Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / chůze u nohy
Autor Zpráva
eeve
Člen
# Zasláno: 2 Srp 2007 11:10
- Nahlásit

Teď jsem trochu zmatená, četla jsem několik variant a nevím, co je teda správně, jaké jsou možnosti provedení obratů čelem vzad??

suri
Člen
# Zasláno: 2 Srp 2007 11:15
- Nahlásit

Jeden je že se otačíš zároveň se psem a druhý že se otáčíš v protisměru. Povoleny, pokud vím, jsou oba, tak záleží, který ti bude víc vyhovovat.

eeve
Člen
# Zasláno: 2 Srp 2007 11:19
- Nahlásit

ju, ale pár lidí mi říkalo, že je povoleno otočení psovoda jenom kolem své levé ruky (proti směru hodinových ručiček) - tzn. pes musí otočku "zacouvat"; a pak jsem někde taky četla, že prý jde i doprava - pes udělá oblouček se psovodem. Tu druhou možnost jsem nikde ale neviděla, netýká se to třeba jen obedience, že by to bylo povoleno tam? Co ale u klasických zkoušek?

suri
Člen
# Zasláno: 2 Srp 2007 11:28
- Nahlásit

eeve
Nevím to přesně, ale rozhodně jsem viděla i na závodech použít obě varianty. Jinak v tom protisměru, pes necouvá!!! Ty se točíš za levou rukou a pes jde po směr hod. ručiček, ale v protisměru tobě.

eeve
Člen
# Zasláno: 2 Srp 2007 11:33 - Změnil/a: eeve
- Nahlásit

Já to myslela takhle:
1.varianta:
psovod se točí proti směru hod.ruč.(kolem levé ruky), pes po směru (kolem své pravé strany) - pes obchází psovoda
2.varianta:
psovod proti směru, pes taky proti směru zároveň se psovodem (přitom je třeba mírně zacouvat zadkem a srovnat se k noze psovoda) - pes psovoda neobchází
3.varinta???)
psovod po směru hod.ruč. (kolem pravé ruky), pes taky ve směru hod.ruč.

suri
Člen
# Zasláno: 2 Srp 2007 11:59
- Nahlásit

jj už chápu. já používám variantu 1. a ty dvě další si raději ověřím, páč si teď nejsem jistá, jestli jsem v praxi neviděla obě.

wami
Člen
# Zasláno: 2 Srp 2007 12:05
- Nahlásit

eeve
Do tohoto cviku patří i obraty a to jak za pohybu, tak za klidu. Obrat čelem vzad se dá provádět dvěma způsoby. První (a ten starší) je ten, kdy se psovod otáčí za levou rukou a pes ho následuje, aniž by opustil své místo u levé nohy. Druhý možný způsob (tzv. IPO obrat) se provádí tak, že psovod se otáčí proti směru hodinových ručiček a pes ho obíhá za zády ve směru hodinových ručiček s tím, že si psovod za zády předá vodítko z pravé ruky do levé a po dokončení obratu si opět předá vodítko z levé do pravé ruky. Pokud se vám zdá druhý způsob krkolomný, tak věřte, že je pro psa i pro psovoda mnohem jednodušší než obrat podle starého způsobu. Podle způsobu obratu čelem vzad, je nutno zvolit způsob přiřazení psa k noze psovoda (když pes sedí před psovodem).

zdroj

Walda
Člen
# Zasláno: 2 Srp 2007 12:10
- Nahlásit

eeve

Varianta 3 neexistuje, psovod se točí vždycky doleva.

Varianta 2 je jednoduchá pro psa - dělá to samé jako při obratu vlevo a vždycky zůstává u nohy psovoda.

eeve
Člen
# Zasláno: 2 Srp 2007 12:18
- Nahlásit

Walda
to jsem si myslela, ale opravdu jsem to četla - viz. Psí sporty č.4 (článek o chůzi u nohy) - píší, že psovod se může otáčet i doprava

Meta
Člen
# Zasláno: 2 Srp 2007 12:19
- Nahlásit

Walda
psovod se točí vždycky doleva
To bys koukal, čeho jsou psovodi mého typu schopní

Walda
Člen
# Zasláno: 2 Srp 2007 12:29
- Nahlásit

eeve
Meta

Tak soráč, já sem asi z tý starý školy.
A jsem zvyklej točit se proti psovi (Var. 1).

Venta
Člen
# Zasláno: 2 Srp 2007 12:32
- Nahlásit

eeve
píší, že psovod se může otáčet i doprava
To je třeba v obedience, v některých třídách jsou předepsané obraty i doprava i doleva, a pes jde vždycky doprava.

Meta
Člen
# Zasláno: 2 Srp 2007 12:34
- Nahlásit

Když už jsme u té chůze, děláte obraty při běhu? U nás to totiž rozhodčí při zkoušce ZVV1 chtěl...

Joker
Člen
# Zasláno: 2 Srp 2007 14:53
- Nahlásit

Když už jsme u té chůze, děláte obraty při běhu?
Bych se o toho psa pravděpodobně přerazila

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání