| Autor |
Zpráva |
Montik
Člen |
# Zasláno: 7 Lis 2007 15:26
- Nahlásit
Ahojte lidi, mám dotaz. Mám skoro 8 měsíčního BŠO, je dost bojácný a nedůvěřivý k cizím lidem. Chodíme na cvičák a jde nám to. V budoucnu bych s ním chtěla složit nějaké ty zkoušky, ale nevím, co s obranama. U nás na cvičáku se necvičí. Radila jsem se se spoustou ,lidí a někteří mi radí, že už sem s obranami měla začít, jiní, že na to má-právě kvůli své povaze ještě čas a ať ho nechám ještě dospět. Tak teď nevím...Počkat nebo už začít?? Nerada bych něco zanedbala, ale zároveň bych ho nerada zkazila, páč u něj stačí opravdu kapánek přitlačit a už mi to cvičit nebude. Tak co myslíte? Ještě dodám, že doma se o hadr tahá rád a venku zase o klacíky. Díky moc za rady.
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 7 Lis 2007 15:35
- Nahlásit
Montik
Otazka je jestli je nekdy s bazlivym psem vubec delat. Je pravda ze kdyz se to dobre umi da se nacvikem obran zvednout sebevedomi zvirete tak ze se bat prestane, ale pokud jste zacatecnik a nedokazete dobre psa podporit a zaroven nenajdete figuranta ktery s takovymi psy umi dobre delat, udelate mnohem snaze to ze bude napadat ze strachu vse co potka. protoze se nauci ze kdyz zautoci tak vyhraje
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 7 Lis 2007 15:37
- Nahlásit
Musel bych psa videt ,a le ja osobne bych doporucil venovat se jinym druhum kynologie nez obrane. BSO byvaji docela dobri stopari nebo zachranari.
|
Pentas
Člen |
# Zasláno: 7 Lis 2007 15:51
- Nahlásit
Montik
zkus brnknout našemu vejborovi,/p.Pecár/ten se obranám s běloušema věnuje a zná je,což je důležité ,protože je to něco jiného než NO či další služ. plemena.Musí to brát neustále pouze ,jako hru.A dlóóóuho nesmí ani vidět bič.
|
Montik
Člen |
# Zasláno: 7 Lis 2007 15:55
- Nahlásit
Tchor
No, jasan, když by to nešlo, přes koleno to lámat nebudu. A ano,jsem začátečník. Proto ten dotaz. Nechci z něj udělat "zabijáka"...Ale chtěla bych to s ním třeba jen zkusit, jestli ho třeba nepodceňuju. Nevím no..A vy by jste měl zájem se na něho podívat? Nebo to bylo myšleno pouze hypoteticky...
Pentas
Děkuji za radu, to mě nenapadlo, zavolám.
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 7 Lis 2007 16:00
- Nahlásit
Montik
Souhlasím s Tchořem,dobrý figurant,který to umí,může obranou pesanovi zvednout sebevědomí. Osobně si ale myslím,že je jich u nás jen pár a ostatní by ti takovýho psa spíš domršili. Ono se o tom totiž hodně dneska mluví,ale pravidla obrany pro takové psy ovládá málokdo. Být tebou,tak se taky raději zaměřím na stopičky nebo něco jiného. Dodělat psa jde totiž během minuty,ale vrátit ho do normálu už se ti podařit nemusí
|
kiny
Člen |
# Zasláno: 7 Lis 2007 17:30
- Nahlásit
můj NO byl taky takovej ze všeho vyjukanej, jsme začli s obranou někdy kolem 5 měsíce, jen tak pro srandu, no prostě jenom hra, vůbec ho to nezajímalo, neštěkal, nepřetahoval se, žádnej zájem, tak jsme to na chvilku nechali a až někdy v roce ho to teprve začalo bavit teď lítá a štěká a vrčí a kokuše. Tak si myslim, že se určitě nevyplatí spěchat, ono se to v podstatě "prolomilo" někdy ke konci puberty (měl ji nějak opožděnou )Chce to zkusit a uvidíš, jest-li pejsek bude mít zájem, když jo tak pokračuj, když ne dej chvíli pausu a zkus to později znova. A co takhle zkusit v létě nějakej výcvikovej tábor, kde by byl solidní figurant?
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 7 Lis 2007 18:57
- Nahlásit
To my zas s Bucou začali docela brzo...ale to je úúúplně jiné plemeno...předtím si s ním nehrál na přetahování?
|
sajmoni
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2007 07:23
- Nahlásit
Montik
V zásadě souhlasim s Tchořem. Uspěchat nemá cenu a nikde není řečeno, že pes, kterej začal kousat v roce, je horší než ten, co kouše od půl roka. Mimochodem to, že se s ním přetahuješ o hadr a pod., tak ho svým způsobem pro obranu připravuješ, můžeš mu při tý hře přejet rukou přes hlavu, zkusit mírnej nápřah a postupně přidávat na gestech jako větší nápřah, pak ho můžeš bouchnout (ne na tvrdo), aby si zkrátka zvyknul na ty pohyby. Nejdřív ale fakt ať ze sebejistí a není tak bojavej - tohle odstraňujte víceméně "napohodu", nenuť ho do něčeho, třeba si s nějakým chlapem, kterýho se bojí jenom povídej, sedněte si a tak.
|
Essi
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2007 10:53
- Nahlásit
Montík,
mám také BŠO, který nikdy nebyl bázlivý a není. Miluje přetahování se o hadr a hry tohoto tipu. Kontaktuj Tchoře, ať tě naučí, jak formou takovéhle hry - mimo jiné - zvednout pejskovi sebevědomí. Podle Tchořova návodu jsem se s pejskem přetahovala tak, aby musel chodit a skákat přese mě, aby si zvykl na různé doteky všude na tělě a bral to jako legraci a hru. Před nácvikem obran by bylo dobré odstranit bázlivost. Klidem, sebejistotou, nikdy ho nechlácholit, nelitovat, ale taky za strach netrestat. Pohyby, které doporučuje Sajmoni, bych zařadila až právě po získání té sebejistoty, asi ne dřív.
Podle mých malých zkušeností s BŠO - zatím jenom dva - tihle pejsci s nadšením pracují za dobré slovo a páníčkův úsměv, žádný tlak na ně není nutný.
|
sajmoni
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2007 12:44
- Nahlásit
Essi
Pokud nemá negativní zkušenost s úderem, tak není třeba otálet a navíc, jak jsem psal začínat postupně, to že psa pohladí při zákusu přes hlavu nemá proč čekat...
|
Essi
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2007 12:48
- Nahlásit
sajmoni
Jak myslíš. BŠO, které znám, nejsou zrovna tvrďáci, spíš naopak. Proto bych začala právě tím "zválením" se se psem, zvykala bych ho na zvýšený hlas, na "vrčení" člověka při přetahování a tak. Není podle mého názoru kam spěchat. Nápřah mít pejsem nemusí předem, ale může ho opravdu snadno získat. A jestli je Montík v tomhle začátečník, měla by to podle mého názoru celé nechat na tom, že jí to někdo jako Tchoř ukáže v praxi a posoudí, co ano a co ne. Já bych to udělala. Ale měl by to být někdo opravdu dobrý, komu jde o psa a kdo má s BŠO zkušenost.
|
sajmoni
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2007 13:03
- Nahlásit
Essi
Já si myslim že slovíčkaříš, jako se to tady na diskuzi dělá často, pro některýho jedince může být zrovna tak velmi nepříjemný, když na něj začneš vrčet popřípadě se s ním válet, přeci jenom na hlazení je zvyklý, pokud ho teda hladí dotyčnej, jde o úplně první předstupínek k nápřahu, pohyb nad hlavou při zákusu...
|
sajmoni
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2007 13:05 - Změnil/a: sajmoni
- Nahlásit
Essi
navíc při nějakym válení se mu může přetočit noha, krk nebo zkrátka mují zalehneš a můžeš mu přivodit bolest a pokazíš si to taky.
|
Essi
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2007 13:15 - Změnil/a: Essi
- Nahlásit
sajmoni
Ne, když to umíš a víš co děláš. Prostě si hraješ, nic víc. A když chci zvednout sebevědomí, nechám spíš pejska, aby šlapal on po mně, já se po něm válet nebudu. Můj pejsek tyhle hry naprosto miluje. Ukázal mi to před více než rokem Tchoř, vysvětlil mi, proč a kdy a jak co dělá a jaký to má mít efekt. Opravdu není nad předvedení. Prostě mi jenom nesedí kombinace bázlivosti, obran, a toho, že je možná Montík začátečník. Já bych prostě hledala někoho, kdo mi to zvedání sebevědomí formou hry a přetahování ukáže v praxi. Tím nic zkazit nemůže.
|
sajmoni
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2007 13:21
- Nahlásit
Essi
Já bych prostě hledala někoho, kdo mi to zvedání sebevědomí formou hry a přetahování ukáže v praxi. Tím nic zkazit nemůže.
určitě, souhlas
|
Montik
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2007 18:22
- Nahlásit
Ahoj, díky moc za rady. Zkontaktuje pana Pecára a jestli se mi ještě ozve Tchoř, tak bych se sním také ráda domluvila. Určitě s ničím spěchat nebudu, raději budu mít psa bezu obran, než psa zkaženýho. Tak ještě jednou moc díky.
|
Essi
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2007 20:51
- Nahlásit
Montik
Tchoř je v tomhle fakt super, má pro psy cit. A vysvětlí ti, co a jak. Moji psi ho milují. Necvičím v klasickém slova smyslu, ale když ho Smajlík poprvé našel v terénním úkrytu, místo vyštěkání ho srdečně přivítal, olízal...... .
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 9 Lis 2007 20:10
- Nahlásit
Montik
Co ktomu jeste dodat. ja bych zacal tim ze bych pracoval na duvere psa ve figuranta, nasledne bych preved lovecky hry ktery pes dela s tebou na figuranta, postupne pridaval na "divokosti" tech her.
Rychlost postupu a jak daleko se pes dostane zalezi na mnoha okolnostech takze je to potreba vzdy prizpusobit dane situaci a zbytecne nespechat.
|