Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / prosim o radu s vychovou
Autor Zpráva
armina
Člen
# Zasláno: 26 Bře 2006 13:37
- Nahlásit

Ahoj, mam fenku stredniho plemene, skoro dva roky.
V posledni dobe zacina na jine psy startovat, hlavne pokud je (ona) na voditku. Pokud je navolno, psa jen ocicha a bezi pryc.
Neni to u kazdeho psa, ale nevim, podle ceho je vybira.
Na radu ji na voditku poustim k jinym psum vyhradne na povolenem voditku a hned pri prvnim naznaku (ohrnute pysky a vrceni) trestam (skubnu a servu).
Delam to tak spravne?

Dalsi problem mame s fenkami.
Jako mala se vzdy bez problemu podrizovala, ale ted uz ne. Psi si od ni nechaji i po hlave skakat, nekdy je mi az trapne, co si k nim dovoli a odvolavam ji, majitele psu se jen smeji, jaky je jejich pes "truhlik".
Ovsem s fenkami je to trochu problem, s nekterymi si ocividne nesednou, hlavne s temi vetsimi, chvilku si vzajemne ocichavaji cumaky a v zapeti spusti hrozny rambajs a obvykle konci moje fenka na zadech a nad ni ta druha, obe stale hartusi.
V ten moment uz jsem tam a s druhym majitelem je od sebe odtahneme a ja ji servu. Zrejme jde jen o zastrasovani, protoze nikdy nedoslo na zadne zraneni.
Pokud ma druhy majitel pochopeni, chodim kolem nich s moji fenkou na voditku a pri jen nepatrnem naznaku skubu voditkem s "nesmis", dokud ji neignoruje.
(to mi poradili kamaradi, zkusenejsi pejskari, ale mela jsem moznost to udelat jen dvakrat z celkoveho poctu peti incidentu).

Je to spravny postup? Pristup moji fenky me trochu rmouti, jako mensi byla uplne pohodovy pejsek, s kazdym vysla.
Navic se na me hrnou rady, ze je moje fenka prilis sebevedoma nebo naopak malo sebevedoma, nebo ze ve mne nema tu spravnou oporu, ze je to normalni, ze proste nemuze s kazdym vyjit a ja, pejskar zacatecnik, zacinam tapat.
Chtela bych ji vychovavat spravne.

Diky vsem za radu.

abby
Člen
# Zasláno: 26 Bře 2006 13:52
- Nahlásit

Byt tebou,tak si zajdu nekam pro odbornou radu.Je to dost nebezpecne.Nikdy nevis,jestli opravdu nekousne.A navic by se majitel napadaneho psa mohl leknout a tvoje fenecka by nemusela dopadnout nejlip.Nekteri jsou nervaci a staci,kdyz se k nim jiny pes priblizi a uz rvou a kopou.Jsou ruzna centra,kam se da zajit.Nebo i na cvicak.Jsou tam ostatni pejsani,tak by to odbornik hnedka videl a mohl ti nejlip poradit.Preju hodne zdaru

VercaCZ
Člen
# Zasláno: 26 Bře 2006 15:40
- Nahlásit

Měla jsem podobný problém, mám 9ti měsíčního psíka. Byl strašně mírumilovnej až bojácnej, jenže jak začal dorůstat (je to obří plemeno už teď váží cca 50kg) začínal být dominantnější vůčí psům, radila jsem se na cičáku.Přesně jaks říkala, jakmile začaly náznaky konfliktu,strhla jsem ho a bylo pořádný čóro, tak pochopil, že já si to jako jeho panička nepřeju a teď už stačí jen houknout a je klid. Líbit si nic nenechá, ale rvačky nevyvolává. Tak hodně štěstí

Kolie
Člen
# Zasláno: 26 Bře 2006 16:33
- Nahlásit

Možná se jich bojí, a tak jim chce ukázat svou dominantnost, aby je hned zastrašila, a to dřív, než ji napadnou. Asi si myslí, že ji napadnou vždy, proto je i vždy varuje. Pokud ji napadl pes
(v té době, kdy s tím chováním začala ), možná si k nim získala nedůvěru. A to vodítko...možná, že když není na vodítku, neútočí ( nevaruje ) proto, že kdyby na ni zaútočil, mohla by utéct,tak proto se nebojí, ale když je na vodítku, cítí se ohrožená. A někde jsem četla, že pes, který útočí ze strachu, se kvůli tomu nemá bít, protože se jenom brání. Ale jestli se ta tvoje fenka opravdu bojí, asi nezjistíš. Víc poradit neumím.

evina
Člen
# Zasláno: 26 Bře 2006 21:43
- Nahlásit

armina odívej se semURLI já jsem hledala pro podobné chování svého psa rady.Myslím,že zde je to opravdu dobře napsané.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání