Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Vrčení na psovoda
Autor Zpráva
eeve
Člen
# Zasláno: 10 Lis 2006 10:48
- Nahlásit

Mám 3letého křížence teriéra. Najednou se mi však cosi muselo vymknout z rukou, aniž bych znala příčinu. Chtěla bych předeslat, že pes nikdy nebyl nepřípustně bit nebo fyzicky trestán. Přesto poslední dobou, když ho okřiknu "fuj", vůbec povel nevnímá, pokračuje dál v činnosti a pokud jdu k němu, dokonce na mě vrčí. Což je ovšem podstatné říct, je to hrozba při které je pes v podřízeném postoji - uši dozadu, ocas mezi nohy (na záda se nepřevaluje). Jak se mám v takové situaci zachovat - dát psovi najevo, že jeho chování je nepřístojné? Je jasné, že fyzický trest to nevyřeší, naopak vrčení jenom posílí, stejně jako výhružná intonace hlasu, povalení psa na záda. Zkoušela jsem psa i odvolat a následně s ním udělat základní poslušnost, pes je v tu chvíli ale jako v transu, vrčí, někdy se i třese. (??)

Evik
Člen
# Zasláno: 10 Lis 2006 13:34
- Nahlásit

eeve
přesně tentýž problém jsme měli s naším psem, kterého jsme si vzali z útulku. Také se vůči nám choval podřízeně, ale jelikož byl u předchozího majitele týrán a totálně bez socializace a jakékoli poslušnosti, všechno pro něho bylo nové a při tom, co nechápal nebo čeho se bál, tak se taky stavěl s ušima k hlavě, ocasem mezi nohy a povrkával. U našeho pejsy bylo taky to vrčení spojeno vždy s tím, když se po něm něco chtělo, čemu nerozuměl.... Jak jsme si ale časem získali jeho důvěru a současně naučili respektovat autoritu, už se chová normálně, na příkazy a zákazy nereaguje strachem.

Proto se ptám: Máte psa od štěněte? Má naučenou základní poslušnost? Pokud ano, tak je třeba zapátrat v minulosti, jestli se mu třebaněco nestalo, nebo nemohlo stát v době Vaší nepřítomnosti. V případě, že máte jistotu, že pes neprodělal nějaké trauma nebo úraz, po kterém by se mohl začít takto chovat, možná by nebylo od věci navštívit veterináře, zda je pes zdravý. Nechci Vás v žádném případě strašit a nestává se to často, ale když má pes např. nádor na mozku, může se změnit i jeho chování. Když jsem byly malá, teta mívala NO, poslušného a mazla, pak se ale z ničeho nic strašně změnil, začal být agresivní, neovladatelný....teta ho na radu veterináře dala uspat a pitva potvrdila zhoubný nádor na mozku.... Ale tohle je fakt extrém, který se často nevidí.
Pro jistotu bych ale zašla za vetem, pokud pejsu něco trápí a neví si s tím sám v sobě rady, je možné že se chová jinak než normálně.

Jinak mě ještě napadá, píšete, že zkoušíte psa v krizové situaci odvolat a následně zkusit základní poslušnost....Jestliže se pes chová jakoby se bál, zkoušela jste ho něčím zaujmout, jako hračkou, pamlskem, povzbudivou intonací....čímkoli, co by neznělo jako zákaz?

Na našeho hafušu toto funguje...když se bojí, děláme si z něho srandu, "že o nic nejde", voláme ho vesele k sobě - když vidí, že jsme my v pohodě, tak se brzy uklidní...on je mazel, takže si přijde pro to pohlazení a dobrý...

eeve
Člen
# Zasláno: 10 Lis 2006 13:49
- Nahlásit

Někdy mi přijde, jako by pes prave přišel do puberty (ve trech letech. Proste zkouší, co si může dovolit. Mmyslím, že jsme odkryli problém, který tu možná odjakživa byl, jenom se třeba až teďka vyhrotil. Jeho chování se jinak nezměnilo (není agresivní ani neposlušný), jen opravdu ve vybraných situacích se chová popasným způsobem. Jde ale o situace, o kterých ví, že je nesmí dělat a dostal by za ně vyčiněno. Modelová situace: Venku najde něco "k snědku", začne to do sebe ladovat, na výhružnou zvýšenou intonaci hlasu a fuj zaujme podřízený postoj, stojí nad svou "kořistí" a vrčí. Samozřejmě, pokud by na psovi nešlo vidět, že vrčí opravdu jenom ve strachu (jakoby věděl, že vrčet nesmí a že za to dostane vynadáno, ale přesto prostě nemůže jinak než vrčet), tak by s ním asi každý "zatočil", co si to dovoluje. Ale tady je to jiné. Na jednu stranu pes cení zubiska, ale jak mu vynadat, když se bojí a trest by strach jenom posílil (a tudíž i jeho hrozbu-větší strach, víc vrčet)? Na druhou stranu si nejde takoveho chovani nevsimat.

Evik
Člen
# Zasláno: 10 Lis 2006 13:51
- Nahlásit

doporučuju mrknout do této diskuse http://www.cz-pes.cz/diskuse/1_5029_0.html probírá se tam podobný problém tomu Vašemu.

moll
Člen
# Zasláno: 10 Lis 2006 14:14
- Nahlásit

eeve
Na jednu stranu pes cení zubiska, ale jak mu vynadat, když se bojí a trest by strach jenom posílil (a tudíž i jeho hrozbu-větší strach, víc vrčet)? Na druhou stranu si nejde takoveho chovani nevsimat.

já bych zvolila jiný povel místo toho "fuj" - nějaký,na který nebude mít naučeno, že pokud npřestane páchat meúplechu, tak bude trest. a začala bych ho úplně normálně a od začátku učit a bez trestání, co tento nový povel znamená.

LucieS
Člen
# Zasláno: 10 Lis 2006 14:37
- Nahlásit

Co znamená, že:
že pes nikdy nebyl nepřípustně bit nebo fyzicky trestán?
Jaké používáte tresty? Bijete ho "přípustně" nebo vůbec?
Připadá mi, že pes reaguje na jakousi nejistotu, nejasné mantinely, jednou je za stejnou věc potrestán a jednou ne.. ale to je jen dojem z napsaného, to se takhle na dálku říct nedá.

eeve
Člen
# Zasláno: 10 Lis 2006 14:50
- Nahlásit

LucieS
Myslím tím, že pes nikdy nemel zádnou spatnou zkusenost - tyrani, biti za nic, spatne zachazeni. Ze ho biju je hloupa formulace, ale trestan samozrejme nekdy je. Trestan jakoze okriknut, cuknuti na voditku, plesknuti pres zadek, max. vytahani za kuzi na krku.

eeve
Člen
# Zasláno: 10 Lis 2006 14:57
- Nahlásit

Evik
ve foru probiraji rekla bych stejny problem (urcite hodne podobny) a pry nemaji silu se k memu vyjadrovat Chápu, je asi vysvetlovani na dlouhe lokte.
Proletela jsem to jen hopem (libi se mi, jak nekdo rekl,ze agrese vyvolava agresi, coz je presne vystizne) a nekdo radil psa si v podobnych situacich nevsimat, ignorovat, odejit, nemit zajem. Tak na me sice nebude vrcet (coz je fajn), ale taky ho nic nedonuti nechtene cinnosti nechat (napr. ladovat se hnuskama posbiranyma u popelnic apod.) Jak byste se zachovali? Mam treba ke psu prijit (bude vrcet, ceka trest, vi, ze dela neco, za co by potrestany byt mel... nicmene, ja ho teda nijak okrikovat nemam, mam pripnout na voditko, odtahnout, delat ze nic???

eva od jondy
Člen
# Zasláno: 10 Lis 2006 16:13
- Nahlásit

eeve
Já osobně bych zkusila vyrobit chřestidlo. Pokud pes např. žere hnusárny, nejprve bych ho varovala, nějakým důrazným povelem NE, nebo FUJ a pokud pes neposlechne, hodila bych chřestidlo vedle něj.Na nějaké psy to bohužel nepůsobí, ale pokud ano, je to super. Pes se poleká, ale ne vás, ale jakéhosi trestu z nebe a měl by k vám více než ochotně přiběhnout do bezpečí. Pak by se měl event. udělat nějaký cvik poslušnosti na zklidnění a psovi dát pamlsek, pochválit a pokračovat ve vycházce, to samé obdobně doma atd..Měl by zjistit, že k nějakému vrčení je tenhle "boží" trest hluchý a je lepší rovnou běžet k paničce a ještě lépe poslechnout hned. Důležité je chřestidlo nepoužívat hodně často, aby si pes na něj nezvykl. Bohužel nemám teď čas se rozepisovat, není to nic převratného, ale měla byste tak docílit přerušení nežádoucí činnosti, aniž by pes byl vámi stresován.

eeve
Člen
# Zasláno: 10 Lis 2006 16:31
- Nahlásit

eva od jondy
to jsme zkouseli a funguje to asi nasledovne: Pes si papká fujtajble... s rachotem na nej (k nemu) neco prileti - pes se lekne - odskoci - jde si vec očuchat - aha ono mi to nic neudela - kdeze to byla ta ohromna vonava mlska? ...

evina
Člen
# Zasláno: 10 Lis 2006 17:35
- Nahlásit

eeve:chová se takto pouze u povelu fuj?A dříve to nedělal?Já bych doladila přivolání(i za cenu dlouhé šňůry).Žraní fujtajblů bych alespoň dočasně vyřešila košíkem.Já osobně bych po odvolání nedělala poslušnost.Ono to psovi může připadat jako že poslušnost dělá za trest.A pokud jí dělá rád,tak zase proč jí dělat po trestu???

eva od jondy
Člen
# Zasláno: 10 Lis 2006 17:42
- Nahlásit

eeve
aha, no to je právě ten blbej případ, kdy to nefunguje. jedině ještě zkusit, když se lekne a odskočí hned volat a lákat třeba na něco mooc voňavýho. nebo na hračku, prostě být lákavější než ta "mlska"..

eva od jondy
Člen
# Zasláno: 10 Lis 2006 17:46
- Nahlásit

evina
já myslela tu poslušnost na zklidnění-někteří pesani se i dost vyděsí..někteří no každopádně bych poslušnost nemyslela jako trest-nikdy.taky to hození chřestidla není bráno jako trest od tebe-to by si pes právě myslet neměl, že to přilítlo od páneška..takže ne jako poslušnost po trestu, ale jako poslušnost, aby si vysloužil haf po tom, co se leknul, odměnu a vše bylo ok...

Walda
Člen
# Zasláno: 10 Lis 2006 17:52
- Nahlásit

to hození chřestidla není bráno jako trest od tebe-to by si pes právě myslet neměl, že to přilítlo od páneška

To ale netuším, jak udělat. Podle mé zkušenosti, když se hází řetízák nebo jakékoli chřestidlo, pes rychle pochopí odkud vítr vane.
Důležité ale je, že mu ukážeš: hele jak mám dlouhou ruku, dosáhnu až k tobě. A toho se musí využít.

AOZ
Člen
# Zasláno: 10 Lis 2006 18:16
- Nahlásit

Walda
ruka je sice dlouhá a dosáhne až ke mně, ale tu fajn věc mi nevezme

Walda
Člen
# Zasláno: 10 Lis 2006 19:27
- Nahlásit

AOZ

Sice nevezme, ale upozorní.
Pes si dovolí něco žrát nebo neposlechnout přivolání ve větší vzdálenosti od páníčka, protože se cítí být mimo jeho vliv. Chrastidlo ho z omylu vyvede a podle mě je dobře, že pes si ho s páníčkem spojuje. Aby to fungovalo, povel musí hned následovat.

AOZ
Člen
# Zasláno: 10 Lis 2006 19:51
- Nahlásit

Walda
to bylo spíš k tomu co napsala
eeve
10.11. v 16.31 a v reakci na to cos napsal ty. Jinak si toto absolutně nedovolím nějak hodnotit, my máme taky svoje problémy, ale úplně jiné

gabi
Člen
# Zasláno: 10 Lis 2006 21:16
- Nahlásit

To chce modelovu situaciu.
Teda ak to robi pri smetných košoch, tak určitú dobu používať stopovačku volne tahajúcu sa po zemi.
Psa ako keby náhodou zavedieš medzi jeho obľúbené fujtajbliky.

Potom len stačí vystriehnuť správny okamžik keď ich bude žrať a retiazkou ho TRAFIŤ. a kludňe sa z diaľky tváriť hrozivo aj s tým "fuj" povelom zarevaným na celé sídlisko.
Po tom ako sa pes vydesí urobiť ukázkové privolanie za pomoci stopovačky a milého slova a ukončiť ho pochvalou a kľudne aj odmenou.

rea
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2006 01:01
- Nahlásit

Vrčanie podľa mňa spôsobuje neistota daná nesprávne načasovaným a možno aj neprimerane dlhým trestom. Možno je to v tom, že pes niekedy dostal povel, ale aj tak sa mu podarilo v započatej činnosti pokračovať. Ak nepomáha chrastítko, retiazka, treba sa naozaj vrátiť k stopovačke, prípadne v kombinácii s retiazkou, ktorú síce po tom, čo vedľa neho pristane, môže oňuchať a zistiť, že nie je nebezpečná, ale stopovačka zaistí, že sa od nej nevráti späť k lahôdke. Skrátka zabezpečiť, aby bol zákaz splnený, krátko, rýchlo. A hneď z toho von, treba robiť niečo iné a odbúrať napätie. A problémové situácie radšej vyvolávať vedome, aby boli riešené s chladnou hlavou a v kľude. Aj nasranosť a nervozita majiteľa pridá psovi na neistote.

sarax
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2006 01:16
- Nahlásit

gabi
používať stopovačku volne tahajúcu sa po zemi
jen musím podotknout,že můj pes teda na stipovačce nesežere nic...moc dobře ví že ta šňůra nás spojuje...takže tady zbejvá jen zařvatale naštěstí povel Fuj zná moc dobře a činnost ukončí

eeve
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2006 15:01
- Nahlásit

rea
Stopovacku už mame ozkoušenou: Pejsek je poslušný jak beranek - panicka proto hodneho pejska ze stopovacky odepne - panicka s pejskem jdou dal a potkaji na ceste lezet dobrutky - a pejsek udela hopky hopky k tem vyzyvavym mlskam - a pak uz pejsek neslyší nevidí. Tak panicka udela hopky hopky k neposlušnému pejskovi - fuj fuj skaredy pejskek co papa odpadky - pripne stopovacku - a pejsek je poslusny jak beranek
Stopovacka nas problem tudiz neresi, jen se mu diky ni vyhneme.

Walda
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2006 16:10
- Nahlásit

eeve

Tohle se řeší tak, že se stopovačka postupně zkracuje, až pes tahá za sebou třeba jen 1 - 2m šňůry. A trvá to dlouho.

eeve
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2006 16:43
- Nahlásit

Walda
tak tohle vsechno vimetaky že jsme se dostali až tam, ze tahame treba jen 0,5m a vsechno je ok. Nedejboze za sebou ten špagat netahat!

gabi
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2006 18:21
- Nahlásit

Tu je ten kamen urazu. Pouzivanie stopovacky nieje zapnem-hodnej, odopnem-zlobi.

eeve, stopovacka sa neodopina ked je pejsek hodnej, ale az dlho dlho potom ked zabudne na to ze ju ma a aj tak je dalej hodnej. Inak ta prechytracil a ty sa nechas.
Ked sme trenovali nejake veci na stopovacke, neodopinala som ju zo psa ani pri prepinani na kratke voditko. Mal ju vzdy, tak ako ma pes chvost.

Pupy
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2006 23:44
- Nahlásit

Walda a nebo všichni
Vím že to sem nepatří ale můžete mi někdo vysvětlit jak je to s tou stopovačkou? a tím zkracováním? díky

sarax
Člen
# Zasláno: 12 Lis 2006 01:03
- Nahlásit

gabi
mno taky jí pes měl všude..ten starší..bylo to fajn a nosil jí dlouho....tak dlouho že jsme ho několikrát vyplétali z křoví do kterýho se zamotal a nemohl ven...tak dlouho až byl na nervy že nemohl zalézt se svejma nemocnejma nohama před ostatníma psama,neb si ho za ní chytli,prostě tak dlouho až sem usoudila,že na venčení na sílišti to není to pravý...bohužel...stopovačka mi psa spíš ohrožovala než aby pomáhala....
Pouzivanie stopovacky nieje zapnem-hodnej, odopnem-zlobí
a tohle myslím nikdo kdo s tím začne nedělá..prostě sem si absolvovala přednášku o stopovačce a reflexním oblouku atd...jen prostě v našem případě to nešlo....

Walda
Člen
# Zasláno: 12 Lis 2006 10:02
- Nahlásit

Pupy

No, když s chlupáčem cokoli docvičuješ na dlouhý šňůře ( přivolání, odmítání nalezených fujíků, vybíhání za zvěří etc.) tak to jde poměrně rychle. Pes je inteligentní, když má šňůru na krku, tak udělá, co se poněm chce: 1x, 10x 100x. Když mu pak stopovačku sundáš, opět rychle pochopí, že získal svobodu a možnost rozhodování, jestli na povel udělá co má nebo ne, a celej výcvik se vrací na začátek.

Proto se u takových chytrolínů stopovačka nesundavá, jen se pustí z ruky a pes jí tahá za sebou. Všude: na procházkách, na cvičáku - já jsem jeden čas odepínal stopovačku chlupáčovi jen na překážky a do vody.

A když s provazem pejsek pěkně poslouchá, není už třeba, aby tahal stopovačku tak dlouhou, tak se zkrátí. Místo 20m stačí třeba 5, pak jen 2 a pak se končí s půl metrem provazu na krku. Musí ho nosit tak dlouho, dokud nezapomene, proč vlastně poslouchá a celé mu to nepřejde do krve. Provaz na krku je lepší nechat radši o nějaký čas dýl, protože jedno jediné zjištění, že stopovačka už není co bývala, posouvá výcvik daleko nazpět.

rea
Člen
# Zasláno: 12 Lis 2006 15:20
- Nahlásit

eeve
Veď práve to je chyba, že takýmto postupom sa pes práve naučil rozlišovať, ako je to bez stopovačky a s ňou. To býva prílišnou radosťou psovoda z toho, že psík už vie a odopne ho. Tak pes zistí rozdiel. To sa podporí tým, že potom stopovačku opäť pripne a ten rozdiel len potvrdí. Úplne prirodzená vec... To s tým skracovaním je naozaj dobrá vec.

Pupy
Člen
# Zasláno: 12 Lis 2006 15:58
- Nahlásit

Walda
Aha tak ted už to chápu, díky

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání