cvičím na klikr a klikrem psovi pouze označuju správné chování a pak následuje hned pochvala

kiwikik
Člen
# Zasláno: 1 Čen 2008 16:09
- Nahlásit

younglady
no o to mi jde. mám psa naučenýho že po pochvale má volno. Ale tady bych ho to chtěla naučit pomocí toho klikru že když kliknu tak bude vědět že je to dobře a že v tom má pokračovat.

younglady
Člen
# Zasláno: 1 Čen 2008 16:45
- Nahlásit

kiwikik
no narovinu, to, že pes má po pochvale volno je tvoje chyba ve výcviku, ale dá se odstranit a v podstatě si klikrem určitě pomůžeš.
Každopádně doporučuju najít si někoho, kdo s klikrem pracuje ve tvém městě nebo blízkém okolí a nechat si tu práci ukázat.
Odkud jsi?

kiwikik
Člen
# Zasláno: 1 Čen 2008 21:52
- Nahlásit

younglady
Mně to nijak nevadí takhle nám to funguje.
Jde mi čistě o naučení chůze u nohy pomocí klikeru.
Pár článků a diskusí už mám nastudovaný, tak asi spíš koupím kliker (žabku) a uvidím jak se to vyvrbí.

Dines
Člen
# Zasláno: 1 Čen 2008 21:56
- Nahlásit

kiwikik
klikrem bys neměla nic zkazit.....
pár hezkých videí na to jak s clickerem je tady

younglady
Člen
# Zasláno: 1 Čen 2008 21:57
- Nahlásit

kiwikik
no jo jenže pochvala = volno se ti celkem vylučuje s naučením psa pořádně chodit u nohy. I u klikru musíš nejprve pořádně chválit, aby pes pochopil systém a pokud ti po každé pochvale odběhne nebo se přestane soustředit , tak přeju pevné nervy

overview
Člen
# Zasláno: 1 Čen 2008 22:03
- Nahlásit

Ale ani klikr neni samospasitelnej. Zezacatku stejne budes muset- klik- pochvala- odmena. A pokud ti na pochvalu pes reaguje ukoncenim cviku, tak to si klikrem stejne nepomuzes

A pokud preskocis fazi spravne chovani- klik- pochvala- odmena, a udelas jen spravne chovani- klikr (prip pamlsek), tak to skonci spis spatne

kiwikik
Člen
# Zasláno: 1 Čen 2008 22:07
- Nahlásit

younglady
Takhle jsem naučila všechny ostatní cviky i "čekej". A to víš že pořádně chválím, ono to není volno jako takové že by odbíhal ale znamená to že splnil povel a už v té pozici nemusí zůstávat. děláme taky takové kravinky jako tanec se psem a nikdy se mi nestalo že by se přestal soustředit.

kiwikik
Člen
# Zasláno: 1 Čen 2008 22:09
- Nahlásit

overview
no já bych potřebovala aby pro něj kliknutí znamenalo jojo děláš to dobře jen tak dál.
Zkusím to raději zkusit a pak dám vědět jak nám to jde.

younglady
Člen
# Zasláno: 1 Čen 2008 22:10
- Nahlásit

kiwikik
no tak to potom, ono to z toho příspěvku vypadalo tak, že pochvalou končí cvičení, tak to si myslím, že by nemusel být problém, ale jak píše overview, je důležité nevynechat fázi zvykání si na klikr a pochopení, co kliknutí znamená

younglady
Člen
# Zasláno: 1 Čen 2008 22:11
- Nahlásit

kiwikik
a nejsi třebas z prahy? ukázala bych ti první fázi učení

overview
Člen
# Zasláno: 1 Čen 2008 22:12
- Nahlásit

kiwikik

jasny, tak to funguje (aspon u nas), ale tak to nefunguje, kdyz klikr pouzivas tyden.

Ale zrovna chuze je s klikrem fajnova Jde pekne oznacit ten moment, kde pes je nalepenej na noze a ma vyvracenou hlavu doprava. Kliknes dvakrat a mas chuzi za deset

kiwikik
Člen
# Zasláno: 1 Čen 2008 22:14
- Nahlásit

younglady
bohužel z Brna

younglady
Člen
# Zasláno: 1 Čen 2008 22:18
- Nahlásit

kiwikik
škoda škoda
každopádně nevynechávej první fázi, kdy opravdu psa jen nechávej poznávat, co klikr znamená
dopočuju tyto stránky
http://katachyon-training.blog.cz/0709/jak-naklika t-psa
články tu jsou docela dost srozumitelný a pochopitelný

KaTachyon
Člen
# Zasláno: 2 Čen 2008 10:54
- Nahlásit

Ahoj, snažíš se problém vyřešit tak trochu z opačné strany, důležité je při chybě si uvědomit, čím je vlastně způsobená. Navíc toho asi nevíš moc o clickeru, protože většinou se používá tak, že kliku pes kromě označení správného chování rozumí i jako možnost ukončení chování. Ale dá se to naučit i jako pokračování v něm.

Já mám takhle rozlišenou normální slovní pochvalu ("good"), při které pes ví, že něco dělá dobře a když v tom bude pokračovat, pak dostane odměnu. Pak mám klik, který jasně říká, co se mi líbí a že když to zopakuje, zase dostane odměnu. Pak mám slovní klik ("yes"), na který pes reaguje stejně jako na clicker (tedy ukončí cvik), akorát moje označení není tak přesné. Odlišila jsem jejich významy tréninkem a svým chování, proto jestli si myslíš, že začneš klikat a problém bude vyřešen, nemusí se ti to povést.

Když chci naučit psa, aby po kliku (nebo čemkoli jiném) přerušil cvik, pak jakmile kliknu dám psovi odměnu a nechám ho klidně odejít (jenže on samozřejmě neodejde, díky CT ví, že pokud zkusí cvik znovu, zase kliknu a dám mu odměnu a má tak ze mně automat na pamlsky, který ovládá sám). Když cvičím pochvalu, po které má vydržet, pak pochválím a chvíli čekám, než dám psovi odměnu. Pokud se pes pochne, prostě jen čekám, dokud cvik znovu neudělá a pak pochválím a odměním. Pes tak pochopí, že i když chválím, on musí cvičit dál, dokud ho neodměním. Slovní pochvalu místo kliku používám taky když pes neudělá přesně to, co bych chtěla, tak pochvalou jen řeknu "OK, to bylo slušné, když se budeš snažit víc, kliknu".

Jde to samozřejmě naučit i naopak.

Zany
Člen
# Zasláno: 17 Srp 2009 11:19
- Nahlásit

Ahoj, mate nejake typy co vse lze ucit na tu hulku s klikrem, krome toho, ze ji oznaci cumakem nebo jinak ? Na co jeste to ma vyuziti ?

EngieB
Člen
# Zasláno: 17 Srp 2009 11:38
- Nahlásit

kiwikik
Z Brna bych věděla... Funguje tam psí škola Meka, klasickej kurz by pro tebe nebyl, ale s klikrem výcvikářky cvičí, třeba by se to dalo individuálně domluvit.

EngieB
Člen
# Zasláno: 17 Srp 2009 11:46
- Nahlásit

kiwikik
Jinak pokud s tímhle máš problémy, stačí vymyslet jinou pochvalu - já třeba v průběhu cviku chválím klidným šepotem, dooooobře, šiiiiiikulka, jakmile je konec, je hlasitý JO a bali. A no problemo.

corgi
Člen
# Zasláno: 17 Srp 2009 13:51
- Nahlásit

Zany
Ta hůlka funguje jako klasický target, to znamená, že s její pomocí lze naučit, aby se pes na povel dotýkal (packou, čumákem...) čehokoliv - umím si představit např. trik "schovej hlavu pod polštář" apod. (ten trik je v knížce 101 psích triků)
Práce s targetem bude nejspíš popsaná na klasických klikrových webech, ale je to samozřejmě o fantazii každého, k čemu to využije...

Zany
Člen
# Zasláno: 17 Srp 2009 15:03
- Nahlásit

corgi

Diky . Ja asi tu fantazii moc nemam, tak bych potrebovala nejaky namet event. postup. Zatim zacnu s tim cumakovanim.

zuska
Člen
# Zasláno: 17 Srp 2009 16:09
- Nahlásit

Ahoj nečetla jsem celou diskuzi, jen první příspěvěk zadavatele:
Třeba pomůže tohle - http://www.youtube.com/watch?v=97a2JT_6sX4

corgi
Člen
# Zasláno: 18 Srp 2009 12:56
- Nahlásit

Zany
Na stránkách clickertraining.com je např. trik "foukání bublin nosem do vody" - naučený pomocí targetu (i když tam je ten target klasický, placatý). Dali psákovi target do skleněné misky a postupně přilili vodu, až jednou vyfouknul bubliny a bylo vyhráno

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání