| Autor |
Zpráva |
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 1 Říj 2007 21:18
- Nahlásit
Začnu od konce. Buca má spavou nemoc. Asi s ní už nikdy žádnou zkoušku dělat nebudu. Konečně se v roce a půl jakž takž naučila na přivolání (prauda, chodila jsem s ní do bažantnice a drtila přivolání od krákajících bažantů), takže už nemusím mít obavu, že by mi místo přivolání zdrhla do auta, ale na poslušnosti je z ní živá mrtvola, kráčí půl metra za mnou. V neděli před obranama jsem stála týpkovi ve skupince a ona si ani nevšimla, že jsem odešla. Poslušnost jsem se jakž takž snažila zrychlit všelijakou motivací, ale ani na syrové maso už nešlape. Dá se pes nějak zrychlit, nebo genetika a dál nic? To jako ZM a přes to nejede vlak, protože neaportuje a jinde body nenabere, je pomalá...
Zato druhý pes je mega. Potřebovala bych poradit. Jak se dá pes zklidnit na obraně, aby někoho nezabil? Dvakrát jsem to dělala tak, že stál figurant v maketě, přišla jsem před maketu se psem a pes moc dobře chápal, vo co gou, a chtěl ho zožrať /on je ten pes Slovák, tak nerozumí ještě všem českým výrazům/, tak dostal trochu zjeba a musel jenom sedět a čučať, a jak byl klidný, tak super a šli jsme pryč. Když dělají ostatní psi kruhovku, tak on dostává kapky poslušnosti-mezi ostatníma psama jako člen kruhu, jak kolem běží lump a pes má nějaké pindy, sedy lehy jdou v rychlém sledu, že se nestačí divit, co umí..kousat nedostává, dostal asi jen třikrát celkem a dokud nebude klidnější, nechci do toho jít. Nebo by se měl naopak spíš vykousat a zjistit, že se nic neděje?
Na mně už funguje vcelku slušně, bo sem ras, ale svojeho páníčka dlabe zvysoka.
Jak mám psovi vysvětlit, že o nic nejde, že si jenom hrajem, když on všechno bere moc na tělo?
|
overgod
Člen |
# Zasláno: 1 Říj 2007 22:12
- Nahlásit
já teda nevím, páč tomu nerozumím, ale zkusil bych si nechat od někoho znalýho poradit, co je a není pro zrovna tyto dva jedince vhodný...myslím jako naživo poradit, když by je viděli
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 1 Říj 2007 22:32
- Nahlásit
Jako že ti zdrhala do auta na cvičáku? To už jsem jednou viděla u jednoho pastevce, taky odcházel z přivolání a taky chodil půl metru za paničkou, i kdyby mu mávala buřtem pod nosem.
Bylo to proto, že ho (nebo ji, je to fena) moc dusila, opravdu moc. Ta fena prostě nechtěla mít s paničkou nic společného.
Ale ty nemáš pastevce a psa neznám a nejsem žádný super hyper odborník na cvičáky, takže by to asi opravdu chtělo někoho, kdo ty psy zná naživo.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 2 Říj 2007 06:45
- Nahlásit
Vůbec neznám povahu pitích plemen, ale psům na agi se taky občas stává to co, ti teď dělá Bucka. Říká se tomu přetrénování. Toho psa to prostě přestane bavit, jediné co na to pomáhá je na pár měsíců (raději na půl roku) absolutně vysadit. Ale absolutně, to znamená, že nesmíš ten povel použít ani v praxi venku. Max. snad přivolání, nic víc po tom psovi nesmíš chtít. Prostě mu dát absolutní prázdniny, hodně volna, hodně lásky, hodně her (ale žádné nenápadné cvičení během hry). Až se psychicky zvetí tak začít pomalinku znova, používat metodu cukr a bič, akorát, že musíš vynechat ten bič a používat jenom cukr, cukr u cukr, jinak jsi za chvíli zase v háji.
|
Fík
Člen |
# Zasláno: 2 Říj 2007 06:54
- Nahlásit
Biluška
Mucholabka
Ahoj,
mám ve výcviku psa, labrouše. Cvičili jsme , cvičili a najednou se začal "zpožďovat", dělat si "bubáky" ze všeho co potkal, zkrátka ....v háji. Dala jsem ho na měsíc na prázdniny úplně mimo stávající smečku, ke kamarádce do domku se zahrádkou, kde si odpočinul a byť jsem tomu nevěřila te´d po dvou měsících návratu zpět je z něj naprosto prima pes.
Takže PRÁZDNINY pro psa!!!!!
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 2 Říj 2007 07:14
- Nahlásit
Mucholabka
Taky bych řekl, že Buca je otrávená příliš intenzivní poslušností, chtělo to vždycky jen kratší dobu a když tak víckrát. Takže to bych přesně udělal - cvičit vždycky jen pár povelů a ne na cvičáku, kdekoli na procházce, samozřejmš hodně chválit, postupně z toho zase udělat zábavu.
Jinak se dá pes při poslušnosti zrychlit opakovanejma krátkejma jemnejma korekcema vodítkem. Třeba když za tebou zaostává u nohy, tak udělat:
K noze - pauza (jde vzadu za tebou) - Ne - škub - Ne - škub - Ne - škub - mezitím tě doběhne - dobřéé.
Takhle se dá pes nabudit do pozornosti, ale ty škuby musí být fakt jemné. Prostě: silná korekce, silný škub - pes jde postupně do útlumu // jemná opakovaná korekce - pes se dostane a udržuje v napětí a v pozornosti.
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 2 Říj 2007 08:20 - Změnil/a: Smečka
- Nahlásit
Mucholabka
Přikláním se k předešlým názorům. Potřebuje voraz. Až se znova pustíte do výcviku zvol trošku jiný styl. Necvič ve skupině, pracuj s fenou rychle a krátce. Musíš přestat dřív, než to Bucu přestane bavit. Tahat jí ze sebou na cvičáku nemá vůbec význam. Pro celkový výsledek a "růst" psa je to kontraproduktivní.
Pokud je (nebo byla) pro ní silnou motivací potrava, cvič s hladovým psem a syrovým masem.
|
Smečka
Člen |
# Zasláno: 2 Říj 2007 08:23
- Nahlásit
Jo a ještě - pamatuju si, že i s ovčandou jsi řešila podobný problém. Zamysli se, co děláš špatně. To ti po netu nikdo neřekne.
|
Amir
Člen |
# Zasláno: 2 Říj 2007 08:47
- Nahlásit
Mucholabka
Buca má spavou nemoc
Co si to s ní udělala??? Vždyď to bylo úplně super nadějný zvířátko
Hele a co je to za plemeno ten Slovák? Jak je starej?
|
Nero
Člen |
# Zasláno: 2 Říj 2007 08:54
- Nahlásit
Mucholabka
Nevím, proč toho druhého psa chceš tak pořád dupat.
Např. v kruhovce na obraně. Vždyť nebude vědět, čí je. Pak budeš chtít dělat obranu a pes bude mimo, protože zas po něm budeš chtít v kruhovce něco jiného. Na kruhovce na obraně má štěkat a dráždit se a ne aby jsi jej tam dupala za to, že dělá, co se má, tedy štěká na probíhajícího figuranta.
Pokud jsi vyštěkání dělala 2x, tak co se divíš, že pes napadá, pokud je tvrďák.
Já mám starého psa taky hodně tvrdého a dráždivého a bylo s ním hodně práce i na vyštěkání, jak píšeš, ale přece kvůli tomu nebudu psa drtit na kruhovce.
A s tím vykousáním se. Staroušek musel kousat často, protože jinak byl mešuge. Viděl chlapa a viděl rudě. To se pak projevilo na kousání.
Mladý pes je typický sangvinik a kořistník dohromady, takže ten kousat nemusí tak často a má obranu super. Taky si víc pamatuje.
Prostě je to od psa.
Musís si ujasnit co chceš, jinak si psa pokazíš.
Pokud chceš poslušnost, tak ji dělej, ale ne v kruhovce. Pokud chceš kousat, tak už musíš mít u psa poslušnost.
Asi bych radila se poradit s někým zkušeným, protože v tom plaveš a dost.
Jinak ta pomalejší fenka. Těžko soudit, jestli je flegmatička, nebo jsi ji přetáhla. To musíš vědět sama. Jaká byla když byla mladší? Jak se změnila po tvém výcviku?
|
AOZ
Člen |
# Zasláno: 2 Říj 2007 09:01
- Nahlásit
Mucholabka
S Buckou si myslím taky že vysadit, mě to Ozzy dělal, když jsme cvičili odložení za chůze a začal se loudat i při normální chůzi u nohy, tak teď odložení za chůze nedělám asi 2-3 měsíce a chůze u nohy už vypadá dobře.
Drak no Ozzy je něco podobného, ale útoky jdou na rukáv, ne na člověka. Děláme to v podstatě stejně, poslušnost u kruhovky, revír jedině bez figuranta na obíhání, poslušnost, občas si nás figurant zavolá k sobě, dojdu pokud pes vydrží na povel sedni sedět pod rukávem v klidu bez keců, dostane kousnout jinak obraty a nanovo. Taky jsme zkoušeli, že jsme na place sami jenom s fig a my chodíme a fig chodí, pak sundá rukáv, hodí na zem a odchází a my chodíme kolem rukávu ..asi je nějaký kluk co cvičí bully v Lanškrouně, jako fig, já vidím velký rozdíl ve fig zvyklého na tyhle psy x NO
|
overgod
Člen |
# Zasláno: 2 Říj 2007 09:47
- Nahlásit
No tak vono pitbullové nejsou zrovna psi selektovaní pro klasický sport a výcvik. A vono sse to muze aji projevit u nekterych exemplářů.......že jako třeba z toho nejsou tak nadšení jak nějakej NO z ryze pracovního chovu .....
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 2 Říj 2007 10:23
- Nahlásit
overgod
.že jako třeba z toho nejsou tak nadšení jak nějakej NO z ryze pracovního chovu .....
no jo..a mě čuba chodí a kouká na mě
je fakt že s ní cvičím poslušnost vždycky jen chvíli páč jak je to víc vleče se,nudí se a vidím jak je votrávená..když to dělám chvilku jde to
jinak taky myslím že toho Buca má dost...prostě jí chvilku fakt zabav...at dělá co jí fakt baví a zlepší se to
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 2 Říj 2007 10:28
- Nahlásit
Mucholabka
Přikláním se taky k prázdninám a ještě ...nemá třeba falešku?Nevím jak ten problém dlouho trvá,ale některý čuby sou jak praštěný když to nějak prožívaj.Moje ovčanda ted hárá a sice to není jak u tebe,ale je zpomalená proti normálu,taky mě to štve
|
AOZ
Člen |
# Zasláno: 2 Říj 2007 10:35
- Nahlásit
overgod
jsem to myslela trochu jinak, ale to je dáno tím, jaké fig jsem viděla a zkusila, moc jich nebylo, ale stačilo
a rozhodně to není myšleno nějak špatně na NO a figuranty, kdyby náhodou někdo snad...
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 2 Říj 2007 10:42 - Změnil/a: Mucholabka
- Nahlásit
davidkova renata
To je fakt, má falešku. Ale vždycky byla trošku pomalejší-vzpomínám, jak mi na obraně nadávali, že jsem s ní zas byla někde na kole, protože je zdechlá, ale já nebyla, fakt ne a taky jsme měli problém ji naučit štěkat a trošku to rozjet.
To zdrhání dělala když byla malá, to už je v klidu, spíš byla rozmazlená.
Zas ale na druhou stranu když s ní jezdím na kole, tak by běžela celou dobu nějradši sprintem a zároveň u toho tahala. Klasika je kolem těch deseti kiláků, to je pro ni takový malý výlet na hodinku nedávno jsme jeli 18 a zkrátila jsem to jenom kvůli odřené packy.
V neděli po trošce poslušnosti si na cvičáku lehla a usnula, tak jsem ji nechala a nemusela jsem se o ni vůbec starat, akorát lidi museli dávat bacha, ať na ni nešlápnou.
Právě že mi na cvičáku nemá kdo poradit. Tady je to takové :-/ buď fajný cvičák, a nesnesou tam bully, nebo nanic cvičák, ale bull jim nevadí (i když, před 14 dny dva ovčáci na cvičáku porvali bulíka, a minulý týden se porvali ovčáci navzájem- potom přišla jedna baba, co tomu rádobyvelí, a začala vykřikovat, že furt říkala, ať ty dva pitbully neberou-jaksik jí to nedošlo, pohádala jsem se s ní málem do krve, jediný problém dělají ovčáci a ona mě z toho obviňuje-taková žena dvojí tváře, do obličeje člověku mluví, jak je úžasné, že Buca nežere psy, a když si myslí, že ji neslyším, má blbé pindy)
|
AOZ
Člen |
# Zasláno: 2 Říj 2007 11:02
- Nahlásit
Mucholabka
zkus se podívat na stafordech, bylo tam téma o obranách a psal tam nějakej kluk, že cvičí a tak, koukala jsem odkud je a byl to lanškroun, pro mě daleko, ale ty to máš blízko. Nebo udělat si výlet víkend 12 -14 je zase soustředění u nás, ale to je flák Chomutov
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 2 Říj 2007 11:03 - Změnil/a: Mucholabka
- Nahlásit
AOZ
Blízko? Hm...obrany mě neštvou, spíš poslušnost, na obrany máme svoje lidi.
Vlastně pro toho Draka joo, jsem na něj zapomněla
|
overgod
Člen |
# Zasláno: 2 Říj 2007 11:30
- Nahlásit
davidkova renata
Moje ovčanda ted hárá a sice to není jak u tebe,ale je zpomalená proti normálu,taky mě to štve
hele a jak je to u Mucholabky? má taky falešku či co?
Mucholabka
a taky jsme měli problém ji naučit štěkat a trošku to rozjet.
no voni tihle psi mnohdy moc ustekani nebyvaj...ale von se i opravdovej pit da naucit treba i paseni...fakt....nooo...otazka k cemu je to dobry
žena dvojí tváře, do obličeje člověku mluví, jak je úžasné, že Buca nežere psy, a když si myslí, že ji neslyším, má blbé pindy)
njn typická kynoložka pejskařka ---- člověk tedy
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 2 Říj 2007 11:43
- Nahlásit
overgod
hele a jak je to u Mucholabky? má taky falešku či co?
Já? Já vypadám, jako bych kojila aspoň deset štěňat.
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 2 Říj 2007 13:23
- Nahlásit
To zdrhání dělala když byla malá, to už je v klidu, spíš byla rozmazlená.
Hele, já nevím, ale ten příklad, co jsem psala, ta to taky dělala jako malá. Jak jsi reagovala? Tuhle fenu panička sjela na tři doby, protože "to si nesmí dovolit", tudíž její odpor k výcviku byl větší a větší, prostě začarovaný kruh. Teď už neodejde, ale totálně se zpomalila. Ví, že odejít nesmí, ale prostě nechce spolupracovat, proto je tak pomalá. Na tu holku se vůbec nekouká, čumí do země a chodí s hlavou dolů.
Třeba je to u tebe podobné, ale to si musíš přebrat ty.
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 2 Říj 2007 14:00
- Nahlásit
LucieS
No, já jí spíš všechno dovolila a věděla jsem, že nepřijde, ani kdybych se zbláznila, tak věděla, že jí všechno projde-třeba jsem ji pustila na louce a nechtěla přijít, dávala jsem pamlsky, ale věděla, že na vodítku už to není sranda-ona je hrozně vyčůraná, taťka říkal, že tak vychcaného psa ještě neviděl. To jsme vyřešili tak, že máme poblíž bažantnici, hodně tam s ní chodím a tam se mezi bažantama učí přivolání skvěle, navíc už to není blbé štěně, ale výrazně vyspěla a tak to nějak samo přišlo, že ví, co se sluší s hlavou do země nechodí, pěkně se na mě dívá.
Její ségry mají taky zdrhavé nálady a hrozné falešky.
Možná je nejlepší dát jí voraz na nějakou dobu s ní poslušnost necvičit, Aša cvičí jednou za 14 dní a jak jí to najednou jde
|
overgod
Člen |
# Zasláno: 2 Říj 2007 15:28
- Nahlásit
sarax
no jo..a mě čuba chodí a kouká na mě
to jsem vubec nepochopil, jak jsi to myslela
Mucholabka
Já? Já vypadám, jako bych kojila aspoň deset štěňat
a jááá to jééé?
mohu se jinak zeptat? proč s těma psama cvičíš? kvůli komu? kvůli čemu?
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 2 Říj 2007 15:34
- Nahlásit
proč s těma psama cvičíš? kvůli komu? kvůli čemu?
overgod
Kvůli mně, bo se mi chce. Skoro nemáme zahradu, tak se aspoň vybijou, vyběhají, a když už s nima na cvičák chodím, tak bych taky chtěla dosahovat nějakých výsledků. Samo není celý jejich život jenom cvičák. Je to třeba i o tom, že chci, aby mohli chodit bez vodítka apod.
|
cilka
Člen |
# Zasláno: 2 Říj 2007 17:13
- Nahlásit
Mucholabka
tedy tady Ti hafo lidí naznačilo , že bys měla začít u sebe ale zdá se , že to nechápeš . Nezlob se , ale takhle z netu působíš jako zakomlexovaný člověk který nějakou radost ze cvičení moc nemá , samej dril , zjebání , drcení , kapky , lidi jsou všichni kolem tebe přiblblý , já nevím snad si stěžuj zase nějakýmu orgánu jak to máš všade těžký ...
I já se přikláním k tomu , žes tu čubu prostě otrávila , a pes ?
Jak víš , že přesně ví vo co gou na podruhé ..? Proč to po něm tak nutně a hlavně okamžitě chceš ? Musí mít v hlavě guláš , jestli s ním vyvádíš to co popisuješ ...
Chceš dosahovat nějakých výsledků ? Tak si vytiskni tu poslední větu od Bilušky a měj jí pořád na očích , ale hlavně se tím trochu řidˇ jestli to tedy dokážeš ....
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 2 Říj 2007 18:05
- Nahlásit
overgod
sem jako myslela že mě čuba cvičí radostně : prostě sem se jen pochlubila víš? a prostě jí to baví
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 2 Říj 2007 18:08
- Nahlásit
cilka
Jak víš , že přesně ví vo co gou na podruhé ..? Proč to po něm tak nutně a hlavně okamžitě chceš ? Musí mít v hlavě guláš , jestli s ním vyvádíš to co popisuješ ...
mno teda mám si myslím šikovnou čubinu a soustu věcí se učíme dost dlouho..prostě když je správná motivace sepne to dřív ale otrávit jí nemůžu páč mi pak nefungá a že k otrávení stačí málo.)
|
cilka
Člen |
# Zasláno: 2 Říj 2007 18:16 - Změnil/a: cilka
- Nahlásit
sarax
ano když je správná motivace , tak určitě , ale prostě z toho co tu Mucholabka vypotila mám pocit , že motivuje poněkud nedobře abych to tedy nějak zaobalila a že k otrávení někdy stačí málo je jasný . Znám to .
|
bullvnouzi
Člen |
# Zasláno: 2 Říj 2007 18:17
- Nahlásit
sarax
Hele nebuď chytlavá. To bylo na Mucholabku, ne?
|
bullvnouzi
Člen |
# Zasláno: 2 Říj 2007 18:19
- Nahlásit
cilka
Taká sada...
|