Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / zasahovat do rozepří pejsků v jedné domácnosti?
Autor Zpráva
jindriska
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2006 11:34
- Nahlásit

Ahoj, nedávno se tu řešilo, zda zasahovat mezi 2 pejsky v jedné domácnosti, když se do sebe pustí. Zastávala jsem názor, že se mezi ně neplést, že si to musí vyříkat sami, ale to, co předvádí naše 1,5roční fenka, 10ti letému pejskovi Matejskovi se mi moc nelíbí.
Poslední dobou se chová jak královna a přivlastňuje si nás, občas nechce pustit Matesa k nám pro pohlazení (když ona je hlazena) nebo, když oba míří k jedné misce, Mates nemá šanci, atd.. Ve vztahu k nám-páníkům nemám námitek, poslouchá, všechno ok, ale chůdak staroch. Vyjíždí po něm, kdy se jí zamane a on vůbec neprotestuje. Myslím, že je to tím, že fenka cítí Matýskovo stáří a chce přebrat otěže a postoupit výš na pomyslém hierarchickém žebříčku., ale to je má domněnka.
Nejsem si jistá, jestli pořád setrvávat v nečinnosti, její chování ve mě probouzí soucit s Matesem a mám tendence se ho zastávat, protože on je jak mouchy snězte si mě, ale nerada bych mu nadržovala, což by mohlo vyvolat žárlivost.
Máte s tím někdo zkušenost? Mám zasahovat? Jak? Určitě zasahuji, když ke mě Matesa nechce pustit. Jí okřiknu a Matesa si přivolám, ale je to fuška, protože už z ní má bobky.
Všem dík, snad je to srozumitelné.

nika00
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2006 11:39
- Nahlásit

rozhodne bych se matese zastavala a davala mu prednost....ja mam od patku dalsiho psa...a taky me nechce pustit k me 4lete fence..snazim se byt fer, ale rozhodne mu nedovoluju aby na me nebo na ni stekal a vrcel kdyz ji chci pohladit..prec jenom ona tam byla doma a on je ten novy...mel by toho starsiho respektovat.. tot muj nazor

sarax
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2006 11:42
- Nahlásit

jindriska
no já skoro 3 měsíční štěně a to si na našeho starocha dovoluje taky...vzhledem k tomu,že váhově jsou skoro nastejno,tak to řeším,a bylo mi dokonce řečeno,že to tak má bejt,pokud si pes neumí zjednat pořádek sám.....nenechám jí ani aby ho moc kousala a trápila.když on nechce..prostě sem alfa a fšecko je tu moje a bude to tak jak já chci....

monika
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2006 11:47
- Nahlásit

já to řešila asi před 3 měsíci. Mám 14 ti letou kokřici a roční dogu.Nejdříve napadala kokřice dogu a ted se katra obrátila. Rázně jsem zasáhla a dala najevo, že pořádky dělám já a je klid.Jedna dostane místo a věnuju se druhé, pak to střídám. Taky není nikdy jasné, kdo si půjde pro pohlazení první. Jednou je to ta a podruhé ta.

jindriska
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2006 11:55
- Nahlásit

doma máme jasný pravidla od příchodu fenky, které neměníme a vždy bylo vše ok. Rodinná idylka a 100% harmonie. Funguje u nás privilegium prvního, který vše dostává jako první, když Matesa hodně otravuje a vidím, že mu to není příjemné, zarazím to. Jen mě teď udivuje její razance proti Matýskovi a pořádně nevím, jak to správně řešit.

monika
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2006 11:59 - Změnil/a: monika
- Nahlásit

nenechat to vyjet ze starých zaběhnutých kolejí. ty jsi šéf smečky.Já to právě taky trenkrát řešila a dokonce jsem volala Rudovi Desenskému. Poradil mi tohle a funguje to.

nika00
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2006 11:59
- Nahlásit

jindriska
tak je to spravne matysek musi byt na 1. miste....
ja je hladimoba stejne....vsechno jim delam stejne...akorat misku se zradlem dostane prvni ta starsi atd

sarax
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2006 12:00
- Nahlásit

jindriska
no srovnat nemůžu,naše štěně je malý..ale jak říkám pokud je to moc,koušu bo třepu za kožichprostě na mý věci nesmí a dost

mac1
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2006 12:01
- Nahlásit

zasáhla jsem (2x) a od té doby je klid , netoužím mít doma nějaké spory , na 1. místě stejně zůstanu já

jindriska
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2006 12:05
- Nahlásit

hm, tak asi doma omezím svou benevolenci ve vzájemných psích vztazích. Vždy jsem je nechala, aby si to vyřikali, ale asi to nebude správně. Probíhalo vždy společné mazlení, ale ta drzounka nám asi dospěla, či co.

jindriska
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2006 12:18
- Nahlásit

monika
můžeš to prosím trochu rozvést? Poradil Ti tedy, rázně zasáhnout při útocích na starší a jasně ukázat, že já jsem ta, která rozhoduje, co bude a nebude a co se týče mazlení - mazlit odděleně? U nás je to tak, že jednoho začnu hladit a příjde i ten druhý. Když začnu hladit Matesa a příjde Haidy, je to ok, ale naopak - to na něj vyjíždí. Děkuji za trpělivost.

monika
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2006 12:39
- Nahlásit

jindriska
Poradil Ti tedy, rázně zasáhnout při útocích na starší a jasně ukázat, že já jsem ta, která rozhoduje, co bude a nebude

přesně tak, co se týká mazlení, tak ruce máš dvě a budeš v pohodě stihat hladit oba současně. Pokud se stane, že bude Haidy vyjíždět, okamžitě přerušit mazlení a Haidy vykázat na patřičné místo. Matýskovi se můžeš jakoby dověnovat a jít si po svém. On nesmí doplácet na její žárlivost. Ty určuješ taky dobu, kdy se budete mazlit nebo si hrát, a ona musí pochopit, že šéf jsi ty.
Já to dělala tak, že jsem drbala kokřici a doginu jsem měla jakoby vedle ruky, ale nevšímala si jí. Pak jakoby náhodou jsem ji podrbala. Zezačátku se stávalo, že okamžitě zabrala a začala znova a tak jsem ji zase usadila na místo vedle sebe a zase nevšímák.Tak pořád dokola až pochopila, že má být v klidu. Je to na dlouho, a chce to trpělivost, ale funguje to. Dneska když příjdu domů, tak mě holky vítají společně bez jakékoliv agrese a čekají na pohlazení a pamlsek.

abby
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2006 13:13
- Nahlásit

No,my máme trochu jiný problém.Moji rodiše mají 6ti letého labrouše.Je to hrozný dobrák.Nikomu by neublížil a než by se pral,tak se stáhne.Já jsem si požídila retrívra.Teď jí bude 5 měsíců.Dost často jezdíme k našim a moje mamka dává přednost našemu psovi.Už jsem jí několikrát řekl,že když dává jednomu musí dát i druhému.Je fakt,že labrouš má nadváhu a nemůže tak mlsat jako štěně.Postupně se to zlepšuje.Tuhle jsme řešili,jestli když mu něco dáme a malá mu to vezme,jestli jí to sebrat a dát mu to zpátky nebo jí to nechat,ať si to kdyžtak vezme sám.Jak ho znám,tak by na ni mlsně koukal a nic neudělal dokud by to sama nepustila.Jinak si od ní nechal všechno líbit.Postupně se to ale zlepšuje a už jí dokáže dát najevo,že takhle teda ne.

monika
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2006 13:16
- Nahlásit

abby
vzít jí to a dát to labíkovi.pokud jí to necháte, bude to dělat pořád a hlavně to zkusí i na jiné psy a to může být pak problém

abby
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2006 13:36
- Nahlásit

Taky zastávám tenhle názor.Už se to takhle pokusila vzít svojí matce (když jsme tam byli na návštěvě) a ta jí prokousla ucho Snažím se,aby mu nebrala jeho jídlo.

Cezar
Člen
# Zasláno: 24 Dub 2006 13:44
- Nahlásit

jindriska
Mi máme problém opačný, vzali jsem si ročního pejska z útulku a sestry pes Matýsek, už teda 12letý na něj neskutečně žárlí a furt po něm cvaká zubama. Ale Beníček je neskutečný zlato a furt mu uhýbá, akorát, protože je rychlejší než on tak je vždycky na mazlení první, ale Matýsek se vždy také došourá, takže naštěstí máme ruce dvě, takže se nemuže cítit odstrčený. No on ale Mates si dovoloval i na našeho dřívějšího pejska což byl NO a Mates byl tak jeho čtvrtina a kříženec, ale drzý jak nikdo, on se snaším Cézerem (NO) klidně i popral, ovšem, že jsme zasáhli, aby z Matesa nebyli dva, protože i když byl Cezar velký kliďas, tak Mates ho svou drzostí dovedl vyprovokovat.

nika00
Člen
# Zasláno: 25 Dub 2006 10:48
- Nahlásit

ahoj holky
chtela sem se zeptat...mam 4 letou fenku a od patku asi rocniho blazna...

na vse uz mame naka pravidla...ale...vcera jsem obema dala takovou tu zvykaci kost....
prvniji dostala sandy....a pak novacek...

jenze sandy tu svou zhltla a pak sebrala kost novackovi a sezrala mu ji....
mam zasahnout nebo ji mam nechat..jako ze ona je kapo mezi nema dvouma, nebo ji mam nak pokarat, jako ze ona mela taky a tohle je ted jeho...
ja ji teda pokarala..a pak na me koukala jako ze on je cizi a ja se ho zastavam

wami
Člen
# Zasláno: 25 Dub 2006 10:51
- Nahlásit

nika00
Nekdy necham, at to starej mladymu sezere, kdyz chce, nekdy zasahnu...

Orry
Člen
# Zasláno: 25 Dub 2006 11:25
- Nahlásit

nika00
ja pamlsky hlidam...kazdy ma svoje..a vetsinou je treba dam, kdyz treba Orry spi, tak dostane Rockysek...a nebo na opak...Orry je zas takovy ze by mu to asi nesebral z huby, ale sproste potom ukradnul a kdyby si to rocky chtel vzit zpatky, nastal by problem a tak je hlidam

popoluska
Člen
# Zasláno: 25 Dub 2006 12:53
- Nahlásit

jindriska

riesenie je jednoduche. Kedze ty si "sefka" rozhodujes ako sa bude svorka spravat. Psy si mozu konflikty riesit aj niekolko rokov a pritom, ked spravne zasiahnes mas do 2 tyzdnov pokoj. "kto zavrci - dostane facku". Ked nevies kto konflikt sposobil zhucis obidvoch. Nech si nejake "svoje trapne postavenie" riesia ked nie si doma. A ver, ze nebudu

jana33
Člen
# Zasláno: 25 Dub 2006 14:27
- Nahlásit

popoluska
souhlasím,já jakýkoliv konflikt řeším seřváním a potrestáním obou - ten kdo si začal dostává za to,že si začal a ten druhý,že to nenechal na mě a oplácí - dneska to u nás vypadá tak,že pokud se např. mladšímu a ještě pubertálnímu psovi něco nelíbí a třeba na druhého psa zavrčí,ten se buď na mě podívá,ať to řeším nebo vyloženě mladšího psa přivede až ke mě s pohledem - vyřiď to za mě. Ví,že pokud situaci vyřeší bez oplácení a nechá trest na mě bude pochválený. A samozřejmě to platí i naopak,ale nutno říct,že starší labrouš se v 99% času chová rozumně a je to puberťáček,kterej si občas dovoluje.

aren
Člen
# Zasláno: 25 Dub 2006 21:56 - Změnil/a: aren
- Nahlásit

popoluska
riesenie je jednoduche. Kedze ty si "sefka" rozhodujes ako sa bude svorka spravat.
Dobře řečeno. Taky mi to tak vychází. A bude tady klid. Co si mají co spolu vyřizovat. Jen se bojím, aby se nepozabíjeli, až nebudu doma.
ked nie si doma. A ver, ze nebudu
Doufám. Zatím to vypadá, že když jsou sami doma, tak svorně hlídají dveře.

aren
Člen
# Zasláno: 25 Dub 2006 21:59
- Nahlásit

Jsem zvědavá, jak dopadla Aki. Nevíte někdo? Té se doma do krve prali vlkodavi a jela s nimi k Rudovi Desenskému.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání