| Autor |
Zpráva |
Josef
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2007 18:27
- Nahlásit
Jaksi na nás "zbyl" 5-ti letý kokr Ben který byl celý dosavadní život zavřený na betonovém dvorku 3x4m bez jakéhokoliv výcviku a s občasnými procházkami. Stará paní která ho vlastnila musela do nemocnice, takže se snažíme mu vytvořit nový domov, ale jsme stejní začátečníci jako on. Je s ním spousta problémů, takže nevím kde začít.Bydlí s námi v rodiném domku a doma celkem poslouchá. Chodím s ním na cvičák (tedy byli jsme zatím jen 4x) a tam už je to horší, ale pořád to ještě jde (na ostatní psy je v pohodě, spíš trochu samotář). Ale když jsme na vycházce tak dá čenich k zemi a "jede". Absolutně nereaguje, neposlechne a kdyby nebyl na vodítku, tak je někde v "háji" nebo spíš pod prvním autem, protože auta ho děsně přitahují a hned se za každým žene. Doma sem tam udělá loužičku (tedy za poslední měsíc 2x), dokonce se mu to jednou povedlo do pelechu. Pokud někdo poradíte jak na něj, budu rád, protože jak už jsem napsal, jsem taky začátečník stejně jako Ben. Zatím díky, dnes už jsem si postěžoval dost.
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2007 19:14
- Nahlásit
Josef
Jak dlouho už je u vás "zbylý"? Nejdřív si musíte vytvořit základ-vztah ke psovi. Musíte k němu přistupovat pozitivně, i ve vaší mysli. Pejsek, pokud to tak vyznělo, si musel vystačit sám se sebou a zvykl si na to. Musíte mu říct, že ve dvou je to větší sranda, hodně se s ním mazlit, krmit jej z ruky a dát mu najevo, že vám na něm opravdu záleží. Nejdřív si vybudujte vztah, a to skutečně oboustranný.
S tím čůráním-ono se přes net těžko radí. Někdy to může udělat z nečistotnosti, zvlášť pokud byl na dvorku, nebo mohl být z dřívějška něšťastnou náhodou přiveden na nápad, že když se počůrá, přivede na sebe pozornost.
Kokřík je dost temperamentní a myslím, že málokterý umí chodit na vodítku slušně. Je nejspíš vyjevený z toho, že se dostane ven a musí si to užít.
Určitě se tu ukažte
|
tosca
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2007 19:29
- Nahlásit
Mucholabka má pravdu, takže jen zopakuji a zdůrazním ... trpělivost, trpělivost, trpělivost. S výcvikem neporadím, ale podle mě to chce taky čas. To, že ho venku zajímá všechno ... vždyť se ven dostal tak málo, že to teď musí dohnat.
Vydržte. Pomaličku ho zkoušejte přesvědčit, že je pro něj lepší, když si na Vás bude dávat pozor. Věřím, že časem přijde na to, že je venku i jiná legrace než lítat za auty.
A ty loužičky doma ... náš druhý pes (ze dvorku) měl 100% čistotnost až skoro po roce. Vydržte, málokterý pes je vyloženě nečistotný a pokud se snaží venčit venku, není to ten typ a chce to jen čas. Musí si přizpůsobit režim těla (aby vydržel do venčení) a musí pochopit, že se má venčit pouze venku. Chválit za každé správné venčení (venku), projevit nelibost při loužičce doma. Moje zkušenosti říkají netrestat! Zbytečně se tím zvyšuje stres a to je krok k loužičkám ze strachu.
Nejdůležitější ze všeho je zachovat klid! Určitě to zvládnete
|
Josef
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2007 19:44
- Nahlásit
Díky za reakci. Ben je u nás asi měsíc. A jakýsi vztah máme. Je to velký mazel a má k nám důvěru- lehne na záda a nechá se "drbkat", ale venku opravdu o nějakého páníčka nemá absolutně zájem a vše ostatní je pro něj zajímavější. Hračky ho absolutně nezajímají, je to takové "přerostlé mimino". Doufám že na cvičáku se naučí alespoň základy, žádný přeborník z něho být nemusí,ale byl bych rád kdyby venku poslouchal aspoň jako doma.
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2007 19:54 - Změnil/a: fromeli
- Nahlásit
Ale když jsme na vycházce tak dá čenich k zemi a "jede
myslím, že to je prostě chování kokra, je to pravej slídič
|
Josef
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2007 21:02
- Nahlásit
Jo slídič,... ale kdyby aspoň zareagoval když na něj zavolám, nebo cuknu s vodítkem..... když si vynutím příkaz "ke mě", pochválím ho a chci mu dát pamlsek tak se na něj vybodne a nevezme si ho. (doma a na cvičáku si ho vezme)
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2007 21:16
- Nahlásit
Doufám že na cvičáku se naučí alespoň základy
Pozor na tohle, pes není stroj, na který stačí příručka a držet se návodu. Ten vztah je opravdu podstatný a nezáleží na tom, jestli se od vás pejsek nechá drbat. Jde o to, aby si vás pes sám sledoval, aby se zvedl ve chvíli, kdy se zvednete vy, a zastavil ve chvíli, kdy se zastavíte vy... aby cítil, že k vám patří. A to nedosáhnete výcvikem, ale opravdu tím budováním vztahu. Měsíc je hrozně krátká doba, vezměte si, že tomu pejskovi jste naprosto a úplně převrátili život. Musíte mu dát čas, aby si zvykl. Může to trvat půl roku, rok. A zkuste se vyhnout té cvičákovské metodě: splní povel=pochvala, nesplní=trest. Vůbec bych ho netrestala. Ten pes je nezávislý samotář a když ho budete trestat, tak prostě z té svojí ulity nevyleze. Kokr je velmi svérázný pes a nefunguje na něj všechno. Zkuste i pamlsky, bývají to nenažranci. A tu trpělivost.
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2007 21:27
- Nahlásit
Nedá mi to, ještě napíšu.
vynutím příkaz "ke mě"
Na tohle je opravdu ještě moc a moc brzo. Nehroťte to. Nevynucujte si. Nejdřív psovi dejte čas, aby povel pochopil. Pak teprv ho to učte v domácím prostředí. A pak ve chvíli, kdy víte, že určitě poslechne. A to všechno až klidně třeba za měsíc. Věřte mi, vím co říkám - chtít po psovi plnit povely ve chvíli, kdy na to ještě zdaleka nemá, je cesta do háje.
|
Josef
Člen |
# Zasláno: 31 Led 2007 21:31
- Nahlásit
Jde o to, aby si vás pes sám sledoval, aby se zvedl ve chvíli, kdy se zvednete vy, a zastavil ve chvíli, kdy se zastavíte vy... aby cítil, že k vám patří.
...tak tohle dělá doma,"chodí za mnou jak pejsek" , ale jak už jsem psal, venku je to prostě někdo úplně jiný. Ale věřím že se to časem zlepší, vždyť na to máme ještě 10 let
... rád jezdí autem na cvičák, tedy jezdí... vždy se hrne do auta, ale pak celou cestu štěká a štěká...
|
Gája
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2007 07:48
- Nahlásit
Josef
je moc fajn, že jste se psa ujal, já s tím přivoláním bojuji dodnes a dá se říci, že vícečiméně úspěšně.. je to běh na dlouhou trať, mám doma honiče a vím o čem mluvím.. přeji hodně úspěchů a pevné nervy vězte, budete je potřebovat..
za cvičák moc chválím, já to vzdala a někdy dost lituji..
|
Josef
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2007 08:43
- Nahlásit
Gája
díky za podporu, nervy snad vydrží, jinak už aby bylo jaro, máme takovou zahradu u lesa a tam se snad vyřádí.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2007 09:00
- Nahlásit
Josef
A co kdybyste - nemyslím kvůli sbírání trofejí, ale právě kvůli tomu budování vztahu - zkusili lehce něco z loveckého výcviku? Nějaké ty aporty třeba s králičím dummíkem, vlečku... jak to tak čtu, asi by mu to udělalo radost. Společné zážitky při výcviku, který psa baví, ohromně utužují vztah a dvojici pán+pes sbližují. Určitě by mu to bylo bližší než klasický cvičákovský dril.
|
Lucie od Arta
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2007 09:08
- Nahlásit
Josef
No, mám kokra a můžu říct, že upoutat venku jeho pozornost je občas docela oříšek. To, co navrhuje Ketrin by ho mohlo bavit, taky se ho tím pokouším zabavit. A co agility? Tím se velmi utužuje vztah .
Nejste z Prahy?
|
Josef
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2007 13:17
- Nahlásit
Ketrin
Sice se v tom nevyznám, ale nechci Bena zatěžovat dalším výcvikem když nezná ani základy, spíš budeme zatím nějakou dobu "utužovat vztah", jak nám bylo doporučeno. Ale toho králíka můžeme zkusit když ho jiné hračky nebaví.
Lucie od Arta
z Prahy nejsme
|
lucinka
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2007 17:03
- Nahlásit
taky mám kokra a naučit ho pořádné přivolání mi trvalo 3 roky (a to to nechci zakřiknout ). je hodně důležité mít se psem dobrý vztah (jak tu už psali všichni přede mnou), aby si u vás pořádně zvyknul a zjistil, že vy jste ten, se kterým zažívá ty nejlepší věci - krmení (to u kokříků platí skoro vždycky, pamlsky jsou základ ), vycházky, výcvik (a ten pro něj musí být hlavně zábava), mazlení... a potom klást veliký důraz na poslušnost, nejdřív doma nebo v klidném prostředí a potom i na vycházkách. prostě neoddělovat venčení a výcvik. jinak přeju hodně štěstí a hooodně pevné nervy. ať je vám spolu fajn!
|
lucinka
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2007 17:08
- Nahlásit
Ketrin
A co kdybyste - nemyslím kvůli sbírání trofejí, ale právě kvůli tomu budování vztahu - zkusili lehce něco z loveckého výcviku?
já jsem nikdy lovecký výcvik nezkoušela, protože jsem se naopak snažila kokří lovecký pud utlumit. nemyslíš, že to naopak prohloubí jeho zájem o čuchání, slídění a zvěř? a pardon, jestli je to blbost, jak říkám o loveckém výcviku skoro nic nevím...
|
argosek2
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2007 17:14
- Nahlásit
lucinka
vzdyt je jedno jaky vycvik to je - zvysi to jeho ovladatelnost - a taky se pri nem vyblbne, kdyz bude mit dost toho cmuchani jako "povinnost".
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2007 17:23
- Nahlásit
Josef
a když nebere pamlsky, zkusil jste balonek (na šňůrce)? Zaujmout ho hrou...
|
Josef
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2007 18:18
- Nahlásit
Terri
doma ho chvilku balonek zaujme, ale venku chce jen čmuchat a čmuchat. Když už jdeme dýl, tak se občas ohlédne jestli nás má za sebou, ale to je tak vše. Na zahradě může běhat volně a když všechno prozkoumá, tak je ochotný si hrát s dubovým polenem. Ale budem to zkoušet dál
|
AOZ
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2007 18:30
- Nahlásit
Josef
Ono hodně záleží na tom jak mu ten míček nabízíte. jestli jen tak ledabyle nebo je to velikánská radost v hlase. Bene, podívej co mám, je to míček atd. Prostě ze sebe udělat "blázna", alespoň ze začátku. Někomu to zůstane na pořád
|