Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / FIGURANT-psu nebezpecny
Autor Zpráva
nemethova5
Člen
# Zasláno: 23 Kvě 2006 13:40
- Nahlásit

nazdar lidi,procitala jsem starsi casopisy PES PRITEL CLOVEKA,a nedalo mi to ozvat se na jeden clanek,opet jsem mela horkou pachut zluce v ustech,jak me nektere veci dokazou nastvat!pise tam jakasi holcina z pacova,ze jezdila uz ctvrtym rokem na tabory,ale bohuzel to,co se ji stalo,nelze komentovat,problem byl figurant.mela psa ktery bohuzel kousal do nohou,figuranti se tim nechteli vubec zabyvat,radsi se venovali psum,kteri perfektne kousali i perfektne pousteli,rekli,ze se s tim neda nic delat!opet holcina se svym psem kousala,opet pes kousl do nohou,figurant se hrozne vytocil a psa,ktery lezel na zemi silene zmlatil,takze 4 roky prace prisli vnivec,napiste mi,co si o tom myslite?ja si myslim,ze figurant by se mel v prve rade ovladat a nepropadat vybuchum agrese,tento clovek nema co delat mezi pejskari,od te doby ma pes sileny strach z figurantu,myslela jsem,ze figurant je od toho,aby psa naucil,je to dost velka a narocna prace.

viky
Člen
# Zasláno: 23 Kvě 2006 13:48
- Nahlásit

nemethova5
hm to je problem, vetsinou nekam dojedes a nevis, jakej figurant je, jak se bude chovat k tobe kdyz te nezna..... staci chvilka a mesice piplani se jsou v prd.... Bohuzel dobrej figurant ( dobryho myslim s citem pro psa ) je dneska nedostatkovy zbozi. Par volu znam a protoze je znam, tak na ne zasadne nekousu a nez si jedu zakousat nekam, kde to neznam a na nekoho koho neznam, tak si o nem nejdriv neco zjistim, pak se na nej kouknu a teprve potom ho necham, aby dal kousat mymu psovi.
Kazdopadne stat se to co pises me, tak ten borec by byl bez .....

moll
Člen
# Zasláno: 23 Kvě 2006 13:49
- Nahlásit

myslím, že ve skutečné akci je vcelku jedno, jestli pes kouše do nohy nebo do ruky, hlavně když ochrání svého pána. výcvik na kousání ve sportovním pojetí je asi něco jiného, viděla jsem psa, který byl naučený kousat na jednu ruku, když mu nastavili druhou, tak nevěděl, co dělat. ale jednoznačně - pes se mlátit nemá. a cizí mě do péče svěřený už vůbec neee.

nemethova5
Člen
# Zasláno: 23 Kvě 2006 13:58
- Nahlásit

viky
moll
jj,lidi mate pravdu,ja byla na sluz.zavodech,vyhral to pes,ktery kousal do ringace do nohou,figurant nemel sanci uniknout,ja byt tou holcinou,tak delam sluzebku.dobry figurant je fakt nedostatkovy zbozi,ale figurant musi mit pro tu praci opravdu cit,hlavne respekt a opatrnost,takove chovani prirovnavam SLABOCHUM!!!!kdyz ma nekdo komplex menecenosti a vybije si to na zvireti,to uz neni co dodat,ja sama jsem si figurovat vyzkousela,ale kvuli tomu,ze me pes kousne do nohy(figurant.kalhoty),tak ho tam nekde nezkopu a nezmlatim proboha,kde ma ten pes pak vzit sebeduveru?u me by ten figurant skoncil asi na ARU a ja v kriminale.

nemethova5
Člen
# Zasláno: 23 Kvě 2006 19:38
- Nahlásit

jo jeste jsem chtela napsat,kde jsem to nasla,jestli mate nekdo casopis PES PRITEL CLOVEKA,rok 2004,mesic kveten,strana 38 az 40,odpovida na dopis ivo eichler.na netu to nejde tu stranku otevrit.

wikyp
Člen
# Zasláno: 30 Zář 2006 14:16
- Nahlásit

Tento článek si pamatuji. Nejednou jsem řekl, že obranu u psa dělá figurant. Co se týká výcviku, je to stejné, jako když ti figurant při malé chybě psa vypráská bičem. Koho napadlo používat bič, nechápu. Jinak je to týrání zvířat a takový figurant by měl být vyloučen z klubu-řešeno mírněji.

