Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Co by měl umět???
Autor Zpráva
ladida
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2006 09:03
- Nahlásit

Dobrý den,
máme afgánka, jak už jsem se jednou ptala a zajímalo by mě co by pejsek v 8-mi měsících měl zvládat.
My pěkně umíme sedni, lehni, zůstaň a přivolání. Zatím nám ale moc nejde chůze u nohy - záleží na tom kde jdeme - pokud někde v klidu, tak to zvládá.
Až se oteplí rádi bychom vyrazili na cvičák - potřebujeme zvykat na pejsky a okolní ruch, rozhodně z něj nedělám služební plemeno (-:

Joker
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2006 10:36
- Nahlásit

Je to chrt, takže žádné poslušnostní extra výkony po něm chtít nemůžeš. Ale určitě bych učila všechno, co potřebuje pro běžný život. Sedni, lehni, čekej, zůstaň, přivolání, aspoň trochu chůzi u nohy, chování k lidem a psům...

ladida
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2006 10:41
- Nahlásit

A můžu vědět jaký je rozdíl mezi sedni a čekej (-: Já mezi tím zatím žádný rozdíl nedělám...tak asi to dělám špatně, že??

Joker
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2006 10:50
- Nahlásit

No sedni je sedni a čekej je čekej. Tzn. že ho necháž v nějaké pozici (jedno jaké, ale pro začátek doporučuju lehni, nebo sedni), dáš čekej a odejdeš. A on musí čekat. Při povelu čekej si ho pak můžeš přivolat k sobě. Pak máš zůstaň, a to je to samé, jako čekej, ale pro psa se vracíš, přiřadíš se k němu. Ale pokud chceš, aby byl jen schopný běžného života, tak to takhle do detailu dělat nemusíš. Ale je to lepší, pes to pak líp chápe

nika00
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2006 11:38
- Nahlásit

ja pouzivam sedni a kdyz odchazim tak reknu durazne zuuustan! ale treba jen kdyz se blizime k silnici tak pouzivam cekej a pes zpomali a zastavi se u prechodu

Orry
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2006 11:40
- Nahlásit

nika00
mas to stejny jako ja

sedni a zustan..a pak zavolam (no nekdy se parchant v tom sedu soura :lol cekej, pouzivam, kdyz je pred silnici a nebo kdyz ho chci pripnout na voditko...nekdy dela hluchyho

nika00
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2006 11:42
- Nahlásit

ja sem mela docela dilema jestli pouzivat cekej i zustan...prec jenom vyznam to ma podobnej...sem se bala ze to nepochopi..ale anucela se to rozeznat docela dobre..protoze cekej pouzivam docela casto, narozdil od toho zustan jen zridka kdyz sme u kramu atd

ladida
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2006 12:10
- Nahlásit

jeeee, ja myslela rozdil mezi cekej a zustan (-:

nika00
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2006 12:15
- Nahlásit

cekej...napr cekej ja ti zapnu voditko, cekej, je tam silnice...cekej uz se k tobe blizim...
zustan...zustan tu, chvili tu nebudu, jdu do kramu

handula
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2006 12:55
- Nahlásit

já bych psa neblbla zvlášť povelem čekej a zvlášť povelem zůstaň, stejně on sám nechápe rozdíl....

Evik
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2006 13:33
- Nahlásit

já používám povel "čekej" jako ekvivalent povelu "stůj" (který mi moc nejde z huby . Takže v situacích, kdy potřebuju, aby rychle zastavil velím "čekej" a je mi jedno, jestli se pes zastaví a stát zůstane, nebo jestli si k tomu sedne nebo lehne...důležité je pro mě aby zůstal v daný okamžik na místě (třeba než k němu dojdu apod.) Když dám povel zůstaň (ať je to v sedě, leže nebo ve stoje), vždycky se ke psu vracím. Z odložení (povelem zůstaň)ho k sobě nikdy nevolám, aby věděl, že si pro něho vždycky přijdu já. Často se stává, že pes, který je po odložení přivoláván k pánovi se pak třeba (aniž by dostal povel) snaží platit vpřed apod....

Joker
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2006 13:35
- Nahlásit

je mi jedno, jestli se pes zastaví a stát zůstane, nebo jestli si k tomu sedne nebo lehne...
Jak děláš odložení ve stoje za pochodu?

Evik
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2006 13:37
- Nahlásit

handula

já bych psa neblbla zvlášť povelem čekej a zvlášť povelem zůstaň, stejně on sám nechápe rozdíl....

pes podle mě dobře pochopí rozdíl v těchto povelech viz výše....
Když mi např. můj pes vyběhne moc rychle a já si to nepřeju, zavolám čekej. Podle okolností si ho pak z tohoto povelu přivolávám třeba k sobě nebo dávám volno apod.......ale z povelu "zůstaň" mám jenom jednu variantu a to tu, že pes leží a další povel mu dávám až poté, co si dojdu přímo k němu. Můj pes to tedy chápe velice dobře.

Evik
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2006 13:39 - Změnil/a: Evik
- Nahlásit

Joker

jak to myslíš? Teď nechápu Já se i u odložení za pochodu ke psovi vždycky vracím - říkám mu jenom "lehni" , "sedni", "stůj" (v tomhle případě povel "stůj" použiji) ale už k těmto povelům neříkám "zůstaň"....Já s ním necvičím pro zkoušky, jen tak kvůli f-ční poslušnosti

ladida
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2006 14:05
- Nahlásit

A můžu se zeptat jak jste cvičili chůzi u nohy?? Nám to jde pouze doma, nebo když ví že mám v kapse piškot, jinak raději běží přede mnou a očuchává.

handula
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2006 14:06 - Změnil/a: handula
- Nahlásit

Evik

podle Artemise čím míň povelů tím líp v tom smyslu,že čekej a zůstaň jsou to samý pro psa - je to prostě zůstat na místě a nehnout se a je fuk při jaký příležitosti. To rozlišují lidi a ne psy.
V tom jsem mu dala za pravdu...

mac1
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2006 14:16
- Nahlásit

handula
rozdíl chápe , z čekej ho přivolám ( nebo pošlu nějakým směrem nebo jen řeknu volno ) i jen posunkem , ze zůstaň se nesmí zvednout i kdybych se umávala a uskákala , to si pro něj musím dojít . Potřebuji to odlišit nejen na zkoušky , ale i v běžném životě

handula
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2006 14:25
- Nahlásit

mac1
Evik

učte si je co chcete, to je jedno, u mě prostě při povelu zůstaň musí zůstat na místě, dokud tento povel nezruším jakýmkoliv jiným povelem

mac1
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2006 14:27
- Nahlásit

handula
nu vždyť jo,nikdo tě nenutí učit něco jinak , to jen že psi rozdíl pochopí

nika00
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2006 14:27
- Nahlásit

muj pes taky chape rozdil mezi zustan a cekej, povel zustan navic doplnim nazdvednutym prstem jako dulezitost. jinak chuze u nohy jsem ternovala tak, ze pes sel na kratko na voditku u leve nohy a ja mu celou dobu rikala"ke me" a taky ji u toho radne chvalila...pak sem to delala bez voditka...coz mela tendenci zrychlovat....ale dobre je ze muj pes zna i povel "pomalu". ale chuze u nohy taky neni 100procentni...kdyz me moc stve tak opet psa podrzim za krkem za kozich, zduraznim ke me a pes chape

Evik
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2006 14:34
- Nahlásit

handula

já to nemyslela nijak zle....jen jsem napsala, že pes to dle mého názoru rozlišit dokáže, když má ty povely spojené každý s něčím jiným (takže jde o dva rozdílné cviky), ale jinak s tebou taky souhlasím v tom, že je lepší pro jednu činnost mít jeden povel a nedělat v hlavě psovi guláš.

Terri
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2006 16:26
- Nahlásit

tak to já mám "čekej" v tom smyslu, že se pes zastaví a dívá se na mně a až se přiblížím tak jde. Prostě jen aby zbrzdil. Zůstaň je definitivní než dám jiný povel u sedni nebo lehni.
Stůj je "zastav se a stůj"

Zany
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2006 17:00
- Nahlásit

Já mám problém naučit psa - lehni - , povel zná ,ale když vidí,že nemám v ruce pamlsek ,tak si prostě nelehne,v opačném případě lehne hned.Nevím,jak ho to naučit i bez ukazání odměny.Nátlakem to nejde.

ladida
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2006 21:25
- Nahlásit

my jsme lehni zvládli hezky - nejdříve s pamlskem teď již bez něj, ale pouze když jsme někde v klidu. Chce to pejskovi pomoct a pokud víš, že už to umí, tak klidně ho trošku přitlač k zemi a pak stráááášně chval.
No a v sobotu jdeme poprvé na cvičák - jen na jukandu, ale už teď se strašně těším!!!

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání