Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Můj pes Sendy a agility
Autor Zpráva
lucka9999
Člen
# Zasláno: 23 Bře 2007 20:56 - Změnil/a: lucka9999
- Nahlásit

Dobrý den,
Mám dvouletého psa Sendyho plemena west highland white terier.
Sendy měl v minulosti špatné zkušenosti s velkými psy.Jednou ho chtěl rozcápat rotvajler ,ale díky Sendyho rychlosti mu utekl.
Po druhé ho málem zakousl kříženec s Leonbergerem.Začala jsem s ním chodit na agility.Na zahradě máme různé překážky,které zvládá dobře a s nadšením.Poprvé na agility byl Sendy nervozní z velkých psů.Nechtěl mi skákat přes překážky.Slalom ho vůbec nezajímá,přesto ho doma zvládá vesele a rád.Nenechá se nalákat
na jeho nejoblibenější pochoutky(šunka,salámek potom se Sendy asi jako každý pes může zbláznit ,ale tam ho ani šunka ani salám nezajímají,zkoušela jsem i hračky ,ale nic nezabírá.Po druhé na agility si Sendínek už dokonce hrál s jedním pejskem plemena bígla.Byla jsem ráda s malýma pejskama se velice kamarádí,Také se radíme jestli by jsme k Sendymu neměli koupit společnici nebo společníka.Překážky ho přesto úsilí moc nezajímají,vždy aby nemusel překážku udělat se zastaví a něco čmuchá.Snažím se být trpělivá a dávám mu čas.Za každou dobře předvedenou překážku ho chválím.A proto prosím o radu,proč se tak to Sendy asi chová,že je úplně vyměněný?Třeba to je pejskama ,ale i jiným prostředím,proto se ptám jak Sendyho správně vycvičit.Děkuji

Shelticka
Člen
# Zasláno: 23 Bře 2007 21:10
- Nahlásit

lucka9999
přesně toto jsem zažívala taky, moji fenu šeltie málem rozcupoval NO a pak dobrman a pak další.... ale všechno přežila, měla trauma a panický strach z velkých psů, začala jsem chodit na poslušnost (o agility jsem tenkrát neměla ani páru) a tam byly převážně jen NO, s malým psem nikdo kromě mě. Tam si zvykla tak, že má i zkoušku a velkých psů se vůbec nebojí, ale trvalo to roky. Sice si s velkýma psama nehraje, ale nebojí se jich a někdy, když je jí nějaký velký pes obvzlášť sympatický (teda jedině fena, psy ráda nemá), tak si s ní i chce hrát - dokonce i s NO který ji málem zabil.
Z toho plyne, aby jsi agility nevzdávala, zezačátku ho třeba nenuť cvičit, jen tam choď kolem, dívejte se na ostatní, pomalu ho seznamuj s psama od těch nejmenších po největší , nechej ho si s nima hrát když bude chtít, hlavně do ničeho ho nenuť a když bude šikovnej, tak ho chval, ale netrestej ani nechláchol ho, když se bude bát-hlavně ty nesmíš být nervozní a chovej se uplně klidně- všechno je přece v pořádku. A je jasný, že na zahradě, kde to zná a nemá žádný "nepřátele" se bude cítit v pohodě a pěkně cvičit, než na cizím místě, mezi cizíma psama a dokonce těma, v jeho očích, "velkýma zabijákama". Přeju moc moc trpělivosti a úspěchů ;)

Eimy
Člen
# Zasláno: 23 Bře 2007 23:03
- Nahlásit

lucka9999
Možná by bylo nejlepší probrat to přímo na agi s člověkem, kterej vás trénuje, ten by měl poradit líp už jen proto, že vidí, jak se tvůj hafan chová naživo...
Já si spíš myslím, že doma na zahradě všechno zná a nemá tam nic moc novýho na "zjišťování" a tak tam poslouchá a překážky dělá rád, ale na cvičáku je to všechno nový a možná nemá zas tak velkou motivaci něco dělat...
Moje psice měla taky docela velkej respekt z velkých psů, ale ten se projevoval fakt jen ve chvilce, když jsme běžely místem, u kterýho velkej pes stál, zbytek překážek běhala v pohodě a s chutí...
Osobně si totiž nemyslím, že ".Překážky ho přesto úsilí moc nezajímají,vždy aby nemusel překážku udělat se zastaví a něco čmuchá.", je způsobený tím, že se bojí velkých psů...

LucieS
Člen
# Zasláno: 23 Bře 2007 23:30
- Nahlásit

Jednou ho chtěl rozcápat rotvajler ,ale díky Sendyho rychlosti mu utekl.
Nejsem přes agility, ale mám velkého psa. Malí bázliví zdrhací psi jsou pro ni červený hadr. Jednou přišel do stáje jeden majitel se svým křížencem, dost nesocializovaným (zvyklý jen na zahradě), takže místo aby sebou plácl na záda, zdrhal. Majitel měl pevné nervy, takže jsme je nechali, fena ho prohnala, dokud psovi nedocvaklo, že takhle to nejde, zastavil se, štěknul na ni - a hele, ono to funguje. Byl chytrý, došlo mu to, už si s ní dokázal poradit a děsně mu tím stouplo sebevědomí.
Co tím chci říct - najdi velkého psa, o kterém víš, že toho tvého nesežere, a nech toho svého trochu otrkat. Prospěje mu to. Potřebuje naučit, jak se chovat i k velkým psům. Pak půjde všechno líp.

mac1
Člen
# Zasláno: 24 Bře 2007 09:18
- Nahlásit

LucieS
jo, asi by to chtělo setkání s vyrovnaným velkým psem ...... řekla bych, že dobře socializovaný , vyrovnaný , sebevědomý pes si malých , bázlivých , zdrhacích psů nebude všímat, že pro něj "červeným hadrem" nebudou

WhiteWolf
Člen
# Zasláno: 24 Bře 2007 09:27
- Nahlásit

Jak už tu je psáno přede mnou, seznamuj ho s velkými psy! Když víš, že jsou ok, nevyhýbej se jim a choď s nima třeba ven. Jednoho mého psa, když byl mladý, pokousali 3 NO a taky je nenáviděl. Trvalo to ovšem asi jen 2 měsíce, potom už mu zas nevadili...

lucka9999
Člen
# Zasláno: 24 Bře 2007 10:38
- Nahlásit

Moc vám děkuji to co jste mi napsali mi i mému Pejskovi pomohlo!!!Dneska jsme byli na agility hodně jsena něj mluvila a chválila ho,Byl velice šikovný a tet už vím že se nesmím hned vzdávat!!!MOOOC DÍKY

LucieS
Člen
# Zasláno: 24 Bře 2007 17:53
- Nahlásit

řekla bych, že dobře socializovaný , vyrovnaný , sebevědomý pes si malých , bázlivých , zdrhacích psů nebude všímat, že pro něj "červeným hadrem" nebudou
Tomuhle teda fakt nerozumím. Tenhle způsob komunikace je nad moje chápání. Taky nesoudím cizí psy, o kterých nic nevím.

eva od jondy
Člen
# Zasláno: 24 Bře 2007 18:44
- Nahlásit

LucieS
myslim, že to bylo myšleno tak, že takový pes si zdrhacích psů všímat nebude..já psa zdrhacího nemám, ale pokud se na něj žene velkej pes, dominantní až na půdu , tak to taky někdy neustojí a snaží se mu vyhnout...a bohužel už poznal, že plácnout si na záda dost často nepomáhá a nedopadne to s ním dobře..takže díky bohu, že se párkrát snažil před takovejma psama zdrhnout a nedošlo k cupování..a bohužel znám taky dost psů, pro který je prohnat menšího nebo submisivního psa děsná sranda...a nedivim se, že zdrhaj...ono si někteří psi i hrají hodně drsně, jonáš neni žádnej minipes, ale naražený obratle už z takovéto "hry" měl..
takže si nemyslím, že to bylo od mac1 myšleno nějak špatně, ale ono to tvrzení Malí bázliví zdrhací psi jsou pro ni červený hadr k tomu prostě svádí...

mac1
Člen
# Zasláno: 24 Bře 2007 18:44
- Nahlásit

LucieS
čemu nerozumíš ? Řekla jsme svůj názor na psy , s kterými by se měl teď stýkat, tedy se psy většími, vyrovnanými ........a pro takové psy podle mě není malý, bázlivý zdrhavec "červeným hadrem" , a tudíž ho nijak nebudou nervovat , toť vše

LucieS
Člen
# Zasláno: 24 Bře 2007 21:32
- Nahlásit

Malí bázliví zdrhací psi jsou pro ni červený hadr k tomu prostě svádí..
No ale že to tak je ještě neznamená, že to dělá. Spousta psů by ráda dělala spoustu věcí, kdybychom jim to dovolili. Byl to jen úvod do popsané příhody.
Máš pravdu, že bohužel "plácnout sebou na záda" nefunguje na asociály... a těch je čím dál víc. Mít malého psa, tak taky chytám nerva.
mac1
Ano, jasně, o to jde - o psy, se kterými by se ten prcek měl stýkat. Ne o moji fenu, u jejíž socializace jsem mimochodem jaksi nebyla.

Lesanka
Člen
# Zasláno: 24 Bře 2007 21:37
- Nahlásit

nefunguje na asociály... a těch je čím dál víc. Mít malého psa, tak taky chytám nerva.
nám zatím plácnutí na záda většinou zafungovalo, ale jak to čtu dám si bacha.

LucieS
Člen
# Zasláno: 24 Bře 2007 22:30
- Nahlásit

nám zatím plácnutí na záda většinou zafungovalo, ale jak to čtu dám si bacha.
Podle mě je panické zdrhání horší... není to přirozené. To lehnutí je naopak jasné vyjádření podřízenosti a seberozjetější pes by na něj měl rychle zareagovat. Na druhou stranu, když je druhý pes asociál...

Lesanka
Člen
# Zasláno: 24 Bře 2007 22:48
- Nahlásit

LucieS
já se snažím naučit "psí řeč" . Co bych pro svoji pesu neudělala, tak nějak toho psa sleduju. Jen jednou mi na mojí feňuli vystartoval pes. Byla štěndo a měla jsem jí v práci. Když jsem jí venčila, tak na ní vyběhl pes, co hlídá objekt. Já nevěděla, že je puštěnej. Lehla si na záda a ječela jako šílená. Čímž zavolala ochranku a ta psa odvolala . No a já před tím mezi ně hned vrazila ruce, psa zachránit. Dopadlo to v pohodě, myslím, že jí pes ani nic nechtěl udělat. Ale já teď vím, že jak k něčemu dojde, tak mě cizí pes určitě pokouše, protože ztratím nervy a půjdu do toho. Přemýšlím vážně o dalším psovi a jsem na vážkách. Mám mini byt, na malém psovi je super, že se dobře převáží i nemám problém s hlídáním, můžu si ho brát do práce. Ale kůli psíkům asociálům přemýšlím, alespoň o středním plemenu.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání