| Autor |
Zpráva |
Gigi
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2007 19:27
- Nahlásit
Jak to udělat, aby se čuba pohybovala dejme tomu do 10-20 metrů ode mě a ne libovolně dál? Jde mi o volný pohyb přírodou (ve venčícím parku je to něco jiného).
Dřív stačilo měnit směr a držela se mě, teď se otočím a kdybych nezavolala, tak se s čubou (roční puberťačka) octnem asi na opačném obzoru... Na zavolání zpravidla přijde, ale se vzdáleností ta ovladatelnost právě klesá nemůžu přece co pár kroků pořád přivolávat, to brzo otráví nás obě a vykašle se mi na to.
Je na to nějaký trik?
|
wami
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2007 20:40
- Nahlásit
Gigi
naucit povel "zpet" - tzn. "zastav se v pohybu a koukej se o kus vratit", pricemz to neni jako privolavacka az k cloveku, takze pes vi, ze neni nicim dal omezeny a "buzerovany"...
Jak jsem toho u psu dosahla... asi jsem proste zavolala jmenem, kdyz se otocil, tak jsem zavolala "zpet" a jak uz prichazel, pochvalila jsem ho a nic vic jsem nechtela, nebo tak nejak...
zajimavy, jak tyhle metodiky objevuju pokazde znova s dalsim psem a jak si rikam, "boze muj, jak ja to toho starsiho vlastne naucila?"
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2007 21:32
- Nahlásit
Gigi
Je na to nějaký trik?
je, jmenuje se pamlsek.
Nacpi si kapsy a sem tam něco "utrus" . Ne jako pamlsek za splněný povel. Jenom tak. Ani jí to nemusíš dávat, prostě ti to vypadne z ruky na zem. Uvidíš jak se ti nalepí na kapsu a ani ji nenapadne jít někam jinam. S bídou se vyčůrá .
Další fígl je začít si hrát s nejoblíbenější hračkou. Ve chvíli kdy se vydá někam objevovat svět tak vytáhni ten oblíbený balonek a začni si s ním pohazovat. Zase nedávaj žádný povel, nepřivolávej. Pokud si pes nevšimne sám tak na něj zavolej jenom jménem, bez povelu. Až přijde tak si pochopitelně chvilku pohrajte.Pak hračku schovej a jdi dál. Pokud se pes opět pokusí vzít roha situaci zopakuj... a pořád dokolečka. Naučí se hlídat si tě
|
Gigi
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2007 22:05
- Nahlásit
wami
Podobně používám "pojď" jako poběž za mnou, ale nemusíš až ke mně. Jenže k tomu musím jít jiným směrem než ona, což je ten ftip - děéésně předbíhá, takže já pak chodím pět kroků dopředu a čtyři zpátky a ona kmitá 20 a 20... Fakt "balzám na nervy", taková procházka s pejskem.
Biluška
No já bych si tuhle teorii žraní nebo hraní doporučila taky, jenomže je tu háček. Když ji moc namlsám, nebude mi pak žrát, co má (stačí pár piškotů a večer si sotva chroupne ). A zapomněla jsem napsat, že je to děsnej čmuchal, takže pokud venku zareaguje na nějakou hračku, považuju to spíš za bonus než pravidlo. Lepší se to, ale že by se kvůli něčemu vzdala zkoumání myšiček, zajíčků apod, to pochybuju. (Možná kdybych obětovala maxiplyšáka - svého prvního psa , naložila ho do batohu a vyrazila s ním do lesa... )
Nechci se smířit s tím, že by nám zbývalo už jen vodítko... Tajně doufám, že když se mi podaří nějak ustát pubertu, že s ní budu moct jednou v klidu vyrazit na houby...
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2007 22:18
- Nahlásit
Gigi
Když ji moc namlsám, nebude mi pak žrát, co má (stačí pár piškotů a večer si sotva chroupne
No a? Tak vezmi její denní dávku granulí a nahaž jí to venku postupně z kapsy. Taky musím být s jednou šeltkou opatrná. Ta zase sežere na co přijde a musí si hlídat váhu. Prostě dostane žrádlo venku a doma už nic. Nebo jenom hodně symbolicky, aby se necítila odstrčená když ostatní žerou
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2007 08:11
- Nahlásit
Biluška
Hra u vetsiny zvirat byva spolehlivejsi nez pamlsky ty spolehlivejc fungujou jen v dobe kdy ma pes hlad. Samozrejme zalezi na zvireti. Druha vec je ze kdyz uz ma pes pozadovane nauceny mela by nastoupuit i autorita aby pes fungoval spolehlive i bez te odmeny, ale to je na delsi povidani.
Gigi
Ja to resim tim ze psa (celou smecku) proste otacim povelem na vzdalenosti kterou muzou ode mne byt. Jeste je ucim ze behat muzou jenom po ceste a ne do stran do lesa. Ucim kazdeho psa samostatne povel zpet a ke mne (zpet je jen navrat do me tesne blizkosti, ke mne je i s predsednutim) s tim ze kdyz to pes umi spolehlive tak to pouzivam i ve smecce. Po prvnich nekolika minutach po vypusteni (kdy maji reakcni dobu trochu delsi a behaji fakt rychle) je v te vzdalenosti 10-20m docela v klidu udrzim. Ze zacatku je musim upozornit a privolat castejc pozdeji uz tu vzdalenost dodrzujou sami a staci jen obcasne pisknuti kdyz se "zapomenou".
|
BinLadin
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2007 08:39
- Nahlásit
Osobne jsem pokud zacal pes chodit dal nez jsem chtel zacal necekane mnenit smery chuze aniz bych psa upozornil-pes se timmucil semne drzet na dohleda hlidat si mne.Ale tohle je lepsi spis na praktickou ukazku nez popsat nanetu.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2007 08:55
- Nahlásit
Tchor
Hra u vetsiny zvirat byva spolehlivejsi nez pamlsky ty spolehlivejc fungujou jen v dobe kdy ma pes hlad
To ti musím oponovat. U mých psů (vlastních) bezkonkurenčně vede žrádlo. Šeltie by se pro kus žvance roztrhali. Malamutka a setřice ne, to je pravda, ale ty dvě nereagují nijak přehnaně ani na hračku. Pro ně je jediná opravdová odměna volný pohyb a nekoordinované lítání . Fakt je ten, že jedna každá z nich má své oblíbené jídlo. Wanda by se ztrhala pro suchý rohlík a zcela prdí na tvrdý sýr. Šagy miluje sušené borůvky, za piškot není ochotná ani sednout.... Takže po kapsách nosím zhruba čtyři druhy pamlsků a na každou mám něco jiného.
To samé radím lidem na cvičáku. Co chvíli mi přijde někdo, komu se pes po těch překážkách plíží jak lemra, člověk mu mává před nosem piškotem,nebo granulí a tvrdí mi, že pes na pamlsky nereaguje. Jdu do kuchyně, přinesu kus kuřete a pes je najednou rychlý jak tryskomyš . Chce to jen najít ten správný.
Na hračku mi venku zareaguje akorát puma (protože má místo mozku tenisák) a šeltie (všechny tři, ale začnou příšerně štěkat a na nic se nesoustředí). Zbytek smečky má sice hračky rád, ale nejsou natolik motivující, aby kvůli nim přerušili nějaké čuchání venku a hlídali si mě.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2007 11:43
- Nahlásit
Biluška
To ti musím oponovat. U
no to já taky.Navíc moje čuba má hlad FURT ,takže to řešit fakt nemusim.Jinak je jí naprosto jedno,co jí nabídnu,žere všechno a pořád.Aportuje sice taky,ale jak píšeš,žrádlo převládá jednoznačně a vždy.Díky piškůtkům mám ovladatelnost takovou,že na sídlišti nechápou .Samosebou,že funguje i bez nich,ale jako nácviková pomůcka se u ní osvědčily na 200%
|
argosek
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2007 11:44
- Nahlásit
ja zase, kdyz se pes vzdali tak, ze uz bych ho neprivolal, otocim a utikam k autu a ujedu mu a zajdu si do utulku pro jineho psa.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2007 11:46
- Nahlásit
argosek
ja zase, kdyz se pes vzdali tak, ze uz bych ho neprivolal, otocim a utikam k autu a ujedu mu a zajdu si do utulku pro jineho psa.
Ty nezklameš
Akorát Pajda ti asi zůstane
Já bohužel nemám auto...
|
Lola1
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2007 11:51
- Nahlásit
argosek
no konečně to někdo pořádně vysvětlil!
|
KatkaLip
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2007 14:47
- Nahlásit
Jelikoz beru psa ke koni, potrebuju, aby se drzel v rozumne vzdalenosti bez prudeni. Mame na to dva povely, "pomalu" a "cekej". Pomalu znamena, ze smi byt tak do 20ti metru ode me, ale treba na chodniku prijde ten povel uz po trech metrech a ona hned zpomali, no a "cekej" je zastaveni, nemusi cekat nez k ni uplne dojdu, ale musi se dostat do me bezprostredni blizkosti, pak velim bud volno nebo pomalu.
Nam zabiraji taky spis pamlsky, ale ucila jsem to tak, ze jsem po povelu cekej nebo pomalu dala jiny povel nebo jsem si s ni zacala hrat nebo tak neco a ona si zvykla, ze proste nema uplne volno, takze me sleduje a ceka, co ze me vypadne. Kdyz jsem driv mela hodne samostatnou cubinu, resila jsem to tak, ze jsem se ji schovavala nebo se zcela necekane (bez povelu) vydavala na druhou stranu nebo zpatky. Naucila si me hlidat. Navic kun ma tu vyhodu, ze je clovek rychlejsi a pes si musi porad davat bacha, abych mu nevzala kramle... samozrejme mu necpu, ze je to jen naoko.
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2007 15:35 - Změnil/a: LucieS
- Nahlásit
Podobně jako Tchor.
Používám takové upozorňovací písknutí - když je pes moc daleko, krátce po sobě zapískám a zavolám "pojď zpátky" nebo "pomalu" (dle situace). Když se pes vrací, chválím. Pak už stačí jen popísknout a pes sám brzdí, navíc už tuší, jaká asi vzdálenost mi stačí, takže si ji drží víceméně sám.
|
palma1
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2007 19:56
- Nahlásit
u nás nejlíp zabírá "hledej" přičemž jí schovám pamlsek nebo hračku... když se vzdálí hodně, tak prostě někde schovám kousíček nějaký mlsky - stačí opravdu kousíček - a zavolám hledej. většinou se okamžitě řítí zpátky a čmuchá, co jí nos stačí... neříkám, že to na naši bíglici funguje pokaždý, ale hodně často jo
|
Gigi
Člen |
# Zasláno: 4 Led 2008 13:47
- Nahlásit
BinLadin
No já to dělala taky, jenže teď na puberťačku to přestává fungovat, ta vzdálenost je pořád větší než bych chtěla a nechci ji nechat venčit samotnou - když nezavolám, lítá po parku a pak kolem mě prosviští do druhého extrému, ani se nepodívá. To pak těžko vykrmovat. Potřebovala bych nějaký nepřehledný terén s tlustejma stromama a jinýma skrýšema, aby si nebyla tak jistá, že mě najde.
|