Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Obrana u kníra
Autor Zpráva
vernule
Člen
# Zasláno: 15 Čec 2006 16:07
- Nahlásit

Ahojky lidičky,
mám knírače středního a chtěla bych se zeptat, jak moc se hodí cvičit s kníračem obranu. Podotýkám, že mému psovi je 8 měsíců a je hodně dominantní (samo až po mně) a sebevědomý.
Problém zakousnout se do hadru a držet neměl nikdy, i když jsem slyšela, že to střeďáci moc nesvedou.

Danuš
Člen
# Zasláno: 15 Čec 2006 16:41
- Nahlásit

Vernule, knírači byli ještě před nedávnou dobou (za Svazarmu) zařazeni mezi pracovní - rozuměj - svazarmovská plemena. Dokonce zkoušku z výkonu měli předepsanou do chovu - fena ZM, pes ZVV1, takže z historického hlediska, předpoklady pro výcvik, včetně obran, mají. Bohužel, díky jejich dnešnímu zařazení mezi plemena společenská, spousta chovatelů nekouká na povahy a jejich vrozených schopností valem ubývá.

Ale pokud se chceš vrhnout do cvičení, určitě neváhej. A pokud by ti náhodou obrany nešly, můžeš se vrhnout do záchranařiny nebo třeba stopařiny. Knírači jsou úžasní pejskové a bylo by škoda, aby se z nich stali gaučáci bez jakéhokoliv náznaku inteligence. I když u knírů to asi fakt nehrozí

Jo, občas se tu ukáže Evina, ta má střeďáka a cvičí s ním. Ta ti řekne ke střeďákovi víc. Já mám malý kníry.

Fifi
Člen
# Zasláno: 15 Čec 2006 16:43
- Nahlásit

vernule
Proc by se to nehodilo? Kdyz ho to bavi, ma sikovnyho figuranta, tak proc ne.. Znala jsem cernyho stredacka se ZVV2, knirac je pracovni plemeno, tak smele do toho!
A v 8 mesicich - pejska neznam, ale knouri maji svuj styl rozhodovani o tom, co je spravny a co ne, jsou samostatnejsi, obcas palicatejsi.. (mam erdela, jsou si v povaze podobny, aspon v tomhle teda jo). Ale pod spravnym vedenim opravdu nevidim obranu jako nejaky problem. A v 8 mesicich je to spis pubertacek, nezli nejaky dominator . Preji pevne nervy na zvladnuti puberty a drzim palce na obrany!!!

Fifi
Člen
# Zasláno: 15 Čec 2006 16:53
- Nahlásit

Pravda,ted na to koukam, a jako pracovni plemeno stredak uz nefiguruje, tam je jen velkej knour - tedy v ramci nutnych zkousek na InterCh. apod.. Stredak uz je ve spolecenskych plemenech.. To jsem nevedela.. Danuš Mas pravdu.. Jen me to prekvapilo, ja tohle plemeno mam zapamatovany holt z dob minulych uplne jinak..
vernule
Tim vic drzim stredackovi palce, at se obrany dari!!

Danuš
Člen
# Zasláno: 15 Čec 2006 17:10
- Nahlásit

Fifi, my nejsme starý, my jen hodně pamatujeme

evina
Člen
# Zasláno: 15 Čec 2006 17:49
- Nahlásit

vernule:taky jsem už letitá,co pamatuje kousající střeďákyTeď je bohužel situace taková,že se buď lidi od SK odradí už při pořizování a když už si ho pořídí,tak jako domácího mazlíčka nebo se vrhnou na něco jiného(agility atd.).Já se svým obranu dělám nebo se alespoň o ní pokouším.Už jsem byla z více stran upozorněna,že střeďák potom "ujíždí" a napadá cyklisty,bruslaře atd.Nic z toho se zatím ale nepotvrdilo.Jen je asi důležité dělat obranu jen formou hry,nejít do zloby.Mého psa to třeba ohromně baví,takže nevidím problém.Teď jsme ve fázy,kdy kouše na peška a bojím se jak zvládneme přechod na rukáv(tam prý bývají problémy).Zrovna o obranách jsme se nyní bavili na táboře a prý jen SK potřebují čas na rozkousání...jediný problém vidím asi ve figurantech,kteří by na ně měli trpělivost.

vernule
Člen
# Zasláno: 15 Čec 2006 18:00
- Nahlásit

Holky dík,

chtěla bych to zkusit a doufám, že to půjde...
evina
mně zas říkali, že pak ujíždí na lidi se sádrou
Ale to jen tak na okraj, podle toho se samozřejmě nemůžu rozhodovat.

Vistra
Člen
# Zasláno: 15 Čec 2006 21:03
- Nahlásit

Já nevím, jsem z generace "co hodně pamatuje" a já si prostě myslím, že knírač na cvičák patří. Prostě jsem si je v hlavě ještě nepřeřadila z pracovních psů do společenských. Načesanýho, mírnýho plyšáka máme taky, ale i on rád něco dělá, je to takový kutil, až se uzdraví, taky začně makat. Dřív se dělala obrana i s malochama, jsem trochu zmatená z těch nových řádů.

evina
Člen
# Zasláno: 16 Čec 2006 10:45
- Nahlásit

Mě knírač jako gaučák taky nesedí!Neumím si vůbec představit,že bych toho svého "raplíka" měla jen jako společníka.Je to zvíře které chce zaujmout nějakou činností,jinak se nudí a dělá voloviny.Malý kníři skutečně mívali v ZMP 2 obranu psovoda,přičemž kousali na rukáv.Tak když to zvládli prckové...

Danuš
Člen
# Zasláno: 16 Čec 2006 18:14
- Nahlásit

vernule

To, že knírač ujíždí na lidi se sádrou zřejmě vychází z historky paní Peškové, která bydlela Na Petynce, což je kousek od vojenské nemocnice a byla majitelkou VK Exyho z Vlamber. Exíček prý jednou na vycházce sejmul pacoše z vojenský, který měl zafixovanou zlomeninu klíční kosti. Naštěstí to byl taky psíčkař, tak si sádru nechal předělat a nedělal z toho vědu. Dneska by to určo tak snadno neprošlo.

evina
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2006 11:00
- Nahlásit

Důkaz:střední knírač obranář

Evik
Člen
# Zasláno: 17 Čec 2006 17:35
- Nahlásit

mě bohužel můj střední knírek v dubnu t.r. opustil ve svých 15 letech navždy....Vyrostla jsem s ním a byl to ten nejskvělejší kamarád, jakého jsem si tehdy jako 9letá holka mohla přát. My jsme ho tedy měli výhradně jako rodinného psa a kamaráda a žádný pořádný výcvik neměl. Nicméně byl hrozně učenlivý, inteligentní, samostatně uvažující, hlídač....no prostě skvělý pes.
Taky se mi nelíbí, že SK už nejsou ve služebních plemenech...
Na výchovu jsou prý nejnáročnější z těch tří kníračích variant, ale je to o tom, jak to s nima kdo umí. Nás si třeba náš nebožtík Ferda otočil okolo prstu (poslouchal pořádně jen mou mamku), protože jsme tenkrát věděli houby o výcviku. Ale vědět tenkrát to, co dnes, taky by to jistě bylo jiné...Když si vybavím Ferdu, tak se psem konkrétně jeho povahy bych asi obranu nedělala, protože bych měla strach, že by to bral vážně....Ale jestli si ještě někdy v budoucnu knírka pořídím - a to chci- tak se určitě nějakému výcviku věnovat budeme.

nemethova5
Člen
# Zasláno: 18 Čec 2006 14:06
- Nahlásit

vernule
ja taky dost pamatuju,co se tyka od malych po velke kniraci,jsou to opravdu rozeni pracanti a dost temperamentni,videla jsem dost razantnich obran od stredaku a vzdycky jsem byla zvykla kniry na cvicaku potkavat,coz uz je asi vyjimka,jsem sice ovcackar,ale plno plemen jsem uz dlouho na cvicaku nevidela,jako treba kniri,briardy atd.,smele tedy do obran.

Evik
Člen
# Zasláno: 18 Čec 2006 15:54
- Nahlásit

ještě mě tak napadlo...že je dneska už asi hodně málo čistě pracovních linií knírů, kde ty povahy jsou skutečně takové, že Ti psi mají po psychické stránce i na tu obranu....

evina
Člen
# Zasláno: 18 Čec 2006 22:37
- Nahlásit

Evik:co se týče střeďáků,tak to je naprostá KATASTROFA!!!Psa i s blbou ZM by musel člověk hledat lupou.Prakticky s nimi nikdo nedělá,jen pár se jich najde mezi záchranáři.Najít ale štěndo po pracovních rodičích je zcela nemožné!Co se týče malých,tam je situace též špatná.Jediná ch.st.od které bych na práci brala je "z roznetu".A u velkých se to dělí na exteriérovou a pracovní linii.Přičemž i pracovní velký knír se vybírá s obtížemi ale dá se najít vhodné spojení(např."strážce klidu")
Jinak já mám třeba pejska čistě exteriéráka ale obrana ho děsně baví.Zatím teda koušeme na peška ale doufám,že postoupíme i dále.Zatím je mu 14.měsíců,takže uvidíme...

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání