Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / neposlusnost pri konzumaci "zakazaneho ovoce"
Autor Zpráva
imagiag
Člen
# Zasláno: 20 Dub 2006 22:29
- Nahlásit

Zdravim,

mame 10mes beagla (psa), cvicime doma samostatne zakladni poslusnost - sedni/lehni/zustan/prines.. vicemene bez problemu - ranni hodinova prochazka v prilehlych lesich a stranich je navolno, pribehne na pisknuti ci povel, sedne nebo lehne podle povelu ktery po pribehnuti dostane - odebere odmenku a zase si beha kolem, jelikoz se mu obcas schovam, hlida si a nepousti se daleko. Nadalku poslechne i vetsinu "fuj" prikazu, pusti kapesnik, igelit atd (typicke prirodni produkty, vsak to vsichni znate ). Psi kamarady bezi pozdravit, kdyz se mu chvili necha na "pokec" necha se od jednoho psa odvolat (od vice je to uz tezsi, to spis musi probehnout odchyt).

tolik k nastineni situace,

problem ktery resime je takovy, ze prestoze vetsinu casu slusne posloucha, jednou za cas (v prumeru 2x mesicne) najde neco prilis lakaveho, o cem vi ze NESMI (rohlik, obzvlast vypeceny humus a podobne), a rozhodne se neposlouchat - predmet v hube, zaujme bezpecnou vzdalenost a zacne konzumovat - zadny povel od te chvile nefunguje, muzu nabizet odmenky, hazet aport... kdyz se priblizim, koriguje unikovou vzdalenost, kdyz odejdu, drzi se pobliz, ale dostatecne daleko, kdyz se zastavim pokracuje v konzumaci. Kdyz skonci je problem ho privolat protoze vi ze udelal neco co nesmi a ze bude trest (vycukani za hrbet plus zmacknuti cumaku a zalehnuti).

Jak takovou situaci resit, jak se zachovat kdyz se nakonec pes necha chytit nebo prijde sam - trestat, nebo delat jako ze se nic nestalo?

Kdyz vidim ze ho to bere a "fuj" nezabralo, snazim se ho ignorovat, to casto pomuze, ale minimalne cast dane veci mezitim zkonzumuje. Bohuzel nekdy se jedna o vec kterou proste zrat nemuze (pet lahev). Jeste dodam ze kdyz ma v hube neco co "MUZE" - vetev apod, tak staci dat povel sedni a poslechne, pusti a ceka na odmenu, to funguje i kdyz ma neco co NEMUZE, pokud tedy zrovna neprepne do toho problemoveho rezimu.

predem diky za rady ci podnety.

štěně
Člen
# Zasláno: 20 Dub 2006 23:35
- Nahlásit

Já bych taky neposlechla, kdybych věděla, že mi tu dobrůtku sebereš. Co takhle pejskovi občas něco dopřát? Buď rád, že to není stroj na poslouchání povelů.

pigie
Člen
# Zasláno: 21 Dub 2006 01:16
- Nahlásit

imagiag
Vymena za lepsiu vec nepomaha? Trebars zere rohlik a ty vytiahnes z vrecka parok

imagiag
Člen
# Zasláno: 21 Dub 2006 06:32
- Nahlásit

stene: odmenku "odebere" po pribehnuti PES odemne - divne sem to napsal - proste dostane odmenku pokazde kdyz pribehne, a celou ji zbasti, neberu mu nic..

pigie: v zapalu boje o rohlik obvykle nabizim vse co mam k dispozici, takze treba i cele baleni odmenek.. bezvysledne..

Eda
Člen
# Zasláno: 21 Dub 2006 06:42
- Nahlásit

imagiag
já zrovna nejsem ten pravý radič, (moje fenka taky umí bezvadně přepnout na neposlouchani) ale přece jenom bych ti poradila, vydržet!!! vždyť 10 měsíců, to je ještě moc mladý a má nárok si občas neposlechnout. a navíc, bígl je taky "popelnicové plemeno", jako labradoři a jsou náchylní venku zbaštit kde co. Prostě si myslím, že časem se to upraví, ale samozřejmě svůj boj nevzdávej, já taky bojuju...

fromeli
Člen
# Zasláno: 21 Dub 2006 06:47
- Nahlásit

imagiag
zkusila bych se tvářit jakože to nevidím a v klídku se přiblížila a pak teprve patřičně zařvala"fuj", případně přichytla v zátylku a přitlačila makovičku k zemi. Musí to být ale překvapující "fuj", že se tak lekne, že to pustí a pokud nepustí, musíš být v dosahu a donutit ho k puštění.

Nebo to zkusit pohodit někam něco naschvál a pak být ve střehu a nejlépe dát "fuj" v okamžiku, kdy se po tom bude sápat, aby si myslel, že máš oči všude.

Nám na cvičáku výcvikář říkal, že dáš-li povel "FUJ", musí si pes myslet, že nejmíň spadla stodola.

Gája
Člen
# Zasláno: 21 Dub 2006 07:09
- Nahlásit

Mám 8 měsíčního bígla a s tou poslušností jsme daleko za vámi, nevím na co si stěžuješ, protože na to, že je to BÍGL, tak ti poslouchá dost dobře a souhlasím s Edou, ve svém věku má nárok na nějaké prohřešky, je to puberťák. Buď rád(a), že má "své dny" jen 2x do měsíce. U nás je to naopak, 2x do měsíce poslechne a zbytek má "své paličaté dny". Pokud se s tím smířit nechceš zkus radu fromeli. Hlavně nezapomeň - máš bígla (tzn. neposluchu, hluchoňe, všežravce, paličáka, atd.) všechny výrazy se k tomuto plemeni dost dobře hodí a možná by se našly ještě horší pojmenovky....

fromeli
Člen
# Zasláno: 21 Dub 2006 07:11
- Nahlásit

No já s tou paličatostí, hluchotou nejsem na tom u naší jezevčíkový o moc líp

Gája
Člen
# Zasláno: 21 Dub 2006 07:19
- Nahlásit

fromeli
Určitě jsi, protože podle tvých rad, soudím, že nejsi žádný začátečník. Já jsem začátečník a k tomu si pořídím zrovna takové plemeno. Nelituji, máme ji moc rádi je úžasná, ale prostě svá. Myslím, že je psí osobnost a i když ví, že bude potrestána, ponížena, přesto si žije svým životem a někdy je na jejím výrazu příliš vidět, jak nás má na háku. Začínám se s tím smiřovat i když mě to pěkně štve. Dokonce zvažuji, zda má smysl chodit na cvičák, když výsledky jsou mizerné, ba horší, než když jí byly tři měsíce.

fromeli
Člen
# Zasláno: 21 Dub 2006 07:26
- Nahlásit

Gája
no začátečník - sice jsme doma měli hafany celej můj život, ale Michelle je můj první vlastní pes. Takže mám za sebou jen čtyři roky někdy těžko získaných zkušeností
Ale jezevčíky miluju a už u nich zůstanu

evina
Člen
# Zasláno: 21 Dub 2006 09:46
- Nahlásit

štěně:Buď rád, že to není stroj na poslouchání povelů.
Já myslím,že v případě kdy je možnost,že se pes může otrávit,je takový poslouchající stroj nejlepší!!!imagiag odle mě je to prostě nedodělané přivolání ale v tomto věku celkem normální.Buď bych dala psa na dlouhou šňůru a vyhledávala tyto situace anebo to zcela ignorovala.Nahánět psa nemá smysl(je rychlejší)a voláním(bezvýsledném) si kazíš přivolání.Myslím,že nezabere ani se připlížit ke psu,má postřeh.Co po něm něco hodit?Kovový obojek nebo zkusit stříkací pistolku.

Kalliope
Člen
# Zasláno: 21 Dub 2006 09:46 - Změnil/a: Kalliope
- Nahlásit

Gája
ale to nesmíš takhle brát, že se ti výsledky zhoršují. Píďovi, když byli čtyři měsíce taky poslouchal, chodila jsem s nosem nahoru, jak mám chytrýho psa, byla jsem nafouknutá pýchou, jako puchýř jen do mě píchnout.......zavolala jsem - přiběhl, dala jsem povel sedni - sedl si, fuj ovládal dost dobře, dokonce začínal reagovat na PUSŤ, no a pak to tak nějak ubíhalo přidávali jsme další povely a najednou psovi bylo 11 měsíců a přestal poslouchat úplně, nejdřív jsem nevěděla co s ním- takže zhruba kolem toho roku dostal stopovačku, cvičíme přivolání jak jen to jde, stopovačku za sebou tahá už půl roku - a myslíš, že je vidět nějaký pokrok ?? Naprosto žádný, kdybych se na procházkách nechovala jak schizofrenik a stopovačku furt nepozorovala, zdrhl by za první stopou, kterou by ucítil, takže skutečně - pokroky vesměs žádné. Jedná se o rotvíka, ti dospívají kolem 3. roku, a tak si dělám naděje, že se snad jednoho dne trošku zklidní - takže nezoufej a cvič a cvič a cvič, ale nemůžeš čekat, že pokroky uvidíš např. hned během dvou měsíců

fromeli
Člen
# Zasláno: 21 Dub 2006 09:49
- Nahlásit

Co po něm něco hodit?Kovový obojek nebo zkusit stříkací pistolku.
já házím vodítko, nosím flexinu než dojdem přes silnici. mám ji už pěkně omlácenou

wensday
Člen
# Zasláno: 21 Dub 2006 10:05
- Nahlásit

No, já mám dvě labradorky, tedy popelnice, hlavně ta starší, pokud už chňapne nějakou dobrotu, nemám šanci, házet nic nepomáhá, jedině odchytit a sebrat jí to. My máme ještě takovej zlepšovák, ta mladší umí té starší sundat náhubek, takže třeba deme po sídlišti, všechno OK, pak sundanej náhubek a už má Anne v hubě kus trvdýho chleba a letí s tím na parkoviště mezi auta, abych jí to nesebrala ... já na chodníku na prášky, že ji něco zajede. Nefunguje nic, než odcházet a ona pak žvýkajíc jde za mnou. Už se mi taky stalo, že přes náhubek chytla kus kůže ze špeku a soukala to tou dirkou dovnitř. Tenkrát se mi podařilo nalákat ji na balónek, ona miluje aporty a to je jediný, co jakž takž někdy zabere. Nosím balónek vždycky v kapse a když vidim, že už nasává a chystá se zdrhnout za nějakým hnusem / mám už vytipovaný místa výskytu /, vytáhnu míček a odvedu ji kus dál. Pak dám odměnu a na konci vycházky se snažím aspoň na chvíli sundat náhubek a pohrát si s ní s tím balónkem, aby nebylo pravidlem, že ji jen lákám a nikdy ho nedostane.
Jojo, je to boj. U nás jsou specialitou lidský h.... tuhle mi vybehly obě z keříku a každá měla kus nalepenýho na náhubku. Hrůůůůza.
Jinak kdo máte dva a více psů, víte, že kam se hne jeden, tam musí i ten druhej a paltí to speci o hnusech nebo když zařvu fuj na jednu, už se letí ta druhá mrknout, o jakou dobrotu jde. Ještě že jako třetího psa mám babču, ketrá je ráda, že jde a hnusy ji už nezajímaj.... ufff

suesie
Člen
# Zasláno: 21 Dub 2006 10:09
- Nahlásit

My máme taky obrovskej problém s požíráním všelijakejch fujtajblíků, akorát to není 2x do měsíce ale skoro každej den
Taky se s tím drží v dostatečný vzdálenosti a když se k němu začnu blížit, tak to polkne až už je to jakkoli velký
Buldočci jsou taky popelnice a tak už pomalu přestávám doufat, že to ho někdy přejde. Je mu teď necelých 10 měsíců.
Nejhorší je, že on se jen tak něčeho nebojí a tak má nějaký fuj totálně na háku.
Dokonce to dělá i když je na vodítku. V jednom kuse někde čmuchá, já si říkám, že ho přece furt nemůžu buzerovat, ať nečmuchá a v tu chvíli už má něco v hubě a než se k němu skloním, tak to polkne

viky
Člen
# Zasláno: 21 Dub 2006 10:10
- Nahlásit

imagiag
u nas zabralo Vikymu zdrhnou, kdyz mel neco v hube a nezabral povel fuj na dalku, otocila jsem se zacala od prchat, vzdycky se rozbehl za mnou a mnamku po ceste vyflusl. Ted povel FUJ funguje spolehlive - co kdyby mu nahodou panicka utekla ?

wensday
Člen
# Zasláno: 21 Dub 2006 10:14
- Nahlásit

viky
Naše Anne se teda třeba rozběhne, ale nikdy hnus ještě nepustila

Na cvičáku mi majitelka psí školy nabízela použití el. obojku, já vím, že je to mnohokrát diskutované téma, zatím jsem od toho upustila a snažím se jinak. Mám strach, abych psovi neublížila. Ale prej to funguje perfektně, pes si pak nic ze země neveme.....

suesie
Člen
# Zasláno: 21 Dub 2006 10:16
- Nahlásit

wensday
přesně tak, Cllif to radši hnedka polkne a pak se rozběhne za mnou

viky
Člen
# Zasláno: 21 Dub 2006 10:21
- Nahlásit

wensday
no el. obejek, fakt asi az v krajnim pripade ( i kdyz nekteri to neradi slysi ), to radeji to dlouhy voditko a fakt musis byt asi rychla a pohotova, pritahnout ji a vytahat za kuzi na krku - nevim, sezere to i pres to nebo spis v prubehu trestu ?

wensday
Člen
# Zasláno: 21 Dub 2006 10:44
- Nahlásit

suesie
já jsem ráda, že v tom nejsem sama.... teď se s tím trápím míň, ale jak rozmrzlo a všude na sídlišti bylo těch hnusů hafo, byla sem fakt na prášky a docela vážně jsem o tý elektrice uvažovala.... víš co, jednou sežere něco otrávenýho a bude, toho se nejvíc bojím..... lidi jsou hovada

viky
já vím... taky už jsem od toho upustila.....víš, my měli na konci zimy ve výběhu mrtvýho zamrzlýho králíka...co já se s tím natrápila. Normálně jsem tam přišla, ona utýct nemohla, protože on tam byl přimrzlej k zemi / já ho zkoušela i uklidit, ale nešlo to / , tak jsem ji hrozně dořvala a vytahala za obojek a kůži na krku, odtáhla na vodítku pryč a sotva jsem ji na druhým konci výbehu pustila z vodítka, otočila se a valila tam zase. Přitom druhá fenka to pochopila, že je ti hrooozně fuj a nechá se odvolat. tahle prostě ne. Je to miláček, ale za hnusy by udělala všechno.

suesie
Člen
# Zasláno: 21 Dub 2006 10:50
- Nahlásit

wensday
no přesně tak, já takhle pořád trnu hrůzou Ale už opravdu netuším, jak ho to odnaučit. Jinak celkem poslouchá. Když jsem s ním někde na poli nebo v lese, tak sežere fakt kvanta zaječích bobků apod. Sežere třeba jedno, dostane vynadáno a na zadek a on se jen otočí a jde si pro další, to je fakt na zabití Tak to pak zkončí tím, že jde na vodítko a až domů u nohy.
No a el. obojek si u buldočka moc představit neumím.

wensday
Člen
# Zasláno: 21 Dub 2006 10:52
- Nahlásit

suesie
já slyšela, že ty zaječí bobky zase až tak nevadí... jedný kamarádce to říkal vet. Že je snad v tom dokonce něco, co pes potřebuje. Zaječí bobky žere naše 12-tiletá kříženkyně taky, labradorky lítaj na louce za balónkem a talířem a ona chodí a cpe se bobkama - taky jí ale za to nadávám......

suesie
Člen
# Zasláno: 21 Dub 2006 10:56
- Nahlásit

wensday
no kdyby to bylo jen tohle, ale on žere i srnčí, lidský, psí a vůbec všechny možný hnusy A je to fakt denně. Není den, kdy by nějaký humus nesežral. když hu postíme na zahradu, už se láduje hlínou nebo mulčovací kůrou

gabifi
Člen
# Zasláno: 21 Dub 2006 10:57
- Nahlásit

náš mlaďoch, kolie, měl zase ve zvyku ulovenou dobrůtku honem rychle polknout, bohužel i když to byla věc nepoživatelná, například obal od léků, věci z gumy a podobně. Jednou jsme dokonce byli u veta na zvracecí injekci. Bylo to hrozné, já se musela dost ovládat. Jakmile něco ulovil, snažila jsem se mu to odebrat po dobrém, lákáním na pamlsky. Vůbec jsem se k němu neodvážila přibližovat, aby zase nesežral nějaký obal. Pokud sežral "jenom" fujtajbl organického původu, považovala jsem to za štěstí. Dnes jsou mu tři roky, je dospělý a venku nesebere téměř vůbec nic...tak zhruba jednou za tři měsíce mu prdne v palici a něco si uloví. Stačí povel FUJ a pouští.

suesie
Člen
# Zasláno: 21 Dub 2006 11:00
- Nahlásit

gabifi
no kéž by to u nás s věkem přešlo

imagiag
Člen
# Zasláno: 21 Dub 2006 11:09
- Nahlásit

dik vsem za prispevky,

zda se mi nejrozumnejsi dat ho na tu stopovacku, je na to pomerne zvykly - cvicili sme tak privolani a kdyz se jeste tak nedrzel pobliz.. dneska jsme uz tak vyrazili a moc si toho nevsima, a ja budu mit v pripade vypadku sanci ho odchytit a neschazovat pred nim svou autoritu. Obcas ji sice taha v hube, ale na to jsem uz prisel ze mne s tim provokuje, vi ze to nema delat, tak kdyz se divam tak vytrapuje.. resim to tak ze delam ze to nevidim a jeho to po par krocich prestane bavit motat se do stopovacky a radsi si jde cuchat ;)

jeste jednou dik za podnety a nazory, cloveku se s tim lip "bojuje" kdyz vidi ze v tom neni sam.. ja vim ze na bigla je super poslusny, jeste nikdy nevzal roha na stopu.. Je to spravnacky bigl jak ma byt, presne jakeho jsme ho chteli mit, rostak i mazel, cviceni bereme pro jeho dobro, aby mel moznost volnosti a aby se diky ovladatelnosti dal ochranit pred nebezpecim.

popoluska
Člen
# Zasláno: 21 Dub 2006 14:39
- Nahlásit

Imagiag
Myslim ze mam uplne rovnaky problem. Na fuj mi reaguje velmi dobre, ale zhruba 1-2x za mesiac urobi to iste. Nepomoze absolutne nic... Aj keby som mu hodila pecene kura...
Riesim to tak, ze ked uz mi je jasne ze nedovoli aby som sa priblizila, inak zdrha, normalne sa otocim, idem kusok prec a sadnem si na lavicku. A ja sa tvarim, ze neexistuje...Potom ked to dozerie ho normalne zavolam bez nejako chvalenia za prichod a ideme v tichosti domov. Je pre mna dolezitejsie, ze to nerobi casto (predtym zral kazdy a den a uplne vsetko) a nechcem aby sa bal po comkolvek zlom ku mne prist.A pre tych co si myslia, ze ten pes to bude potom robit castejsie, nie je to tak. Na dalsej vychadzke ho nemam problem od zradla na zemi odvolat...proste puberta.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání