Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Štěně na cvičáku
Autor Zpráva
Tami
Člen
# Zasláno: 18 Čen 2006 22:26
- Nahlásit

Dala jsem omylem příspěvek jinam, tak z něj raděj udělám nový

Bylůa jsem v sobotu s naší malou podruhé na cvičáku - poprvé jsme jen okukovali a bylo vše v pohodě, byli tam jen dva velcí psi, nijak se nebála.
Dnes to sice bylo pro štěňata, ale bohužel každé to štěně bylo asi 10 x větší než naše Baruška /jezevčík má 4 kila a 6 měsíců/ a když se k ní radostně přihnali a téměř ji zavalili, začala se děsně moc bát, seděla v koutečku plotu a snažila se utéct dírou v plotě.
Asi po půl hodině začala se mnou spolupracovat ale jak se nějaký pejsek přihnal, zase do kouta.
Přitom jsem každého přidržela, aby se mohli očuchat, nikdo ji neubližoval.
Doteď strach z velkých psů neměla - možná proto že jich tam bylo hodně?
prosím o radu - když tam přijdeme příště mám ji nechat dívat a nenutit jí k ničemu, nebo seznamovat s druhými pejsky?
Určitě bych tam s ní chtěla chodit, výcvik a později lovecké zkoušky bude potřebovat.
Mějte s mými dotazy trpělivost prosím - díky ))

Aminka
Člen
# Zasláno: 19 Čen 2006 10:50
- Nahlásit

Víš Tami ono těch velkých psů tolik najednou bylo na Barušku asi moc. Vem si ji přístě na vodítko, když se k vám nějaký přátelský pes přižene, tak si k ní dřepni, aby měla u tebe oporu(nelituj ji ani nechláchol ) říkej ji takovým radostným hlasem něco jako -koukej co to k nám přišlo, takové velké psisko chlupaté no to je Ártíček, Ártíček je to Baruško - budeš dělat kašpárka jak je to skvělé, že si vás přišel očichat nějaký pes. Choď kolem těch psů, klidně když budou všichni na vodítku, aby postupně si opět zvedla fenka sebevědomí, že se jí nic nestane.
Jenom si pohlídej, aby jí zase nějaký pes nepřeválcoval, proto to vodítko, aby měla podporu u tebe.

abby
Člen
# Zasláno: 19 Čen 2006 11:02
- Nahlásit

Tami

A nemůžeš chodit na cvičák se stejně velkými štěňaty?

sarax
Člen
# Zasláno: 19 Čen 2006 11:05
- Nahlásit

abby
to si nemyslím,že by bylo řešení...i malej pejsek si musí od startu zvykat na velký,jinak se jich pak bude bát...
Tami
spíš bych postupovala jak píše Aminka...nám na cvičák chodí štěnda od 2 do 50 kil a snese se to

Tami
Člen
# Zasláno: 19 Čen 2006 12:51
- Nahlásit

U nás Hradec Kr. jsem cvičák s malými pejsky prostě neobjevila.
Tenhle mě zaujal i z toho důvodu, že jeden z cvičitelů je myslivec, takže nemusím shánět nikoho, kdo by mi později vzal Barču na lovecké zkoušky atd.
Aminka
Aminko tak dnes jsme se právě tímto způsobem vítali s takovým odrostlým štěnětem vlčáka, oňufali se a i když Barča měla respekt párkrát ho i olízla. Takže tohle bude zcela určitě ten dobrý přístup, jak to i potvrdila sarax.
Tak jdu teď teď na louku vyhledávat přátelské velké psy a budu hlásit naše úspěchy.
Jinak nad každým pejskem kterého potkáme jásám - to už od začátku - aby byla Barča natěšená, že potkala někoho s kým si bude hrát.
Je to zajímavé, toho prvního pejska jezevčici jsme vychovávali jen tak mimochodem, uměla jen základní povely, spíše si tak jen s námi žila v pohodě.-¨
Ale za tohoto pejska cítím větší zodpovědnost v tomto směru, když už má tak dobré rodiče, že by byla škoda ve výcviku a všem ostatním nepokračovat - možná jsem ve svém důchodovém věku k tomu dospěla
Takže zkušenost s pejsky mám - moje dospělé děti jich dohromady mají 6 - ale s výcvikem nikoliv, takže se občas ptám jak blbec

Zdenka
Člen
# Zasláno: 19 Čen 2006 14:49
- Nahlásit

Já jsem začla taky chodit s dvoukilovou krysařičkou na cvičák a byli jsme třikrát a učí se docela rychle, je tam většina velkých psů a když jsme byli po druhý vystartovala po ní mohutná boxerka,kterou se rozhodla paní cvičit ve čtyřech letech protože jí nezvládá já jsem tu mojí pupínu okamžitě schovala v náručí jinak by z ní dneska byli dvě,ale nějak jí to nepoznamenalo a nebojí se asi to chce pomalu zkoušet jí zvykat a nechat je třeba očuchávat aby věděla, že jí nic některý neudělaj,ale opatrně.

Evik
Člen
# Zasláno: 19 Čen 2006 17:26
- Nahlásit

Tami

....když uvidíte, že k Vám jde na přátelské seznámení větší pejsek a Vaše čubí bude chtít utéct, nesmíte jí to dovolit. Klidně i toho příchozího pejska podrbejte a seznamujte se s ním. Vaše fenka prostě musí co nejvíc vidět a pochopit, že ten pejsek není nebezpečí, ba naopak, že je to sranda a kamarád... Naopak musíte ale dávat pozor, aby pejsek- byť by to bylo jen omylem- Vaší Barušce nijak neublížil. Prostě ona musí mít jistotu, že si když pejsek přijde s přátelskými úmysly, že si může pohrát, ale současně, že bude mít ve Vás oporu, kdyby cizí pejsek náhodou neměl přátelské úmysly.

Venuše
Člen
# Zasláno: 19 Čen 2006 18:04
- Nahlásit

Mám asi taky takovej podobnej "problém"
Chci chodit s naším šeltičím klukem na cvičák,ale jsou tam vesměs velký psiska, který jsou cvičený na rukáv, obranu,revír apod.Samozřejmě nic proti nim, kdybych měla vlčáka, tak jsem nadšená, ale s tím naším prckem, kterej při větším hluku prchá, tak nevím, nevím.Chtěla bych aby měl kontakt s ostatníma pesanama, jenže on je vždycky vyplašenej, když tam vidí haldu velkých psů.Tak tam většinou chodíme až tam nikdo není, a poskakujem si tam sami po překážkáchPřitom, když potkáme na procházce velkýho psa, tak se nebojí, a já se raděj nejdřív zeptám páníčka jestli si můžou hafuny"pokecat" Ale halt, jak je jich víc, tak to nemusí.

Tami
Člen
# Zasláno: 19 Čen 2006 20:34
- Nahlásit

Holky moc děkuji.
Ona ještě do nedávna problém s velkými psy neměla, pokud jsou jednotlivě, byla hravá a pořád za nimi utíkala si hrát.
Ale asi těch psů tam bylo opravdu moc a navíc ve štěněčím a puberťáckém věku, takže plno kvikotu a běhání a vrčení.
Uvidím, co příště, dám na vaše rady.

Evik
Člen
# Zasláno: 20 Čen 2006 07:16
- Nahlásit

Venuše

některým psům prostě příliš velká psí společnost vadí - asi stejně jako někteří lidé neradi chodí tam, kde je moc lidí... Podle mě je to vcelku normální, ale pokud člověk chce, aby byl jeho pes v pohodě i v přítomnosti více psů, se kterými se jistě někdy setká (byť byste jejich společnost nevyhledávali), musí na to psa pomalu zvykat.
Takže když chodíte na cvičák. Tak se zkuste se psem na vodítku prostě vždycky projít po place, psa motivujte na sebe (hračkou, pamlskem), pokud bude v pohodě, chvalte ho. Kdyby chtěl zdrhat při např. zaštěkání jiného psa či jiném hluku....Usměrněte jej povelem a vodítkem k noze, pak pochvalte a pokračujte....prostě dělejte úplně jakoby nic, jakože vás ty zvuky a rej okolo vůbec nevzrušuje (musíte to tak ale i vnitřně cítit - být opravdu v pohodě) a uvidíte, že za párkrát to pejsa pochopí a uklidní se. Dávkujte mu to po chvilkách, nikdy ho od toho strachu nenechte utéct...

Venuše
Člen
# Zasláno: 20 Čen 2006 11:32
- Nahlásit

Evik
Jojo, děkuju za radu, vyzkúšam
Budu ho asi muset víc brát na vodítko, snažím se mu dávat co nejvíc volnosti, teda na bezpečných místech, ale někdy to bez vodítka nejde.

abby
Člen
# Zasláno: 20 Čen 2006 14:03
- Nahlásit

Tami

to je ono.Normálně se pejsci seznamjí postupně,ale tentokrát toho na ni bylo moc.
u nás na cvičáku chodí všichni přibližně stejně velcí.Pejsci spolu dost blbnou,takže bych měla strach,aby v zápalu hry neudělali něco tomu menšímu.

Tami
Člen
# Zasláno: 20 Čen 2006 19:52
- Nahlásit

abby
tady na cvičáku také chodí pejsci přibližně stejně velcí
jen Baruška je trpaslík

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání