Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / beha do silnice
Autor Zpráva
Ajka
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2006 08:46
- Nahlásit

Myslite, ze se pejsek dokaze naucit pojem hranice chodnik - silnice?? Nebo je to nad jeho chapani?? Mam kluka, takze se pri chuzi u nohy moc nevycura, proto ho vodim na volno, na samonavijecim voditku kdyz zrovna nejde moc lidi. Musim ho ale neustale hlidat, protoze obcas vbehne do silnice neco cuchat a tak. Vzdycky trhnu voditkem na povel fuj a zatahnu ho zpet na chodnik. Mam dojem, ze to ale stale nechape.

pajinka
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2006 08:47
- Nahlásit

A kolik mu je? Je to stendo?
Mne to oba psi pochopili uz jako stenata, ze maj chodit na chodniku.

dejavu
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2006 08:50
- Nahlásit

Ajka
Chce to trpělivě zastavit a naučit ho sednout u každého obrubníku a hlavně to dělat VŽDYCKY, protože jakmile začneš vynechávat, pes na to začne kašlat, což jsem viděla u slepců, co dostali takhle vycvičenýho psa a zdržovalo je to a psa pobízeli ke vstupu do vozovky bez sedání.
Já mám teďka úplně stejnej problém, dostal se ke mně starší pes, nalezenec, který žil patrně někde v pralese nebo co a nemůže to pochopit, co je silnice a co je chodník. Situaci mi neobyčejně ztížila naše městská část, protože na periferii chápe chodníky jako zhýčkanou vymoženost a v půlce čtvrti tě žene bez chodníků po silnici, pak to mám tomu psovi vysvětlit

Ajka
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2006 08:58
- Nahlásit

pajinka
je to 10ti mesicni stendo, jako malej chodil furt u nohy, ale to necural po vsech rozich jeste ted uz ty rohy radne vyuziva, takze jsme zavedli tuhle zmenu

dejavu
no, zajimave je, ze zrejme rozezna prechod pro chodce, ktery je z meho hlediska tezsi nez obrubnik). U prechodu prijde automaticky k noze a sedne. Do silnice lita jen mimo, dneska rano tam vlit tesne pred autobusem za igelitakem.

kokoška
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2006 08:58
- Nahlásit

psa lze naučit,co je to chůze po chodníku, ale nikdy, znovu píšu NIKDY není 100% spoleh na to, že pes neuvidí kdesi v dáli kočku nebo něco jinak zajímavého a nevletí přímo pod kola auta. Pejsu nechávám chodit bez vodítka pouze v místech, kde není provoz, jinak je na vodítku a to i přesto, že výborně chodí u nohy bez vodítka a rozumí povelu CHODNÍK. vím, co je to za pocit, když psa srazí auto a nikomu to nepřeju zažít...

dejavu
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2006 09:06
- Nahlásit

Ajka
tak pak to máš v suchu, orientuje se patrně podle bílých pruhů, teď ti stačí kýbl vápna a štětka a natřít všechny obrubníky, kudy chodíte ;)

Jandula
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2006 09:07
- Nahlásit

kokoška
Přesně tak, jsou okolnosti, který neovlivníš, ptáček, kočka, pes ti vylítne ještě ve chvíli než mu to stačíš zakázat...

Já se to Sáru taky snažila naučit, jenže u nás je problém, že auta parkují napůl i na chodníku, někdy celý, takže při procházce směr louka střídáme tak 30krát chodník, silnice, chodník, silnice... Na volno jí tam téměř nepouštím... jen občas hodně brzo v sobotu, neděli ráno...

Garfield
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2006 09:16
- Nahlásit

Taky to soustředím na zákaz překonání obrubníků. U Garfielda na to zatím docela kašlu a řeším to prostým "zůstaň" před silnicí, ale není to ono. Předchozího psa jsem vypilovala k dokonalosti, beze mě by packu z obrubníku dolů nedal ani za štanglu salámu. Obrubník mu byl svatý.

monika
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2006 09:22
- Nahlásit

já měla taky perfektně vycvičenou kokřici. vzorově usedla před cestou na konci chodníku a dokonce i u kolejí.Doga je ale rapl, ta jde jak buldozer.

Anu
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2006 09:24
- Nahlásit

Jednou jsem šla ke křižovatce -dosti frekventované se semafory. Stála jsem tam s bandou nějakých pubertáku. Najednou naproti přeběhl pes a zastavil se na červenou- stál vedle -byli tam 2přechody. Jakmile naskočila zelená,pes normálně slušně po přechodu přeběhl a běžel si dál po svých.Stáli jsme tam všichni jak opaření.Na barvu semaforu asi nereagoval ,ale na zvukový signál ano. A tak vklidu přešel. Za týden jsem ho viděla na kolejích.Opět spadly závory,pes se zastavil a čekal až do bimbaj...neuvěřitelné,ale pravda. Je to asi nějaký tulák,ale znalosti bezpečnosti na komunikacích zná dokonale..

dejavu
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2006 09:39
- Nahlásit

Anu
já viděla rozeznávání barev semarofu na vráně, když byla červená, položila si na vozovku ořech, usedla na sloup a čekala, na zelenou se rozjela auta a rozdrtila na ořechu skořápku, ona čekala, až zas padne pro auta červená a vesele se proplétala mezi chodci a vyzobávala ten rozdrcený oříšek.

Anu
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2006 09:41
- Nahlásit

Dejavu
To je na mě moc....

Jinak na téma očkování je tam na tebe dotaz,mrkni tam.

nika00
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2006 12:07
- Nahlásit

ajka
tohle mi jednou z niceho nic udelala dospela fenka....proste sem ji vubec nestihla a jentaktak sem pro ni vlitla na silnici a stahle ji zpatky na chodnik...ale pomohlo to, ze sem ji servala jako nikdy predtim...ani neni treba je mlatit..staci chytit nahore na krku..jako feny nosi stenata...a skolit ji na zem...tim se pes ponizi...a od te doby chape....ja jinak na sveho psa nervu ani nic, ale tohle je vazne dulezite!

evina
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2006 12:08
- Nahlásit

Ajka:jako malej chodil furt u nohyNo řeknu Ti,že bych nechtěla být tvůj pes!!!Jinak jak píší ostatní...hlídat ho aby nevešel do silnice a když už se stane prudké trhnutí a já dávám povel "chodník".Před silnicí dávám "čekej".Také mám 10.měsíčního který to ještě plně nezvládá(na volno).

nika00
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2006 12:11
- Nahlásit

ja sem chtela aby muj hafan taky reagoval na ty zvukove signaly u prechodu, ale to asi nevyslo..ale aspon jsem rada, ze se pred kazdym prechodem pres silnici zstavia ceka az ji dojdu...i kdyz by teda nekdy rada necekala....v tomhle ji 100pro neverim

dejavu
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2006 12:16
- Nahlásit

Anu
jestli to chceš vidět, tak mrkni, až budou opakovat na seriál Davida Attenborrougha o ptácích, je to tam nafilmované a rozhodně nijak setříhané, aby to vypadalo, tady jsou o tom i stránky s tou vránou vyfocenou http://www.pbs.org/lifeofbirds/brain/index.html

dejavu
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2006 12:17
- Nahlásit

nika00
ty zvukové signály jsou docela past, cvičitelé slepeckých psů mi říkali o vlčákovi, který chytal signály od přechodu vzdáleného a reagoval na ně u přechodu jiného, samozřejmě, že špatně :/

nika00
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2006 12:19
- Nahlásit

dejavu
hmm to je docela blby....

treba tady kousek je krizovatka a prejit ji je slozeno ze dvou semaforu...jeden tuka zelenou a druhej jeste cervenou...oba ty signaly jsou z jednoho sloupu..takze docela nedomyslene...

ale stejne obdivuju jak to nikdo muze psa naucit..aby pochopil co se od nej chce...

nika00
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2006 12:21
- Nahlásit

dejavu

ted koukam na tu stranku s tou vranou....vzpomnela jsem si jak jednouv tv ukazovali papouska...a ten nejenze opakoval slova, rteagoval na barvy. tak dokazal odpovidat..coz je docela zvlastni..protoze k tomu musi pochopit otazku...

Ajka
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2006 13:06
- Nahlásit

evina
no, on zas takovy chudak nebyl. Prilezitosti na litani ma habakuk Jinak po ranu, kdyz byl malej tak vybehl pred dvere na prvni travnik, vycural vsechno co mel pres noc nalozino a pak sel u nohy po chodniku bez protestu. Jenze ted jak je vetsi, obcura kazdy patnik a ja nemam po ranu s nim cas litat nekde po parku nebo po louce, takze to musi vsechno zvladnout behem 15ti minut, kdy vedu decka do skoly Najednou dostal ve meste vic volnosti, tak to holt nezvlada.
dejavu
uz se vidim, jak natiram

Bez voditka bych ho nepustila, to samonavijeci je docela dobry. Jenom me stve, ze i kdyz na nom jde, stejne musim byt ostrazita, protoze to neni jen nejaka kocka, nebo sacek. On ma takove napady, ze si tam jde za plneho provozu i jen tak cmuchat Ten povel CHODNIK je dobrej, na to ho naucim

dejavu
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2006 13:14
- Nahlásit

Ajka
lepší je delší vodítko, na kterým ho můžeš cuknout, než zasekneš udici na tom Flexi, tak máš psa v silnici, navíc se to často vymele a rozbije

Falco
Člen
# Zasláno: 18 Bře 2006 22:18
- Nahlásit

Možná by bylo zajímavé se pobavit o tom, jaké povely považujeme za nejdůležitější. Teď mi nejde o zkoušky, ale o praktický život a spíše o majitele laiky, kteří se svým psem "nepracují". Když přemýšlím o tom, kolik povelů pro svého nyní již staršího psa potřebuji, bude jich dost málo. Jako nejdůležitější se mi zdá povel "stůj" (a ekvivalenty), který psa okamžitě na místě zastaví. Dále potřebuji slušnou chůzi u nohy, ale obejdu se bez obratů i bez toho, aby mi pes při každém zastavení u nohy sedl. Naopak před vstupem do silnice musí zastavit a sednou vždy. Prakticky vůbec nepotřebuji povel lehni v klasickém provedení, spíš ležení na boku pro hygienu, lékařské ošetření ap. Zůstaň používám jen při hrách (když jdu něco schovat). Samozřejmě nutné jsou zákazy - fuj a nesmíš, případně "místo", dobrý je i "pomalu".
Hm, když byl mladej, tak jsem ho toho naučila tolik a nakonec používám jen úplné minimum.

Ajka
Člen
# Zasláno: 20 Bře 2006 16:14
- Nahlásit

Falco
ja myslim, ze pejsan rozumi vsemu, i kdyz na privolani jsem ho nenadchla na cvicaku. Na cvicak chodime proto, aby nebyl protivny svemu okoli (je malej, takze nic specialniho nepotrebuje). Pani predemnou s kern terierem volala - tak pot broucku honem ke me, aaano bobinku, ke me. Jeji broucek na to pribehl stejne perfektne jako muj na povel - Milou sem! Jina slecna kricela asi deset minut Ke mne a stejne se nedovolala. Jenze tim jak se cvik provadi mam dojem, ze kazdy pes musi prijit i bez zavolani. Dam povel sedni, predam voditko instruktorovi a jde pres louku na druhou stranu. Pak se otocim a nemusim ani nic rikat, uz leti, takze to asi nema smysl. Teprv venku, kdyz cmucha, tak je to ten pravy vycvik Nemam pravdu?? Jinak pouzivam povel k noze, sedni, lehni, pac a panacky, kdyz jdu pryc tak "hezky cekej a bud hodnej" Pak jeste agility - skoc, stul, houpacka, kruh a kladina... kdyz to sectu - 12 povelu a vic neni potreba

Zany
Člen
# Zasláno: 21 Bře 2006 09:52
- Nahlásit

Dejavu: Je velky rozdil v tom,jestli pes pred silnici stoji nebo sedi? Je to dulezite?

evina
Člen
# Zasláno: 21 Bře 2006 14:25
- Nahlásit

Zany:já myslím,že to vyloženě důležité není.Ale v případě,že je pes háklivka,tak si nebude chtít lehnout třeba do bláta nebo louže.Moji psi jen stály...tento problém tím odpadal.

evina
Člen
# Zasláno: 21 Bře 2006 14:26
- Nahlásit

nebude chtít lehnout samozřejmě nebo sednout...

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání