| Autor |
Zpráva |
Hafina
Člen |
# Zasláno: 21 Srp 2007 09:54 - Změnil/a: Hafina
- Nahlásit
Mým problémem je, že mi pes začal špatně vypracovávat vlečku. Máme jít 22.9. na podzimky. Loni mi před podzimkama přestal brát kachnu, asi mi to dělá naschvál.
Za prvé začal blbnout a místo aby šel po stopě, tak slídí, i když ví jak to má dělat, povel je jiný než na dohledávku. Druhý problém je, že když najde zvěř (nebo atrapu), hezky ji vezme a nese ke mě, ale tak 5 metrů odemě ji položí, sedne, nebo lehne si a čumí na mě. Zkoušela jsem jít k němu dát do tlamy a odběhnout a přivolávat a celou dobu chválit. To vždycky udělá, ale příště si zase sedne a čumí. Pak jsem zkoušela počkat, než se umoudří, to to pak čapne, pár metrů poponese a zase sedne a čumí. Nebo jsem prostě zkoušela popoběhnout si těch 5 metrů k němu a chválit a lákat než to položí a vracet se na nástřel, jako drž, tak je hodný, ke mě, šikulka, ale taky to moc nefunguje. Musím přiznat, že už mi dochází trpělivost a nápady. Předtím vlečku zvládal v pohodě, dohledávku dělá dobře, hezky přinese. Asi z něho fakt zešílím, von mi to snad před každýma podzimkama dělá naschvál.
Nemáte nějakou radu, jak to odbourat?
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 21 Srp 2007 10:34
- Nahlásit
Hafina
Jak máš starýho pesa a co je to za plemeno?
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 21 Srp 2007 10:47
- Nahlásit
začal blbnout a místo aby šel po stopě, tak slídí, i když ví jak to má dělat
přesně to mi dělal předloni mladý pes 14 dní před všestrankama. Přitom to uměl. Bylo to asi proto, že jsem z nedostatku zvěře dělala vlečky s jelení nohou nebo napachovanym dumíkem. prostě ho ty atrapy přestaly bavit a tak kravil. Když jsem sehnala pořádně velkou a těžkou králici, tak hned pracoval dobře.
K druhému problému-těžko soudit, když to člověk nevidí a taky nemám až tak moc zkušeností, ale připadá mi, že ti to nechce dát? - jako by se zkoušel prosazovat? ale to musíš posoudit sama i podle toho jak je starý, jakou má povahu a jak to máte vy dva mezi sebou.
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 21 Srp 2007 10:55
- Nahlásit
Ketrin
No jsem si taky vzpomněla na tebe a Borgouše
Mě to spíš přijde,že provokuje ke hře,že začal kravit,protože ví,že ve chvíli,kdy odevzdá,tak je se vší zábavou konec,půjde na vodítko a dost. Nepomohlo by po skončení vlečky si chvíli pohrát,párkrát hodit aport jen tak,aby si to prostě nespojil jako dodělání disciplíny rovná se nuda
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 21 Srp 2007 10:59
- Nahlásit
jana33
no právě proto píšu, že je důležitej i ten věk a povaha atd...
ale pokud nenosí z vlečky místo zvěře klacek tak pořád dobrý
a dost nebo to tu zaspamujeme blbostma
Hafina
a loni jste teda nakonec šli nebo jsi to vzdala?
Cvičíte sami nebo i s jinými psy?
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 21 Srp 2007 11:00
- Nahlásit
Ketrin
No vždyť já se taky psala na věk,nás zjevně napadlo to samý
|
Hafina
Člen |
# Zasláno: 21 Srp 2007 11:40
- Nahlásit
jana33
Jsou mu 2 a půl roku. Je to welššpringr, hodně temperamentní pes, přímo s tou vlečkou, jako s vypracováním té pachové stopy mi přijde, že se neumí spustředit na to, co má dělat, nechce si pořádně ani čuchnout k nástřelu. Po vypracování (mimo pochvalu a odměnku) vždycky ještě na chvíli dostane králíčka za odměnu a hrdě si ho nese.
Ketrin
Loni jsme nakonec nešli, kachnu totálně odmítal i přes cvičení.
Vlastně to dělá, hlavně když je u toho druhý pes, když jsme sami, tak mi to většinou udělá bez problémů. Jenže já potřebuju, aby to uměl i v přítomnosti jiných psů. Předtím to zvládl i přítomnosti své sestry.
|
Hafina
Člen |
# Zasláno: 21 Srp 2007 11:43
- Nahlásit
jana33
Ketrin
Navíc teď má nemocnou packu, tak ani nemůžem cvičit a furt mi to leží v hlavě. Ve čtvrtek, pokud bude tlapa v pohodě, bysme měli jet na sraz welšáků, bude tam zvěř, bude se cvičit, tak doufám, že si netrhnem úplnou ostudu. Třebas mi nakonec poradí někdo tam. Doufám, že to nebude nějaká drasta metoda, to odmítám, jelikož po fyzickém nátlaku odmítá dělat cokoli.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 21 Srp 2007 22:48
- Nahlásit
Hafina
A jako obecně-celkově - pracuje rád, nebo je to salámista?
Jsem si vzpomněla ještě na jednu věc, ale to je jen taková obecná rada. Většinou se říká - donutit psa, aby to udělal správně. Ale mně se před pár lety s temperamentní chuťovou čubou nejvíc osvědčilo, když mi plivala k nohám kachnu aby se otřepala, toto: když to udělala správně - za odměnu to směla udělat znova. Když to udělala blbě - za trest konec cvičení a šlo se domů.
Ale nejlíp ti určitě poradí na tom srazu
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 21 Srp 2007 23:08
- Nahlásit
Hafina
moji psi si také k nástřelu nečuchají, cítí to před sebou a derou se dopředu , jestli se nepletu jsi z Prahy,můžeme se někdy sejít , tento týden nemůžu ve čtvrtek , jinak kdykoli ( ty vlastně ve čtvrtek jedeš na sraz , příští týden zatím také kdykoli , do 22.9. je ještě spousta času, klííííd
|
Hafina
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2007 08:28
- Nahlásit
mac1
Bohužel jsem z Brna, škoda. Mě teda vubec nepřijde, že by byl čas, pomalu začínám vyšilovat.
moji psi si také k nástřelu nečuchají, cítí to před sebou a derou se dopředu
Jo on se taky dere dopředu, ale asi si myslí, že je to dohledávka a prostě slídí, nakonec vždycky kořist najde, ale nevypracuje to jako vlečku, ale jako dohledávku, tu on miluje. Když s ním první vlečku udělám, jakože s ním chvilku jdu, před koncem vypustím a běžím na nástřel, tak to pak následující vypracuje hezky, no a to přinášení. Mám pocit, že si ze mě prostě dělá prču.
Ketrin
Jo pracuje strašně rád, lovečina je jeho život, akorát teda nepracuje úplně precizně. Jenže na něho by něco takovýho neplatilo, když se nebude cvičit, bude se dělat něco jinýho. Jeho ségra, to je něco jinýho, ale Aris to bere tak, jak to jde. Mě přijde, že je ještě hodně nedospělej, i když už je mu 2,5 roku. Možná až dospěje, bude to lepší. Jestli teda dospěje
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2007 08:48
- Nahlásit
Hafina
A jak dlouhý vlečky děláte? Možná by stálo za to,vrátit se na začátek a dělat krátký vlečky na šňůře a postupně prodlužovat. Plus mu nechat na ty krátký vzdálenosti stopovačku a ve chvíli,kdy bude chtít brzdit a flusat,tak si ho přitáhnout
|
Hafina
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2007 09:12
- Nahlásit
jana33
Teď zase zpátky děláme jen krátký vlečky s jedním lomem a míním postupně prodlužovat, až zase konečně budeme moct cvičit. Asi se do toho vrhnu zase jako od začátku. Všechno postupně a na nic nebudu spěchat.
Co máš za pejsu?
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2007 09:15
- Nahlásit
Hafina
Labiny jako Ketrin
Někdy se to chce vrátit na začátek,asi se někde udělala nějaká chybka a človek si toho všimne až když pes přestane pracovat jak má
|
Hafina
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2007 09:31
- Nahlásit
jana33
Asi, kurňa, ale vždycky se ta chybka vyskytne zrovna před zkouškama .
Aris je můj první pes a asi je pro mě welššpringr trochu oříšek. Asi jsem si měla vybrat nějaké méně tvrdohlavé plemeno.
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2007 09:33
- Nahlásit
Hafina
z Brna ? Tak to se asi v Praze nesejdeme ....sakra a s kým já si tě spletla ? Času je dost , neboj, za měsíc se udělá dost . Já vidím spíš trochu problém v aportu, vlečky bych teď klidně týden či 2 vynechala . Má rád dohledávky , dělala bych mu je hodně daleké, aby si zvyknul nosit aport déle , nechala bych ho nést aport třeba 300 m vedle Tebe ( samozřejmě postupně , ne najednou mu fláknout těch 300 m) a chválit a chválit , no a když pustí tak na šňůře. Prostě utvrdit aport a teprve pak se vrátit k vlečkám a přesně jak píšeš , za začátku kratší a klidně třeba i 2-3 vlečky nelomené a prodlužovat .... a zase chválit a chválit , ale když vyplivne tak vynadat ( co to je!! ...prostě jen slovně vynadat ) , dát mu zpátky do tlamy a "drž" a chválit a hladit a pořád musí držet ...pak vzít a nějaká ta mňamka ( jestli je má rád)
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2007 09:44
- Nahlásit
ještě k tomu aportu, i když jdete někdy třeba jen tak na probíhačku bez cvičení, někde bych mu aport pohodila ( můžeš cvičit odložení , aby to neviděl ) a pak s ním jít tím směrem , kde ten aport je a neříkat mu žádný povel, jen pokud se nad ním zastaví a nevezme ho a půjde třeba jinam, tak na něj houknout , aby si zafixoval , že když někde najde, automaticky vezme a nese Tobě , protože co s tím jiného , než Ti donést a být pochválen . Nakonec , když vypracuje vlečku volným hledáním , ale přinese to a předá ,tak se sníží známka jen o stupeň a 3 je hezká známka .....a aport máš na PZ 3x , takže na ten bych se zaměřila nejdříve
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2007 09:51
- Nahlásit
Hafina
Ono si nevybereš,já před tím měla kokřici (teda lovečáke jsem s ní nedělala) a někdy to s ní bylo lehčí než s labinama,protože labradoři mají obecně ze všeho prdču,jsou ze všeho vysmátý,takže občas mají tendenci nebrat nic zas až tak vážně a rádi kraví
|
Hafina
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2007 10:00
- Nahlásit
mac1
Jenže to je to co mě mate, on to klidně dokáže nést vedle mě klidně i kilometr, z dohledávky to v 90% taky hezky donese, ale prostě při té vlečce začal takhle blbnout. Prostě asi začnu cvičit jakoby odznova, aporty (mimochodem, my téměř nemáme jan tak pobíhací procházky, neustále mám na zádech batoh a tam buď obyčejnýho peška, nebo zajocha a cvičíme) i ty vlečky.
Já z něj mám hodně pocit, že si ze mě dělá fakt prču. A prostě když se mu nechce cvičit, tak dělá blbiny. Když to pak cvičím dál, nechce už pak dělat vůbec nic, takže můžem cvičit jen hodně postupně, jen párkrát vlečku, zedvakrát dohledávku, chviklu odložení a pak už mi neudělá vůbec nic. Následuje-li nátlak, je to v troubeli úplně. Nátlak totálně nesnáší, po dobrým to taky nejde. Prostě jak je hyperaktiv, tak se nedokáže dlouho na nic soustředit a pak ho to jakoby přestane bavit. Čekám, že až trochu víc dospěje, tak se zklidní, trochu se klidní už teď, ale málo.
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2007 10:02
- Nahlásit
Hafina
tak s ním necvič každý den, ať ho to baví
|
Hafina
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2007 10:16
- Nahlásit
mac1
Teď necvičíme vůbec, kulivá té tlapce. Je fakt, že když je to cvičení po delší době, dělá to s větší chutí a líp. Asi budu muset zklidnit hormon a nešílet tolik. Mě to prostě nedá a když vidím, že mu to moc nejde, tak to zkusím znovu a říkám si, že už to sakra musí vyjít, že přeci už ví, co má dělat.
No uvidíme jak na tom bude s packou, uvidíme co sraz a pak budem pěkně v klídku cvičit pěkně postupně, upevňovat aport, aby neblbnul, tu dohledávku na větší vzdálenost taky zkusíme, vlečky krátký a prodlužovat. Týden po sraze jedem na dovolenou, tak se tam snad bude dát cvičit. Lovečinu budem cvičit tak jenou za dva dny. Podzimky zkusíme, když to nevyjde, mám v záloze jedny klubový zhruba za měsíc od těhle a když to nevyjde ani tam, budu si připadat sice jako debil, ale za rok to zkusíme znovu.
Můj pes je prostě chudák, že jeho panička je pako, neví jak na to a kazí mu to.
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2007 10:18
- Nahlásit
Hafina
souhlasím s mac1,možná na něj moc tlačíš a tak právě tím,že cvičíš furt ho "přecvičuješ",on ztrácí motivaci a nebaví ho to,zvolni...
|
Hafina
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2007 10:27
- Nahlásit
jana33
Uvidím, až budeme zase moct cvičit, jak to bude vypadat. Dám vám pak vědět, jak pokračujem, jestli se z něj teda nezblázním. Každopádně teda budeme cvičit míň. Dělala jsem to tak, že lovečinu jsem cvičiala tak jendou za dva dny a mezitím jen ty minidohledávky. Tak mu prostě v těch volnejch dnech dám od cvičení tohohle druhu úplnej klid.
Ještě takovej dotaz. Myslíte, že mi pak při vopravdický práci bude šlapat líp, tím myslím, třebas na honu, že bude makat celou dobu, že ho strhne atmoška? Nerada bych totiž, aby mi 2x donesl, trochu si zaslídil a pak celou dobu kravil. Navíc by to mohlo být docela nebezpečný.
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2007 10:54
- Nahlásit
Hafina
Já myslím,že to je něco úplně jinýho a taky tam neřešíš,jestli ti předpisově předsedne atd. Ale z druhý strany s tím reálnou zkušenost nemám,tak to ber jen jako můj názor.
Víš já bych hlavně striktně oddělovala normální lítací procházky a cvičení,buď se lítá,hraje,blbne a nebo jen cvičí. Bude se na to i víc těšit a k práci ho to nabudí
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2007 11:38
- Nahlásit
Hafina
Já bych hlavně nikdy nešla na hon se psem, se kterým ještě chci jít na nějaké zkoušky. Obecně se to nedoporučuje a může si to dovolit jen opravdu zkušený vůdce, co má psa v ruce.
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2007 11:43
- Nahlásit
Ketrin
Proč? Že je pak praxe jiná než zkoušky a pes se naučí zlozvyky?
|
Hafina
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2007 11:57
- Nahlásit
Ketrin
Ariskova ségra normálně na hony chodí a zkoušky dělají dál...
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2007 12:01
- Nahlásit
Hafina
mlaďocha jsem na 1. hon vzala v 7,5 měsících , jen kvůli atmosféře a abych viděla jak se bude chovat mezi více psy, při střelbě, ve zvěři .....jediné , co jsem ho do té doby učila bylo přivolání , nic jiného , a starší pes také chodil na hony a dělal zkoušky , nijak mu ty hony nepřitížily ....ono se toho říká
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2007 12:44
- Nahlásit
mac1
No ono jde asi o to,co mu na těch honech nebo i ve své honitbě toleruješ. Vím,že na táboře byla holčina a kromě svýho tam měla i taťkova GR,se kterým chtěla složit OVVR,aby byla čuba chovná. Jak jsem pochopila,tak táta je myslivec,má vlastní honitbu a fenku používá na kachny (i když nemá zkoušky), no a feňule měla co dělat,aby OVVR složila,protože jaksi není naučená předávat,flusne to na břehu někam páníkovi k nohám a pak běží pro další,takže nějakej jeden dummík....... a na ostatních zkouškách by to asi bylo to samý
|
Hafina
Člen |
# Zasláno: 22 Srp 2007 12:49
- Nahlásit
jana33
Jinak obecně u našeho plemene je úplně normální, že se se psem chodí na hony a zkoušky se dělají dál. U nás psi vlastní hodně myslivci a ti s něma normálně pracují a zkoušky ti psi skládají taky výborně, i když už za sebou mají několik honů či naháněk.
|