Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Jak správně hladit pejska
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
Bugs
Člen
# Zasláno: 22 Úno 2006 15:54
- Nahlásit

Mam dotaz,nedávno jsem viděla v televizi pořad o pejskách a bohužel jsem jen slyšela konec,že někde můžem hladit a někde ne.Kdo mi to prosím může vysvětlit,kde jak a proč???Děkuji

Evulik
Člen
# Zasláno: 22 Úno 2006 15:58
- Nahlásit

Bugs
Tak to bych taky chtěla vidět. Mě ani nenapadlo, že bych někde psa hladit nemohla.Co to je za blbost ?

bord
Člen
# Zasláno: 22 Úno 2006 16:02
- Nahlásit

Hladíme pomalými tahy celé tělo až do úplného vyhlazení.
Poté si najdeme další vhodnou hafinu..

Klárča
Člen
# Zasláno: 22 Úno 2006 16:04
- Nahlásit

Bugs
Já sice kdysi v jedné divné knížce četla,že hlazení po hlavě znamená nedřízenost a hlazení po boku je pochvala,ale nevěřím tomu.Nikde jinde jsem to totiž neviděla...

Jirikovo
Člen
# Zasláno: 22 Úno 2006 16:06
- Nahlásit

Bugs
zkusil bych to pro zacatek hladit rukama. to mi prijde jako nejspravnejsi ....

Klárča
Člen
# Zasláno: 22 Úno 2006 16:19
- Nahlásit

Jirikovo
Já bych zkusila hladit zubama,ale pozor na chlupy v puse ....

sarax
Člen
# Zasláno: 22 Úno 2006 16:19
- Nahlásit

já teda hladím doma,někdy n chodníku,kde se dá teda

Bugs
Člen
# Zasláno: 22 Úno 2006 16:22
- Nahlásit

No to je asi ono co myslím,něco říkali,že NE na hlavě,že je to pro psa trest.Tak mi to jen zajímalo.Ale jinak jsem ráda,že si mam dát pozor na vyhlazení to bych fakt nerada

sarax
Člen
# Zasláno: 22 Úno 2006 16:25
- Nahlásit

Bugs

já hladím kam došáhnu,náš haf nám dokonce hlavu strká do rukou,tak nevím...

evina
Člen
# Zasláno: 22 Úno 2006 16:32
- Nahlásit

Svého psa který mě dobře zná,hladím běžně po hlavě,pod bradou,na bříšku.Po boku plácám jako pochvalu při výcviku.Ovšem pejska kterého neznám,hladím pod bradou(po dovolení majitele).Pejsek neví,co budete dělat a tak se někdy může bát.Pod bradičkou většinou neuhýbají.Reportáž jsem ale neviděla,tak nevím o čem byla řeč.Taky by mě to zajímalo...

Bugs
Člen
# Zasláno: 22 Úno 2006 16:36
- Nahlásit

No bylo to ráno myslím primajízda a byla tam cvičitelka,měla tam sebou nějakou rasu Dogy,ale ted už nevím jakou.Bylo to všeobecně o vícviku a já pak muse odběhnout a slyšela jsem jen ten konec,že říkala,že psa trestá tak,že mu položí ruku na hlavu.A pak právě říkala,že ve všem porodí atd.....a byla tam věta,jak správně hladit psa.Tak nevím,jen mi to zajímalo.

leon
Člen
# Zasláno: 22 Úno 2006 16:59
- Nahlásit

Mám plemeno psa, které by si raději ukroutilo hlavu, než aby mu na ní někdo cizí sáhl.Od nás se nechají, ale od cizích nechtějí a ucukávají Nejsou to jen oba moji psi, ale vím to i ostatních co je mají. Pod krkem po očichání ruky se nechají, ale hlava prostě NE! Ale proč, to nevím.

viveka
Člen
# Zasláno: 22 Úno 2006 17:11
- Nahlásit

Co já vím, tak svého psa hladit všude, ale četla jsem, že pokus o pohlazení po hlavě od neznámého člověka vnímá pes jako hrozbu, asi se dá tak přijít o ruku.

WhiteWolf
Člen
# Zasláno: 22 Úno 2006 17:55
- Nahlásit

Ten pořad byl opravdu Prima Jízda, byly tam známé, jedna měla Argentinskou dogu, druhá Bílého švýcarského ovčáka. Pořad byl částečně o canisterapii a částečně o výchově.
Myslím, že vlastního psa si můžeme hladit jak chceme, můj má nejraději po sranách hlavy, krku a drbání na zádech. Ale jakmile mu někdo cizí sahá na hlavu, uhýbá. Jednou si nějaká pani nedala říct, tak ji nakonec vzal zlehka za ruku a dal ji tu ruku pryč Pak ještě nesahat cizímu psu zezhora na kohoutek, spíše hladit po stranách těla.

Endy
Člen
# Zasláno: 22 Úno 2006 18:21
- Nahlásit

Připoměli jste mi scénku ze schůze,kde naproti mě seděla holčina a na klíně měla svého peska.Celou dobu mu bezděčně hladila a tahala pindíka a vůbec si to neuvědomovala.Pejsek držel a přivíral očička.Ještě že se neviděla,byl to fakt pohled.

pigie
Člen
# Zasláno: 22 Úno 2006 21:57
- Nahlásit

Hladiet psa zboku po pysku = ukludnovanie (nieco ako ked sa vlky olizuju)
Zhora po hlave = zaujememe nadriadeny postoj (najviac chnapnuti po detoch, ak mu siahaju tymto sposobom na hlavu)
Ak chvalime, hladime po boku. Ak sa zoznamujeme, ideme k papuli smerom zospodu, nie zvrchu. To je vsetko, co viem ja a co dodrzujem. Svojho psa vsak hladkam aj po hlave, cudzieho nikdy

pigie
Člen
# Zasláno: 22 Úno 2006 22:00
- Nahlásit

Pre psa polozenie ruky na kohutik znamena tiez nadradenie, prebratie zodpovednosti za situaciu. Ak vidim psa v dialke a chcem mat istotu, ze moj pes nevybehne, staci mu dat ruku na kohutik, pes sa akoby uvolni a ide popri mne bez toho, ze by som mu musela znovu zdoraznovat, ze za tym psom nesmie. Inak toto som zistila len nedavno, ale funguje to.

Lea
Člen
# Zasláno: 22 Úno 2006 22:04 - Změnil/a: Lea
- Nahlásit

Endy
No to je konec, tomu se říká sebekontrola.

Jinak já se taky držím zasády, že cizího psa nehladím hned po hlavě, ani jinak se po něm dlaní dolů seshora nesápu, pes by to mohl brát jako nadřazovací gesto. Ale že by položení ruky na hlavu byl trest, to jsem neslyšela. Myslím ale, že ne každý pes je na to tak háklivý. Notorickým mazličům je to úplně buřt, kam jim kdo sáhne
Nejdřív nechám ruku očichat a první pohlazení je pod např.pod bradou nebo na hrudi. Jo a sedám si přitom na bobek.

pigie
Člen
# Zasláno: 22 Úno 2006 22:11
- Nahlásit

Lea
To mas velku pravdu, ze len samotne polozenie ruky na hlavu trest nie je Ale niekedy moze byt sucastou trestu

Majda
Člen
# Zasláno: 22 Úno 2006 22:43
- Nahlásit

Hlazení hlavy - svého psa hladím kdekoliv, (tedy i na ulici....) i na hlavě, ale nemá to moc rád, většinou pokládá uši dozadu, bere to mojí nadřazenost - už to tady bylo řečeno. Navíc hlazení po hlavě prý znamená také uklidňování, prostě přivést psa do útlumu (při výcviku)
Pochvala je na plece - poplácání, nebo na boku
Jinak pes, který vám chce dát najevo, že není nepřítel, se k vám točí zadkem a odhaluje tak svoje zranitelné partie. Tudíž může te drbat na zadečku u kořene ocasu, mají to moc rádi. Pokud se tedy pes neotáčí ke mně zadkem, nikdy by mě nenapadlo ho jakkoliv hladit.
Vždycky se seznamuji se psem tak, že se dívám trochu stranou, periferně psa sleduju, ale nedívám se mu do očí, mohl by to považovat za nějakou výzvu ode mně a nemuselo by naše první seznámení dopadnout dobře. Nabízím psovi ruku, aby si ji očichal, pak záleží, jak se situace vyvine, samozřejmě domluva s majitelem, pokud je nablízku, je zásadně velmi důležitá. Nikdy se psovi nevnucuju, tedy cizímu.
Jinak si myslím, že každý pes má rád, když ho drbete na břiše a za ušima, popřípadě pod krkem, to se úplně blahem rozplývají. Ale ne každý pes má rád přílišný kontakt. Záleží na tom, jak byl u chovatele vychován, doba vtiskávání je moc důležitá, a odehrává se vždycky u chovatel, a my ji nemůžeme v zásadě ovlivnit. Pokud pes má rád lidi, je to bez problémů, pokud se ho nikdo jako štěněte nevšímal, bývá dost často u psů nedůvěra k lidem. Taky záleží na povaze a vyrovnanosti zvířete. Ale to všechno už asi není jen o hlazení.

Evulik
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 01:16
- Nahlásit

Aha tak jsem doma. No jasně, že hlazení po hlavě znamená nadřazenost. To dobře vím. kolikrát jsem si všimla u svých psů, jak, když na ně někdo sahal a chtěl se dotknout hlavy - uhybali.

Evik
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 07:13
- Nahlásit

Majdo, přesně jsi to vystihla

Když to vezmu podle svých psů, tak mladej miluje drbat kdekoli na těle,ale úplně miluje, když ho hladím na spáncích....to mu během chvilky "padne hlava" a usne.....nebo taky (úchylák jeden) se přede mě vyvalí, roztáhne zadní nohy a prej "drbej mě na stehýnkách" To si pak děsně vrní......
Zato u našeho pejsy z útulku, tam bylo zpočátku nutno šetřit s hlazením po hlavě.....teď už je to taky v pohodě, ale je jasně vidět, že to bere stylem "teď bych měl dát najevo svou podřízenost", a tak si sedne a třeba podá pac tehnle pejsa taky zbožňuje drbání na bříšku, ale třeba už mi chvíli trvalo, než se mu začalo líbit i to hlazení na spáncích....než začal plně důvěřovat...
S tím seznamováním se s cizími psy to dělám přesně, jak píše Majda....tak se to doporučuje i v lepší kynologické literatuře. Úplně nejhorší, co může člověk udělat (a dělají to hlavně děti) se ke psovi přiříti "ježiši, ňuňuťuťu, ty si klásnej pejsek" a drapnout ho kolem krku......pak dochází k těm lidsko-psím nedorozuměním, za něž je obvykle potrestán pes....ale to už je jiné téma...

Jajina
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 08:16
- Nahlásit

Eviku, tak to je úplně přesný!!!! Můj hafík se taky vždycky rozvalí na záda a chce drbat na břiše a stehýnkách a když třeba na chvíli přestanu, tak úplně hrozně kňourá a kňučí a vybízí, že chce ještě!!!!!!! A různě se u toho kroutí!!!! Fakt roztomilouš!!!!
Janka

Klárča
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 12:51
- Nahlásit

EvikJajina Babiččin pes Elsa = klon vášich hafanů
Ale dělá to jenom na mě,vždycky totiž ví,že nikdo jiný ji nepodrbe. Pak taky když řeknu : "Elso nic nebude!",tak ona se ještě doplazí blíž a packou dělá takové pohyby,že by se jeden podělal smíchy,jak to dokáže úžasně provést ....+ ještě se naučila obracet se na strany na povel = rozvalila se směrem ke mě,já přešla na druhou stranu,udělala povel rukou a řekla "obracaj sa" a ona se obrátila ,kdyby jí bylo méně než 12,tak by se to snad naučila dobře,ted už je to v háji...12 let už je moc....

dorfa
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 14:04
- Nahlásit

leon
Co to je za plemeno, které si nechce nechat sahat na hlavu?Nikdy jsem nepřemýšlela nad tím, kde bych měla svého psa hladit.Akorát vím, že chytnutí za čumák, nebo poklepání přes čumák je projev nadřazenosti, ale to s hladěním nemá co společného.Hladím všude a hladím ráda.

Evulik
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 14:29
- Nahlásit

dorfa
Ty můžeš ty si šef, ale je myšleno od cizích lidí. To psi nemají rádí, je to projev nadřazenosti. A co bych si nechal sahat na hlavu od ( třeba ) nějakého trotla?

dorfa
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 15:02
- Nahlásit

Evulík
Ach so. Já už myslela, že už se šlechtí plemena se specielními vrtochy, jako hlavu nikdy jen přes mojí mrtvolu.

Lea
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 15:20
- Nahlásit

Možná má ten pes při hlazení cizím člověkem po hlavě podobný pocit, jako většina lidí, včetně mě, když je cizí člověk, třeba i šéf v práci, vezme kolem ramen a něco jim vysvětluje. Já bych teda při tomto gestu vylítla z kůže

evina
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 15:21
- Nahlásit

Z vlastní zkušenosti musím konstatovat,že když jde někdo cizí hladit mého psa,tak automaticky jde na hlavu.A je jedno,zda je to člověk který psa má nebo naopak.Vážím si těch,kteří nechají svojí ruku nejdříve očuchat a pak zkouší psa pohladit pod bradou.Můj pes totiž před hlazením rukou uhýbá ale přitom ho to potřebuju nacvičit aby neuhnul před rozhodčím na výstavě...

Verca
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 22:16
- Nahlásit

Tak to já už odmala nechávala nejdříve očichat ruku. tak mě to učil taťka a na hlavu jsem nešahala, protože jí začali šíleně zvedat, jakoby chtěli vědět, kam ji dám a tak jsem většinou hladil po straně pusy, spíš níž na krku.

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání