| Autor |
Zpráva |
Kniga
Člen |
# Zasláno: 10 Bře 2008 23:25 - Změnil/a: Kniga
- Nahlásit
Takze mam pulrocni biglici, do unora byla v pohode, ted nam pomalu zacina peklicko, ke mne je sproste slovo a i s ostatnim am dost problemy, ale takova ta psolusnost, lehni, sedni nam jde bez problemu, chuze u nohy je fajn, jen furt kouka do zeme...
no coz, pritvrdila jsem vychovu, domu si donesla uz i proutek, predpokaldma, ze je to puberta, mozna ne, mozna jen nabeh na ni (to me pak tedy chran koste). Ja to zvladam celkem v pohode, urcite jsme udelala na zacatku dost vychovnych chyb, ale snazim se co to de. Spoty je muj prvni pes... no knizku uz mi nerozvejkala hodne dlouho, na stul uz mi taky neskace, botam dala na chvilku pokoj, nicmene ted ji lakaji zase a to konkretne jedny jedine brachovy kozene polobotky.
A s tim souvisi dnesni hadka s dotycnym bratrem.
Rano sjem se oblekala, bohuzel jsem nevenovala dostatecnou pozornost Spoty, ktera nestrezene ukradla v chodbe jednu brachovu botu a schovala si ji pod zaves u me v pokoji, ja o nic netusic jsem odesla s ni na ranni prochazku.
Po navratu domu jsem nasla u dveri sveho pokoje pomackany casopis Svet psu (nutno rici ze si casopisy archivuji) a z chodby mi zmizely dvoje boty. Aneb brachova msta. Nemohl najit svoji botu, prisel kvuli tomu udajne pozde do prace, nakonec si tedy pujcil boty druheho bratra a sel.
Uznavam svoji chybu, ze jsme si stene mela lepe pohlidat, kdyz se pohybuje ve spolecnyhc prostorach, jenze me stve ze me bratr osocuje z toho ze neumim vychovat psa, Spoty je hodne palicata, zkousi veci i sestkrat po sobe, co se tyce trestu, tak s tim je ocela problem, jak zase lezla k tem bratrovejm botam, tak protoze ted y proutek (dostala jeden svihanec) nezabral pouzila jsme radu ze cvicaku a vytahala ji za ucho. cely zbytek dne, predemnou zdrhala...
Kdyz dela neco co nema a ja ji u toho vidim a reknu fuj nebo nesmis tak toho v 75% necha hned na poprve, v 20 % na podruhe a kdyz ma o neco velky zajem (vetsinou neco smradlaveho ci nebezpecnehp) tak v tech 5% k ni musim dojit a potrestat (vyahanim za kuzi, latnutim pres tlamku).
Co si o tom myslite? jak moc jsou/byli vasi psi v pul roce vychovani? jsme v normalu (dle toho co slysim na cvicaku, jsme proste bezni, prumerni zacatecnici, zadny hvezdy,a le ani zadny ztraceny pripady) nebo je to fakt des a mam jeste pritvrdit (jsme neustale obvinovana, ze jdu na psa zbytecne moc pozitivni metodou)
|
argosek
Člen |
# Zasláno: 10 Bře 2008 23:33
- Nahlásit
Kniga
pokud s tim chcete opravdu neco udelat, musite bratra pri mackani casopisu prstihnout a pote mu poradne narezat.
ne delam si legraci - tohle nikam samozrejme nevede a akorat to nici vztahy. to, co musite udelat, je vystihnout okamzik, kdy se bratr chysta casopis pomackat, nebo vam vzit boty, a silou sve autoprity mu v tom zabranit.
pokud mate zajem o pokrok se svym stenetem, doporucuji to stejne - kazdopadne zahodit proutek, zapomenout na "pritvrozovani" vychovy - vzhledem k tomu, ze pisete, ze pes zkousi veci i "sestkrat po sobe", trestat asi neumite (nic si z toho nedelejte, ja taky ne), tak to nedelejte a zkuste na to jit od lesa.
|
Kniga
Člen |
# Zasláno: 10 Bře 2008 23:37
- Nahlásit
Trestat fakt neumim, tim sestkrat po sobe myslim to ze treba ted se snazila dostat k misticve kde mam kaminky, no ja reknu fuj, ona od toho odejde, ale za pet sest minut to jde zkusit znova... Ihned na fuj si tho prstane vsimat, ale pujde zkouset zda fuj plati
|
argosek
Člen |
# Zasláno: 10 Bře 2008 23:43
- Nahlásit
Kniga
no to znamena, ze tam asi nebude moc respektu.
urcite ti nepomuze rada o tom, jaky trest pouzit - neni ani tak dulezite, co ji udelas, ale jestli to odpovida vasemu vzajemnemu vztahu a situaci, kterou se snazis resit.
respekt si nemuzes nijak vynutit - ten prijde sam od psa - protoze ten te touzi repspektovat, staci se chovat tak, aby sis jeho respekt zaslouzila.
jestli mas moznost, zkus si nekde sehnat "the culture clash" nebo "the other end of the leash" (ale spis to prvni) - jsou to idealni knizky pro nas zacatecniky - myslim, ze jedno precteni da cloveku vic, nez vsechny zarucene rady o stipani do ucha, trepani za kuzi a dalsi nezbytne propriety moderniho kynologa.
|
AOZ
Člen |
# Zasláno: 11 Bře 2008 07:11
- Nahlásit
Kniga
o svém psovi jsem si v půl roce myslela, že je to génius a zkloušky bude skládat levou zadní, jak stárnul, tak asi tak to věku 1 roku, jsem si zase myslela, že větší blbec není
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 11 Bře 2008 08:36
- Nahlásit
Určitě odlož ten proutek - jak sama píšeš, nefunguje to, a všechno bude akorát zhoršovat. Pes s tebou musí spolupracovat, ne se tě bát a vyhýbat se ti. Jestli cítíš, že pes před tebou zdrhá, je všehno špatně. Vykašli se na přitvrzování a zapřemýšlej, jak toho psa namotivovat, aby nadšeně spolupracoval a zároveň tě respektoval.
|
bullvnouzi
Člen |
# Zasláno: 11 Bře 2008 10:03
- Nahlásit
Kniga
Hele jako asi tak. Kámoška má bíglici, kterou si i přes můj odpor a značně silné odrazování pořídila. Teď se tluče do hlavy a myslím, že by byla ráda, kdyby bíglice aspoň z poloviny poslouchala jako tvoje.
PS: Bígla do baráku? Ne, dík. Ani za zlatý prase.
|
Benda
Člen |
# Zasláno: 11 Bře 2008 13:02
- Nahlásit
Kniga
Trestat fakt neumim, tim sestkrat po sobe myslim to ze treba ted se snazila dostat k misticve kde mam kaminky, no ja reknu fuj, ona od toho odejde, ale za pet sest minut to jde zkusit znova... Ihned na fuj si tho prstane vsimat, ale pujde zkouset zda fuj plati
Máš bígla tak co se divíš bígl to prostě zkouší.
Jinak lepší než samotný zákaz je zákaz a přesměrování na povolenou činnost.
|
Kniga
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2008 07:51
- Nahlásit
Benda bullvnouzi
Nemuzu to svadet na plemennou prislusnot, to by se do me hned pustil druhy bratr s otcem, ze me to rikali, ze bigl je priserny, blby a nevychovatelny....
To by bylo jen palivo do jejich urazek SPoty, pricemz problem neni v tom, ze by byla hloupa, naopak problem je v tom, ze je to strasne chytrej pes, u z v zivote nechci chytryho psa, pro hloupyho jste kouzelni, buh tak nak prirozene, todle chytracisko vam hned ukazuje, ze vas precura.
A podle me to neni az tak hrozny snou, az na uteky, ale to myslim utika z nudy, pac kdyz sem sni sla treba vcera na prochazku neznamymi misty, ak behala tak do 5 m kolem, me, na privolani hned prisla, zkratka pohodova prochazka, kdezto kdyz chodime tama kudy denne tak proste kouka kde by co mohla zkoumat (diry v plotech do zahradek miluje), pac se nudi...
LucieSargosek
Ty knizky asi v cestne nejsou ze?
No jenze ji namotivovat je desne tezky, jako bracha mi vycita, ze ji chvalim az moc, ze ji chvalim za kazdou blbost, treba kousala kos, ja ji rekla fuj, ona toho okamzite nechala tak jsme ji pochvalila (to bylo tak pred mesicem), ted uz ji za to nechvalim, protoze povyrostla a vi ze na fuj a nesmis musi prestat delat, ale od nej furt slysim jak bylo spatne ju za o pochvalit a ze chvalim za kazdou hovadinu...
Jinak ona je desna cita asi, jak jsme ji vytahala za to ousku kvuli botam, tak se jich jeste ani nedotkla, jenze ma o i dost negativnis tranku, ktra me zere... ted kdyz reknu fuj, tak ona zaleti okamzite pod postel chjo rirozeny respekt... to asi u ni neziskam nikdy
MOtivace ona nekdy by se za balonek enbo susenou plici pretrhla, jindy na to haze uplne bobkek, nejvetsi zajem ma o to co nesmi, treba vytahla jsme krabici s vytvarnyma potrebama a ji slo hned o to z ni neco ukoristit a to rozvejkat....
Holt bigl je pes hlidaci, furt ho musis hlidat
|
reneeska
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2008 07:54
- Nahlásit
Kniga
Tak ať si boty uklidí někam kam na ně pes nemůže, to je nejjednodušší řešení a funguje
|
reneeska
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2008 07:59
- Nahlásit
Kniga
Ona není hloupá, to ne, jen je to vyčůranec, prostě bígl. A tys jim nevěřila když ti to říkali? Muselas vědět do čeho jdeš, že to bude síla. Ale jde to.
A zdrhá 80% bíglů a jejich kříženců, prostě stopu vyhledávají.
Mamině se bígl taky líbí, ještě že ho ale nechce
|
Kniga
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2008 08:11
- Nahlásit
reneeska heled oni to zacli rikat az po porizeni SPoty, predtim o biglech nevedili nic, az pak najednou meli furu znamejch co meli/maji bigla.
Jo neco sjme si precetla, jenze dokud to clovek nepozna na vlastni kuzi tak proste neveri, hlavne jsme si nedokazala predstavit co to je ta bigli tvrdohlavost a vycuranost, hlavne taky vsichni me desili nejvic tim, ze je to pes neutahatelnej a aktivni, coz ja chtela, pac jsem strasne rada chodila na turisticky pochody a tak a riakla jsem si, ze urco zase zacnu chodit (mela jsme prestavku kvuli debiolni praci... kdy se nedalos tihat nic) a zacnu s dogtrekingem a taky agility a kazdej den 4 hodiny prochazky atd. No a proste mela jsme za to ze vsechny problemy kolem biglu jsou o tom, ze je panicci proste nevytizi na jejich maximum, po peti mesicich souziti se SPoty uz vim, ze to proste nejde, ze to by clovek nesmel chodit do prace abych mela sanci ji unavit, (opravdu unavena byla zatim jen 2*, jednou po vystave a podruhe kdyz jsem jednou na cvicaku sni zustala na dalsi hodinu). Doufam ze az dospeje, ze to bude lepsi az budu moci s ni trenit agi (prekazky miluje, na kladinu kolikrat kdyz maj psici volno vbehne sama, i houpacku uz dala!) a tak.
Navic tedy dle slov biglaru s kterymi chodim vencit je muj problem o to vetsi, ze ona je dokonce aktivnejsi nez prumernej (uz tak dost aktivni) bigl...
Co me trosku vadi je to, ze jsme kvuli ni musela vypustit temer vsechny sve konicky, apc nic jinyho nez ji nestiham (ale jak iakm diky tomu uz nedevastuje knizky, a az na to ke mne je relativne poslusna)
Zdrhani - kdyz zdrhne po stope to chapu, ale todle neni zdrhani po stope to co ona dela. Proste jdeme po ceste, po obous tranach zahradky, ji uz ta cesta nebavi, protoze ji zna, tak zaleze do zahradek a cucha tam, no a ted uz ma zahradky do kterych se dostane (je v tu chvili na volno, protoze snami chodi dalsi tri psy snimiz si hraje,a le chvilema ji to nebavi tak jde cuchat) uz ma procuchany tak se pokousi dostat za ne (bohuzel ke kolejim). Proste je videt jak postupne zvisuje svuj radius procmuchanosti, zkontrolovanosti uzemi, dkybych sla dneska tama kudy vcera, tak uz by se nedrzela kolem me na 5 m, ale az na 10, a dlasi den by to bylo zase o kousek vic a vic... a proti tomu nevim jak bojovat, jasne chvili ji udrzim an hracku,a le pak ju prestane bavit a de cmuchat..-.
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2008 10:51
- Nahlásit
argosek
Pane vy jste tak chytrý, já vás asy myluju.
Asimiluju.
|
Pardálka
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2008 15:20
- Nahlásit
Kniga
Po navratu domu jsem nasla u dveri sveho pokoje pomackany casopis Svet psu (nutno rici ze si casopisy archivuji) a z chodby mi zmizely dvoje boty. Aneb brachova msta.
myslím, že téma diskuse mělo znít "bratr a jeho duševní vyrovnanost"
podle toho, co píšeš, máš doma silnou osobnost a tedy supr psa. hele ono to vždycky nějak jde;) odchytni si tady Pavlínu se smečkou - ta má 4 bígly a sama ti nejlíp řekne, jak je cvičila (a oni jsou fakt v pohodě).
Já mám doma půlročního faraona a taky mě vždycky zlomí, co se o faraonech říká a občas mi i někdo vyčítá, že po něm chci "nemožné", když se ho snažím cvičit alespoň přivolání. Ještě že mám Davídkovou a spol., ti mě vždycky uklidní
Že pes ani jedné z nás nebude "brnkačka", to je jasný, stejně jako že v půl roce i později udělají spoustu kravin. No a o výchovných chybách nás dvou ani nemluvím. Ale já věřím, že to nějak půjde a tobě doporučuju to samé;)
|
argosek2
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2008 15:24
- Nahlásit
Mucholabka
ked prisiel fatdog o ucho,
bola to laaaaska
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 12 Bře 2008 16:38
- Nahlásit
Kniga
Přehnané pochvaly fungujou vždy, v tom bych pokračovala.
Aby se nezačuchala a neprchla, pomůže stopovačka, kterou bude za sebou vláčet a ty můžeš v případě potřeby zasáhnout.
Ohledně té aktivity - píšeš, co všechno nesmí, co ničí, co dělá špatně - nic o tom dobrém. Půlroční bígl nikdy nebude doma jen tak ležet a nic nedělat, protože "nesmí". Naopak, ty jí musíš místo toho ničení nabídnout alternativní činnost, která ji zabaví. Je jen na tobě, co to bude. A ve chvíli, kdy zrovna sama od sebe leží a je v klidu, tak tyto chvilky prodlužovat (např. si k ní pomalinku sednout, pomalinku ji hladit ležící po boku a mluvit na ni jako na usínající mimino). Když je v klidu, nikdy ji nevyburcuj ty (např. ona je v klidu a ty si zrovna chceš s ní hrát).
Neboj, první rok je velmi náročný u každého psa.
|