| Autor |
Zpráva |
dorota
Člen |
# Zasláno: 2 Čec 2006 15:19
- Nahlásit
Potřebovala bych poradit. Mám půlroční štěně středního plemene a mým snem je agility. Vše je zatím fajn, jen bych své holce nerada ublížila přehnaným tréninkem. Od jakého věku se asi dají trénovat jednotlivé překážky?
Moje kamarádka má o pár týdnů starší štěně, které už zvládá snad všechny překážky. Určitě i líp než někteří dospělí psi. Jen se mi na druhou stranu zdá, že to na jejím pejskovi zanechává stopy.
|
zuska
Člen |
# Zasláno: 2 Čec 2006 15:58
- Nahlásit
Pokud chceš, aby ti hafan s radostí a ve zdraví běhal po dlouhá léta, tak určitě nic neuspěchej. Štěně není cílem naučit co nejrychleji překážky a vyjet na závody, to nejdůležitější je ho motivovvat. Jedině tak ho pak v dospělosti agility nepřestane bavit, nezačne ho dělat jen z nutnosti a hlavně mu nezničí klouby (i když to je otázka spíš rychle rostoucích plemen). Já až do jednoho roku běhala hlavně rovinky, krátké sekvence, hodně tunýlků - prostě to, co psa nejvíc baví. Má to být hra. Když štěně během měsíce naučíš všchny překážky (i to se dá, je to ale spíš o kvantitě než kvalitě), od začátku ho lámeš na těžkých sekvencích a samé technice, rychle se tím spěje k tomu, že pes (pokud to vyloženě nemá v krvi) do agility nikdy velký nadšenec nebude. Taky se tím ztrácí rychlost. Opravdu není kam spěchat, navíc, čím bude pesan starší, tím se bude učit rychleji a není ostuda, když ani roční pes neumí všechny překážky. Pokud budete cvičit pomaleji, o to by se to mělo odrazit na preciznosti. Určitě nebudeš litovat.
|
zuzka
Člen |
# Zasláno: 2 Čec 2006 19:39 - Změnil/a: zuzka
- Nahlásit
dorota
my začali s agility až později, ale myslím, že něco můžeš trénovat už teď se štěňátkem
například si můžeš udělat náskok na slalom: http://pudl.webz.cz/jak_na_slalom.html
|
dorota
Člen |
# Zasláno: 2 Čec 2006 21:27
- Nahlásit
My už trénujeme, asi 2 měsíce. Jen zatím děláme pouze tunýlky, trochu slalom, párkrát kladinu. Prostě jen to, co štěněti neublíží, nezanechá následky. Ráda bych jedou závodila, ale ne za cenu zdraví štěněte. Chci ji i na výstavy a tam se špatný vývoj odrazí. Jenže jsme se o tomhle bavily s onou kamarádkou a ta tvrdí, že psovi nic neublíží, že mu to dávkuje přiměřeně. Mně se to nezdá, pes jí sice skáče jako profik, ale už vypadá strhaně - špatné úhlení apod.
|
KaTachyon
Člen |
# Zasláno: 15 Čec 2006 19:54 - Změnil/a: KaTachyon
- Nahlásit
Nebezpečné překážky pro mladého, nevivinutého, nedospělého psa: skočky v plné výšce (ale sníženou nedoporučuji, hrozí pak sházování laťek), slalom, áčko; otočky na místě z rychlosti, v doskoku.
Je tolik věcí, jak se dá mladý pes připravit na dráhu budoucího závodníka a přitom je nikde na cvičácích moc nezveřejňují - posilování psa postupnou zátěží jako plaváním (ideální na klouby), běháním z kopce a do kopce; obíhání stromů, učení přebíhání bez překážek...
Vicemistr světa 2004 začal skákat dvě překážky v 14 měsících. Do té doby uměla fena strany, vysílání, přivolání a odložení (a to ne jen tak ledajaké, ale ve stoje nehnula ani packou, když kolem ní prolítl zbytek smečky).
No řekněte, nestojí pak druhé místo na MS za trochu tpělivosti?
|
Barunka
Člen |
# Zasláno: 15 Čec 2006 21:11
- Nahlásit
KaTachyon
naprosto s tebou souhlasim.
Je taky dobre se naucit cviky, ktere pred treninkem fuguji pro psa jako stretching (otocky kolem osy, sedni-lehni-sedni, poklona apod.).
|