| Autor |
Zpráva |
Bela
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2007 10:34 - Změnil/a: Bela
- Nahlásit
Chcela by som vas poprosit o radu v mene mojich znamych: maju cca dvojrocnu sucku-krizenku, ktora je dost nedoverciva voci cudzim ludom a dava to najavo hlavne ked k nim pride navsteva. Vtedy na kazdeho steka ako pominuta, je k nezastaveniu, agresivne reakcie nema, nevrci, len steka. Minule som u nich bola bola na navsteve a so zdesenim som sa divala, ako sa jej stekanie znamy snazil zastavit tym, ze ju placal po zadku novinami .
Sucka stiahla chvost, uhybala, ale samozrejme, stekat neprestala.
Prve co mi napadlo, bolo, ze by ju pred vstupom navstevy do bytu mali nechat v inej miestnosti a az ked rozruch okolo prichodu a vitania opadne, doviest ju zvitat sa hostami, aby nemala sancu ich stekanim odhanat, ale rada by som poznala nazory skusenejsich, kedze, ako majitelka nestekaveho plemena, sama s korigovanim nadmerneho alebo neziaduceho stekania skusenost nemam. Co by ste im poradili, ako na to?
|
aren
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2007 10:41
- Nahlásit
No, ja uštekanú svorku mám, podľa mňa dosť pomáha postaviť sa medzi objekt štekania a psa čelom ku psovi a v tejto polohe ho zahriaknuť a usmerniť. Naznačujem mu tým, že návšteva je pod mojou ochranou. Tí moji tak naozaj stíchnu.
Je to trochu blbé voči návšteve, že prídu a Ty sa k nim hneď obrátiš chrbtom a bavíš sa so psom ale tým sa to dá vysvetliť neskôr.
|
Martina
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2007 10:45
- Nahlásit
Bela
pročti si tohle, jednou jsem se na to ptala, možná tam pár rad zkušených najdeš:
http://www.cz-pes.cz/diskuse/index.php?action=vthr ead&topic=1253&forum=7&page=0
|
Anlie
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2007 10:52
- Nahlásit
Bela
Já zatím taky nepřišla na to co s tím....tak ho nechávám vyštěkat- omluvím se návštěvě- a pejsan se za chvilku zklidní.........ale on to dělá jen na úplně cizí lidi, když už přijdou kdykoliv potom,tak je jen vítá
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2007 10:55
- Nahlásit
Martina
diki, a ved som aj hladala na stranke, ale neviem preco, tuto temu som nejako nenasla
|
maixnerova
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2007 11:02 - Změnil/a: maixnerova
- Nahlásit
Bela
ahoj Belo, určitě jsou zde zkušenější... Můžu ti akorát popsat, co funguje u mýho psa. Ten sice není na návštěvy agresivní, ale po bouřlivém vítání návštěvy by nás nenechal v klidu si promluvit a kdyby to bylo na něm, pořád by si vynucoval pozornost... podle mne to u něj také pramení z úzkosti, stejně jako štěkání fenky tvých přátel.
Především, bych se snažila fenku uklidnit a "zpomalit". Mluvit na ni klidným hlasem, dát jí např. povel "sedni",( "lehni"), "tiše", po uposlechnutí vychválit až do nebe, odměnit.
Když začne zase štěkat, dát ji za dveře. Chvilku počkat, pustit jí do místnosti... a opakovat až do té doby, než jí to docvakne a spojí si příchod návštěvy s něčím pro ni příjemným a svoje pruzení s trestem izolace... Takhle to aspoň funguje u mýho psa. Teď už stačí říct, když nám začne krafat do řeči, tiše, půjdeš za dveře a sklapne... . To plácání novinama přes zadek podle mne v tomto případě není dobré - jen ji to jěště víc vynervuje a návštěvy si spojí pouze s trestem a ne s žádnými pro ni příjemnými zážitky...
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2007 11:03
- Nahlásit
Anlieale on to dělá jen na úplně cizí lidi, když už přijdou kdykoliv potom,tak je jen vítá
tato to robi aj na ludi, ktorych pozna. tiez sa potom ukludni,ale proste pri prichode kohokolvek spusti desny kraval.
Hlavne ma dorazilo to, ze sa ju snazil zastavit placanim novinami...len som mu nevedela miesto toho poskytnut ziadny overeny postup
|
Anlie
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2007 11:06
- Nahlásit
Bela
Tak to bude asi něco jinýho....taky jsem zezačátku měla tendence dát mu facana aby byl zticha, ale to jsem zkusila jen asi dvakrát s nulovým efektem,takže teď když ho potřebuju nutně umlčet,tak ho beru do "náručí"....ztichne prakticky okamžitě..
Vím,že to není idelální,proto to používám jen výjimečně...
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2007 11:25
- Nahlásit
maixnerova
aj u nej je to jednoznacne z neistoty, to vidim na prvy pohlad...
len teraz este presvedcit znamych, ze placanim nic nevyriesia, len ju este viac zneistia...ono totiz na nej vidno, ze tomu trestu absolutne nerozumie...
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2007 11:31
- Nahlásit
arenJe to trochu blbé voči návšteve, že prídu a Ty sa k nim hneď obrátiš chrbtom a bavíš sa so psom
k nim chodia vacsinou take navstevy, ktore maju sancu to pochopit
no, budem sa im postupne snazit tieto tipy nenapadne podsuvat...
|
maixnerova
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2007 12:25
- Nahlásit
Bela
aj u nej je to jednoznacne z neistoty, to vidim na prvy pohlad...
... po těch letech už je na tom můj pes pochopitelně jinak, ale první roky byly dost perný (hyperaktivní deprivant :shame . Opravdu se mi osvědčilo uklidňování a více cukru než biče... Seřvala a naplácala jsem mu jen výjimečně a to si pak opravdu zapsal za uši... To bylo třeba když mu narostly fousy a koule a usmyslel si, že šéfovat by moh on ;)...
Všimla jsem si, že dost lidí v přítomnosti někoho cizího psa klidně na tři doby sprdne, ale, že mají strach, že by se zesměšnili, když ho stejně vehementně vychválí.... a to je špatně...
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2007 15:26
- Nahlásit
Taky mám štěkací plemeno a pár minut po příchodu návštěvy štěkají a nevnímají. Mě se osvědčilo jediné, naučit je povely štěkej a ticho, po příchodu návštěvy je podrbat, aby začali vnímat a dát povel ticho a odměnit. Pak už jsou zticha.
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2007 15:58
- Nahlásit
Mayaát povel ticho a odměnit.
ako si ucila "ticho"?
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2007 17:34
- Nahlásit
Bela
Společně s povelem štěkej, u štěkacího plemene není problém zařídit aby štěkal a pak na povel ticho přidržím čenich rukou zavřený, za čas to pochopí, i když ze začátku bublá i přes zavřený čenich.
S návštěvama je problém, že jsou jak v rauši a nevnímají, tak to chce jen převést pozornost na sebe.
Můj známý měl psa fixovaného na pískací hračky, takže když pes při návštěvě vyváděl, zapískal hračkou a tím okamžitě upoutal pozornost na sebe.
|
Essi
Člen |
# Zasláno: 3 Lis 2007 19:45
- Nahlásit
Bela
Připadá mi, že se tady řeší jenom projev strachu té tvojí holky - štěkání. Snažila bych se odstranit spíš ten strach a ona pak štěkat nebude mít důvod a štěkat nebude.
Zkus se předem s návštěvou domluvit, jak bude probíhat. Čubině dej široký nestahovací obojek a hladké vodítko, které za sebou bude tahat pořád i doma. Udělej to dostatečně dlouho před příchodem návštěvy, aby si to s tím nespojila. Klidně i několik dní. Až půjdeš návštěvě otevřít, vykaž fenku za sebe. S návštěvou se přivítej velmi přátelsky, ale bez nějakých hlasitých projevů a emocí. Pokud bude čubinka štěkat, přitáhni jí za vodítko k návštěvě, s klidem se jí vysměj, čeho se bojí. Návštěva by měla klidně a sebejistě fenku pohladit po hřbetě, ne po hlavě. Nedívat se jí přitom do očí a pokud možno stát bokem k čubině, případně sedět na bobku. Chovat se klidně, sebejistě a nechat se podle libosti očichávat. Bude to chvilku trvat, ale mělo by se to podařit. Trvalo nám to u jednoho pejska tři měsíce, ale povedlo se a stal se z něj pejsek vítací.
Hlavně jí netrestej, nekřič, ani jí nechláchol a neuklidňuj. Měla bys zachovat nadhled, až trochu arogantní nadhled.
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 4 Lis 2007 16:16
- Nahlásit
Dakujem vsetkym za rady. Idem ich nenapadne podsunut majitelom havinky. Dufam, ze to pomoze
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 4 Lis 2007 22:16
- Nahlásit
Tak to já mám sice nedůvěřivou psici, ale návštěvy (i cizí), který k nám přijdou do bytu vytrvale vítá (naposled, když nám šli zavírat plyn a pouštěla k nám plynaře sousedka, tak prej pejsina ani neštěkla a jen nosila hračky a vítala ). Ale na chalupě se z bytovýho mazlíka, kterej by zlodějům pomohl vynosit všechno až před dům stává "hlídač" a vytrvale štěkáním ohlašuje každou návštěvu, která se objeví u vrat.
Tam pak stačí jen ji uklidnit, třeba si s ní pohrát, aby věděla, že je všechno OK a je klid.
|