| Autor |
Zpráva |
majdle333
Člen |
# Zasláno: 23 Úno 2007 22:41
- Nahlásit
ahoj všichni-
snažím se svoji feňulku Pepinu (cca 3,5 roku, kříženec tipuju tak jorkšír x pudl) připravit na canisterapeutické zkoušky a máme problém s leháním.
Všecko ostatní celkem zvládá, i když je pořád co pilovat (mám ji teprv od léta), ale lehnout ji ne a ne naučit.Svého druhého psa Bandita (taky vořech, akorát s o dost tvrdší hlavou než má Pepina)jsem to naučila úplně v pohodě tak, že jsem ho posadila, přidržela za obojek a potom následoval ruku s pamlskem a lehl si. Za chvíli to pochopil a bylo. Ale Pepina neee..prostě nelehne a nelehne. Tak jsem zkusila ji mírně, opravdu jen mírně podrazit přední a takynic - děsně se mlela, ale v té změti pohybů nebylo nic, co by se mohlo považovat ani za náznak lehu už fakt nevím, co na ni mám vymyslet - zkoušela jsem to různě a nějaké drsné donucovací metody nevedu I odložení musím dělat zatím jenom v sedě.Nemáte někdo nápad jak na ni?
|
Fík
Člen |
# Zasláno: 24 Úno 2007 07:32
- Nahlásit
majdle333
Dost často si psi nechtějí lehnout, u nás to byl Falco /kříženec bůh ví čeho/, dělali jsme to tak, že jsme doma hlídali a jakmile si začal někde lehat, říkali jsme mu povel lehni, neklépe je sednout si na zem k televizi, až se přijde pomazlit, tak jí hladit a jakmile si lehne moc jí pochválit a odměnit. Zkus to, uvidíš.......
|
Lola1
Člen |
# Zasláno: 24 Úno 2007 08:13
- Nahlásit
majdle333
Štěňátko se dá líp položit, to je pravda, u žádného psa jsem taky neměla problém, ale mého současného psa Gerryho se mi nedařilo položit, bojoval a vzpouzel se. Tak jsem ho nějak položila na bok, jinak to nešlo. Ohromně jsem ho pochválila, sice se tomu divil, ale pak při povelu lehni si lehá už normálně, tedy rovně.
|
Mar3
Člen |
# Zasláno: 24 Úno 2007 09:04
- Nahlásit
majdle333
no nás to na cvičáku učilitak,že psa posadíš, přidržíš za obojek - ruku dlaní dáš tam,ajk má lopatky, před něj položíš pamlsek a jak on k němu začně sklánět hlavu, tak pomalu (ale jenom málo) dlaní tlačíš psovi na hřbet,až se položí....my se to tak naučili (jinak to taky nešlo,různě se vzpouzel apod.... lehni ze stoje pořád neumíme )
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 24 Úno 2007 09:26 - Změnil/a: Mucholabka
- Nahlásit
majdle333
Ahoooj, koukám, má se Pepina dobře nedivím se, že si nechce lehat, pořád to v ní trochu bude. Zkoušela jsi ji držet za obojek, aby se nemohla posunout, a druhou rukou jí dát pamlsek před čumák, pomalu ho snížit k zemi a směrem dopředu?
Předevčírem jsem stříhala Peggynu, pamatuješ? Vypadá stejně jako Pepina, jen je větší a má předkus
Já bych ji taky tipovala na křížence jorka, ale spíš s něčím drsnosrtým, pudl v tom stoprocentně není, měla by bohatší srst, a delší.
Aha, už to čtu, nešlo to. Noo, tak bych použila přiměřené násilí, bych ji kté zemi přitlačila a pak by dostala veeeeelkou pochvalu.
|
majdle333
Člen |
# Zasláno: 24 Úno 2007 10:05
- Nahlásit
No,i to přiměřené násilí jsem zkoušela - v ten moment se začne děsně mlít, kdyby to byl větší pes, tak je aspoň co chytat. )
to s tím leháním u TV je asi dobrý nápad. Dělá to mooooc ráda a sama )
včera jsem s ní byla opět venku cvičit a mám z ní radost - teda trvá jí všechno déle než Banditovi, ale zase je taková pozornější, je vidět že pro mě (pro žrádlo ) by se přetrhla. A navíc ji cvičení baví. Bandita taky, ale přece jen je takový roztěkenější a brzo už toho má plné zuby. KDyž jsem včera Pepinu po půl hodině samostatného cvičení brala domů a brala Bandita, tak kvičela -a to ona není úplně procházkový typ, někdy je potíž ji sundat z gauče ) No ale byli jsme už i na pár túrách a zvládla to.
Jeeee...Peggyna tak to doufám, že budou na www nějaké ostříhané fotky. Já to Pepině nechala dorůst - jen přes zimu a celkem si to pochvaluju - vypadá sice jako strašidýlko, ale není ji zima a já mám aspoň co dělat při televizi - děsně ráda se češe
No, ten pudl mě napadl spíš proto, že jak tomá teď delší, tak má to srst jorkšírsky jemnou, ale vlní se jí, takže hřbet má téměř pudlí No ale čert ví, co to je vlastně zač.
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 24 Úno 2007 11:03
- Nahlásit
Já bych se jakémukoliv násilí či nátlaku naprosto vyhnula, i sebemenšímu!! Jestli má fenka za sebou nějakou nepříjemnou minulost, bude ti panikařit a vůbec nic se nenaučí. Já jsem zkusila podtrhnout přední nohy (a to velmi, velmi lehce) jen jednou a mohla jsem všechno začít učit naprosto odznova.
Jestli se může přetrhnout pro žrádlo, tak je cesta jednoduchá - sednout si čelem ke psovi (NE se psem u nohy, tj. vedle něj), nejlíp v klidu domova na koberci, schovat do dlaně pamlsek, říkat lehni. Pes bude čmuchákovat po pamlsku se sníženou hlavou, v tu chvíli posuneš pěst s pamlskem trochu k sobě (od psa) a zase "lehni", hele co mám atd. Tím, jak budeš posouvat pamlsek k sobě a pes bude mít sníženou hlavu, jednou si lehne. Hlavně žádné jištění na lopatkách a obojku, vůbec se psa nedotýkej. Zezačátku jí dej pamlsek a pochval i při náznaku cviku - když se hodně sníží do skorolehu. Ono jí to dojde.
|
moll
Člen |
# Zasláno: 24 Úno 2007 16:00
- Nahlásit
je takz možné, že se jí nechce lehat na nějaký podklad...sleduj, jestli jestli v lehání u tv a nelehání jindenení třeba tento vliv. a pokud jo, tak napřed nauč jen na tom, co se jí líbí, a jinde neuč, až to bude zvládat na 100% (přiměřených), tak se přesuň i tam, kde se jí to nelíbí - a zase jen jeden podklad. a tak dál až se naučí lehnout skoro všude....svého psa nepoložím do vlkha ani za 10 pytlů piškotů
|
LenkaSS
Člen |
# Zasláno: 24 Úno 2007 19:54
- Nahlásit
Pokud ti jde dobře za pamlskem, tak zkus toto.
Přičapni si k ní a měj ji po levé straně, potom natáhni svou levou nohu dopředu, takový dřep s nataženou nohou. Levou rukou ji drž na vodítku a pravou ruku prostrč pod nohu a veď ji pod tou nohou za tím pamlskem. Levá ruka ji jistí, aby nechtěla přes nohu přeskakovat. Nohu můžeš mít zezačátku zvedlou od země více, aby jen procházela pod ní a postupně ji dávej víc a víc k zemi. Až bude tak u země, že se pod ní musí proplazit, tak s ní nedělej plazení, ale jakmile se ti bude chtít pod nohou protlačit za pamlskem, tak si lehne a v ten okamžik lehání musíš vyslovit povel a hned jí ten pamlsek dát.
Touto metodou to pochopili psi, kteří sebou házeli, když jim člověk tlačil na záda, nebo se hned obraceli břichem nahoru. Je to nenásilné a pes to pochopí a nemusí se mu podtrhávat nohy atd. Je to taková srandovní metoda, ale mě se osvědčila u starších psů a lidí začátečníkům, kterým nešel pes do lehu zmanipulovat.
|
majdle333
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2007 10:59
- Nahlásit
Děckáááá, ono to fungujééééé!!!!!
To, co mi tu poradila LenkaSS klaplo beze zbytku. Pepina lehá!!! A z toho jsem navíc přišla ještě na jednumetodu, kdy mi taky lehá. ne tak spolehlivě jako s tou nohou, ale lehá. POsadím si ji na kraj gauče a sama sedím na zemi. Ruku s pamlskem dám těsně pod hranu gauče a ona aby h dostala se buď "ukloní" nebo si lehne..HURRRÁÁÁ!!!
|
LenkaSS
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2007 19:19
- Nahlásit
Super
|
MORIE
Člen |
# Zasláno: 25 Úno 2007 20:10
- Nahlásit
LenkaSS
Jj, já to učila svoji feňulku podobně. Na rady mnoha zkušených pejskařů tady na webu jsem provázala nohy židle provazem a jen dole nechala tak vysoký prostor, aby si pod něho feňule mohla lehnout. A prostě jsem jí navedla pod židli a já seděla před židlí. Mezi námi byli ty natažený provazy mezi nohama židle. No, a aby se Tequilla dostala k mlsce, kterou jsem měla na ruce, tak si prostě MUSELA lehnout. U toho jsem jí opakovala povel léhni. Naučila se to hodně rychle .
|