Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / pes pánem domu
Autor Zpráva
cézinka
Člen
# Zasláno: 6 Bře 2006 10:46
- Nahlásit

ještě bych chtěla poprosit o radu. Prarodiče si pořídili po smrti předchozího pejska (křížence) drsnosrstého foxteriéra. Je to opravdu moc inteligentní pejsek, ale úplně se vykašlali na jeho výchovu. Chovají se k němu jako k miminu, pejsek může úplně všechno a stalo se jim to, že úplně převzal vládu nad domem, i nad nimi. Je mu 5 let. Je možné s tím ještě něco dělat?

tosca
Člen
# Zasláno: 6 Bře 2006 11:10
- Nahlásit

Vždy je možné s tím něco dělat! Větší problém, než převychovat psa však bývá převychovat rodinu. Nevím, jestli jeho převýchovu zvládnou prarodiče (foxteriéři jsou celkem paličatí psi ), spíš se toho bude muset ujmout někdo, kdo bude schopen psovi vysvětlit, že vůdcem smečky je člověk, nikoliv pes a že si na něj vyskakovat nesmí (vysvětlí a dokáže svým chováním, ne že to do psa vmlátí). A obávám se, že to nebude fungovat tak, že psa někdo "převychová" a vrátí ho původním majitelům a všechno bude v pořádku. Pokud s ním nezačnou pracovat prarodiče, bude asi nutné, aby pes změnil majitele. Nemusí se stěhovat, závisí na rodinné situaci, pokud bydlíte s prarodiči a troufnete si na to, můžete se toho ujmout. Netroufnu si radit postup převýchovy. Nejsem na to odborník a je tu dost málo informací. Zkuste zadat dotaz i s detailnějším popisem problému do diskuzního fóra pana Desenského (www.psycholog-psu.com) nebo mu napiště e-mail. A nebo ještě chvilku vydržte, třeba se tu objeví lidé, kteří se výchovou a převýchovou psů zabývají a poradí konkrétně. Ale VŽDY JE ZPŮSOB, JAK PSA PŘEVYCHOVAT (v tomto případě spíš vychovat ). Jenom to chce čas, trpělivost a důslednost lidí.

jindriska
Člen
# Zasláno: 6 Bře 2006 11:44
- Nahlásit

Je možné s tím ještě něco dělat?
- pokojně se usadit, dát si nožky nahoru a začíst se do knížky "Robin" od Z. Frýbové a uvidíte, že může být ještě hůř.

dorfa
Člen
# Zasláno: 6 Bře 2006 12:28
- Nahlásit

jindriska
- pokojně se usadit, dát si nožky nahoru a začíst se do knížky "Robin" od Z. Frýbové a uvidíte, že může být ještě hůř.

Evik
Člen
# Zasláno: 6 Bře 2006 17:51
- Nahlásit

určitě bych taky neházela flintu do žita, vždycky se dá něco dělat a u křížence foxlíka nehrozí nebezpečí, že by pes prarodiče ohrožoval na zdraví či na životě....chce to citlivý přístup a odborníka....na ty Rudovy stránky určo mrknout.
Horší by to bylo, kdyby se jednalo o velikého psa....Moje kamarádka má howinu, která se taky doma snaží šéfovat, protože jí kamarádka v mládí příliš povolovala a tím neustále upevňovala čubu v domnění, že ona musí převzít roli alfy...protože je dost dominantní, skoro se jí to povedlo. Předtím stihla pokousat kámoščiny prarodiče a i kámošku. Naštěstí má kámoška nového přítele, který vzal situaci pevně do rukou a čubí sklaplo a pomalu se začíná chovat jako normální domácí pes

Garfield
Člen
# Zasláno: 6 Bře 2006 18:33
- Nahlásit

Je otázka, co znamená "převzal vládu nad domem". Může to být, že je miláčkem rodiny, jemuž se všichni a všechno podřizují (rádi a dobrovolně) a může to znamenat, že je agresivní a v podstatě svou smečku šikanuje.... Moc obecné.

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 6 Bře 2006 20:12
- Nahlásit

V pátek jsem stříhala psa, který taky byl pánem domu. Nidko s mu neodváží sáhnout na misku, dokud je plná, nikdo neudělá nic, co by se psovi nelíbilo...kousal vždy, když jsem ho stříhala, ale tentokrát to dosáhlo vrcholu. Nejdřív se choval normálně, nechal se hladit, ale když jsem se postavila, skočil mi po ruce-kdyby takhle bránila moje Ašenka, je to mistr republiky. Když jsem ho setřásla, hodila jsem ho na stůl, chvíli stál klidně, pak mě zase zničeho nic hryzl. Panička ho začala chlácholit, chudáčka (moje ruka nikoho nezajímala). Tak jsem čokla chytla za ušima a stříhala jako každého jiného, ale paničku to moc bolelo. No noc, pustila jsem ho, třeba se neožene. Zase zničehomi vyjel po ruce, panička ho pochválila, dala mu kokino a Mucholabka má dneska fialovou ruku. "A co s ním máme dělat? On už je dospělý a v životě nikoho nekousl. Akorát minulý týden dvouleté děcko od sousedů, které ho chtělo hladit..." Promluvila jsem si s ní, jak se vychovává pes, on mi pak zase vyjel po noze a dostal za to kokinko...tomu říkám pán domu.

evina
Člen
# Zasláno: 6 Bře 2006 21:30
- Nahlásit

Mucholabka:jééé a nebyla to moje tchýně?Když mě její pes pokousal,tak jsem dostala vynadáno já!Přeci musím vědět,že když mému synovi upadne dudlík na zem,tak co je na zemi je psa!

Evik
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2006 07:42
- Nahlásit

jéžíš je vůbec možný, aby byl někdo takhle blbej????? ještě psa pochválit za to, že někoho pokousal....no to bych se asi neudržela a po tý majitelce psa požadovala aspoň to veterinární vyšetření psa, jako se vždycky dělá, když pes někoho pokouše, a aspoň postrašila žalobou.....Takové fifleně by to možná stačilo aby si "něco" uvědomila.....

evina
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2006 11:03
- Nahlásit

Evik:jak to tak sleduju,tak tohle asi fakt není ojedinělý případ!Párkrát mi třeba na štěníka vystartoval pes a ještě dostal pochvalu!No a moje tchýně odměňuje psa v naprosto běžných situacích,kdy by mě to ani nenapadlo.Když mají jít ven,tak ho láká na suchar aby milostpán vůbec zvedl pr... a nechal si navléct postroj.Když se začneme bavit hlasitěji,začne nás přeřvávat a místo povelu "ticho" se mu dostane chutné odměny!Tomu říkám "výchova"!Bohužel ona je příklad člověka který nevidí,že má se psem problém a považuje vše za normální chování psa.Myslí,že to tak dělají všichni.Když pak můj pes dělá něco jinak,je v šoku a hrozně se diví.

Jirikovo
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2006 11:15
- Nahlásit

vcera jsem zase musel cistit ouska moji ®onie. to je cinnost, kterou absolutne nesnasi. kdyz byla mensi, tak mela tendenci me kousnout. byly to jediny situace, kdy to zkusila, do misky jsem ji mohl sahat, delat s ni co jsem chtel a nikdy nechtela kousat. jen pri cisteni usi. a po durazne vychove? vidi, ze beru do ruky vodicku. schova se do kouta a stahne ocas. zavolam ji, tak hodne neochotne prijde. necha si chytit hlavu, knuci a tvari se ublizene, ale neudela jediny pokus, jak utyct nebo me kousnout. takze vse je opravdu jenom o vychove.

Evik
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2006 12:27
- Nahlásit

evina
no to je něco podobného jako když jasně řeknu tetě, ať mi psa během návštěvy u ní nekrmí, neboť tím akorát docílí, že pes bude loudit.....Teta si to loudění totiž vykládá tak, že pes má hlad. Když jí řeknu, že by loudil i kdyby byl nažraný k prasknutí, tak mi prostě nevěří. A to samý je to s těmi lidmi, kteří si myslí, že to, že se jejich pse chová jako pánem domu, je normální psí chování....Ona většina takových "pánů domu" jsou neurotikové, kteří převzali "roli alfy" vlastně z donucení, v důsleku nestability vedení smečky.... Většina z těch psů na to skutečné šéfování psychicky ani nemá, ale protože to považovali jako jediné řešení (převzít vedení), jsou z toho pak vedle a psychicky to nezvládají....Je mi těch psů vlastně líto.

cézinka
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2006 15:51
- Nahlásit

tosca
Tak to bude asi začarovaný kruh. Pochybuji, že by po tolika letech dostali chuť ho nějak cvičit. Já k nim jezdím jen jednou za čtráct dní, takže abych ho cvičila já je také vyloučeno a pryč ho určitě nedají, protože toho pejska milují doopravdy jako dítě. Ale děkuju za radu. Na ty stránky pana Desenského se určitě podívám.

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2006 19:31
- Nahlásit

Jojo, působ se vždy najde, paní říkala, že ten pes je už starý (má snad pět let). Já vychovala samé staré psy z neurotických kousačů a schovávačů pod postelí. Štěně jsme měli snad dvakrát, a taky pohoda. Aška mě taky chěla sežrat, když mě viděla s kartáčem v ruce a dnes česání vyhledává.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání