| Autor |
Zpráva |
zuzka
Člen |
# Zasláno: 23 Úno 2006 08:06 - Změnil/a: zuzka
- Nahlásit
Jak (sakra) vysvětlit starším lidem, že svému pejskovi "rozmazlováním" ubližují?
Manželovi rodiče mají jezevčíka, před nějakou dobou jsme ho měli doma my, protože rodiče stavěli a bydleli v bytě.
Psa jsme vraceli ve velmi dobré kondici s pytlem kvalitních granulí.
Pokaždé, když přijedeme na návštěvu, je pes vždy o něco tlustší (o srsti ani nehovořím). Na opatrné dotazy, jak dlouho jim vydrží granule, jsme rychle zjistili, že nesní ani polovinu dávky, jak by taky mohl, když dostává párečky, salámky, jídlo od stolu. Nejenže mu dávají to, co zrovna jedí, ale dokonce mu specielně ty buřtíky, slaninky a sekané kupují jen pro něj!
Nedávno dočasně ochrnul na zadní nohy, ale ani to je nepřesvědčilo, už zas chodí a zase mu "podstrojují".
A s nostalgií vzpomínají, že když ho dostali zpátky od nás, tak to byl krásný pejsek, ale teď už je chudák starý (je to rok a půl).
Jak je sakra přesvědčit, když neposlouchají nás ani veterináře?
|
viky
Člen |
# Zasláno: 23 Úno 2006 08:13
- Nahlásit
zuzka
no tak presne tohle znam, to dela i moje babicka s dedem. Krmi psa nesmysli a cokoladou a buhvi jakyma srackama. Pes je vyzranej nemuze se, funi, ale jim to bohuzel nevysvetlis. Zkousela jsem to po dobrym a nic, no tak jsem to zkusila ''po zlym'' a hned si stezovali, ze jsem drza a doma bylo zle, no a kdyz jsem jim pohrozila, ze s takovou o pejska prijdou o mnoho let driv, tak me rekli, ze aspon umre s pocitem ze se mel dobre
V ten moment bych dokazala vrazdit. Ale uz jsem rezignovala, teda pokud jde o jejich psa, jakmile zjistim, ze chodi davat do kotce neco mymu pesanovi, tak jsem zase zla a drza....
Bohuzel starsim lidem toto nevysvetlis, maji svou pravdu a hotovo, jiny nazory je nezajimaji.
|
Vcelka
Člen |
# Zasláno: 23 Úno 2006 08:18
- Nahlásit
zuzka
některým lidem tohle prostě nevysvětlíš. Já zase furt bojuju s tim aby našeho psa nekrmili cizí lidi když ho vezmeme na nějakou akci. Tuhle když jsem asi dvaceti lidem s napřaženou rukou že mu daji tu výbornou kořeněnou klobásku řekla ať mu to nedávaji a nakonec sem stejně jednoho neuhlídala a on mi tim psa nakrmil. Tak po té co jsem mu na to řekla svu názor se do mně vzápětí pustili další dva lidi, co si jako myslim že ty klobásy jsou přece výborný, že jako nejsou mýmu psovi dost dobrý? No tak to jsem prostě zbalila psa a odjela domu. To je bez komentáře. A to je furt.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 23 Úno 2006 08:24
- Nahlásit
Vcelka
tyhle lidi to asi pochopí jedině když bys jejich nemluvněti v kočárku taky nacpala do pusy tu výbornou kořeněnou klobásu, potom šlehačkovej větrník a navrch bys mu z flašky s dudlíkem dala cvaknout piva a fernetu. Pak by jim to možná došlo...
|
zuzka
Člen |
# Zasláno: 23 Úno 2006 08:45
- Nahlásit
Ketrin
Vcelka
co se týče oslav a kamarádů, platí u nás přísné embargo na krmení a zejména napájení psa pod trestem většího množství tvrdého alkoholu na ex
a po menším výstupu toto všichni kamarádi respektují
jenže s rodiči je to těžké, navíc to nejsou moji rodiče, tak nemůžu být patřičně "hnusná" ...
|
monka
Člen |
# Zasláno: 23 Úno 2006 08:58
- Nahlásit
Ketrin, ja si myslím, že by to nepomohlo ani vtedy, pretože už sú starší, boli vychovaní v inej dobe,v dobe, keď bolo normálne dávať mimču sviečkovú, knedlíky...To, čo jedli už dospelí. A my sme zase vychovaní v dobe, ktorá zas objavila granulky pre psa, kojeneckú vodu, papierové plienky...Neviem povedať, čo príde za 10,20 rokov, ale určite nový pohľad na stravovanie ľudí, psov.. A naše názory už budú zastaralé, prekonané. Oni to robia s dobrým úmyslom, dávajú mu to, čo mu chutí, a nie granule, ktoré sú neprirodzené-podľa nich. Zistia, že robia zle až vtedy, keď už bude neskoro. Moji rodičia tiež chceli dávať psovi všetko možné, a hlavne by ho napchávali celý deň. Prešlo ich to až vtedy, keď sa pes vyzvracal na koberec a videli, že mu je zle. Slová nepomohli, museli to vidieť na vlastné oči
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 23 Úno 2006 08:58
- Nahlásit
No mně dala největší práci tchýně. Taky měli jezevčandu a krmili jí vařeným, vařeným spešl pro ní, ale krom toho dostávala i to, co jedli oni, čokoláda žádný problém, brambůrky, prostě všechno, co chtěla.
Já chtěla dávat granule, takže jsem striktně zakázala krmit čímkoli. Zpočátku jsem musela párkrát být nepříjemná, no a teď je to takové - Michellko já bych ti dala, ale nemůžu, maminka by se zlobila.
Povolila jsem jim syrové maso, kousek chleba se sýrem, zeleninu, ovoce, takže když té chudince chtějí mermomocí něco dát, tak maj aspoń výběr
Naštěstí naše holka nechce jíst, když jim jí jednou za uherský rok necháme na hlídání na pár hodin a když tam jsme s ní, tak si to ohlídám
|
monka
Člen |
# Zasláno: 23 Úno 2006 09:01
- Nahlásit
Fromeli, tak u nás je to podobné
|
alishka
Člen |
# Zasláno: 23 Úno 2006 09:58
- Nahlásit
U nas je to nejhorsi,ze byldime s babickou ve stejnym baraku,meli jsme jezevcici,kterou ona vykrmovala tak,ze to byl chodici valec a nemelo cenu do toho kecat.ted mam svyho retrivra a kavkazaka,krmime je granulema a varenym a babicce jsem pohrozila,ze jestli ji nekdy nacapam,jak jim neco dava (ona totiz ty jezevcici strkala na prilepsenou,protoze prece miska granuli denne ji nemuze,chudince hladove,stacit),ze bude mit takovej pruser,ze uvidi,rekl ji to i tata,ktery na ni celkem plati,je to jeho mati,no a zatim je to ok,ona se jich i trochu boji,jak jsou velky,tak snad to bdue dobry..
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 23 Úno 2006 11:51
- Nahlásit
jak to čtu, jsem ráda, že v tom nejsem sama, kdo se taky potýká s podobným problémem.... U nás je to přítelova babička.....Náš pes z útulku má hodně slabé zažívání....denně vysvětlovat senilní babičce, že psovi nesmí nic dávat přičemž ona už to za 5 minut zase neví a pes pak bleje, to už je vážně nad mé síly.....Jediné naše "štěstí" je, že babička už skoro vůbec nechodí ven - ani na zahradu, takže pes je venku, ona uvnitř a je tak menší riziko, že zblajzne něco špatného....Jedni naši sousedi jsou naštěstí rozumní a psa na naši prosbu nekrmí a druzí jsou natolik omezení, že by je to ani nenapadlo.....Takže pokud je pes venku, jdu celkem v klidu do práce
|
zuzka
Člen |
# Zasláno: 23 Úno 2006 12:06
- Nahlásit
problém je, že je to jejich pes a i když bych nad ním mohla "zlomit hůl", jedno mi to není, koneckonců půl roku jsme ho měli doma a člověk si zvykne
I tak se nám podařilo mu v některých věcech zpříjemnit život a vysvětlit rodičům o co jde.
Pes má totiž epilesii a oni ho do té doby v tom nechali plácat samotného "protože on při záchvatu tak cení zuby" a měli strach, aby je nekousnul
Epilepsii měl i jezevčík mojí babičky, tak jsem věděla co a jak, pomáhali jsme mu, jak se dalo, hlídali, aby se nepraštil, neudusil zvratky, pečlivě zapisovali frekvenci a nakonec mu nechali předepsat prášky.
Prostě jsme se starali, jakoby byl náš vlastní a tak mi je ho teď líto. Ještě sice netahá břicho po zemi, ale nemá k tomu daleko ...
|
arsiela
Člen |
# Zasláno: 23 Úno 2006 12:20
- Nahlásit
No u nás je to podobné,táta si vzal ode mne choďačku,ve výborné kondici,nádherně osvalenou a teď je z ní tlustá bečka,hrůza se podívat.Já jim kupovala krmení(Hils,nebo Royal)což není zrovna zadarmo a teď jsem zjistila,že ji to skoro nedávají,nebo ji dají tak hrstku a zbytek do misky nanadají zbytky.A co můžu dělat?Když se s nima zhádám,tak to stejně k ničemu není.Oni nechápou,že ji ubližujou.Aspoń,že moje psy nekrmí.Máma,pokud je u nás a má krmit,tak to má připravené v miskách a popsané.Naštěstí si nedovolí,jim dát něco navíc.S tátou je to horší,ale už aspoń přistoupil na kompromis,že moje psy rozmazluje akorát piškotama.
Ten Hils a Royal co jsem kupovala feně k rodičům jsem odvezla do útulku,protože ho na půdě bylo snad šest pytlů a za chvíli by jim prošla lhůta trvanlivosti.teď už jim tam kupuju Twinner,je to míň energetické krmení a nechávám je,ať k tomu přidávaj co chtěj.Stejně to neovlivním,to bych tam musela jezdit furt.
|
gabifi
Člen |
# Zasláno: 23 Úno 2006 20:13
- Nahlásit
My tenhle problém v rodině nemáme, mí rodiče respektují zákaz krmení, kromě pár piškotů, a rodiče manžela snad ani netuší, že psi taky jí
Ale na ulici vidím vykrmené psy každý den, spousta z nich jsou ještě téměř štěňata. Majitelé labradorů prominou, ale ještě jsem žádného štíhlého nepotkala! Kokříci, jezevčíci, v poslední době taky co bígl, to prasátko. Nakonec, jak může být panelákový bígl štíhlý, když je celý život venčený na flexině, bez možnosti se proběhnout. Škoda mluvit, není to jenom o jídle, je to taky způsob života a o výběru vhodného plemene.
|
Shadow
Člen |
# Zasláno: 23 Úno 2006 20:23
- Nahlásit
no tak u nás zase rozmazluje moje mamča přídu ze školy a je tam plná miska granulí tak jedna celá dení dávka tak zavolám psa na Charlie vem si ta se na mě znechuceně podívá. Následuje mamíí co si jí dala?? No dvě vepřový ouška a salámek no jo a pak se divim, že nežere granule když dotává tohle
|
ekar
Člen |
# Zasláno: 23 Úno 2006 20:50
- Nahlásit
taky máme tenhle problém, moje sestra si pořídila psa a krmí ho jenom granulema a občas nějakou zeleninou, ale rodina se tváří, že ho mučí a trápí, když mu nechce dát žádný lidský jídlo. Moje teta mu na oslavách furt podstrkuje nějaký uzený a tak, minule mu na návštěvě chtěla dát zavináče a když se jí snažíme vysvětlit, že nechceme aby to jedl, tak říká, že z toho života nic chudák nemá a chce mu přilepšit.
|
ekar
Člen |
# Zasláno: 23 Úno 2006 20:53
- Nahlásit
ještě horší mě ale přijde, když si lidi ze psa udělají takovou popelnici a krmí ho prostě tím co zbyde a co už nikdo nechce. Rodina mého přítele má chrtíka a ten onehdá dostal hnusnou už smrdutou jitrnici, když sme s přítelem něco namítali, tak nám jeho rodiče řekli, že se chcou aby se měl dobře. Prostě hrůza hrozně mě to štve a taky nevím jak jim to říct.
|
ekar
Člen |
# Zasláno: 23 Úno 2006 21:02
- Nahlásit
jo a chci se zeptat: co vaši pejsci říkají na alkohol? vždycky sem si myslela, že psi alkohol nenávidí, ale sestřina šarpejka se po něm může utlouct, jednou na oslavě se nám vylila trocha šampaňskýho na podlahu a ona se na to okamžitě vrhla a začala to olizovat a i když sme to okamžitě utřeli, tak ještě dlouho chodila a olizovala podlahu. A i jinak jakmile někdo pije víno nebo i něco tvrdšího tak chodí, čuchá a loudí. Ale nic jí samozřejmě nedáváme
|
benino
Člen |
# Zasláno: 23 Úno 2006 21:39
- Nahlásit
Důslednost,důslednost a důslednost !!! A ta bohužel chybí,nebo co jiného může být příčinou těch vesnických koulí na čtyřech nohách,co je jen tak unesou? Vždyť ani hlídat nemohou.Zloděj by musel jít až k psovi a nechat se od něj kousnout..........
|
zuzka
Člen |
# Zasláno: 24 Úno 2006 08:27
- Nahlásit
benino
a o tom to je, jak přesvědčit rodiče, nota bene cizí rodiče, aby byli důslední???
|
petl
Člen |
# Zasláno: 24 Úno 2006 10:27
- Nahlásit
A nejen rodiče, i vlastní majitele.
Před pár měsíci si kamarádka pořídila kólií štěňátko, taková ta hodně běhavá povaha, temperamentní, chvíli se nezastavila a s tou mojí raketou proběhaly v kuse celé odpoledne. Teď jsem je viděla cca po 2 měsících a ze štěněte (7 měsíců!) je vyžraná bečka, má bratru dobrých 30 kilo! Moje dospělá kólie má sotva dvacet...!
Když si mají hrát, udělá dřív tak čiperné štěňátko pět skoků a pak si musí sednout a rozdýchat to...
Fakt chudák, a panička si nedá a nedá říct, má pocit že jí krmí už teď "hrozně málo"...
|
Eda
Člen |
# Zasláno: 24 Úno 2006 17:50
- Nahlásit
gabifi
naše Eda, labradorka, štíhlá je. škoda, žes nás nepotkala...
|