| Autor |
Zpráva |
JanaK
Člen |
# Zasláno: 23 Říj 2006 07:37
- Nahlásit
Měla jsem tu nedávno příspěvek Pomóc odjíždím. Tak se stalo. Po poradě s vetem, jsem pejsu jezevčici nechala doma. Vet ji dal nějaké tbl na uklidnění ale asi to nefungovalo. Pejsa nesnáší být někde zavřený, tak jsem ho nechala na dvorku, kde bývá přes den, vyhřívá se na sluníčku, má svá místečka kde leží. Jen musí vědět, že je někdo doma. Tak tam zůstal i onen osudný den. Když jsem se vracela domů, čekala na mě sousedka přes pět domů a žalovala mě, jak pejsa strašně naříkal, že na něho byla třikrát volat. A jak jsem se blížila k cíli, tak jsem už slyšela. On vůbec nevnímal že odemykám, že jdu, seděl uprostřed zahrady, ponořen do smutku a brečel a brečel. Tak jsem ho řádně sprdla, vytahala za kůži a žádné vítání se nekonalo. děsně mě naštval. Jsem z něho zoufalá. Když jsem si ho přinesla malého, byla jsem s ním 14 dní doma, pak byl 3 týdny sám a pak s ním byla a je doma babička. Přes den odchází k doktorům a na nákupy a když se vrací téměř vždycky slyší řev. Vždycky ho sprdne, ale nic to nepomáhá. Zkoušela jsem i odejít, jenže on dokud mě cítí tak je klid a až mě necítí už ho zase neslyším já. Taky tak začne asi až po delší době. Jinak je velmi poslušný - sedni,lehni,místo,čekej,ke mě - všechno zvládá bez problému. Jen asi prosí"nenechávej mě tady samotného" Přemýšlela jsem i o tom, že bych mu ještě pořídila jednoho pejska, ale nevím jestli by to pomohlo, je to závislák jako hrom.
Prosím poraďte mě, jaké máte zkušenosti a jak lze ho to odnaučit a jestli to ještě půjde. Má dva roky a fakt nevím jak na něj. Děkuji všem za rady.
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 23 Říj 2006 07:43
- Nahlásit
JanaK
a když umí to "čekej", tak co mu to zkusit dát při odchodu? Poslat ho do pelíšku a dát "čekej"?
|
JanaK
Člen |
# Zasláno: 23 Říj 2006 08:08
- Nahlásit
fromeli
to dělám, ale nepomáhá to. Vydrží tam asi jen co zavřu dveře, pak prošmejdí okolí a když zjistí, že v domě už není ani noha-tak začne.
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 23 Říj 2006 08:12
- Nahlásit
JanaK
vím, že to bude znít srandovně, ale co takhle mus pustit telku nebo rádio?
|
JanaK
Člen |
# Zasláno: 23 Říj 2006 08:23
- Nahlásit
blanulinka1
tak to jsem nezkoušela, ale určitě to vyzkouším!! díky
|
Petra
Člen |
# Zasláno: 23 Říj 2006 09:24
- Nahlásit
blanulinka1
s tím rádiem to mám vyzkoušené a je to super
|
tosca
Člen |
# Zasláno: 23 Říj 2006 09:32
- Nahlásit
JanaK
Rádio nebo televize je určitě dobrý nápad. A zrovna včera jsem četla článek na stránkách pana Eichlera. Taky se týkal psa-závisláka. Možná by některá z uvedených rad pomohla. I když, jak znám jezevčíky, s nimi je to dost těžké (avšak i na ně se dá najít něco, co platí)
|
jeje
Člen |
# Zasláno: 23 Říj 2006 09:32 - Změnil/a: jeje
- Nahlásit
JanaK, ale musis to robit presne naopak. Chladne odist, teda nelucit sa pri odchode a pri prichode sa so psom poriadne a radostne zvitat. Separacna uzkost, co je zrejme Vas problem, sa tym, ze psa sprdnes a najma pri navrate prehlbuje. Pes je frustrovany este viac. Iny pes tomu spravidla nepomoze. S "nacvikom" odlucenia treba zacat vtedy ked si doma, staci ho nechat za dverami a vratit sa skor ako zacne vyvadzat (to musis odhadnut a mozno budes zacinat s casom v sekundach) a postupne tu dobu predlzovat. Iny pes tomu nepomoze a este je otazka, ci nie je naviazany len na babičku, potom to bude horsie, ten "nacvik", ktory vlastne ani nie je nacvikom by mala robit aj babicka. Treba docielit to, aby pes nechodil za vami ako tien a bol po case schopny spat aj sam v miestnosti.
Problem uskosti je lehko riesitelny, ale neexistuje na to jednotny navod. Treba postupovat tak, aby sa frustracia psa postupne uvolnovala, ale velmi trpezlivo. Obycajne trva niekolko tyzdnov, kym sa to uvolnenie nejako prejavi aj navonok a postupovat treba pomaly.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 23 Říj 2006 09:35
- Nahlásit
na našeho prvního pejsu (který už nežije) fungoval mobil Když jsme třeba jeli na dovču, hlídala pejsu babička. Pejsa jí miloval, ale občas měl stavy, kdy se mu začalo najednou stýskat, a tak taky "bulel"...Babi nám proto vždycky poslala SMS - zavolejte Ferdovi, brečí Tak jsme zavolali a on se vždycky - když slyšel chvíli náš hlas - uklidnil.
Našemu současnému staršímu pejsovi jsem jednou dokonce dávala přes mobil i povel....to když vlezl přítelově babičce do postele a nechtěl ven....Mít v posteli 35kilového "ovčouna", to už by babi mohla zrovna spát na zemi....takže mi volala do práce, ať s tím jako něco udělám... Tak jsem do mobilu zařvala "Griffine, vypadni z tý postele" a následně už hlásila babička, že pes šel na místo
Ovšem na mého mladšího pejsu funguje mobil tak, že nás naopak začne hledat a vyšilovat......on je jinak naučený čekat bez problémů, takže na něho žádné fígle nepotřebuju - tohle jsme u něho jen jednou zkusili a nebyl to dobrý nápad.....
na každého psa to asi má jiný účinek...
|
JanaK
Člen |
# Zasláno: 23 Říj 2006 09:51
- Nahlásit
jeje
Víš já někde četla, že když pes vyvádí, tak ho máš za to potrestat. A tohle byla první příležitost, kdy jsem ho chytla přímo při tom řvaní. Tak dostal sprďa, přece ho nebudu chválit. Loučení u nás neprobíhá, vždycky mu řeknu, hezky čekej a já přijdu. A on i pochopí, že musí zůstat sedět a nedere se za mnou, ale asi jak je to déle než 1/2 hodiny, tak spustí srdceryvný pláč.
Po příchodu z práce se s ním vroucně vítám, on víská radostí a právě nevím jestli v tom není chyba, jestli ty odchody a příchody dělat nevšímavě. Aby věděl, že se nic neděje. Ještě zkusím trénovat to spaní někde jinde a ne mě u postele. Díky
|
JanaK
Člen |
# Zasláno: 23 Říj 2006 09:54
- Nahlásit
Všem děkuji za rady a klidně piště dál a dál všechny vaše nápady které na vaše pejsky zabraly. Budu zkoušet všechno co se dá. Musím ho to nějak odnaučit! Beru ho kam se dá, ale třeba na pohřeb tetičce asi nemůže. I když mu by to vůbec nevadilo...
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 23 Říj 2006 10:05
- Nahlásit
Po příchodu z práce se s ním vroucně vítám, on víská radostí a právě nevím jestli v tom není chyba, jestli ty odchody a příchody dělat nevšímavě. Aby věděl, že se nic neděje
JanaK
to bych asi vyzkoušela.
Já jsem špagetu zpočátku trénovala tak, že sem se sebrala a šla pryč, nic sem neříkala, pak jsem se vrátila a sdělila jsem jí, že byla hodná, když neplakala. Ale já s ní problém neměla.
|
handula
Člen |
# Zasláno: 23 Říj 2006 11:13
- Nahlásit
seděl uprostřed zahrady, ponořen do smutku a brečel a brečel. Tak jsem ho řádně sprdla, vytahala za kůži a žádné vítání se nekonalo
to je špatnej vtip ne?
