| Autor |
Zpráva |
Dasha
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2008 21:04
- Nahlásit
Ahojky, měla bych dotaz...když jste u dětí(dospěláků,to je fuk), jak fungujete na povely? Myslím tím, jestli necháváš říkat klienty povely a nebo jestli to nesmí. Teď jsem se totiž dočetla toto: " Psovod dává pokyny psu a pokud tak činí terapeut nebo klient, tak jen přes povel psovoda, protože pes poslouchá výhradně svého pána".
Tak by mě jenom zajímalo, jestli, pokud psovod(canisasistent) nechá klienty třeba před tím, než psovi dají piškot, říct povel typu sedni, dej pac, jestli si jako kazí psa.
|
Mathea
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2008 22:55
- Nahlásit
Dasha
Ahoj, sice nejsem Fik, ale CT delam taky...Treba to nekdo bere jinak, ale ja svoje psy ucim poslouchat vetsinu lidi...teda oni poslouchaji tak nejak sami od sebe i ostatni (zdaleka ne vsechny a uz vubec ne vsechny povely), ale myslim, ze kdyz da terapeutickej pes pac na povel cizi osoby, tak na tom ooopravdu neni nic spatnyho. Sedni, lehni, pac, to poslechnou skoro vsechny lidi... A jestli si je tim kazim? Mam svoj psy porad pod dohledem a zalezi taky u jakych jsme klientu, treba s lidma z chranenyho bydleni chodime pokazde ven a tam stanovuju pravidla ja. Takze at si na ne volaji, hrajou si s nima, ale kdyz o neco jde (zajic, auto, cokoli, kde je potreba panicka) mluvim ja.
Naopak si myslim, ze pro spoustu nasich klientu je strasne fajn, kdyz je ten pes poslechne...
|
Dasha
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2008 23:19
- Nahlásit
Mathea
já si právě taky myslím, že je to hodně motivační a hlavně to posiluje sebevědomí. právě proto mě to zarazilo...i když, vzhledem k tomu, o jakou knížku se jednalo...
|
Mathea
Člen |
# Zasláno: 18 Bře 2008 00:09
- Nahlásit
Asi tak...ja si ani nemumim moc predstavit, ze by nekteri nasi klienti nemohli hafanum davat povely...Jo, kdyz se pejsum nechce, tak pomuzu..snazim se tak, aby klient nemel ani poneti o tom, ze pes v tu chvili poslechl predevsim me, takze mame nauceny na par povelu posunky a hafani reagujou dost citlive.
Je to asi jako davani pamslku-taky spousta lidi nechce, aby si jejich psi brali zradlo od nekoho ciziho..a bez toho by se canisterapie taky jen tezko obesla...
Si teda myslim, ze jde predevsim o to, aby pes poslechl sveho majitele v prvni rade. Musi vedet, ze panicek je pro nej nejprednejsi, to jo.
|
Dagmar Fišerová
Člen |
# Zasláno: 18 Bře 2008 08:07
- Nahlásit
Dasha
také nejsem Fík, ale canisterapii se věnuji od roku 2000, tak jsem se koukla o čem tohle téma je.
Pes by měl poslouchat svého psovoda, ale také klienty. Nevím, jak chce někdo dosáhnout pozitivního přístupu psa a to, že nebude klienty poslouchat - také když si člověk uvědomí, o čem je reakce na povel, tak přeci při správném výcviku a pak správné intonaci klientem musí přeci dojít k uposlechnutí psa. Nehledě na to, že když pes poslechne i klienta, tak klient je motivován. Samozřejmě, že jsou situace, kde je třeba, aby pes poslechl psovoda - nikoliv klienta. Myslím si, že autor zde zmíněného výroku to myslel tak, že povel psovoda je vždy nadřazen povelu klienta: příklad: klient (autista) chce psa odtáhnout pryč z místnosti, psovod dává jiný povel než klient k návratu psa a pes by měl klienta vší silou dotáhnout k psovodovi. Nadřazenosti povelu psovoda se dá využít třeba u logopedických vad, když psovod ví, že klient dokáže povel lépe vyslovit a neverbálně (posunkem) dá jiný povel psovi - pes udělá něco jiného, než klient nezřetelně vyslovuje a tím motivuje klienta aby povel vyslovil lépe. To že pes v běžných situacích poslechne klienta - je-li to cílem psovoda, tak je vše v pořádku a v žádném případě to nenasvědčuje, že by byl nějaký špatný vztah mezi psem a psovodem a že by to byl špatně vycvičený canisterapeutický pes.
Při canisterapii lze také sledovat, že někteří psi jsou k postižení klientů "empatičtí" a někdy sami psi lépe vědí, jak zareagovat: příklad co se mi stal:
během canisterapie s hluchým autistou se najednou moje fena prudce zvedla a "pelášila" ke dveřím se spuštěným ocasem - napřed jsem se chtěla na ní rozlobit, ale v tu chvíli dostal jiný klient záchvat a všechno kolem létalo - fena rozpoznala nástup záchvatu a klidila se z dosahu autistického klienta, který ještě před malou chvílí něco vyráběl u svého stolku. Kdyby neutekla, tak na ní přistane židle. Díky reakci feny se zvedl i autista se kterým jsem polohovala, i já a nikomu se nic nestalo. Pes by měl umět také včas ohlásit blížící se záchvaty jesstliže je schopen to vycítit. Kdyby ta moje fena byla cvičena tak, jak píše autor výroku, tak mne včas nevaruje a jen slepě poslouchá. Canisterapeutický pes není stroj - je to živá bytost a to je právě na canisterapii to nejdůležitější - někdy i sám pes rozezná třeba špatnou nepohodlnou polohu pro klienta, psychiku klienta apod. Někdy je dobré "naslouchat" psovi a ne z něj dělat nemyslící rehabilitační přístroj.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 18 Bře 2008 08:47
- Nahlásit
Dasha
Souhlas s Dagmar Fišerovou. Pes by měl ve hře reagovat na klienta, ale povely psovoda mají jednoznačně přednost. Ale ono to tak většinou funguje automaticky.
|
Dasha
Člen |
# Zasláno: 18 Bře 2008 08:57
- Nahlásit
Děkuju za reakce i vás, neFíků! O ní jediné jsem věděla jistě, že canisku dělá, ale doufala jsem, že se chytne i někdo další!
Jinak na to mám stejný názor jako vy, jen jsem si chtěla ověřit, že nejsem mimo, než budu autorce výroku oponovat
|
Fík
Člen |
# Zasláno: 18 Bře 2008 12:38
- Nahlásit
Dasha
Ahoj, jsem nemocná a na inter. jsem se dostala až te´d. my učíme své psy posuňky zároveń s povelem. takže klient vydá povel a já posuňkem ukáži psu, co po něm chceme. ale většinou psíci poslouchají úplně běžně povely od cizích lidí, dětí. pokud totiž klient nemluví, může mého psa povelovat právě posuńky, což velmi usnadňuje komunikaci mezi nimi i mezi námi.
|
borderojd
Člen |
# Zasláno: 18 Bře 2008 13:16
- Nahlásit
AHojky zeptám se možná hloupě, protože toho o canisterapii vím víc než málo, ale v čem spočívá polohování? to že člověk leží vedle pejska a on ho prohřívá, či třeba na psovi? Dík.
|
Dasha
Člen |
# Zasláno: 18 Bře 2008 13:22
- Nahlásit
borderojd
já nejsme fyzioterapeut, takže ti neodpovím odborně, ale jde jednak o prohřívání, jak píšeš, ztuhlých spastických míst a jednak uvádění člověka do určitých poloh v rámci rehabilitace, což už je právě oblast fyzioterapie, do které nevidím.
A hlavně, canisterapie není jenom polohování.
Napsala jsem to správně?
|
Fík
Člen |
# Zasláno: 18 Bře 2008 13:51
- Nahlásit
borderojd
Polohohování je metoda, která využívá "prohřívání" klienta tělem psa. provádí se tak, že klient leží ve spodním prádle "obležen" psy.
polohování a canisterapie vůbec využívá psa k rehabilitaci. Klieti si procvičují jemnou i hrubou motoriku, tzn. procvičování -rahabilitace rukou, nohou a využívá se jako motivace pes. Máme k dispozici různé postroje, různě barevné obojky, vodítka, hračky a jiné pomůcky, které může klient psu "obléci" /postroje, obojky, vodítka.../
|
borderojd
Člen |
# Zasláno: 18 Bře 2008 16:40
- Nahlásit
díky zaa vysvětlení
|
Myssel
Člen |
# Zasláno: 18 Bře 2008 19:12
- Nahlásit
Hodně mě láká se věnovat právě canisterapii. Zatím jen čtu a snažím se vše nějak pochopit. Jen mě docela odrazuje, že všude spíše vidívám větší psy. Já mám shih-tzu a díky její povaze, mě tohle právě upoutalo. Můžu vědět Váš názor?
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 18 Bře 2008 19:16
- Nahlásit
Myssel
Zlatíčko, jak to vypadá s klecinou? Asi ji budu potřebovat...
|
Myssel
Člen |
# Zasláno: 18 Bře 2008 19:19
- Nahlásit
Mucholabka
Jé ahooooj co ty tu? Jasan, kdy?
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 18 Bře 2008 19:22
- Nahlásit
Myssel
To je jedno, zatím nemám info kdy dojde k akci. Já jako obvykle sedím na vedlejším sále, ale už se zvedám, už jsem offline.
|
Myssel
Člen |
# Zasláno: 18 Bře 2008 19:24
- Nahlásit
No to se někdo má...já jsem v hokně do 23:00. Tak jestli ji chceš hned...dej vědět, nebo na kdy plánuješ akci. Dovezu až domů Ať se s tím nemusíš tahat.
|
Dasha
Člen |
# Zasláno: 18 Bře 2008 19:28
- Nahlásit
Myssel
můj názor je ten, že klidně!!! samozřejmě, nebudeš na feňuli nikoho pokládat , ale jinak proč ne? znám bíglici a Jack russela teriéra co dělají canis a jak jim to jde!
|
Myssel
Člen |
# Zasláno: 18 Bře 2008 19:32
- Nahlásit
Dasha
No já jen aby to vůbec bylo k čemu, když nemůžeme dělat všechny cviky. Ale faktem zůstává, že povahu na to má. Teď jen bude trochu těžší, najít někoho, kdo mi pomůže s cvičením, neb kniha je kniha. Bydlíme ve Frýdlantě/n/Ostr. Co vím, zdejší cvičák nic takového nedělá.
|
Dasha
Člen |
# Zasláno: 18 Bře 2008 19:36
- Nahlásit
Myssel
určitě to k něčemu bude! jak jsem psala výš, canisterapie není jen o polohování! já jsem na jedněch zkouškách viděla trpasličího pinče a kříženečka, kterej byl velkej cca jako třeba boloňáček
A s jakým cvičením chceš pomoct?
|
Myssel
Člen |
# Zasláno: 18 Bře 2008 19:51
- Nahlásit
Dasha
Tak to je super. Já mám vůbec pocit, že malí psi jsou docela v nevýhodě. Pomoci, no nejspíše ukázat vše, co a jak. Jaké speciální cviky ji mám učit a co vše mám dělat. Základní povely a různé cviky "pro radost" spíše mi jde o přímo cviky k zkouškám.
|
Dasha
Člen |
# Zasláno: 18 Bře 2008 20:07
- Nahlásit
Myssel
Já myslím, že ji žádné speciální cviky učit nemusíš, jestli teda chápu správně, co těmi speciálními cviky myslíš. U zkoušek z těch cviků jde jen o základní poslušnost, takže sedni, ke mně, zůstaň... Ostatní "cviky" prověřují povahu pejska, to, jak je tebou ovladatelný, jak reaguje na nečekané zvuky, vozík, berle, na někdy nepříjemné chytání, mačkání, tahání, jestli sebou nechá manipulovat... Mrkni se stránky organizací, které se canisterapii věnují, třeba Pomocné tlapky apod. jak vypadají zkoušky a co obsahují za "testy". Nejde jen o to, jestli máš pejska "mouchysněztesimě", kterej si nechá od člověka cokoli líbit, jde i o to, jaký jste tým, jak se vnímáte a tak.
|
Myssel
Člen |
# Zasláno: 18 Bře 2008 20:43
- Nahlásit
Dasha
Jasně chápu. Víš je zvyklá na takové ty normální zvuky. Nic podobného jsem neměla možnost zkusit, proto se ptám jestli je na to nějaká cvičící metoda. Třeba ohňostroj ji nechává chladnou a v Brně na ohňostroji, ležela na stole a spala. Tým jsme podle mě dobrý. Vše ji učím sama, nikde nechodíme. Mám ještě jednu berušku, ale zatím je ještě mladá, tak uvidím co se z ní vyklube. Zkusím to více nastudovat a uvidíme. Děkuji moc za info.
|
Dasha
Člen |
# Zasláno: 18 Bře 2008 21:08
- Nahlásit
Myssel
nemáš vůbec zač! určitě by ti líp odpověděli zkušenější, ale tak ten základ snad vím
|
Myssel
Člen |
# Zasláno: 18 Bře 2008 21:23
- Nahlásit
Dasha
Jj, ale mám. Krásný večer. Za chvíli mám padla...ještě musím trpět
|
Fík
Člen |
# Zasláno: 19 Bře 2008 06:42
- Nahlásit
Myssel
Zase si tu přihřeju "pilívčičku" zastáváme názor, že canisterapii může dělat jakýkoli pes, který má vhodnou povahu. /zkus se podívat www.psiprozivot.cz/ pořádáme tábor,kde se právě začátečníci dozvědí co vlastně ta canisterapie je, a můžou si jí se svým psem zkusit v praxi.Jsou tam zařazeny i přednášky lidí, kteří canis. dělají, praktické ukázky a další.-) v novinkách na stránkách najdeš i hodnocení a článeček z minulého tábora.
|
Markét
Člen |
# Zasláno: 19 Bře 2008 08:49
- Nahlásit
Všem přítomným canisterapeutům:
Ahoj,
sice trošku mimo téma povelů, ale když tady vidím takovou úrodu canisterapeutů, můžu mít na vás prosbu?
Dělám v rámci diplomky průzkum, jak na tom je v současnosti CT u nás v republice a snažím se získat údaje od co největšího počtu lidí.
Je možné, že jste už můj dotazník vyplňovali, je totiž anonymní, takže přesně nevím, kdo (přes mail) odpovídal.
Můžete se mi, prosím, ozvat na canis.ludens(at)seznam.cz
Já bych vám dotazník poslala.
Díky!
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 19 Bře 2008 09:36
- Nahlásit
Markét
Já už ti ho poslal.
|
Bubacek
Člen |
# Zasláno: 19 Bře 2008 11:04
- Nahlásit
Ahoj všem,
já se teda taky připojuji k diskusi o Canisterapii. Jelikož Canisterapii dělám již 9 let.
|
Markét
Člen |
# Zasláno: 19 Bře 2008 13:45
- Nahlásit
Walda
Dík, já jsem si to myslela .
Bubacek
A dotazníček od tebe mám?
|