Víťa
Administrátor
# Zasláno: 30 Zář 2006 16:36
- Nahlásit

ja byt tou holcinou,tak delam sluzebku
Já být tou holčinou tak hlavně řeším to proč kouše do nohou, když má kousat na rukáv. To, že služební pes kouše do nohou, je proto, že ho to někdo naučil s určitým záměrem. Pokud, ale má pes kousat na rukáv a kouše na nohy, vidím to na nějakou zásadní chybu při výcviku a velký psychický problém u psa.

Tchor
Člen
# Zasláno: 30 Zář 2006 17:05
- Nahlásit

Víťa
Pokud, ale má pes kousat na rukáv a kouše na nohy, vidím to na nějakou zásadní chybu při výcviku a velký psychický problém u psa.

V tomhle mas naprostou pravdu, ale podle mne to nic nemeni na tom ze reakce figuranta byla naprosto neadekvatni.

wikyp
Koho napadlo používat bič, nechápu.

Hele je to zase a jenom o tom jak kdo to umi. Bic by v zadnem pripade nemel byt pouzivan ke korekcim (abych rek pravdu moc casto jsem ho pouzivat korekcne nevidel) ale jako "zvuk lovene koristi" Ja osobne bic pouzivam velmi vyjimecne, ale u flegmatictejsich psu ma sve opodstaneni.

nemethova5
Člen
# Zasláno: 30 Zář 2006 17:25
- Nahlásit

je nazdar lidi,vy jste tu stranku otevreli znova?TchorVíťav tom mate naprostou pravdu,ze pes,ktery kouse na rukav,by nemel kousat do nohou,ale nechapu jednu vec,ze se nikdo za tu holcinu nepostavil,jak vycvikari,tak ostatni figuranti,ja byt osobne u toho,tak ho vypiskam,bicem psa zmlatit a pak psa zkopat,to umi kazdy,ale psa opravdu neco naucit,aby se pes dostal treba az na mistrak,tak to je u me umeni,jak rikam,figuranta nemuze delat kazdy,kdo nema aspon spetku citu pro psy a figurovani,urcite v pesanovy chyba nekde bude,kdyz jde do nohou na sportovkach.ale jak rikam,je to vse prace figuranta.

Víťa
Administrátor
# Zasláno: 30 Zář 2006 19:14
- Nahlásit

ale podle mne to nic nemeni na tom ze reakce figuranta byla naprosto neadekvatni.
Ano, to byla! Na ten článek v PPČ si moc dobře pamatuju. V předchozím příspěvku jsem se vyjadřoval jen k tomu co jsem si vytáhl z příspěvku nemethova5. Ten její názor jsem chtěl jen korigovat a poukázat na to, že nejprve je třeba odstranit příčiny takového jednání psa.
K tomu naprostému selhání figuranta, jak jej popisuje ta nešťastná pisatelka snad ani není co dodat. Je to naprostá šílenost a ukázka lidské zhovadilosti vybíjet si svůj vztek na nevinném zvířeti. I když můžu být na psovoda jako figurant naštvaný, nikdy to nesmím přenášet na jeho psa.
Mám za to, že ten kdo figuruje na nějakém výcvikovém táboře by měl mít tolik zkušeností, že měl ten problém u psa okamžitě odhalit, psa otestovat na několika připravených situacích a po důkladné konzultaci s psovodem (zjištění předchozích výcvikových metod a např. způsobu dráždění) měl ihned začít pracovat na nápravě. To by u mě byl člověk na svém místě, ale takto? - škoda dalších slov

Simba
Člen
# Zasláno: 1 Říj 2006 11:04
- Nahlásit

Máme takovou zkušenost z figurantem ze cvičáku, že fenka začala vyjíždět po lidech a nesmyslně venku hlídat. Jako by to připomnělo, že je bojové plemeno.

Tchor
Člen
# Zasláno: 1 Říj 2006 11:19
- Nahlásit

Simba

To zalezi na tom co se psem delate pokud u nejisteho zvirete budete podporovat zlobu tak to k podobnemu sebeobranemu chovani vede docela snadno

Tchor
Člen
# Zasláno: 1 Říj 2006 11:24
- Nahlásit

Simba
Ted jsem si precet ze mas 4 mesicni stene. V tomhle veku je potreba delat naprosto vse pouze formou hry jinak nadelate spoustu spatne napravitelnych chyb.

Majla
Člen
# Zasláno: 1 Říj 2006 13:31
- Nahlásit

První zkušenost mé feny s obranou byla dost špatná. Na doporučení kamaráda jsem si dohodla obranu s figurantem, který je údajně moc dobrý. Podle mého názoru je dobrý leda na zkušené hafany. Jako první se rozeběhl proti mé feně, která vystartovala a začala ho zastrašovat. Stála na místě štěkala a vrčela. Figurant běžel až k ní (byl tak 3 cm od ní) a fena stáhla ocas mezi nohy a schovala se. To během lekce opakoval ještě několikrát, ani jednou neudělal krok zpátky, neukázal, že má strach a fena si přestala věřit. Ve finále stáhla ocas připlazila se k němu a vlezla mu do náruče Od té doby se bojí figurantů. Jsou na ní sice vidět pokroky, ale hodně malinké a prý to bude ještě dlouho trvat.

Tchor
Člen
# Zasláno: 1 Říj 2006 14:36
- Nahlásit

Majla
Nechapu jednu vec proc jste to nechala dojit tak daleko, pisete:
Figurant běžel až k ní (byl tak 3 cm od ní) a fena stáhla ocas mezi nohy a schovala se. To během lekce opakoval ještě několikrát,
Tohle je naprosto jasna indikace aby clovek okamzite obranu s danym figurantem ukoncil a to nejpozdeji ihned po (jeste lepe pred) prvnim incidentu.

Majla
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2006 07:05
- Nahlásit

Tchor:
To byla prostě moje blbost no Nevim co k tomu dodat nedostatek zkušeností a celkové podcenění¨. Znám svojí fenu dobře a když by tenkrát couvl tak by šla proti němu. Stalo se stalo………doufám, že to jednou napravíme

nemethova5
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2006 09:07
- Nahlásit

Majlato je opravdu figurant na nic,spise mel te tvoji fenule ukazat,ze se jako boji a odskakovat od,aby si fena ziskala sebeduveru,to je jedno,jestli je na zkusene psiska,ale to na tom nic nemeni,ze dela figuranta,podle me nema teda nic moc zkusenosti.

Evik
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2006 09:22
- Nahlásit

ono je to hrozně těžké....když člověk s obranou začíná, a je začátečník i ve výcviku jako takovém, má často problémy odhadnout, co který figurant dělá špatně, co je naopak dobře...Některé praktiky a vědomosti, které je nutné pro dělání kvalitní obrany, člověk prostě nevyčte z knížek.
Pokud je navíc člověk např. i trochu nervák, snadno manipulovatelný, může ho pak takový sebevědomý, byť třeba úplně blbý figurant přesvědčit, že to, co dělá je pro psa dobře, i když se to páníčkovi zpočátku třeba taky nezdá......

Zkrátka jsem názoru, že člověk, který začíná s obranou, by se měl nejdříve poradit s někým opravdu zkušeným, který by mu s výběrem figuranta poradil a i s tím, žeho se vyvarovat atd...

Majla
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2006 10:01
- Nahlásit

Evik
Já si nemyslím, že bych byla nervák. Je pravda, že tohle nám nevyšlo, ale já tam taky šla pouze jednou a za 15minut si o té obraně udělala obrázek.

Něco jinýho je si nechat něco třeba rok nakecávat a platit, platit, platit

WhiteWolf
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2006 10:35
- Nahlásit

Majla
Kde se ti to stalo?

Simba
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2006 10:53
- Nahlásit

Jedná se o našeho prvního psa - fenku, když sme si pořídili před 4 lety pitbullteriera, nevedeli sme, ze zacatku co delat. Chodili sme na cvičák jen mezi pity. Na poslušnost sme byli nejlepsi, fenka velice dobre chapala co se od ni chce. Jedna z cinnosti cvicaku byl i obrana na figuranta. Fenka si vzala vzdy za cil rukav, ktery se ji moc libil jako pesek. Figurant ji provokoval a kricel, pak sme psa pustili a ten se zakousl do rukavice, pote musel na povel pana pustit.

Dnes nám pes vyjíždí po kolemdoucich, stylem ze hlida, ale nekousne, spise zastrasuje. Stava se to casto pred barakem nebo pri prochazce sidlistem. Dostane se hrozne do afektu.

Nam to neni potom prijemne, kdyz se musite divat jak mate zleho psa. Stale na voditku a k tomu pita.

Dle meho nazoru se to naucila, nebo spatne pochopila z cvicaku, snazim se kontaktovat dobreho cvicitele, ktery me poradi jak toohoto problemu psa zbavit.

Mate nejake rady, co byste me doporucili?

Evik
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2006 11:09
- Nahlásit

Majla
však já nepsala, že Ty jsi nervák svůj příspěvek jsem mínila jen a jen obecně

Majla
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2006 11:36
- Nahlásit

Tak to pardon, protože já to špatně pochopila.

Myslím, že mám dobře vycvičené pejsky. Bohužel někdy člověk udělá chybu, kterou musí napravovat.

Tohle bylo na doporučení a bohužel to nedopadlo dobře

Fenka se snaží, ale stále se bojí celkově všech figurantů. Možná by pomohlo vzít na obranu ještě jednoho psa. Já opravdu nevim

wikyp
Člen
# Zasláno: 12 Říj 2006 04:36 - Změnil/a: wikyp
- Nahlásit

Tchor
To že pes kouše do nohou, nemusí být nutně chyba výcviku. Někteří to dělají a nenechají se zlákat na rukáv, na vršek těla a jdou prostě dolů. Nedovedu si představit, žeby ho to někdo učil.

k biči. Já ho nesnáším. Za prvé dokážu po čase vytočit i flegmouše bez biče. Za druhé mě fascinuje, když přijde bachařka a nechási na civilním cvičáku kazit psa. I kdyby to bachařka nebyla. Při revíru pes naběhne na poslední plentu, pes ikdyž neochotně, vyštěkává figuranta. Chápu, že chce psa přimět k aktivnějšímu vyštěkání. Ale co nechápu je, že figurant začne práskat bičem, což znamená, že musí napřáhnout. Bez nápřahu bičem nepráskneš-to prostě nejde. Když pes vystartuje, psovod ho strhne a nutí vyštěkávat. Co to je za blbost. V momentě, kdy na psa figurant napřáhne (byť chce prásknout bičem), musí se pes do figuranta pustit a zabránit mu v podstatě v dalším útoku.

Jinak služební pes kouše do celého těla. Na rozdíl od sporťáka, rukáv za každou cenu nehledá. Jak říká pan mjr. Beníšek...pes je jako odjištěná pistole...

Tchor
Člen
# Zasláno: 12 Říj 2006 06:34
- Nahlásit

wikyp
k biči. Já ho nesnáším

Ja stebou souhlasim, ale tech podstatnejch rozdilu mezi nacvikem prakticky a sportovni obrany je podstatne vic. U ty sportovni obrany ten bic ma obcas sve opodstatneni. (prasknout se da i za zadamama jen pohybem zapesti)

To že pes kouše do nohou, nemusí být nutně chyba výcviku.

No ja myslim ze je to u sportovniho psa "chyba" vycviku, ale pokud vim u praktickeho psa je zakus na nohu ucinejsi nez na ruku

Jinak služební pes kouše do celého těla
To je ale o tech rozdilech sportu a praxe.

Majla
Člen
# Zasláno: 12 Říj 2006 07:33
- Nahlásit

A další rozdíl mezi sportovní a služební obranou?

slony
Člen
# Zasláno: 12 Říj 2006 08:01 - Změnil/a: slony
- Nahlásit

napriklad ziadne efektne pardalie skoky na ruku so zbranou ale prichod zospodu, ziadne automaticke pustacky a hlavne podla mna vycvik cez zlobu

Tchor
Člen
# Zasláno: 12 Říj 2006 10:08 - Změnil/a: Tchor
- Nahlásit

Majla
Treba v pristupu psa k figurantovi u sportu je to sportovni partner-protivnik ktery pracuje podle pravidel, pro praktickeho psa je to nepritel ktery pouzije jakykoli prostredek k tomu aby psa sejmul a zadny pravidla neuznava. Podle toho taky vypada prace psa ktere neni na efektni pohled, ale na maximalni ucinost a zastavovaci schopnost. Pes ktery na protivnika v praxi skoci z 5m ze predu a jeste de na ruku vedle tela je mrtvej pes. protoze uhnout se takovyhlemu utoku neni zadnej problem. Psovi ktery do posledni chvile sleduje po zemi protivnika a v posledni chvili zautoci na stred tela nebo treba na vnitrni stranu stehen, protivnik neuhne.

Techniky k docileni tohohle jsou u obojiho hodne jiny. Ale to uz je na delsi povidani a podle mne mnoho technik nepatri na verejne pristupnej net.

slony
Člen
# Zasláno: 12 Říj 2006 12:24
- Nahlásit

mnoho technik nepatri na verejne pristupnej net
a preto som bol tak strucny ako som bol

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání