Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Opětovně dotaz na revír
Autor Zpráva
AOZ
Člen
# Zasláno: 7 Srp 2007 16:13
- Nahlásit

Mám dotaz k revíru. Už jsme docela pokročili při vyštěkávání, pokud naběhneme na šňůře do makety s figurantem, tak zařvu revír pes sedne a štěká, šňůra může být už volná. Cvičili jsme hodně sami, na dobrou radu od Tchora, funguje to, jenom mám teď problém. Cvičila jsem tohle a neměla kde obíhat makety. Takže teď když zkoušíme makety, já velím revír a pes si sedá a zkouší štěkat. Takže ho dost matu. Když jsou v maketách lidi, civilisti,kteří ho volají a lákají, tak běží, ale opravdu pochybuju, že vnímá moje REVÍÍR. Co mám dělat? vzala jsem to od konce.zkoušela jsem to i na stromy, ale fakt mi připadá, že on nerozumí proč mu teď říkám revír, běhej, a předtím bylo revír, sedni a štěkej.

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 7 Srp 2007 16:57
- Nahlásit

AOZ
Já to jednu dbu dělala tak, že do makety jsem položila nejoblíbenější Bucčinu věc, nechala Bucku pro ni zaběhnout, za zády jsem měla stejného druhu věc a když oběhla, nalákala jsem ji na tu druhou věc-peška. Vypadalo to tak, že jsem psa přivázala (později jen odložila), odběhla dát věc do makety, přiběhla zpátky, psa nabudila jak hrom, až pěnil, a vyslala na maketu, ona oběhla, vzala peška do tlamy, já ukázala druhého a ona si šla pro výměnu-toho druhého jsem jí odhodila, aby ho mohla chytit a jakž takž to šlo. Každopádně nejsem z nejpovolanějších.
V úplném začátku si za maketu běhala pro jídlo, snědla, a utíkala pro další jídlo ke mně.

Tchor
Člen
# Zasláno: 7 Srp 2007 19:40 - Změnil/a: Tchor
- Nahlásit

AOZ
makety se uci postupne jedna po druhy. Ja to delam tak ze si se psem stoupnu pred maketu a s povelem revir ji i se psem obehnu s tim ze za maketou dostane micek. Po nekolika pokusech udelam to ze se sice se psem rozbehnu, ale uz ne az za maketu, vykouknu na druhy strane a navedu ho mickem kolem a zase odmena. Kdyz uz obiha perfektne z blizka postupne prodluzuju vzdalenost od makety az na osu. kdyz perfektne obiha z osy jednu maketu pridam druhou a td.

AOZ
Člen
# Zasláno: 7 Srp 2007 19:58
- Nahlásit

Mucholabka
díky

Tchor
tak my se to učili rovnou z osy, já jenom jdu oni na něj volají a on běhá v podstatě jak chce. Zkusím to postupně, jak píšeš, zítra v lese a pak písnu jestli to trochu pobírá nebo jestli pořád sedá a štěká. A místo klacku, na který se učil revír, vezmu míček nebo peška. jo a se psem na volno, nebo na šňůře

Tchor
Člen
# Zasláno: 7 Srp 2007 20:04
- Nahlásit

ja to delal na volno, ale je to potreba uzpusobit konkretnimu psovi a to ti takhle neporadim jak

AOZ
Člen
# Zasláno: 7 Srp 2007 20:05
- Nahlásit

tak já zkusím obojí, díky

Nero
Člen
# Zasláno: 7 Srp 2007 20:39
- Nahlásit

Dělám to tak, že odložím nebo přivážu psa, ukážu mu, že mám jeho oblíbenou věc např. balónek. Jdu k tíé maketě, balónek položím za maketu (ukazuji, že tam balónek je a že jej tam pokládám). Pak vezmu psa a z blízky jej pošlu za maketu. Rychle udělám pár kroků (možná síš skoků a jsem z druhé strany makety, kde psa volám (pes sebral za zástěnou balónek) a on běží za mnou a prohodím druhý balónek mezi nohama. Pes samozřejmě odmala musí být naučený prohazování balónku mezi nohama a hození jednoho balónku a přivolání a prohození druhého balónku... Snad jsem to vysvětlila srozumitelně. Prohazuji mezi nohama ten balónek směrem na další maketu. Pokud pes není zvyklý běhat mezi nohama, tak lze hodit druhý balónek směrem na další zástěnu bez prohození mezi nohama.
Takto to opakuji na každou zástěnu zvlášť. Postupně spojuji, že balónek je až za další maketou ... ale opravdu to chce čas a dělat do dost dlouho na každou maketu dokud pes nepochopí co po něm chceme.

Tchor
Člen
# Zasláno: 7 Srp 2007 20:52
- Nahlásit

Nero

me se tahle metodika u nekolika psu vymstila ze jsem pak musel odstranovat to zastavovani a prohledavani makety jestli je tam micek, proto jsem presel na odmenu az za obehnuti, ale tech metodik je nekolik a vsecny vedou k cili.

žanda
Člen
# Zasláno: 8 Srp 2007 07:33
- Nahlásit

já nejsem na makety asi správnej poradce,ale začala jsem učit taky na věc za maketou- pak se mi tam pes zastavoval a hledal ji. figurant mi poradil, kratší vzdálenost- nejdřív psa posadím kousek od makety a prostě jí oběhnu já, u maketÿ mu buším do prkna,aby věděl, kudy má oběhnout- pak se k psovi vrátím,vyhecuju ho a ve chvíli,kdy vbíhá do makety na něj už volám, šustím pytlíkem s dobrůtkama a když přiběhne,hned něco dostane. Tím pytlíkem šustím hlavně proto,aby se mi právě v maketě nezastavil a nehledal to něco, co jsem tam dřív odkládala-já blbec. Jelikož to je čerstvá záležitost,nemohu říct jak dopadne výsledek,ale jen oproti předešlé variantě toto mi funguje skvěle-ale razím heslo, revír v tomto stádiu 2x a dost.

Nero
Člen
# Zasláno: 8 Srp 2007 08:03 - Změnil/a: Nero
- Nahlásit

Samozřejmě je každý pes jiný, ale tu metodu co jsem popsala dělá hodně moc lidí a psi se jim tam nijak nestavují. Já osobně to dělám s několikátým psem. Asi jde taky o to, jak to ten člověk psu podá. Časem když tam pes nebude nic mít, tak tam nic hledat pořád nebude. Je to i o trpělivosti. Samozřejmě že se začíná úplně na kratičkou vzdálenost. To snad by nikoho nenapadlo to dělat na dlouho.

Taky ono je celkem žádoucí, aby pes prověřoval každou zástěnu a ne aby tam běhal jen jako "kolem sloupu". Ale to se dá pak dělat zas, že se dává střídavě figurant do různých zástěn.

Ale co se všichni určitě shodneme, tak že je jedno jaká metoda, hlavně, aby nám to pes dobře dělal. Takže, ať se všem daří!

Šárka
Člen
# Zasláno: 8 Srp 2007 11:05
- Nahlásit

Já s tímto začínám, tak mě toto téma zajímá. Dělala jsem to tak, že stojím kousek od makety se psem ukážu mu kudy má běžet s povelem revír pes vybíhá a já běžím na druhou stranu makety na tu kde pes vybíhá a hodím mu balónek. Nebo vybíhám se psem a házím mu balónek při obíhání makety. Doufám, že to dělám správně.

AOZ
Člen
# Zasláno: 8 Srp 2007 22:08
- Nahlásit

Tak jsme to nezkoušeli, Ozzy měl dneska den D. Kromě jiného si na povel štěkej lehnul, takže na učení něčeho nového to fakt nebylo. Zkusím to zítra.

AOZ
Člen
# Zasláno: 10 Srp 2007 23:03
- Nahlásit

tak jsem to zkusila dva dny po sobě, v intervalu dvakrát za vycházku, tak v půlce a ke konci pokaždé 3x. Včera mi připadalo že se to snaží pochopit , ale dneska už zase koukal jako že neví co má dělat. Máme to cvičit častěji za vycházku nebo spíše dát pauzu třeba 2 dny.

puro
Člen
# Zasláno: 11 Srp 2007 01:13
- Nahlásit

ja by som to moc casto necvivil. ide o to psa dostatocne motivovat, aby ti plenty obiehal s radostou, nie z donutenia a bez radosti z toho co robi. ja ked som ucil revir, tak som jej dal plenty obehnut raz, max. dvakrat, za odmenu aport a velka pochvala. a dolezite je pred tym, ako ho posles za plentu ho vydrazdit, vzbudit v nom chut tam ist, nie len ho tam sucho poslat.

Sali
Člen
# Zasláno: 23 Srp 2007 12:44
- Nahlásit

AOZ
prosímtě mě přijde že máš problém jinde: jednak jsi povel Revír spojil s vlastním vystavením a vyštěkáním, kde je výhodnější nic neříkat a nechat to na figurantovi,aby psa rozštěkal a odměnil, a druhak jsem vlastrně nic neběhali, jen jste nabíhali napřímo na vodítku...lidé zde už Ti radili správně,ale já se to pokusím ještě utřídit.

Dle mého pojetí je REVÍR obecně celý soubor aktivit, kdy pes samostaně prověří prostor a najde ukrytou osobu, a tu začne označovat.
Běhání v prostoru se cvičí odděleně od vlastního vystavení a vyštěkání, a zas je rozdíl jestli běháš přírodu nebo makety.

Postup pro optimální spojení vyhledání i vystavení s vyštěkáním se mě osobně osvědčil tento:

1) makety jsou cvik POSLUŠNOSTI, a běhají se za odměnu od PSOVODA, je to vlastně směrová vysílačka s oběhnutím zástěny a s návratem k psovodovi.
Můžeš používat povely jen dle ZŘ, s pomocnými povely při nácviku. Protože sis už povel REVÍR obsadil pro vystavení a vyštěkání, radila bych zde použít VPŘED s ukázáním paží do směru, a to tak že ukázání bude později nadřazeno slovnímu povelu, dále u makety OKOLO a po oběhnutí ZPĚT , a podle stupně rozpracovanosti buď odměna nebo další vyslání.
ze začátku si stoupneš před maketu,a psa s těmito povely proženeš požadovanou trasou s tím, že ty se pohybuješ jen před maketou a psa proženeš zadem. Prostě ho tam s povelem šoupneš, prolákáš kolem a zas vytáhneš na sebe ven. Musíš zůstat před maketou a rychle jak ho hodíš za tak přeběhneš a zas ho vylákáš za sebou ven tak,aby on to zadem musel oběhnout,nesmí se vracet stejnou trasu. Pochopí rychle,když dodržíš posloupnost. Postupně se bude prodlužovat vzdálenost z které vysíláš,až se dostaneš na osu.
Až se takhle dostaneš na osu a na běhání dvojic maket, přidáš další dvě dvojice a pak další dvě a pak teprv pojedeš 4 najednou a pak teprv 6 najednou na jednu koncovou odměnu u tebe. Potut makety.

2) vystavení a vyštěkání: jestli potřebuješ vodítko nechť,ale mě jen překáží. Cvik si udělám navolno na pár kroků s tím, že k požadovanému chování dovede psa figurant, operačním podmiňováním, "trestá" jen psí šahání po svém těělě, aby to bylo bezkontaktní, a to jemně a citlivě, aby se pes nenasral nebo nelekl. Jen bezkontaktní štěkání je odměněno kousnutím do hračky. Já jen odepnu psa a zavelím REVÍR,DALŠÍ SI DĚLÁ FIGURANT A JÁ JSEM DO POČTU. Po zvládutí významu tohoto cviku i na sedícího a ležícího, pohybujícího se-"tančícího se psem", se posunem k maketě, a figurant se zezačátku opírá o maketu zevně, postupně při vyslání psa z osy mu na viděnou zabíhá a dění se děje uvnitř. Ve finále vysíláš opsa z osy na maketu, kde figurant už je připravený předem, s posunkem a povelem VPŘED(určení pohybu) a REVÍR (určení děje) , postupně vyhodíš od posunku povel a necháš jen napřažení paže na maketu a REVÍR na aktivitu.

3) ve finále to celý spojíš. Tam je pak třeba si uhlídat,aby pes než dojde k figurantovi oběhl vše co mu nažídíš,a to se musí zas krok za krokem přidávat "pozadu" po jedný maketě,až "odcouváš" na začátekl revíru a pes si proběhá 1 až 6 s figuranbtem v 6.

AOZ
Člen
# Zasláno: 23 Srp 2007 13:01
- Nahlásit

Sali
Jó, to je onooo, díky za radu, já už přemýšlela nad tím, že budu na obíhání dávat povel zvukově podobný (napadlo mě kefír, ale to mi přišlo ujetý tak jsem to nezkoušela) a pak to zaměním za námi blbě naučený revír. vpřed normálně umí. vodítko bylo, a je kvůli figurantům, že si to přáli jako jištění před napadáním.v sobotu jedu na "domovský" cvičák tak to zkusím. když nechci dělat revír přírodní jako takový tak je možno to učit na stromy, ne?

Sali
Člen
# Zasláno: 23 Srp 2007 14:13
- Nahlásit

AOZ
můžeš to učit klidně i na zahradní křesílka...je to prostě směrová vysílačka s oběhnutím, vpřed okolo zpět, na co chceš.
Na stromy je to taky možný,lepší je na řídce rozesetý keře.

S figurantem se kvůli jištění nebavím, bude mi dělat co mu řeknu a za jeho bezpečí si já zodpovídám a vím co si můžu dovolit. Vystavení s vyštěkáním děláme odjakživa v "záchranářském modu", čili pro jakoukoli osobnu bezpečně. To nejhorší co se může stát je přikousnutá ruka k míčku, což šnůrou nezajistím tak jako tak.

Sali
Člen
# Zasláno: 23 Srp 2007 14:17
- Nahlásit

AOZ
já vůbec většinu kousaček dělám na volno, formou loveckých her, a vodítko si dávám až když se jde na rukáv a já potřebuju protitah...jinak se to na kůži a pešku řeší setrvačností při rotaci. Korekce vodítkem při kontaktech stejně nestíhám

Meta
Člen
# Zasláno: 23 Srp 2007 14:17 - Změnil/a: Meta
- Nahlásit

Sali
Já jen odepnu psa a zavelím REVÍR,DALŠÍ SI DĚLÁ FIGURANT A JÁ JSEM DO POČTU.
Království za takového figuranta! Kde ho vzít? Zrovna se učíme tuhle fázi a já s tím vodítkem nevím, co dělat - když couvnu, dostanu vynadáno, když popojdu, tak taky...Pustit psa a nechat figuranta, to by se mi tady móóóc líbilo.

Sali
Člen
# Zasláno: 23 Srp 2007 14:55
- Nahlásit

Meta
záchranářský vyštěkání....lidi co to takhle dělají, a dělat to klidně od tří měsíců, rozlovit na kůži a zapozovat, až zaštěkáš zas se budem lovit... začínáš s tím na sebe nebo na člena rodiny který to umí, a pak přenášet na cizí...vtip je v tom že na toho psovo důvěrnýho kámoše pro hry vybuduješ návyk bez obav z osoby co něco požaduje, a pak s narůstajícím sebevědomím pejska to přenášíš dál.
My s Tchořem si tohle děláme na sebe,on figuruje a já mu pouštím psy i jeho, a na klasickýho figuranta to přenášíme až když to pes umí naprosto bez váhání na Tchoře, a ještě mu ukážem JAK to dělat...

Sali
Člen
# Zasláno: 23 Srp 2007 15:00
- Nahlásit

Meta
z lidí co chodí sem to výborně umí Filip, a pak můžu doporučit lidi od psovodů SDH Hejnice, ti to mají dokonale srovnaný, na revíru stojí celá záchranařina....kam se na ně hrabem.

AdamHoleksa
Člen
# Zasláno: 24 Srp 2007 21:16
- Nahlásit

My jsme to dělali takhle: 1)vezmeš psa a hodíš ho z jedné strany do makety s povelem revír, pokud vyšel druhou stranou, tak dostal kousnout na peška, pokud ne, tak nic a opakovaně jsem ho hodil do makety. Po čase pochopil, že musí vyjít druhou stranou, aby dostal kousnout. Po čase jsme to dělali z větší vzdálenosti pod úhlem, aby se mu dobře vbíhalo do makety. No a když to zmákl z dálky, tak jsem přidal další maketu. Psa jsem nechal kamarádovi podržet, nadráždil jsem psa na peška, oběhl s ním jednu maketu a nechal ho v druhé.....pes sám táhl do makety, oběhl a běžel do druhé....po čase jsme trénovali zvlášť třetí maketu, pak nechali psa obíhat 2 a do třetí dali peška.....když to zvládl bez toho, abych obíhal maketu,než

AdamHoleksa
Člen
# Zasláno: 24 Srp 2007 21:18
- Nahlásit

psa vyšlu, tak jsme spojili tři makety a dneska už jsme udělali 4 atd atd.....

Sali
Člen
# Zasláno: 25 Srp 2007 09:14
- Nahlásit

AdamHoleksa že se u toho ale naběháš ))

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání