Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Jak ho naučit ignorovat cizí psy?
Autor Zpráva
Olina
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2006 16:35
- Nahlásit

Poradíte někdo, jak učit 10-ti měsíční štěně malého knírače , aby nechal na pokoji cizí psy? Chce si hrát s každým... Cvičíme poslušnost a někdy se to i daří, ale jakmile uvidí( i třeba v dálce)psa, ohluchne a i kdyby se na obojku měl uškrtit, valí za ním. Na svojí oblíbenou pískací hračku reaguje jen tím, že po mně hodí očkem. To, co mi ukazovali na cvičáku - mít psa na stahováku a jakmile vystartuje, škubnout vodítkem, tak, aby udělal i kotrmelec - mi přijde drastické. Nehledě na to, že když to uvidí "běžní" lidé, budou na mě chtít poslat policii pro týrání zvířete..

Venuše
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2006 17:48
- Nahlásit

Olina
Je to štěndo a chce si hrát, i když už zas až tak malinkej není, ale přece jen kámoši jsou kámoši. Mě se osvědčilo být zajímavější než okolí, ať už jsou to jiní hafáci nebo lidi nebo kočky nebo cokoliv jinýho.Samozřejmě tomu ne vždy zabráním, aby si neodskočil za jiným pejsem, ale pokud toho psa znám a není to přes silnici nebo jiné nebezpečné místo, tak mi to neva, a pokud s tím souhlasím, tak ho nechám, a pokud je na vodítku, tak ať se šprajcuje, je to jeho krk ne, Anebo když nechci aby někam odbíhal a je na volno, tak mám oči kolem hlavy a musím být rychlejší a zabavit ho dřív než se rozhodne pelášit jinam.Určitě ho to přejde, ale chvilku to potrvá.Možná chodí málo na volno a nekamarádite se tolik s jinejma pejskama, tak má pocit, že o něco přichází, nevím.
S tím škubnutím a kotrmelcem nevím, to bych možná použila v případě, pokud OPRAVDU nechci aby to dělal, např.útěk za kolem, autem, kočky, jako důkaz, že tohle se opravdu nesmí.

aren
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2006 17:51
- Nahlásit

A proč si nemůže hrát s ostatními psy? Já myslím, že pokud ho zrovna právě necvičíš, tak bys mu měla kontakt s jinými psy, seznamování, hry, honičky a dovádění dopřát.

aren
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2006 17:53
- Nahlásit

Možná chodí málo na volno a nekamarádite se tolik s jinejma pejskama, tak má pocit, že o něco přichází, nevím.
Venuše, taky se mi to tak zdá.

aren
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2006 17:56
- Nahlásit

Olina
mít psa na stahováku a jakmile vystartuje, škubnout vodítkem, tak, aby udělal i kotrmelec - mi přijde drastické.
Teda nechci shazovat žádnej cvičák, ale taky mi to přijde drastický. A taky nebezpečné - kotrmelec trhem za krk může taky vyhodit plotýnku nebo obratel třeba a neodpustíš si to.
Štěně bych nechala si hrát.

Venuše
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2006 17:57
- Nahlásit

aren
A proč si nemůže hrát s ostatními psy?
Taky mě to pak napadlo, proč by vlastně měl ignorovat ostatní pesany?
Dyť je to bezva, když se s někým cizím potkáte, a za 5 min už máš ty nového známého a pesa taky

Essi
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2006 18:01
- Nahlásit

Olina

V klidu bych no nechala si hrát s rozumnými psy. Kde jinde se má naučit sociální chování? Štěně na škrťáku a uděla přemet? Na tvém místě bych velmi rychle změnila cvičák. Zkus si od nich nechat vysvětlit pojem reflexní oblouk, kup si široký kožený obojek a stopovačku a nauč ho přivolání. A s takovými praktikami pošli cvičitele dál než do řiti.

aren
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2006 18:16
- Nahlásit

Venuše
Dyť je to bezva, když se s někým cizím potkáte, a za 5 min už máš ty nového známého a pesa taky
No dyť.

Smečka
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2006 18:19
- Nahlásit

Někdy si říkám,co za cvičáky to vetšina z vás navštěvuje...
Desetiměsíční malý knírač už není žádné štěňátko.Nelze napsat univerzální návod,protože tím je vlastně celý výchovný proces,kterým by takhle staré zvíře už mělo být "poznamenané".Rozhodně potřebuje hru s jinými psy,ale tys ten, kdo určuje kdy a s kým si bude hrát.

AOZ
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2006 19:17
- Nahlásit

Tak si dovolím přidat svůj názor.
Dlouhá šnůra, na které pes chodí, vidíme jiného psa. Svého si zavolám, dám k noze, přijdeme ke psovi, pokud chci, aby si hrál dám mu volno, je na tobě jestli šňůru necháš nebo odepneš(záleží na přivolání, jaké máte), když nechci, aby si hrál tak pokračuji dále se psem u nohy. Všechno chválím. Je možno to vypracovat do stavu, kdy pes chodí na volno, vidíme psa já ho zavolám, jde k noze a pak se rozhodnu jestli bude mít volno nebo ne.
Cvičáky, podle mě záleží na tom jak to co ti řeknou chápeš a jak to pak napíšeš.

Olina
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2006 20:16
- Nahlásit

Na volno chodí opravdu dost. Je to taky rozený aportér, takže vylítanej je maximálně. S pesanama si samozřejmě hraje taky - má spoustu kamarádů, jenže se sem tam objeví majitel, kterému se moc nelíbí, když toho jeho pesana ten můj zvalchuje. Už je na dálku poznám, jenže můj hafan je rychlejší a bystřejší. Samozřejmě, že pokud to stihnu, hned ho dám na vodítko, ale i tak projdeme kolem cizího hafana na zadních a přidušený na vodítku.

AOZ
To, co píšeš, je ideál. Vídám to u jiných psů. Ale nám se nedaří projít v klidu kolem jakéhokoliv psa ani na vodítku. On mě totiž ani nevnímá, jak je "kolegou" posedlý..

AOZ
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2006 20:42
- Nahlásit

Olina
No právě já si myslím, že k tomu ideálu je zapotřebí se dopracovat tak jsem navrhla tenhle postup.

AOZ
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2006 20:46
- Nahlásit

Olina
A já také patřím k těm nerudným majitelům, kteří nejsou rádi když se na jejich psa řítí pes jiný, majitel nereaguje nebo volá a pes neposlouchá. Po zkušenostech jaké mám nemůžeš vědět s jakými úmysly se pes blíží, ev. zda se přátelské nezmění v ty druhé. A ty zase nemůžeš vědět jaký je ten pes, ke kterému tvůj pes utíká, takže si myslím, že jedná o vzájemné bezpečí obou psů.

Olina
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2006 21:13
- Nahlásit

AOZ
Pravda pravdoucí...... Proto by jsme potřebovali zvládnout poslušnost i v tomto případě. Já taky nemůžu vědět, jestli ten pes, na kterého se ten můj řítí, si ho nechce dát jako svačinku.

Essi
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2006 21:19 - Změnil/a: Essi
- Nahlásit

Olino,

podle toho, co píšeš, je v tuhle chvíli nejdůležitější přivolání. A to asi moc nemáte. Nauč ho přivolání na 100%, zatím mu nechávej stopovačku. Hlídej si její prostředek, když vyrazí, abys měla rezervu.
V tom projít na zadních - to je právě hodně špatně. Já se v tomhle řídím radou, že musím upoutat pozornost psa na sebe a vyžadovat jí i v tomhle případě. Protože na tom sama pracuju, nemůžu ti radit. Rozhodně bych ale nepoužívala žádné donucovací metody.

Olina
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2006 21:28
- Nahlásit

Essi
Taky jsem proti donucovycím prostředků. Dávno jsem vyrostla z toho, že mě bude pes poslouchat, protože mě má rád. On prostě bude poslouchat za odměnu, i kdyby to měla být jen nějaká bláznivá hra nebo pochvala. Ale teď je to opravdu jen na dobrůtkách. Při těch se nám přivolání daří, ale - budu se opakovat- dokud neuvidí psa. Pak jako by mi sdělil: Sněz si to sama..

Essi
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2006 21:35
- Nahlásit

Olina,

nezlob se, ale pak to přivolání prostě nemáš. A můžu ti říct, že já jsem z toho, že pes bude poslouchat kvůli dobrému vztahu ještě nevyrostla. U nás to na dobrůtky nefunguje, pejsek o ně zájem má, ale fenka mi občas naznačí, co si s nimi můžu udělat.
Když jdeš na tom vodítku, on za psy jenom chce jít a vzpíná se, nebo třeba vrčí nebo štěká?

AOZ
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2006 21:47
- Nahlásit

Olina
My s tím, taky bojovali docela dost dlouho asi tak 2 rokyale taky z jiných důvodů, ale myslím, že teď už je to skoro OK. U nás nejvíc záleželo na tom jak se chovám. Když jsem viděla, že jde proti nám pes, tak jsem ho hned brala víc nakrátko a jakoby vnitřně očekávala, že se něco stane. Takže zcela jasně na něj Ozzy začal štěkat, já ho seřvala a to ho točilo ještě víc, že řvu taky. takže jsem to začala dělat tak, že si ho sice dávám k noze, ale říkám já o něm vím, vidím ho a jsem fakt klidná. No pak už jenom chválím jak je hodný.

Walda
Člen
# Zasláno: 23 Pro 2006 10:23
- Nahlásit

Olina

Nedávno se tu podobná věc probírala:
http://www.cz-pes.cz/diskuse/1_5134_0.html

Tohle je podle mě základ:
- když vidíte zajímavého pejska, zavolej chlupáče k noze, a jděte pejskovi naproti spolu. Až pár kroků od druhého psa mu dej volno. Musí se naučit nevybíhat za psy samovolně, jen s Tvým dovolením. Někdy se taky místo uvolnění psa od nohy otočte a jděte pryč, musí se naučit to dokázat.

- nech je hrát si

- připrav se na chvíli, kdy ustanou ve hře a případně se Tvůj pes na Tebe podívá - hned ho zavolej k sobě, lákej ho jak dovedeš. Strašně moc ho pochval, dej mu pamlsek a hned zase volno.
Musí se naučit, že se psy je to fajn, ale přijít k paničce je taky príma. Hlavně se snaž odhadnout chvíli kdy asi na přivolání poslechne a určitě ho nezkoušej přivolat ve chvíli, kdy se na Tebe zřetelně vykašle.

- vytrvejte

Pokud Tě bude u nohy předbíhat, hned ho napoveluj zpět k noze a pokud to nebude stačit, klidně se u toho zastav, vrať ho k noze do sedu, pochval, zas udělějte pár kroků, zastav se etc. A stále ho motivuj na sebe - pochvalou, pamlskem, hračkou, mluvením.

Je v pubertě, tak vytrvejte.
Držíme Vám palce.

Olina
Člen
# Zasláno: 23 Pro 2006 11:54
- Nahlásit

Essi
Jen se vzpíná, kňučí a vrtí ocasem. Evidentně si nikdo nemůže myslet, že mu chce psa sežrat. Je mi jasné, že pokud nezvládneme tohle, nemůžu tvrdit, že zvládáme přivolání. Budu doufat, že to je tou pubertou, protože mladší poslouchal opravdu líp.

Essi
Člen
# Zasláno: 23 Pro 2006 14:21
- Nahlásit

Olino,

zdůrazňuju, že píšu svůj názor, ne radu. Já bych začala tak, že ho nechám co nejvíc hrát s pohodovými psy. Pokud by je moc valchoval nebo vrčel opravdu vztekle a cenil, hru bych usměrnila nebo přerušila. Až bude trošku unavený a vylítaný, zkoušela bych ho navázat na sebe a kladla bych velký důraz na přivolání. Všechno s velkou pozitivní motivací.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání