Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / sebavedomie - rozvoj
Autor Zpráva
tibor
Člen
# Zasláno: 7 Dub 2008 10:14
- Nahlásit

chcem sa spýtať, mám dvojročnú suku, mám s ňou už aj nejaké skúšky, je veľmi temperamentná a obrana je jej silná stránka, hlavne zákusy, ...až na poslednom tréningu zrazu naskočila reakcia na palicu a na poslednej súťaži takmer ušla pred figurantom, ktorý na ňu zatlačil....doteraz nič také nebolo, nevytlačil ju žiaden tlak, bola nekompromisná...čo s tým? ako rozvinúť jej sebavedomie??

anonym
Člen
# Zasláno: 7 Dub 2008 10:32
- Nahlásit

Milý Tibore, jestliže máš teď 2letou fenu, tak jaké zkoušky jsi s ní asi tak mohl vloni složit ? Jinak jestliže se teď projevilo právě tohle, tak asi obrana nemohla být její silná stránka. Pokud se v tréninku objeví reakce na klacek a ty s ní přesto jdeš na závody, tak jsi (promiň) blb. Nevím na jak dobrého figuranta koušeš, ale náznaky tam musely být už předtím, ono stačí jen přivírání očí, postavení uší před zákusem apod.Pokud jste si dodudničeho nevšimli, tak je to divné. Ale feny jsou trochu citlvé, nehárala ? Zapomeň na zkoušky a závody a začni znovu od začátku.

Dagmar Fišerová
Člen
# Zasláno: 7 Dub 2008 11:04
- Nahlásit

tibor
je mladá. Můžete tu napsat jak jste obrany začínali a v jakém věku fenky jste přešli na rukáv a zástěny? Více tu popište, jak jste obrany cvičili. Jestli jsou jí fakt jen 2 roky, tak to je uchvátané. Ve dvou letech teprve začíná psychicky dospívat. Co to máte za zkoušky? Zákusy klidně mít může, ale to ostatní kolem nemusí být OK. Sledujete její řeč těla, když je v kruhovce, když jde na rukáv, před zákusem, po zákusu? Kdyby se mi tohle stalo, tak dám pěkně dlouhou pauzu a chodím zatím jen na čumendu a pak začnu úplně od začátku a pomalu - klidně jen na hadr. Všechno v klidu a nechvátat. Někdy můžete docílit velkých výsledků ještě před dozráním psychiky feny, ale pak to jde najednou rychle dolů. Na obrany nemůžete chvátat. Ale tohle by měl hlídat i figurant. Ten Vás nevaroval před uspěchaným výcvikem? A vůbec jaký denní harmonogram má čubina? Jak často cvičíte na cvičáku, obrany, mimo apod?

Dagmar Fišerová
Člen
# Zasláno: 7 Dub 2008 11:07
- Nahlásit

tibor
jo a ještě píšete, že je temperamentní - tam se seká hodně chyb. Výcvik obran neproběhl bobře. Od figuranta utekla v kruháči nebo na zástěnách? Popište víc.

tibor
Člen
# Zasláno: 7 Dub 2008 12:09
- Nahlásit

no tak:
mám ZM, SVV1 a IPO, v marci mala 2 roky - to pre anonyma
a tiež som mal ten dojem na súťaži, akoby hárala aj na poslušnosti...ale fyzicky to zatiaľ nevyzerá, naposledy hárala v dec. 2007....
myslím že figuranta máme veľmi dobrého a práve na ňom sa to prejavilo na tréningu v cudzom prostredí prvýkrát, inak jej doteraz nevadili ani nový figuranti ani cudzie prostredie....
teraz na IPO však trochu zazmetkoval figurant, keď po mojom povele pusť po úteku mala nasledovať 5 sekundová pausa a stráženie figuranta ale ten inheď v zlomkuz sekundy podnikol útok hneď po mojom povele pusť...mal som ten dojem, že fena sa skôr zľakla tej situácie, že ja dávam povela a ona napriek tomu zasa chytila rukáv...vtedy trochu cukla, ale hneď zasa zahryzla...
obranu som cvičil myslím klasicky...začalo sa iba návštevami, potom kruhovka, štekačky, zákusy.....plenty, hladké zadržania...kontroláky...
cvičievam 4-6 krát týždenne poslušnosť a 1-2 krát týždenene obrana na cvičáku..
posledné tri týždne som začal zákusy doma na rukáv na mňa /dúfam, že to nekazí/
dúfam, že to bude v tej jej nezrelosti, ani svoj priestor nejako nestráži, nemá problém s cudzími ľuďmi pri vchádzaní do dvora domu....nemá za sebou ešte ani prvý vrh....
ale zatiaľ p. Fišerová srdečná vďaka, trochu ste ma upokojila

tibor
Člen
# Zasláno: 8 Dub 2008 09:29
- Nahlásit

Dagmar Fišerová
mohli by ste mi prosím ešte poradiť, ako sa tak všeobecne dvíha sebavedomie psa, ...je to klasické dráždenie figurantom, alebo to musí prísť samé?
ako sa potom dá dosiahnuť, aby pes začal strážiť svoje teritórium, teda dvor v ktorom býva,keď to nejako samé nejde, je možné že sa to samé zmení po prvom vrhu...bývame na dome s oploteným pozemkom, vždy keď niekto prichádzal k nám som psa zatváral, ale ona sa enormne socializovala na cvičáku a pod.
trochu sa zmenila vo vzťahu k iným psom, doposiaľ bola iba hravá, ale posledné 2-3 mesiace nemá problém sa chytiť s cudzou sukou....
vďaka

anonym
Člen
# Zasláno: 8 Dub 2008 09:54
- Nahlásit

Tibore, figurant psa nedráždí, je pro něj partner ve hře a obrany jsou založeny néé na agrasivitě psa, ale na jeho kořistnickém pudu. Sebevědomí psa se upevňuje de facto tak, že pes vždy vítězí v boji o kořist, i když se na něj vyvíjí nátlak a to tak, že je schopen unést i fyzický tlak, údery a hlavně psychický tlak. Takže proto ti obě radíme začít od začátku, aby pro fenu v počátku nebyl tlak žádný a tak se ujistila, že nebude při obraně nic nepříjemného. Pokud bude vše probíhat v pořádku, je nutné než se psem vyrazíš na závody, připravit ho i na situace, kdy může dojít na fyzický kontakt s psovodem jiného druhu, např. koleno, pád, šlápnutí apod.Prostě nečekané situace.Což jsou samozřejmě nechtěné případy, ale mohou nastat a pes musí být připraven je "ustát". Snadno se může stát, že mladý a nepřipravený pes se tak odradí od obran definitivně. Nenapsal jsi, jak zareagovala na úder, jen na tlak.Ale podle toho jak to popisuješ tam byla jen opožděná reakce na přepad a následný boj vydržela bez problému ??!!!
Že fena nehlídá svoje teritorium, je zase něco jiného. Tam je dobré ji to naučit, ale pokud to v ní není, bude ti reagovat na osoby, které jí za plotem dráždí, ale těžko na neznámé lidi.

tibor
Člen
# Zasláno: 8 Dub 2008 10:32
- Nahlásit

tak na doplnenie: údery zniesla, iba prvé cuknutie po strážení a ptom bez problémov...v predchádzajúcom tréningu zasa po údere zakňučala, ale nepustila....
a ke´d má byť figurant partner v hre, nič nepokazím, keď bude kusať i na mňa? a môžem na ňu pri tom postupne vyvýjať tlak i ja roly fyguranta?

anonym
Člen
# Zasláno: 8 Dub 2008 10:52
- Nahlásit

Jestli máš dobrého figuranta, tak bych to nedělala, asi nejsi "profík" a promiň, můžeš spíš něco pokazit. Jak to popisuješ, není to tak tagické, spíš bych doporučovala zvýšenou pozornost a pomalu přidávat na tlaku a zvykat jí i na nečekané.

tibor
Člen
# Zasláno: 8 Dub 2008 10:54
- Nahlásit

srdečná vďaka...za všetky rady

tibor
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2008 18:48
- Nahlásit

Dagmar Fišerová
Teraz mám doma už trojročnú suku NO a jej 4-mesačné šťeňa- sučku, ktoré ju /svoju matku/ pri venčení neustále napáda a hryzie a nedá sa odbiť ani keď ju stará odháňa . Mám tomuto správaniu šťeňaťa brániť alebo ponechať, že si rovíja lovecký inštinkt. Vďaka

Raika
Člen
# Zasláno: 23 Pro 2008 15:49
- Nahlásit

Myslím, že fena je schopná si dostatečně sjednat pořádek, až jí to bude orpavdu vadit...

tibor
Člen
# Zasláno: 26 Pro 2008 23:17
- Nahlásit

mne išlo skôr o tú malú, lebo som počul taký názor, že by v budúcom výcviku mohlo vadiť to, že je zvyknutá hrať sa so psom viac ako so psovodom

misamisak
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2009 22:27
- Nahlásit

Pro tibora
mám čubinu NO, také mnoho zkoušek, závodů...loni jsem byla na jednom závodě a stalo se mi to samé co tobě, místo pěti vteřinové pauze po "pusť" se dal figurant hned do další akce, čubina blbě koukla, ale zvládla to.. Ale viděla jsem odstup při dalších kousačkách Hned při dalších tréninkách jsme jí ukázali, že je vše ok a následky naštěstí nejsou.. Ale v tom mžiku na závodě jsem měla chuť po tom figurantovi skočit... Držím palce, ať vše zvládnete, a pomalu na ní

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání