Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Agility - jak trénovat
Autor Zpráva
dorota
Člen
# Zasláno: 2 Čec 2006 15:19
- Nahlásit

Potřebovala bych poradit. Mám půlroční štěně středního plemene a mým snem je agility. Vše je zatím fajn, jen bych své holce nerada ublížila přehnaným tréninkem. Od jakého věku se asi dají trénovat jednotlivé překážky?
Moje kamarádka má o pár týdnů starší štěně, které už zvládá snad všechny překážky. Určitě i líp než někteří dospělí psi. Jen se mi na druhou stranu zdá, že to na jejím pejskovi zanechává stopy.

zuska
Člen
# Zasláno: 2 Čec 2006 15:58
- Nahlásit

Pokud chceš, aby ti hafan s radostí a ve zdraví běhal po dlouhá léta, tak určitě nic neuspěchej. Štěně není cílem naučit co nejrychleji překážky a vyjet na závody, to nejdůležitější je ho motivovvat. Jedině tak ho pak v dospělosti agility nepřestane bavit, nezačne ho dělat jen z nutnosti a hlavně mu nezničí klouby (i když to je otázka spíš rychle rostoucích plemen). Já až do jednoho roku běhala hlavně rovinky, krátké sekvence, hodně tunýlků - prostě to, co psa nejvíc baví. Má to být hra. Když štěně během měsíce naučíš všchny překážky (i to se dá, je to ale spíš o kvantitě než kvalitě), od začátku ho lámeš na těžkých sekvencích a samé technice, rychle se tím spěje k tomu, že pes (pokud to vyloženě nemá v krvi) do agility nikdy velký nadšenec nebude. Taky se tím ztrácí rychlost. Opravdu není kam spěchat, navíc, čím bude pesan starší, tím se bude učit rychleji a není ostuda, když ani roční pes neumí všechny překážky. Pokud budete cvičit pomaleji, o to by se to mělo odrazit na preciznosti. Určitě nebudeš litovat.

zuzka
Člen
# Zasláno: 2 Čec 2006 19:39 - Změnil/a: zuzka
- Nahlásit

dorota
my začali s agility až později, ale myslím, že něco můžeš trénovat už teď se štěňátkem
například si můžeš udělat náskok na slalom: http://pudl.webz.cz/jak_na_slalom.html

dorota
Člen
# Zasláno: 2 Čec 2006 21:27
- Nahlásit

My už trénujeme, asi 2 měsíce. Jen zatím děláme pouze tunýlky, trochu slalom, párkrát kladinu. Prostě jen to, co štěněti neublíží, nezanechá následky. Ráda bych jedou závodila, ale ne za cenu zdraví štěněte. Chci ji i na výstavy a tam se špatný vývoj odrazí. Jenže jsme se o tomhle bavily s onou kamarádkou a ta tvrdí, že psovi nic neublíží, že mu to dávkuje přiměřeně. Mně se to nezdá, pes jí sice skáče jako profik, ale už vypadá strhaně - špatné úhlení apod.

KaTachyon
Člen
# Zasláno: 15 Čec 2006 19:54 - Změnil/a: KaTachyon
- Nahlásit

Nebezpečné překážky pro mladého, nevivinutého, nedospělého psa: skočky v plné výšce (ale sníženou nedoporučuji, hrozí pak sházování laťek), slalom, áčko; otočky na místě z rychlosti, v doskoku.

Je tolik věcí, jak se dá mladý pes připravit na dráhu budoucího závodníka a přitom je nikde na cvičácích moc nezveřejňují - posilování psa postupnou zátěží jako plaváním (ideální na klouby), běháním z kopce a do kopce; obíhání stromů, učení přebíhání bez překážek...

Vicemistr světa 2004 začal skákat dvě překážky v 14 měsících. Do té doby uměla fena strany, vysílání, přivolání a odložení (a to ne jen tak ledajaké, ale ve stoje nehnula ani packou, když kolem ní prolítl zbytek smečky).

No řekněte, nestojí pak druhé místo na MS za trochu tpělivosti?

Barunka
Člen
# Zasláno: 15 Čec 2006 21:11
- Nahlásit

KaTachyon
naprosto s tebou souhlasim.

Je taky dobre se naucit cviky, ktere pred treninkem fuguji pro psa jako stretching (otocky kolem osy, sedni-lehni-sedni, poklona apod.).

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání