| Autor |
Zpráva |
Baileys
Člen |
# Zasláno: 6 Úno 2006 16:12
- Nahlásit
Máme problé s jednou fenou.Nyní jí jsou 2 roky, vychovaná v rodině, v bytě.S výcvikem, konkrétně obranou se začalo teprve loni, dráždění, lovení kůže a to ještě šlo.Po přestávkách se takto pracovalo cca 5 měsíců, pak měla fena na půl roku půst, z důvodu narození dítěte v rodině.Na podzim se začalo opět,zase kůže, pak jsme chtěli přejít na řídítka, to ještě šlo, PROBLÉM jE RUKÁV.
Fena má psychické problémy z civilu, figuranta, ale miluje, aportuje, není zcela bez kořistnického pudu.Majitelka má snahu. Nechceme jí hned odepisovat, problémových psů je spousta a eště horších.Naopak si myslím, že dokázat něco s průměrným i horší psem je víc, než si koupit hotového..., nebo prodávat jednoho za druhým.
Očekávám, že se rozvine diskuze a jen se bude hemžit názory.Díky MOOOC za ně )
|
Anonymní
Člen |
# Zasláno: 6 Úno 2006 17:24
- Nahlásit
Baileys
Ale tohle přeci musí zvládnout figurant...
Tady ti takhle asi nikdo nic moc neporadí, když toho psa nevidí. Z písmenek se problém nevyčte
|
Baileys
Člen |
# Zasláno: 6 Úno 2006 17:47
- Nahlásit
Já začínám mít také dojem, že to nezvládá on.
Já to mám v hlavě, to jo, ale nějak se to nedaří převést dál...
Strkat feně rukáv, než si kousne , to buď nechce, nebo ze 6 pokusů 2-3x kousne, není řešení.
S jinými psy problémy nemáme, protože koušou....
A tak dělají zkoušky, chystají se na závody a tady problém, a nic!!!!
|
dzejba
Člen |
# Zasláno: 6 Úno 2006 18:17
- Nahlásit
tezko rict takhle na dalku.kdyz to vezmu vseobecne,tak na takoveho psa musi byt zkuseny figurant a musi mu pomoct.podle toho,ze pises,ze ji rukav strkate a nekouse,je chyba,jen se jeste vic zatahne!!musi chtit kousat pes a ne ze mu to vnucuje figurant.podle me by mela kousat v kruhovce s nejaky\ma zkusenyma co se dobre zlobej.treba ji i vadi,ze je rukav najednou na ni tvrdej,chce to ze zacatku kousat na mekci.fakt si davejte pozor,protoze takhle je cuba na nejlepsi ceste nekousat vubec.jeste rekni co delate za obrany?
|
Baileys
Člen |
# Zasláno: 6 Úno 2006 18:57
- Nahlásit
já to možná špatně a málo za obrany.
Jak jaké?
Jí právě vyhovuje, když jí majitelka dovede bez rušivých podnětů-lidi, psi na plac, předem si jí už nabudí, to se fena těší.Přiběhne tam, v klidu se zastaví(vše na delším vodítku) a fenu povzbuzuje, to jí také sedí.Pak s různých koutů vychází fig, dráždí ji, fena reaguje podrážděně, vtí ocase, jde kupředu(natáhnuté vodítko), figurant probíhá, a dává jí možnost(u kůže), aby si ji ulovila, chytila, vzala, když je vše OK, potahá se s ní, tak aby ona sama si ho vytahovala, bojuje, vítězí.S ulovounou věcí se v pohubu proběhne, vše s povzbuzováním, po zastavení jí majitelka dráždivou pochvalou pvzbuzuje, po upuštění se fena drží mezi nohama psovoda, kůži odkopuje a tak to pokračuje, např 4 zákusy, kdy si jí až ke svému míst odnáší.Tohle je ta varianta, kdy to jde.
Peška-řídítka, spec, měkký, podobně, akorát si naskočí, tam to zvládali všichni ještě dobře, i náznaky rukou, prut jen podél těla mohl mít figurant.Tam to nechtěli tlačit.
No a jak na rukáv, poprvé, skočila a fuj, co to je,pak jí ho nechali lovit na dlouhém vodítku, ať si ho chytne. kde chce, je to její kořist.Pak se to zvetilo, fena si skočila, v normě se potahali a fajn.Jenže to není stabilní, na můj vkus by fena měla jít víc po fig a né on hopsat kolem ní(i když ten sníh tady!!!) a nahodit jí ho "na".
Jsme si vědomi, že zcela vyrovnaná není,Ale nedělat s ní nic by byla škoda, majitelka je naše kamarádka.
Co ještě by se dalo na tom vymyslet????
Rukám máme měkký, odpružený, pro štěňata, dávali jsme do něj vodítko, aby po krátkých bojích si ho vytáhla a ještě se s figurantem potahali.
|
dzejba
Člen |
# Zasláno: 6 Úno 2006 19:18
- Nahlásit
no ono totiz sportovni obrany je uplne neco jineoi,nez treba Tart,nebo klasicke,sluzebni....
kazdopadne dokud je fena takhle nestabilni,tak bych vubec nebral prut do ruky a ani nijak nadelal protiutok!dale bych ji asi nedaval kousat na dlouhe snure,ale prave na kratke,aby citila podporu psovoda.prave si myslim,ze u nevyrovnaneho psa je ta kruhovka k dobru.jeste pisni,jak to presne vypadalo na prvnim kousani na ten rukav a jak jste to delali?ja teda sport vubec nedelam,ale muzu zkusit poradit,aby byla tvrdsi a tolik se nebala.
|
Baileys
Člen |
# Zasláno: 6 Úno 2006 19:46
- Nahlásit
No já dělám hlavně sport.
O prutu jsem se jen zmínila, to jsem ani nemusela, o nějakém protiútoku není ani řeč, snažili jsme se jí dát jen do aktivity a chuti.Kruhovka tak na začátcích, možná ano, ale nyní ona se na lehkou věc, což je ta kůže těší, tam je ta psychická nevyspělost na velkou kořist jako je figurant.Tak sháním názory kdo co si myslí, že by na ní šlo.Nechceme z ní dělat pokusného králíka, každá změna jí také nesedí.
To první na rukáv jsem popsala, jakmila se šlo 1 kůže, zákus, hra OK, pak pešek jakžtakž-změna, takže se musela srovnat, a rukáv- ochotně si naskočila, jakože joo, ale hned pryč, byla překvapená, nelíbio se jí to.
Takže zpět na hru, pak přes vánoce stála, pak přišla, dal se jí hned rukáv, celkem to šlo, ale nyní má výkyv, že rukáv nechce, chce kůži, popř řidítka.
|
Baileys
Člen |
# Zasláno: 6 Úno 2006 19:50
- Nahlásit
dzejba
to bych byla ráda, za názor, jak na ní, aby byla tvrdší?? To by byl teda výkon!!
Ta fena je takový sporťáček, ještě k tomu jí majitelka vodí na záchranařinu.
|
dzejba
Člen |
# Zasláno: 6 Úno 2006 20:23
- Nahlásit
Baileys
pokud je to sportak a jeste ji vodi na zachranarinu,tak nema cenu,aby byla tvrdsi.to se pak spis rozviji zloba,nez koristnicky pud.ja si prave myslim,ze ta kruhovka by ji prospela.protoze,jak rikas,ma problem s rukavem a pri kruhovce se snadneji vyburcuje a hecne ostatnima psama.musi ji take hodne pomoci psovod,hodne chvalit a treba na to ,aby byla tvrdsi se dela,ze se trochu s figurantem pere.to je u vas asi ale nezadouci...
hlavne musi byt figurant fakt zkusenej a musi vycitit co na cubu v te dane chvili zabere.treba u nas se dela s mladejma to,ze jakmile se pes zakousne,tak figurant se bud predkloni,nebo si uplne lehne a pes ma pak pocit,ze toho "drbana" fakt prevalcoval a narostou mu hned kridla.dulezite je taky,aby figurant nechal cubu pekne dobrat a potom s ni hezky zabojoval,ale opatrne,aby to nebrala,jako utok.
jinak opravdu takhle na dalku nevim,jak poradit..
|
Víťa
Administrátor |
# Zasláno: 6 Úno 2006 20:24
- Nahlásit
Asi by to chtělo tu fenu na kousání vidět. Radit jen tak na dálku v těchto případech nemusí být to pravé ořechové...
Určitě bych dělal relativně málo zákusů, ale snažil bych se o to aby na každé kousnutí byla fena maximálně připravená. Vždy série 2 max 3 zákusy a dost. Delší odpočinek někde v klidu, druhá série a třetí jen když jí to vyjímečně půjde. Vzdy před zákusem by fenka měla být maximálně nažhavená, ale tady je třeba počínat si maximálně citlivě, nesmíte ji ani přetočit ani dovolit aby Vám přepadla do útlumu. Kousal bych hodně na kůži, když ji to baví, pak jen 1x peška nebo řídítka a znovu kůži. Zákusy na větší kořist by měly být výrazně kratší než ty na kůži, vždy jen rychlý zákus a hned feně odevzat kořist. Kvalitu zákusu řešit jen na kůži na velké kořisti tolerovat (zatím) zákusy na půl tlamy nebo slabší zákus, musí jít hlavně o chuť! O rukáv ať se s ní tahá zatím jenom psovod a při prvních zákusech ať figurant podává rukáv stejně jako peška. Všechny zákusy by měly směřovat do útěku, vžádném případě nesmí figurat chodit proti feně viz. ( http://www.cz-pes.cz/view.php?cisloclanku=20041122 02 ) A hlavně na fenku netlačte a nespěchejte.
|
Baileys
Člen |
# Zasláno: 6 Úno 2006 20:30
- Nahlásit
dzejba
co to je PERE???
že se přetahuje, vybojovává si to a vítězí-to děláme.
S tou kruhovkou bych to neřešila,za prvé se do ní nikdo nehrne,majetnická není, ruší jí kdeco, jakmile by šel za druhým psem , šla by nejspíše do útlumu.
Lehá si fig s kůží, řídítky, přetahuje, náklon nad psem je ale pro psychického psa náročné, je to obranná póza, tělo dozadu je lepší typ.
Se záchranářinou v této fázi moc nesouhlasíme, nevíme jak to skloubit, příjde nám, že si tam trochu motá hlavu, ale zase má lepší kontakt s lidmi.
Ta fena, kdyby byla zlejší, to by nevadilo,ovladatelná je.
|
Baileys
Člen |
# Zasláno: 6 Úno 2006 20:37
- Nahlásit
Víťa
Jo, jo, to mi sedí, tudy se docela ubíráme.
S tou připraveností se fakt snažíme, to je vidět, že je základ.Já hlavně potřebuji, aby ten fig jí bral do toho útěku, tělem zboku(pokud se dobře chápeme), aby tam nebyla velká psych bariéra.Ale to je, když se fena s rukávem srovná.
mrknu na ten odkaz, díky.
Podávl jí to v pohybu(rukáv), tak jako peška.Jen na jednom tréninku není i v krátkém intervalu ještě schopná ját kůže, pešek rukáv-to je problém.Samo, že naopak, to jde.
úplně útlumová není, že by stichla, čuchala, otáčela se, víš, spíš straší, nebo je drážditelná.
díky moc za každou radu.Nevím, kde bychom jí mohli předvést?
|
dzejba
Člen |
# Zasláno: 6 Úno 2006 20:39
- Nahlásit
Baileys
pere- to se dela u nasich obran,aby se zvedlo sebevedomi psu a aby byl zvyklej na srumec.proste,kdyz je pes zakouslej ve figurantovi,tak psovod se zacne strkat s figurantem a tim pomaha psovi a spolecne toho figuranta preperou,vyzenou...dle situace.treba nam pomaha,kdyz mladosi kousaji v seru,nebo ve tme,ale pozor to fakt musi delat zkusenej figurant!!!!!!!!
tim predklonenim jsem myslel,ze figurant vlastne pujde do kolen a nebude se naklanet nad psa.jen jsem to spatne formuloval.stim kousanim a zachranarinou si taky myslim,ze to neni vhodne.
|
Baileys
Člen |
# Zasláno: 6 Úno 2006 20:44
- Nahlásit
No, to bychom tu fenu mohli odvézt, ta by se zhroutila,jít ještě do paničky Ale chápu Tě
Je to strašně dlouhá práce a stále hop nebo trop....
Ty jsi u PČR???
|
dzejba
Člen |
# Zasláno: 6 Úno 2006 20:49
- Nahlásit
Baileys
ne do panicky,ale panicka do figuranta.nejsem u PCR,mam se psem policejni zkousky MP.slouzim u soukrome zasahovky,jako psovod,ale na jare jdu k MP,taky jako psovod.
ja ti se sportem fakt moc nepomuzu....
|
Baileys
Člen |
# Zasláno: 6 Úno 2006 20:56
- Nahlásit
bývalý muž je zástupcem šéfa PČR psovodů, tak proto jsem se ptala, (jen tady v kraji)
|
dzejba
Člen |
# Zasláno: 6 Úno 2006 21:00
- Nahlásit
Baileys
vidis,tak to by jsi mela informace z prvni ruky....
treba se ti tady ozvou nejaci sportaci,me sport nebavi,takze ti muzu poradit,jak to vidim ja,ale aby me tady pak neukamenovali...
|
Baileys
Člen |
# Zasláno: 6 Úno 2006 21:28
- Nahlásit
dzejba
Proč , každý může mít svůj názor, ptoto tady jsme a každý se může i mýlit.
Co bych mohla mít z první ruky ) ???
|
dzejba
Člen |
# Zasláno: 6 Úno 2006 21:58
- Nahlásit
Baileys
no informace o vycviku,kdyz tvuj byvaly muz byl takova sajba
|
Nikita
Člen |
# Zasláno: 6 Úno 2006 22:21
- Nahlásit
Proč by se měla záchranařina tlouct se sportovní obranou???
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 7 Úno 2006 11:15
- Nahlásit
Taky mě to zajímá, takže tímhle "jen" posunuji téma nahoru, aby se ještě někdo ozval..
|
dzejba
Člen |
# Zasláno: 7 Úno 2006 11:35
- Nahlásit
vis proc?- protoze kdyz je ta cuba nevyrovnana,tak je potreba ji to v te hlave nejdrive poradne srovnat.ja do zachranariny nedelam,ale myslim si ,ze nejisty a nevyrovnany pes je problem vsude ne?
|
Nikita
Člen |
# Zasláno: 7 Úno 2006 12:04
- Nahlásit
A "pořádně srovnat" psa jde jen na rukávu? Pořád nechápu, proč fenu nepustit do vyštěkání na balónek dokud nebude brát na obranách rukáv...
To je jak když mi kdysi radil jeden "expert", ať nedělám poslušnost dokud se nesrovnají nervy na obraně. Že tím psa jen srážím.
|
dzejba
Člen |
# Zasláno: 7 Úno 2006 12:26
- Nahlásit
ja nerikam,ze se da srovnat jen rukavem.puvodne jsme resili problem obran.ja si myslim,ze to pro tu cubu neni vhodne.z meho pohledu si myslim,ze pokud bych delal se psem zachranarinu a chtel bych mit psa opravdu super vycviceneho,tak bych do toho sport netahal.uz tak si myslim,ze zachranarina je dost tezka a casove narocna.to je muj nazor,klidne me opravte...
|
Nikita
Člen |
# Zasláno: 7 Úno 2006 13:12
- Nahlásit
Všechno, co se dělá "super", tedy na vyšší a vysoké úrovni, je těžké. Někdo chce dělat "super" jedno, jiný "méně super" víc věcí. Každý způsob má pro někoho své kouzlo.
Já se jen ptala PROČ by to pro tu fenu nemělo být vhodné, v čem se to tluče. Ano, řeši lse problém obran, psalo se v té souvislosti, že nedělat zároveň záchranařinu. Já zas myslím, že je to nesmysl.
|
dzejba
Člen |
# Zasláno: 7 Úno 2006 13:23
- Nahlásit
Nikita
nakonec je to kazdeho boj,jak se psem cvici.stejne je to takhle na dalku vsechno jen teorie a same kdyby....kdyz psa nevidime,tak to stejne neroseknem.pokud dela zachranarinu,jen tak,ze ji to bavi,tak proc ne.....ja jen,ze co vim,ze kdo se ji venuje,tak uz nema moc casu na jine veci.
|
Nikita
Člen |
# Zasláno: 7 Úno 2006 13:28
- Nahlásit
dzejba
ja jen,ze co vim,ze kdo se ji venuje,tak uz nema moc casu na jine veci
A kdo se "super" věnuji třeba IPO nebo TARTu nebo agility nebo ... (dosaď libovolné), tak taky ne.
Ale o to tu nejde, jde mi o to, PROČ má být apriori pro psa (či jen pro tohoto psa) špatné dělat záchranářský výcvik ve fázi, kdy nekouše na rukáv.
Jinak s Tebou souhlasím, že výše popsaný problém těžko řešit po netu. Ale právě proto bych čekala spíše povrchnější a obecné rady. A takhle mě zarazila...
|
dzejba
Člen |
# Zasláno: 7 Úno 2006 13:35
- Nahlásit
Nikita
chvili jsem delal zachranarum figuranta a vim,ze tam je pes take pod velkym tlakem.tak jsem myslel,ze pokud teda chce s tim psem kousat,tak musi nejdriv vyresit tohle a fakt to dopilovat.hlavne nevim,jak zvlada tu zachranarinu,pokud to zvlada uplne v pohode,tak proc ne....ja jen vim z vlastni zkusenosti,ze obrany jsou pro psa pekny zahul i kdyz IPO se dela z radosti,tak pro takoveho psa je to taky zatez
|
Baileys
Člen |
# Zasláno: 7 Úno 2006 13:39
- Nahlásit
dzejba
No, myslím,že šajba s tím nesouvisí, on se věnuje zejména stopám a záchranařině a kousáním na ringa pro služební psy.Ale toto co jsem tady napsala s tím vůbec nesouvisí, tedy s metodami nácviku služebních psů.
O takovou fenu by "nekteří zaměstnanci" výše zmíněné firmy neopřeli ani smeták...
Taky mnoho z nich bere své "přidělené" psy jeko prac. náčiní, což je smutné.
|
Baileys
Člen |
# Zasláno: 7 Úno 2006 13:45
- Nahlásit
Ta holka dělá záchranařinu spoustu let, s chutí, vidí se v tom.
Takže né jen tak, proto polemizujeme, co nyní s fenou, při těch výkyvech.Právě jsem psala, že to feně hodně pomohlo ve vztahu a důvěře k lidem, překonání různých bariér, překážek a podobně, rozvinulo to její socializaci. ona záchranařinu nepřestane dělat.
jen s ní chtěla mít všestranné zkoušky a zbonitovat jí, což na záchranařině asi nedocílí.
Naše stará Bella měla ZZP2, akorát ,že fenu to bavilo více než mě.
Do revíru chodila v pohodě(vlezla i do makety ), v té době za to dostávala zákus do kůže.
Balonek by byl pro ní fajn, nebo pamlsek, ale když by jsi s ní chtěla pokračovat v kousání, je problém, nezvládá se tak rychle přeorientovat.Prostě se snaží dělat to, co je pro ní pohodlnější.
|