|
JanaK
Člen |
# Zasláno: 23 Říj 2006 11:36
- Nahlásit
tosca
článek jsem si pročetla, začnu na tom odložení víc pracovat, musím ho té nesmírné závislosti na mě alespoň trošku zbavit.
handula
to není vtip, to je krutá pravda. A co by jsi udělala ty? Přece bys ho za ten randál nepochválila?? Budu ho vítat když bude v klidu, ale když bude řvát, nebudu ho chválit ani náhodou. A věř mi, že jsem se na něj nesmírně těšila, až se pořádně pomuchlujeme, opusinkujeme a z tašky vyndáme nějakou dobrotu. Nic se ale nekonalo i když mě ho bylo tam někde v srdíčku hrozivě líto.
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 23 Říj 2006 12:04
- Nahlásit
JanaK
zkus se kouknout sem třeba se Ti něco bude hodit.
|
blanulinka1
Člen |
# Zasláno: 23 Říj 2006 12:49
- Nahlásit
Petra...JanaK
právě jsem hodněkrát slyšela, že to funguje...sama to odzkoušeno nemám, ale za 1,5 budeme mít doma prcka, tak to zkusíme, kdyby se jí nelíbilo samotné doma
|
Janik
Člen |
# Zasláno: 23 Říj 2006 12:55
- Nahlásit
Já mám taky psa který když byl doma tak brečel...a jak jsme mu začali pouštět buď televizi nebo rádio..opravdu přestal.
|
handula
Člen |
# Zasláno: 23 Říj 2006 14:14
- Nahlásit
JanaK
proč to nevyřešíš ignorací? já nevím, ale pes který na tebe celý den čeká a ty příjdeš, sprdneš ho, naprosto nepochopí za co, to že byl naprdnutej se nediv, nepochopil, za co jsi ho potrestala. Navíc trest za to že brečí? Za to ho vytahat za kůži?
Přijde mi to prostě neadekvátní reakce. Já jsem psa nevytahala za kůži ani když mi sežral 16 párů bot.
Takže abych to shrnula, když dělá randál, tak ho prostě ignoruj, nevítej, ale ani nekárej...
|
Brigita
Člen |
# Zasláno: 24 Říj 2006 07:48
- Nahlásit
My máme také 1,5 roční feňulku, závisláček, a na samotu jsme ji začali zvykat hned stejně jak píše "jeje". Pošlu ji do pielíšku,nebo na místo, dostane piškotek, pohlazení s příkazek "hezky hlídej a čekej". Dělá smutné oči, ale ví, že musí čekat. Někdy nás jde vyprovodit ke dveřím, nebo k brance, no občas se pokusí proklouznou, jako zrovna dnes. Myslím, že to puštěné rádio je také dobrý nápad.
|
jeje
Člen |
# Zasláno: 24 Říj 2006 09:33
- Nahlásit
JanaK
Víš já někde četla, že když pes vyvádí, tak ho máš za to potrestat.
Ak pes vyvadza z dovodu uskosti, nesmies ho za to trestat. Ak je vycvičeny mozes mu zakazat vyvadzat. Nesmies ale ani pristupit na to, ze sa tym vyvadzanim domoze tvojej pozornosti (aj tvoj povel psovi, je pre neho ziskanim tvojej pozornosti).
Ak si chceš prečítať čo robiť máš, stručne to nájdeš tu:
http://www.aavet.cz/main.php?page=clanek&id=177#14
alebo v knihe: "John Fisher: Proč můj PES...?"...
Okrem radia mu mozes nechat v pelechu nejake stare tebou napachnute pradlo, odolnu dutu hracku naplnenu granulami, tak aby sa z nej dali len velmi tazko vydolovat a pod.
Napr: http://www.baron.cz/cz/shop/katalog.asp?KATG=X0003 46&BACKKAT=KP000001 alebo http://baron.cz/cz/shop/katalog.asp?KATG=X000357&B ACKKAT=KP000001
|
abby
Člen |
# Zasláno: 24 Říj 2006 09:57
- Nahlásit
JanaK
Já to mám v tomhle celkem jednoduchý.Když byla malá,tak jsem ji vždycky při odchodu zavolala,dala na její místečko,dostala pamlsek a šla.Teď stačí,když vidí,že se chystám pryč a sama sedí na svém místečku a čeká na pamlsek.No problema
|