| Autor |
Zpráva |
handula
Člen |
# Zasláno: 24 Čec 2006 08:46
- Nahlásit
Pravidelně na našich procházkách se psem potkáváme fenku NO.Znají se rok minimálně, fence je něco kolem dvou let. Venčí ji starší pán, fenka je velice poslušná, nikdy nechodí na vodítku, poslouchá na slovo. S naším psem si vždycky moc hráli, ač náš pes jen tak někoho nemusí, tak jí má opravdu rád. Vždycky po sobě skákali, lítali všude možně. Minulý týden jsme je opět potkali. Náš pes k ní letěl, já ho pustila jako vždycky, aby si pohráli, už to, že mu neběžela naproti bylo divné. V momentě kdy se k ní přiblížil, ona se přitiskla k pánovi k nohám a vyjela po něm. Cenila zuby na něj hodně zle, tak jsem si psa odvolala, dala na vodítko a pána se šla zeptat, co se děje. Pán řekl, že z ničeho nic opravdu ze dne na den se takhle chová ke všem psům (i fenám), nesnáší je a je na ně zlá, že to taky nemůže pochopit. Tak jsem se chtěla zeptat, jestli někdo s tímto má zkušenost, že fena dospěje a začne se takhle chovat. Ona ty psy nenapadá, jenom když přijde pes opravdu blízko k ní a chce si ji očuchat, tak to udělá.
|
shiba
Člen |
# Zasláno: 24 Čec 2006 08:54
- Nahlásit
Nebude hárat?
|
tosca
Člen |
# Zasláno: 24 Čec 2006 09:11
- Nahlásit
Ano znám, a z vlastní zkušenosti vím o více příčinách.
První je, že fenka prostě dospěla. Spousta fen co znám, tak po dosažení "dospělosti" začaly vyjíždět po psech, se kterými si dříve hrály. Naše to začala dělat taky. Dokonce jsme měli v sousedství druhou fenu (mladší), se kterou si cca do 3 let hrála, pak ze dne na den zlom, začala na ni vrčet. O rok později dospěla i ta druhá do stejného stádia a šly si po krku tak, že šlo o život. Tohle se nám zvládnout nepodařilo, museli jsme dávat pozor, aby se nepotkaly. Jinak "agrese" feny vůči psům (a v cizím prostředí i vůči fenám) se dá zvládnout výchovou, kdy člověk podporuje klidné přátelské jednání (běžné očichání patří k přátelské komunikaci) a netoleruje jakýkoliv náznak agrese. Není náhodou kastrovaná? To by mohl být důvod, proč se brání i očichání. Problém způsobený kastrací lze taky zvládnout trpělivou výchovou. Kastrované feny bývají háklivější na očuchávání.
Další možnost je (to mě napadlo při slovech "ona se přitiskla k pánovi k nohám a vyjela po něm"), že fenka přijala roli ochránce pána a chrání ho před každým cizím psem. Pokud je to tak, měl by ji přesvědčit, že ho chránit nemusí a že útok vůči známému psovi je nežádoucí.
No a poslední možnost, co mě napadá. Fence nějaký pes při hraní způsobil bolest. Skrytý zdravotní problém (např špatná páteř) nevinně vypadající překulení a hodně bolestivá zkušenost mohou způsobit, že se teď bojí si hrát.
Všechy uvedené důvody změny chování jsem zažila u naší feny. Včetně té háklivosti na očuchání kvůli kastraci. Takže, ano, stává se to. Lze to zvládnout, ale je třeba najít příčinu a nevhodné chování citlivě korigovat.
|
wensday
Člen |
# Zasláno: 24 Čec 2006 10:48
- Nahlásit
tosca
Díky za ten příspěvek, naše dvouletá fena se takhle začala taky chovat, u ní je to z velké části to hlídání svého - misky, batohu, paničky druhé mladší fenky apod. Já tohle chování netoleruju a snažím se ho odbourat. Když už pak psa vidí poněkolikáté, nedělá to, ale u neznámých psů většinou ano.... kastrovaná není.
|
Mar3
Člen |
# Zasláno: 24 Čec 2006 10:51
- Nahlásit
wensday
zčásti to je u ní i hlídání mého - psa
a prosimtě,kdy to je poněkolikáté???? (já jenom kdy už konečně toho u nás teda taky nechá?? )
|
wensday
Člen |
# Zasláno: 24 Čec 2006 10:54
- Nahlásit
Mar3
protivo, Anne je na Berrouše hodná !!!!!!!!!!!!!!
|
Mar3
Člen |
# Zasláno: 24 Čec 2006 10:56
- Nahlásit
wensday
mooooc - hlavně třeba kolem ní jde blíž nebo tak
|
Mar3
Člen |
# Zasláno: 24 Čec 2006 11:01
- Nahlásit
wensday
......si dělám srandu
|
handula
Člen |
# Zasláno: 24 Čec 2006 11:11
- Nahlásit
tosca
všechno co píšeš může mít skutečně důvod. Vím o tom,že fenka je po operaci zadní nohy - nějaký vrozený problém, nic konkrétnějšího nevím. Ale i po té operaci si hráli, těžko říct, jestli jí někdo ublížil. Kastrovaná není a to, že hlídá pána, na tom asi taky něco bude. Vždycky se mu krčila u nohy, náš pes jí vždycky plácnul packou, jako ať utíká, že jí bude honit. Tak se chvíli honily a za chvíli zase byla pánovi u nohy. A teď se od něj nehla. Docela mě to mrzí, náš pes k ní tak přátelsky běžel a tohle nečekal. Ale akceptuje to, ona vycení zuby a on se radši otočí a jde pryč. Teď když je potkám,tak budu muset mít psa na vodítku a vůbec ho k ní nepustím, opravdu by ho pokousala, je fakt na něj zlá.
|